ΚΟΣΜΟΣ
Ζελένσκι: «Ας τερματίσουμε τον πόλεμο μέσα στο 2025»
Πλήγμα για το Κίεβο, και δη για τις προσπάθειες τουΒολοντίμιρ Ζελένσκινα εξασφαλίσει το πράσινο φως των συμμάχων του για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, αποτελεί αναμφισβήτητα η αναβολή της συνάντησης κορυφής της Ομάδας Επαφής για τηνΟυκρανία που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο στη βάση του Ραμστάιν, στη Γερμανία – αναβολή την οποία επέβαλε η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να ματαιώσει το ταξίδι του, εξαιτίας του τυφώνα Μίλτον. Ο ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει ωστόσο την ευρωπαϊκή του περιοδεία. Χθες, συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, μαζί με τους αρχηγούς κρατών, πρωθυπουργούς ή υπουργούς Εξωτερικών 12 ακόμα χωρών. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα το βράδυ αναμένεται να συναντηθεί στη Ρώμη με την ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ αύριο θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον καγκελάριο Σολτς – αφού πρώτα γίνει δεκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.
Η σύνοδος
Σκοπός της χθεσινής, τρίτης κατά σειρά συνόδου κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν να καταδειχθεί, ακριβώς, «η υποστήριξη της περιοχής προς τον ουκρανικό λαό». Ο Ζελένσκι είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κροάτη πρωθυπουργό, Αντρέιγ Πλένκοβιτς, υπέγραψε μαζί του μια δεκαετή διμερή συμφωνία για τη συνεργασία και την υποστήριξη της Κροατίας στην Ουκρανία, και στη συνέχεια, απευθυνόμενος σε όλους τους συμμετέχοντες στη σύνοδο, τους κάλεσε να επενδύσουν στην παραγωγή όπλων στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντάς τους πως το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας (το οποίο επρόκειτο να παρουσιάσει στο Ραμστάιν…) εγγυάται «αξιόπιστη σταθερότητα» στην Ευρώπη. «Τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έχουμε την ευκαιρία να κινήσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης και τη διαρκή σταθερότητα» δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος. «Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης δημιουργεί την ευκαιρία να κάνουμε αυτή την επιλογή, επιλογή για μια αποφασιστική δράση ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος το αργότερο το 2025» πρόσθεσε.
Ο κίνδυνος του Τραμπ
Η αλήθεια είναι όμως πως οι καιροί είναι δύσκολοι για την Ουκρανία· οι δυνάμεις της οπισθοχωρούν στο ανατολικό μέτωπο, καθώς αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε άνδρες και όπλα, και επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ – με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει. Η συνάντηση στο Ραμστάιν θα ήταν η πρώτη που θα πραγματοποιούνταν σε επίπεδο αρχηγών κρατών, η επίσκεψη του Μπάιντεν στη Γερμανία, άλλωστε, θα ήταν η πρώτη από τις αρχές της θητείας του. Οσο για την πιθανότητα επαναπρογραμματισμού της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναγνώρισε πως οι τρεις μήνες προεδρικής θητείας που απομένουν στον Μπάιντεν «δεν είναι πολύς χρόνος».
tanea.gr
ΚΟΣΜΟΣ
Μήνυμα Χριστοδουλίδη σε Ερντογάν: Διάλογος μόνο με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της 5ης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στη Βουδαπέστη.
Σε δήλωσή του για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε:
«Ανταλλάξαμε απόψεις με τον πρόεδρο και τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας και το μήνυμα μου ηταν η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου και η ετοιμότητα μας να ενισχύσουμε τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε συνάρτηση με την συγκεκριμένη πρόοδο στο Κυπριακό.
Η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως ο αμυντικός οργανισμός, όλα αυτά περνούν από την λύση του Κυπριακού βάσει του συμφωνημένου πλαισίου.
Στόχος μας είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στην συμφωνημένη βάση και οτιδήποτε εκφεύγει δεν μπορεί να συζητηθεί .Και αυτή είναι και η θέση της Ε.Ε…»
protothema.gr
ΚΟΣΜΟΣ
ΗΠΑ | Το “who is who” της νέας κυβέρνησης Τραμπ – Μασκ, Πομπέο, Κένεντι και Ρούμπιο
Ίλον Μασκ, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Μάικ Πομπέο, Μαρκ Ρούμπιο: δηλαδή ο πιο πλούσιος άνδρας του κόσμου, γνωστοί Ρεπουμπλικάνοι αλλά και πολλοί πιστοί υποστηρικτές του πιθανολογείται ότι θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Η μεταβατική ομάδα του Ρεπουμπλικάνου αναμένεται να παρουσιάσει έναν πρώτο κατάλογο υπουργών και συμβούλων «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.
