Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπέρ των συμβάσεων ενίσχυσης της Υγείας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η επιτροπή της Βουλής

Δημοσιεύτηκε

στις

Υπέρ της κύρωσης των τεσσάρων συμβάσεων του Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας, τάχθηκε στην πλειοψηφία της η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι συμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν δωρεές του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Ε. Νιάρχος

στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για εξοπλισμό και υποτροφίες στη σχολή Επιστημών Υγείας
στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για εξοπλισμό και μεταπτυχιακές σπουδές στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νοσηλευτών,
στην ανώνυμη εταιρεία Μονάδων Υγείας του ΕΚΠΑ για εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα του τραύματος, εξοπλισμό χειρουργικών προσομοιωτών κ.ά., καθώς και
για τη χρηματοδότηση πενταετούς προγράμματος για την πρόληψη και εκπαίδευση ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής.
Όπως τόνισε ο παριστάμενος υφυπουργός Υγείας Βασίλειος Κοντοζαμάνης, το «Νιάρχος» αλλά και όλα τα ιδρύματα που συμβάλλουν στην υλοποίηση δωρεών, αποτελούν τους σύγχρονους εθνικούς ευεργέτες, καταδεικνύουν τη μεγαλοσύνη των Ελλήνων, αλλά και την ευθύνη της Πολιτείας να λειτουργήσει τις δομές και τα προγράμματα προς όφελος των πολιτών. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη δωρεά που σχετίζεται με την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, αλλά και σε σχετικούς προβληματισμούς βουλευτών, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι οι λοιμώξεις αποτελούν μείζον πρόβλημα των ελληνικών νοσοκομείων και ότι η δωρεά του ιδρύματος, έχει ως στόχο τη δημιουργία 8 πρότυπων κέντρων στα νοσοκομεία για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής. Διαβεβαίωσε δε, ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παραμένει ο οργανισμός που έχει την ευθύνη για την επιτήρηση και πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων. «Με τη δωρεά όμως, θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο, που εάν κριθεί επιτυχημένο θα το εφαρμόσουμε και σε άλλα νοσοκομεία» είπε ο υφυπουργός.

Υπέρ του νομοσχεδίου αλλά με επιφυλάξεις για τη δωρεά που σχετίζεται με τις λοιμώξεις, τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηγουμενίδης, Α. Ξανθός και Π. Πολάκης. Υποστήριξαν ότι η πρόβλεψη για δημιουργία Οργανισμού Διασφάλισης για την Ποιότητα στην Υγεία, παρακάμπτει τον δημόσιο Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνος επί της αρχής εμφανίστηκε και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς. Σημείωσε ωστόσο, ότι όλα τα έργα υλοποιούνται μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, χωρίς να είναι γνωστός ο προϋπολογισμός και η στελέχωσή τους.

«Παρών» δήλωσε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, τονίζοντας ότι όσα μέτρα προβλέπονται από τις συμβάσεις πρέπει να είναι «αποκλειστικά» στην ευθύνη του κράτους.

Τη συμβολή στην Υγεία του ιδρύματος «Νιάρχος», αναγνώρισε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μ. Αθανασίου. Σημείωσε όμως ότι δεν αρκεί η αρωγή για τους σπουδές, καθώς απαιτούνται και προσλήψεις στα νοσοκομεία, ενώ δήλωσε επιφύλαξη για τη στάση του κόμματός της στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

«Παρών» δήλωσε και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη. Δεν είμαστε ενάντια στη σύμβαση αλλά λέμε όχι την υποκατάσταση της κρατικής μέριμνας από την ιδιωτική φιλανθρωπία, είπε η βουλευτής.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο Μέγαρο Μαξίμου η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση συζητήθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος, και ο προϊστάμενος του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του πρωθυπουργού Δημήτρης Μητρόπουλος.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Θέλουμε να αποστρατεύσουμε τα προβλήματα του τόπου και όχι τους πολιτικούς μας αντιπάλους»

Δημοσιεύτηκε

στις

«Δεν θέλουμε να αποστρατεύσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Θέλουμε να αποστρατεύσουμε τα προβλήματα του τόπου». Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην «ΕΡΤ» και τους δημοσιογράφους κ. Δ. Κοτταρίδη και Γ. Πιτταρά. 

Όπως εξήγησε, στην Νέα Δημοκρατία «δεν έχουμε την λογική που είχε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στις 9 Μαΐου του 2019, στριμωγμένος από τις πολιτικές εξελίξεις, είπε στον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης “είσαι πολύ λίγος εσύ να μιλάς για μένα”. Εμείς δεν είμαστε αυτής της φιλοσοφίας και το αποδεικνύουμε σε καθημερινή βάση. Για την ιστορία βέβαια θυμίζω ότι ο … άχαστος κ. Τσίπρας έχασε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ξαναχάσει στις επόμενες εκλογές».

