Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξάνθη: Βολές αρμάτων μάχης σε πεδίο βολής σε κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ

Τα άρματα μάχης έχουν πάρει θέσεις σε πεδίο βολής στην Ξάνθη για τη μεγάλη κοινή άσκηση Ελλήνων και Αμερικανών που έχουν φτάσει στην περιοχή…

Αυτή την εβδομάδα το Πεδίο Βολής Αρμάτων στην Ξάνθη έχει πάρει φωτιά καθώς διεξάγεται ο Διεθνής Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων με πληρώματα απο την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αυξημένης συνεργασίας του στρατού των δύο χωρών. Πρόκειται για «αρματομαχία» ανάμεσα στα έμπειρα πληρώματα Ελλήνων και Αμερικανών αρματιστών.

Είναι γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμβαθύνουν την συνεργασία τους με τα ελληνικά στρατεύματα στην Ξάνθη, επαναλαμβάνοντας τον διαγωνισμό ουλαμών αρμάτων. Ελλάδα και ΗΠΑ θα δώσουν «μάχη» σε όλα τα αντικείμενα που αφορούν επιχειρήσεις τεθωρακισμένων, όπως βολές από στάση και κίνηση, συντήρηση άρματος, αντιμετώπιση βλαβών μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο.

Η τελετή έναρξης του Διαγωνισμού Ουλαμών Αρμάτων Μονάδων Τεθωρακισμένων της 1ης Στρατιάς έλαβε χώρα στο Στρατόπεδο «ΥΠΙΑΤΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ» στο Πετροχώρι Ξάνθης, με άρματα LEO2 (A4 και HEL), με συμμετοχή Ουλαμού Αρμάτων M1A2 ABRAMS της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR – AF). Στη δράση θα συμμετέχουν συνολικά 19 Παρατηρητές, από Αρμενία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Κύπρο. Δείτε το βίντεο απο την τελετή έναρξης του Διαγωνισμού Ουλαμών Αρμάτων.

Ο Διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2023 και οι Ουλαμοί Αρμάτων θα αξιολογηθούν σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια, οι οποίες μεταξύ άλλων θα εστιάσουν σε θέματα τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής εκτέλεσης βολών καθώς και σε τεχνικά θέματα των αρμάτων.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

20η Αλφαβητοπαρέλαση | Κυριακή 16 Φεβρουαρίου

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (9/10) η πρώτη συνάντηση για την επόμενη Αλφαβητοπαρέλαση. Θα γίνει την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και θα έχει κεντρικό θέμα τα λουλούδια. Εξετάζεται αν η διοργάνωση παρουσιαστεί διαφορετική

Η συνάντηση της περασμένης Τετάρτης έγινε στο χώρο του «Μουσείου Παραμυθιού», στον όροφο πάνω από το ΚΑΠΗ των Ποταμουδίων. Η κ. Ζωή Ζαχαριάδη -ως εκπρόσωπος των διοργανωτών- μας ενημερώνει και για την Αλφαβητοπαρέλαση αλλά και για την πετυχημένη λειτουργία του «Μουσείου Παραμυθιού».

Η συνέντευξη

Ερ: Ας αντλήσουμε τις πρώτες πληροφορίες για την επόμενη Αλφαβητοπαρέλαση. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε την πρώτη συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων ενόψει του γεγονότος.

Απ: Η επόμενη Αλφαβητοπαρέλαση προετοιμάζεται πυρετωδώς. Η ημερομηνία της εκδήλωσης έχει προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου (ημέρα Κυριακή), οπότε πρέπει να οργανωθούμε. Όλοι οι εκπρόσωποι των σχολείων που συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση κατέθεσαν τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Θα ακολουθήσει και μια δεύτερη συνάντηση. Σύντομα θα γίνει κι αυτή. Το θέμα της παρέλασης είναι «Μ’ ένα μπουκέτο λουλούδια». Μια επετειακή παρέλαση για τα 20 χρόνια του θεσμού της Αλφαβητοπαρέλασης στην πόλη. Την αντιμετωπίζουμε ως μια γιορτή, στην οποία θέλουμε να  προσφέρουμε λουλούδια, βλέποντας ταυτόχρονα και τα παιδιά μας ως λουλούδια. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν έναν υπέροχο κόσμο. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το αν θα αλλάξει η διαδρομή ή αν υπάρξουν άλλες αλλαγές. Αυτήν τη στιγμή προέχει η προετοιμασία. Η ανταπόκριση των σχολείων ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

Ερ: Αντιλαμβανόμαστε πως παρά τη –δεδομένη- ικανοποίηση σας, υπάρχει ένας προβληματισμός ώστε η παρέλαση ν’ αλλάξει προς το καλύτερο. Είναι εφικτό;

Απ: Έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας, ενώ παράλληλα προετοιμάζουμε και ακόμη μια σχετική εκδήλωση, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Αισιοδοξώ πως όλα θα είναι άψογα.