Ποιο θα είναι το “who is who” της νέας κυβέρνησης Τραμπ;
«Υπάρχουν πρόσωπα που επιστρέφουν, κάποια νέα που εντάσσονται στην ομάδα, όχι αποκλειστικά μεγάλα ονόματα, αλλά και Δημοκρατικοί, ανεξάρτητοι, από τον χώρο των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Τζέισον Μίλερ, σύμβουλος του δισεκατομμυριούχου, στο Fox News χωρίς να επιβεβαιώσει τα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει από τα μέσα ενημέρωσης.
Χθες, Πέμπτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε τον πρώτο σημαντικό του διορισμό: την 67χρονη Σούζι Γουάιλς, υπεύθυνη της προεκλογικής του εκστρατείας, στη θέση του προσωπάρχη του. Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας θέση στον Λευκό Οίκο, με τη Γουάιλς να γίνεται η πρώτη γυναίκα που την καταλαμβάνει.
Ο προσωπάρχης του προέδρου συνήθως έχει μεγάλη επιρροή: διαχειρίζεται το προσωπικό του Λευκού Οίκου, οργανώνει το πρόγραμμα και τον χρόνο του προέδρου και διατηρεί την επαφή με τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τους κοινοβουλευτικούς.
«Η Σούζι είναι σκληρή, έξυπνη, καινοτόμα, τη θαυμάζουν και τη σέβονται όλοι», ανέφερε ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του. «Δεν έχω αμφιβολίες ότι θα κάνει περήφανη τη χώρα μας».
Άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί με την Γουάιλς δήλωσαν χθες ότι θα προσφέρει σταθερότητα και συνετές συμβουλές στον Ρεπουμπλικάνο.
Η θέση της θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη, καθώς ο Τραμπ στην προηγούμενη θητεία του στην προεδρία των ΗΠΑ (2017-2021) άλλαξε τέσσερις προσωπάρχες – έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό—οι οποίοι δεν κατάφερναν να διαχειριστούν τον απρόβλεπτο πρόεδρο.
Μάλιστα ένας από αυτούς, ο απόστρατος στρατηγός Τζον Κέλι, τον χαρακτήρισε τον Οκτώβριο «φασίστα».
Η Γουάιλς έχει εργαστεί για την προεκλογική εκστρατεία του Ρόναλντ Ρήγκαν το 1980 και βοήθησε τον γερουσιαστή της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις να εκλεγεί το 2018. Εργάστηκε επίσης και στις δύο προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες του Τραμπ, το 2016 και το 2020.
Γκρενέλ, Πομπέο, Μασκ και Κένεντι
Ο υπουργός Εξωτερικών αποτελεί το πρόσωπο των ΗΠΑ στο εξωτερικό και θα πρέπει να εφαρμόσει την πολιτική απομονωτισμού του «Πρώτα η Αμερική», που προωθεί ο Τραμπ, κυρίως έναντι της Ουκρανίας, του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.
Για τη θέση αυτή ακούγεται έντονα το όνομα του Ρίτσαρντ Γκρενέλ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία (2018-2020). Ο ίδιος έχει διατελέσει μεταβατικός διευθυντής Πληροφοριών και ειδικός απεσταλμένος για το Κόσοβο και τη Σερβία. Εξάλλου ο Γκρενέλ συμμετείχε στην πρόσφατη συνάντηση του Ρεπουμπλικάνου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Για να αποφύγουμε τον πόλεμο είναι καλύτερα να έχουμε έναν μπάσταρδο ως διπλωμάτη», είχε δηλώσει στις αρχές του έτους ο Τραμπ, ο οποίος επαίρεται ότι στην πρώτη του θητεία οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε νέους πολέμους και έχει δεσμευθεί να βάλει τέλος στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο Γκρενέλ θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του συμβούλου εσωτερικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, στην οποία περίπτωση υπουργός Εξωτερικών θα γίνει ο Μάρκο Ρούμπιο.
Ο γερουσιαστής της Φλόριντα δήλωσε στο CNN ότι «εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να υπηρετήσει τη χώρα».
Ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, εκτιμάται ότι θα αναλάβει επικεφαλής του Πενταγώνου.
Η Ρεπουμπλικάνα βουλεύτρια Ελίζ Στέφανικ, ένθερμη υποστηρίκτρια του Τραμπ ακούγεται για τη θέση της πρεσβεύτριας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, όπως δήλωσε πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.