Όσον αφορά το χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών, ο κ. Λαζαρίδης παρέπεμψε στη σχετική σαφή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Είμαστε ισχυροί και, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας, θα κερδίσουμε ξανά το 2023. Ο λαός μας επέλεξε για να δουλέψουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα και αυτό κάνουμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Όσοι εισηγούνται – αν εισηγούνται – πρόωρες εκλογές στον πρωθυπουργό, για μένα θέλουν το κακό του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας και πρωτίστως το κακό της πατρίδας». 

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, ο κ. Λαζαρίδης συνέστησε υπομονή σε όλους, δεδομένης και της επικείμενης κατάθεσης των δύο προστατευόμενων μαρτύρων. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει μιλήσει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας από την μεταπολίτευση και μετά, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί». Επιπλέον, διερωτήθηκε «για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας κατανάλωσαν πολιτικό κεφάλαιο επιμένοντας να μην πάνε στην προανακριτική επιτροπή οι μάρτυρες», ενώ υπογράμμισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση «δεν δικαιούται να μιλά για “κράτος δικαίου”, όταν νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τις παρεμβάσεις της, ως Κυβέρνηση, στη Δικαιοσύνη, τους Θεσμούς και τα Μ.Μ.Ε.». 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Προσφυγικό | Μέσα στην εβδομάδα οι μπουλντόζες στα κλειστά κέντρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο σχέδιο για το προσφυγικό- μεταναστευτικό προχωρά με αποφασιστικότητα η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τα ελεγχόμενα κέντρα, την ανάγκη δημιουργίας των οποίων υπογράμμισαν χθες στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης.

Οι εργασίες κατασκευής των ελεγχόμενων κλειστών δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αναμένεται να ξεκινήσουν σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας. Πιθανότατα οι μπουλντόζες να «βάλουν μπροστά» Πέμπτη- Παρασκευή, καθώς απομένουν ορισμένες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν υποχωρεί, καθώς η δημιουργία των νέων κέντρων αποτελεί βασικό κρίκο στο σχέδιο της με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών και οι νέες δομές θα είναι πάση θυσία έτοιμες το καλοκαίρι. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται τελικώς να πραγματοποιηθεί συνάντηση Μητσοτάκη- Μηταράκη, αλλά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υπουργεία δε θα γίνει απολογισμός επταμήνου προφανώς (αφού το υπουργείο επανασυστάθηκε πρόσφατα), αλλά προγραμματισμός εξαμήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται μάλιστα να καλέσει σήμερα σε ομάδα εργασίας δήμους και εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις μέχρι τέλος Απριλίου για το κλείσιμο των σημερινών άναρχων δομών, προκειμένου να καταδείξει ότι πράγματι τα σημερινά κέντρα, όπως η Μόρια, θα κλείσουν όταν ξεκινήσει η λειτουργία των νέων ελεγχόμενων δομών.

Ο πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε και χθες στην ΠΕ όσον αφορά στα ελεγχόμενα κλειστά κέντρα πως: «Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν, δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δε μπορεί να κλείσει εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο».

Έκανε πάντως αυτοκριτική στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, ομολογώντας ότι και η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε «από την έκταση και πολυμορφία του θέματος», αλλά υπερασπίστηκε ταυτόχρονα ένθερμα την κυβερνητική πολιτική.

Άφησε δε έμμεσες αιχμές κατά του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, «πρωταγωνιστή» των αντιδράσεων απέναντι στις νέες δομές στα νησιά, τονίζοντας με νόημα ότι το προσφυγικό είναι ένα θέμα «πολύ σοβαρό για να γίνει παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων, που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Ο κ. Μουτζούρης είναι σημειωτέον μέλος της ΠΕ της ΝΔ, καθώς αν και δεν εξελέγη περιφερειάρχης με γαλάζιο χρίσμα (αλλά ήταν «αντάρτης» απέναντι στη Χριστιάννα Καλογήρου, ενώ χρησιμοποίησε το προσφυγικό προεκλογικά για να την κερδίσει), είναι μέλος του κόμματος της ΝΔ και ως εκ τούτου ex officio μέλος της ΠΕ με την ιδιότητα του αιρετού περιφερειάρχη. Δεν παρέστη όμως στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά απάντησε μέσω facebook στο «καρφί» Μητσοτάκη, σχολιάζοντας: «Πολιτικάντης ο ανεξάρτητος;»