Ερ: Πώς εξελίσσεται η επισκεψιμότητα στο Μουσείο του Παραμυθιού;

Απ: Έχουν προστεθεί καινούρια παραμύθια στην ήδη πολύ καλή διάθεση. Αυτήν την περίοδο ενισχύουμε ένα κομμάτι του με περισσότερο χρώμα. Παλεύουμε πάντοτε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά. Το καλοκαίρι είχαμε και πολλές επισκέψεις από το εξωτερικό. Η καλοκαιρινή λειτουργία του ήταν -ανέλπιστα- επιτυχημένη. Υπάρχουν και πολλοί συμπολίτες μας που δε γνωρίζουν για την ύπαρξη και τη λειτουργία του Μουσείου Παραμυθιού, όμως φάνηκε πως οι ξένοι επισκέπτες ήταν ενημερωμένοι! Φυσικά, μας επισκέφθηκαν και Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη ιδιοκτήτης γυμναστηρίου που παρενοχλούσε 17χρονη

Στη σύλληψη ενός 31χρονου ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, μετά από καταγγελία ανήλικης για πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα σε βάρος της, προχώρησαν το Σάββατο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων σε περιοχή του δήμου Ωραιοκάστρου.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 31χρονος, κατά το χρονικό διάστημα από 27-09-2024 έως και 11-10-2024, σε γραφείο γυμναστηρίου ιδιοκτησίας του, προέβη κατ’ επανάληψη σε πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα σε βάρος της 17χρονης ημεδαπής, ενώ φέρεται να αυνανιζόταν παρουσία της.

Ο 31χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι θα κάνουν Έλληνες επιστήμονες στην Ανταρκτική

Με στόχο, στο σύντομο μέλλον, να δημιουργήσει ελληνική βάση έρευνας στην Ανταρκτική, η Ελληνική Εταιρεία Πολικών Ζωνών στέλνει δυο Έλληνες ερευνητές.

Σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΕΚΠΑ.

Οι επιστήμονες αναμένεται να βρεθούν στην παγωμένη ήπειρο το ερχόμενο καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσε σε Διεθνές Πολικό Συνέδριο μεταξύ βαλκανικών χωρών ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ελληνική Εταιρία Πολικών Ζωνών, Συμεών Κωνσταντινίδης, υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού με εμπειρία στην ωκεανογραφία και τη μετεωρολογία. Ο κ. Κωνσταντινίδης μιλώντας στο iefimerida.gr εξήγησε ότι αυτή θα είναι μια ξεχωριστή αποστολή μιας και οι δυο επιστήμονες που θα βρεθούν εκεί θα ταξιδέψουν με το ερευνητικό σκάφος «Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» μαζί με Βούλγαρους συναδέλφους τους και θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα πειράματά τους. «Έχει μεγάλη σημασία η παρουσία της Ελλάδος. Και για το γόητρο και για την επιστήμη αλλά και για το μέλλον.

Δύο ελληνες επιστήμονες στην Ανταρκτική
Η Ανταρκτική με τη συνθήκη του 1959 έχει καθοριστεί ως μια ήπειρος στην οποία μπορεί να πάνε οι χώρες που έχουν υπογράψει την συνθήκη και να εκτελέσουν επιστημονικά πειράματα. Απαγορεύονται οι στρατιωτικές δραστηριότητες και οι πυρηνικές δοκιμές ενώ υπαρχει πολύ αυστηρό πρωτόκολλο για την προστασία του περιβάλλοντος», λέει αρχικά ο κ. Συμεωνίδης και επισημαίνει: «Είμαστε σε συζητήσεις με το Πολυτεχνείο Κρήτης, αλλά και με το ΕΚΠΑ για το ποιοι επιστήμονες θα πάνε. Μέχρι αρχές Δεκεμβρίου θα έχει αποφασιστεί, ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να στείλουμε τους δυο Έλληνες επιστήμονες στην Ανταρκτική. Και λέω καλοκαίρι γιατί το χειμώνα οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ακραίες. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν κάποιες επιστημονικές βάσεις που λειτουργούν όλο το χρόνο και έτσι οι επιστήμονες που μένουν εκεί είναι κοντά στα 1000 άτομα, ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός αυξάνει στα 5000 άτομα».

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντινίδης στο iefimerida.gr «σκοπός του επιστημονικού ταξιδιού είναι να αναπτυχθεί ερευνητική δραστηριότητα από τους Έλληνες επιστήμονες και κάποια στιγμή να φτιάξουμε τη δική μας βάση. Οι ειδικότητες των επιστημόνων που θα κοιτάξουμε να στείλουμε έχουν να κάνουν με την αστροφυσική, την βιολογία την γεωλογία, την μετεωρολογία και την ωκεανογραφία. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί τομείς όπως η αρχιτεκτονική ώστε να δουν πως έχουν κατασκευαστεί οι ήδη υπάρχουσες ερευνητικές βάσεις».

Ο κ. Συμεών Κωνσταντινίδης πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι να συντονίσει την επίσκεψη των Ελλήνων επιστημόνων εκεί και μετά από έναν μήνα περίπου που θα βρεθούν εκεί «θα μάθουμε από την εμπειρία τους και θα μπορέσουμε να οργανώσουμε περισσότερες αποστολές με περισσότερους επιστήμονες. Θα ήταν πολύ θετικό να έχουμε τη δυνατότητα να στέλνουμε επιστήμονες από την Ελλάδα κάθε χρόνο».

Στις ερευνητικές βάσεις της Ανταρκτικής δραστηριοποιούνται παράλληλα πολλές ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο έχοντας πολλά και διαφορετικά αντικείμενα. Μεταξύ άλλων μελετάται η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους παγετώνες της Ανταρκτικής, η μικροβιακή οικολογία των παγετώνων και των λιμνών. Μελετάται επίσης η γεωλογία και σεισμολογία, παλαιοντολογία, μετεωρολογία, αστρονομία, κ.α. Οι περισσότερες ερευνητικές ομάδες πραγματοποιούν τις έρευνές τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όμως αρκετές ομάδες παραμένουν και το χειμώνα οπότε και οι κλιματικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ακραίες.

www.iefimerida.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
letters AG as logo
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en