Τη διεύθυνση της CIA ίσως αναλάβει ένας υπερσυντηρητικός πρώην βουλευτής από το Τέξας, ο Τζον Ράτκλιφ.
Εξάλλου ο Ίλον Μασκ, ο οποίος επένδυσε περισσότερα από 100 εκατ. στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ενδέχεται να αναλάβει να αναδιοργανώσει σε βάθος το ομοσπονδιακό κράτος, αναλαμβάνοντας ένα υπουργείο «Κυβερνητικής αποτελεσματικότητας».
Αν Μασκ και Τραμπ καταφέρουν να διατηρήσουν τη στενή σχέση που έχουν χτίσει, έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να περικόψουν 2 τρισεκ. δολάρια από τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους, που ανέρχεται σε 7 τρισεκ. Όμως ακόμη δεν έχουν διευκρινίσει τον τρόπο.
Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ανιψιός του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ JFK και πρώην ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία που συντάχθηκε με τον Τραμπ, ενδέχεται να γίνει υπεύθυνος των πολιτικών δημόσιας υγείας.
Γνωστός επικριτής των εμβολίων, δήλωσε στο NBC ότι «δεν θα στερήσει τα εμβόλια από κανέναν», αλλά πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να μπορούν «να αποφασίζουν μόνοι τους».
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Τραμπ, δεν θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ανέφεραν σήμερα οι Financial Times, όμως θα μπορούσε να συμβουλεύει τον νέο πρόεδρο για την πολιτική του στη Μέση Ανατολή.
ΚΟΣΜΟΣ
Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ η μόνη διαφορά, λέει ο Γεραπετρίτης
«Ζέσταμα» πριν από την συνάντηση την οποία θα έχουν αύριο στην Αθήνα οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην έναρξη του Διαλόγου για την αναζήτηση τρόπων συζήτησης της διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας κάνουν σήμερα οιΓιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν με συνεντεύξεις που παραχώρησαν στη Hurriyet και «ΤΑ ΝΕΑ» αντίστοιχα.
Με τις συνεντεύξεις αυτές με ήπιο και διαλεκτικό τρόπο επιβεβαιώνεται η τεράστια απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές, καθώς παρά την βούληση που δηλώνεται ότι υπάρχει για επίλυση των προβλημάτων, από τουρκικής πλευράς διατυπώνονται οι γνωστές σκληρές θέσεις τόσο για τα Ελληνοτουρκικά όσο και για το Κυπριακό.
Ο Φιντάν δηλώνει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία στον διάλογο τότε μπορεί να γίνει προσφυγή στην διεθνή δικαιοδοσία με μια «ολιστική προσέγγιση», όρο που είχε χρησιμοποιήσει προσφάτως ο Ταγίπ Ερντογάν για να ορίσει το πακέτο των «διαφορών» και θέτει ως όρο την «άρση των επιφυλάξεων και των εμποδίων και την απαλλαγή από αβάσιμους φόβους». Δήλωση με την οποία ουσιαστικά ζητά την άρση των επιφυλάξεων που εχει θέσει η Ελλάδα στην δικαιοδοσία τουΔιεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα κυριαρχίας και εθνικής άμυνας.
Ο Φιντάν ξεκάθαρα προβάλει την τουρκική θέση για εξέταση υπό μορφή πακέτου όλων των «προβλημάτων» λέγοντας ότι «έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία».
Ο Έλληνας Υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε αντίστοιχες ερωτήσεις της Hurriyet δηλώνει ότι «η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας» και απορρίπτοντας την συζήτηση υπό μορφή πακέτου προσθέτει ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα και με αμοιβαία εποικοδομητικό πνεύμα σε μια ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τηςΑποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), που είναι η μία και μοναδική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας». Σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εντός εύλογου χρονικού διαστήματος «τα ενδιαφερόμενα κράτη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού» τονίζει ο Υπουργός εξωτερικών και παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα.
Οι δυο υπουργοί απαντούν και σε ερώτηση και για το θέμα του θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας με τον Φιντάν να κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκμεταλλεύεται οικουμενικές αξίες όπως το περιβάλλον για πολιτικούς σκοπούς και ενεργεί σαν «να μην υπάρχουμε εμείς στην άλλη όχθη του Αιγαίου» προτείνοντας συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών. Παραπέμπει μάλιστα στην θέση που είχε εκφράσει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη άνοιξη όταν εξαγγέλθηκε το θαλάσσιο πάρκο που είχε ισχυρισθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν «νησιά αδιευκρίνιστης κυριαρχίας» ακόμη και μέχρι τις Κυκλάδες, λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τις ευαισθησίες μας σε αυτό το θέμα».