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε αρχικά δηλώσει ότι δεν κάνει διάλογο με τον κ.Μηταράκη εάν δεν ξεκινήσει η συζήτηση για τα κλειστά κέντρα από μηδενική βάση και εν συνεχεία δήλωσε ότι… αγαπά τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και είναι πρόθυμος να συζητήσει, υποστήριξε χθες (Σκάι) ότι η κυβέρνηση ασκεί… μπούλινγκ στους νησιώτες, ενώ διαμαρτυρήθηκε ότι ο κ.Μηταράκης δεν του σήκωνε το τηλέφωνο εδώ και τέσσερις ημέρες. Σημειωτέον δε πως ο κ.Μουτζούρης καλούσε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μεταβεί εκείνος στη Λέσβο για διάλογο, όπου του ετοίμαζε «επιτροπή υποδοχής» με 400 και πλέον άτομα και με προφανή επικοινωνιακή και πολιτική στόχευση.

Ο κ.Μηταράκης σύμφωνα με πληροφορίες συνομίλησε χθες το πρωί με τον κ.Μουτζούρη, δηλώνοντας ότι είναι στη διάθεση του ίδιου και των δημάρχων για διάλογο αλλά θεσμικά στην Αθήνα. Ο περιφερειάρχης βεβαίως όπως προαναφέρθηκε δεν ήρθε καν για τη συνεδρίαση της ΠΕ της οποίας είναι μέλος. Σε κάθε περίπτωση από το Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκαθαρίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπερασπίστηκε τη συνειδητή όπως είπε επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία των νέων δομών, αναγνώρισε τη δυσπιστία των πολιτών, αλλά εκτίμησε ότι σε λίγους μήνες η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη στα νησιά, ενώ έθεσε ως στόχο οι επιστροφές να φτάσουν τις 200 ανά μήνα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Μητσοτάκης δεν «χαρίζει» το κέντρο στο ΣΥΡΙΖΑ, βάζει φρένο σε σενάρια για εκλογές

Δημοσιεύτηκε

στις

Αποφασισμένος να μην εκχωρήσει το πολιτικό κέντρο στο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τους «αρμούς της εξουσίας», θέλησε να αποδομήσει τα ανοίγματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κεντροαριστερά, αλλά και να κλείσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός με αφορμή το γεγονός ότι στις 83 σελίδες του απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ η λέξη αριστερά επαναλαμβάνεται 140 φορές, σχολίασε με νόημα ότι: «Η πολιτική τους φυσιογνωμία είναι σαφής όσο και να προσπαθούν να τη ρετουσάρουν με χρώματα κέντρου και σοσιαλδημοκρατίας. Επικαλούνται μονότονα την αριστερά, αν και για πολλούς αποτελούν τη ντροπή της αριστεράς».

Μία αναφορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι αποκαλυπτική της άποψης Μητσοτάκη όσον αφορά στο «γήπεδο» στο οποίο θα κριθούν οι επόμενες εκλογές, οι οποίες πάντως όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός θα αργήσουν ακόμη.

Ορισμένοι στη ΝΔ στρέφουν το βλέμμα προς τα δεξιά και μόνον με αφορμή το προσφυγικό ή εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο εσωτερικό ακροατήριο. Όμως ο πρωθυπουργός, που προεκλογικά είχε δώσει έμφαση στο άνοιγμα και σε ψηφοφόρους του κέντρου με επιχείρημα την ανάγκη κυβερνητικής αλλαγής, θέλει να εξακολουθήσει να απευθύνεται και σε αυτό το κοινό, με τα επιχειρήματα της κανονικότητας με ΝΔ και της θεσμικής επικινδυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο η κυβερνητική πλευρά σε κάθε ευκαιρία χαρακτηρίζει κόμμα δέσμιο των λογικών του 4%.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου προφανώς ότι ο κ.Μητσοτάκης, ξεκινώντας χθες την ομιλία του στην ΠΕ, ευχαρίστησε τα κομματικά στελέχη της ΝΔ για τον αγώνα που έδωσαν σε τέσσερις νικηφόρες, δήλωσε: «Δεν ξεχνώ ότι είναι το κόμμα που δίνει ρυθμό στη καρδιά της κυβέρνησης και δεν ξεχνώ πως είμαι πρωθυπουργός της Ελλάδας γιατί είμαι πρόεδρος της μεγάλης παράταξης της ΝΔ», αλλά σημείωσε επίσης απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΕ πως: «Η ανοιχτή σας σκέψη έφερε κοντά μας πολίτες από άλλες παρατάξεις. Έχουμε χρέος να τους κρατήσουμε κοντά μας και να τους πολλαπλασιάσουμε. Έχουμε χρέος να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών που σκέφτηκαν να μας ψηφίσουν, αλλά δεν το έκαναν τελικά. Γιατί είμαστε η παράταξη που βάζει την Ελλάδα μπροστά».

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο κ.Μητσοτάκης εκτός του ότι ταύτισε και χθες Τσίπρα- Πολάκη κάνοντας λόγο για επικίνδυνες και εξωθεσμικές πολιτικές αντιλήψεις, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για τη σαββατιάτικη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα νέα σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κυβερνητικό επιτελείο εξάλλου εκτιμούν ότι η θεματολογία και φρασεολογία αυτών των βίντεο εκφράζει και απευθύνεται σε κομματικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και στην πραγματικότητα δεν μπορεί να απευθυνθεί στο κοινό που έκρινε τις προηγούμενες εκλογές και που εν τέλει θα κρίνει και τις επόμενες.

Θεωρούν μάλιστα ότι η εικόνα της κυβέρνησης παρά τη δυσφορία σημαντικής μερίδας της γαλάζιας βάσης για το προσφυγικό παραμένει σταθερή ή και βελτιωμένη, καθώς και ότι αυτό που επηρεάζει τη «μεγάλη εικόνα» είναι η αίσθηση βελτίωσης της οικονομίας, η επιθυμία να αφήσει η χώρα πίσω της την κρίση και την πολιτική πόλωση και ένταση.

Για αυτό άλλωστε ο κ.Μητσοτάκης ξεχώρισε από τις προτεραιότητες του 2020 καταρχήν την περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας και της μεσαίας τάξης, με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, την πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ μαζί με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση εισφορών για τους μισθωτούς, κατά δεύτερον την πρώτη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Στάθηκε επίσης στην ψήφιση του νόμου για τις πορείες και διαδηλώσεις, ο οποίος όμως στην κυβέρνηση θεωρούν ότι απευθύνεται και σε ένα κεντρώο ακροατήριο που απεχθάνεται «επαναστατικές γυμναστικές» και διαμαρτύρεται για το κλείσιμο δρόμων.

Γιατί ο Μητσοτάκης απέρριψε τα σενάρια εκλογών

Καθώς λοιπόν στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η κανονικότητα και η μετριοπάθεια αποτελούν τα κυριότερα όπλα της κυβέρνησης απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Μητσοτάκης απέρριψε και δημοσίως χθες τις εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές άμεσα με το σκεπτικό ότι έτσι θα «τελειώσει» το ΣΥΡΙΖΑ και θα αποστρατεύσει τον κ.Τσίπρα.

Αν και πράγματι στο τραπέζι του Μαξίμου υπήρχε εξαρχής το σενάριο πρόωρων εκλογών ακόμη και μέσα στο 2020, αυτό φαίνεται ότι έχει μπει πλέον στο συρτάρι για μία σειρά από λόγους: Πρώτον, γιατί θα δημιουργούσε προβλήματα στην οικονομία, η ανάκαμψη της οποίας αποτελεί βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης. Δεύτερον θα ερμηνευόταν ως τακτικισμός, αφού δεν υπάρχει κάποια αφορμή στο ορατό μέλλον για πρόωρες κάλπες. Τρίτον, η ένταση με την Τουρκία προβληματίζει. Και τέταρτον, ο συνδυασμός απλής αναλογικής και αντιδράσεων της δεξιάς πτέρυγας στο προσφυγικό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος.

Εξάλλου στο πρωθυπουργικό επιτελείο φαίνεται ότι απορρίπτουν και το σκεπτικό πως μία δεύτερη ήττα ΣΥΡΙΖΑ θα επισφράγιζε την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και στις μεθεπόμενες κάλπες και θα έστελνε τον Αλέξη Τσίπρα σπίτι του. Θεωρούν ειδικότερα ότι η ΝΔ θα κέρδιζε τις εκλογές, αλλά θα ήταν δώρον άδωρον μακροπρόθεσμα, αφού ουσιαστικά κάλπες σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν απλώς μία επιβεβαίωση της εκλογικής εικόνας του περασμένου Ιουλίου, όπως το Σεπτέμβριο του 2015 η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόηχος της ανόδου στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015.

Έτσι ουσιαστικά τίποτε δε θα άλλαζε στο πολιτικό σκηνικό. Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης παραμένει πολιτικά κυρίαρχος και η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως όσο εμπεδώνεται ένα κλίμα κανονικότητας, αλλά και όσο αποδίδουν πολιτικές στην οικονομία, την ασφάλεια, το μεταναστευτικό κλπ που απαιτούν χρόνο για να δείξουν τα αποτελέσματα, τόσο θα ενισχύεται η ΝΔ και θα διασφαλίζει και την επόμενη εκλογική νίκη, αλλά στην… ώρα της.

newsbeast

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