Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξάνθη | Θετικό στον ιό του Δυτικού Νείλου γαϊδουράκι στην Φελώνη

Συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες Κτηνιατρικής και Δημόσιας Υγείας. Έχουν ληφθεί μέτρα επιτήρησης σε ζώνη 20 χιλιομέτρων σύμφωνα με το «Πρόγραμμα επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή, τα πτηνά και σε άλλα ζώα ευαίσθητα στον ιό»

Θετικό βρέθηκε στον ιό του Δυτικού Νείλου ένα γαϊδουράκι στην Φελώνη του Δήμου Αβδήρων. Το περιστατικό επιβεβαίωσε στο «Ε» ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜ – Θ κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης ενώ έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα ενεργητικής κλινικής επιτήρησης των ιπποειδών και η ενεργητική ορολογική επιτήρηση με χρήση ίππων – μαρτύρων, όπως προβλέπει το «Πρόγραμμα επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή, τα πτηνά και σε άλλα ζώα ευαίσθητα στον ιό».

Δεν νοσεί το γαϊδουράκι. Είναι φορέας του ιού

Όπως εξήγησε ο κ. Σαχπατζίδης δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει θετικό κρούσμα σε ιπποειδές στο νομό μας και στην περιοχή μας γενικότερα. Το γαϊδουράκι που έχει προσβληθεί δεν νοσεί αλλά είναι φορέας τους ιού. Αυτός μπορεί να μεταδοθεί μόνο με την μεσολάβηση εντόμου και συγκεκριμένα κουνουπιού ή τσιμπουριού: «Έχουμε κηρύξει μια ζώνη επιτήρησης 20 χιλιομέτρων. Μέσα σ’ αυτή επιτηρούνται και εξετάζονται όλα τα ζώα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εφαρμόζουμε παθητική επιτήρηση καθώς και ενεργητική ορολογική επιτήρηση με χρήση ίππων – μαρτύρων και συνεχώς ενημερώνουμε τις υγειονομικές υπηρεσίες. Η νόσος στα ιπποειδή είναι αφανής. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που νοσούν. Ο συγκεκριμένος όνος δεν νοσεί αλλά είναι φορέας του ιού.»

Προσοχή στα κουνούπια – Αυτά και τα άγρια πτηνά μεταφέρουν τον ιό

Ο κ. Σαχπατζίδης επεσήμανε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ανθρώπους αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια: «Είναι αυτά που μεταφέρουν τον ιό. Και επειδή έχει επιβεβαιωθεί ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί στην περιοχή μας αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουμε μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια. Αυτά είναι γνωστά. Όπως χρήση αντικουνουπικών και εντομοαπωθητικών, να φοράμε μακρυμάνικα σε περιοχές που υπάρχουν κουνούπια, να προσέχουμε όταν ποτίζουμε τα λουλούδια να μην αφήνουμε νερά που γίνονται εστίες κουνουπιών κ.λ.π. Επίσης τα πτηνά και κυρίως τα άγρια είναι φορείς του ιού και μπορούν να διαδώσουν τη μόλυνση.

Ποια είναι τα μέτρα

Για την Π.Ε. Ξάνθης, όπου επιβεβαιώθηκε το νόσημα στον όνο, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι) και οιοποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων περιμετρικά του δήμου όπου εντοπίστηκε το περιστατικό. Για τα τμήματα των Π.Ε. Ροδόπης, Καβάλας και Δράμας, οι οποίες συνορεύουν με την Π.Ε. Ξάνθης, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων από τα σύνορά τους με την Π.Ε. Ξάνθης.

Ακόμα, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η παθητική επιτήρηση του νοσήματος στα άγρια πτηνά, με αποστολή νεκρών άγριων πτηνών στο Τμήμα Παθολογίας Πτηνών και Μελισσών, Μικροβιολογίας, Λοιμωδών Νοσημάτων και Βρουκελλώσεων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων τα Τμήματα Κτηνιατρικής των παραπάνω Π.Ε. που δεν έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή των ιπποειδών και την αποστολή, σε ηλεκτρονική μορφή, του Μητρώου Εκτροφών Ιπποειδών (οργανωμένες ή μη) της ζώνης αρμοδιότητάς τους στην Κεντρική Υπηρεσία, (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων), να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν.

Πρέπει επίσης, να συνεχιστεί η διενέργεια δειγματοληψιών και σε ιπποειδή που δεν προορίζονται για μάρτυρες, τα οποία όμως βρίσκονται εντός των προαναφερθέντων ζωνών.

Αναφορικά με τα αιμοδείγματα των ιπποειδών, αυτά αποστέλλονται, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως, στο αρμόδιο εργαστήριο, που είναι το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Τέλος να σημειώσουμε ότι εκτός από την περιοχή μας επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά πρόσφατη μόλυνση ίππου από τον ιό που προκαλεί τη νόσο του Πυρετού του Δυτικού Νείλου, χωρίς την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων και στη Τοπική Κοινότητα Βρυοτόπου – Δημοτική Ενότητα Αμπελώνος του Δήμου Τυρνάβου, της Π.Ε. Λάρισας.
empros,xanthinea

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επίθεση στο μαγαζί του Ηλία Μίχου από εξοργισμένους πολίτες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα Σεπόλια , μετά την πρόταση της εισαγγελέως για αθώωση του Ηλία Μίχου για τις κατηγορίες βιασμού και μαστροπείας .

Κατά πληροφορίες , στα Σεπόλια συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα και έγραψαν συνθήματα σε τοίχους , ενώ πέταξαν τρικάκια που έγραφαν <<Αλληλεγγύη στη 12χρονη>>.

Την ίδια ώρα ,σύμφωνα με πληροφορίες ,άγνωστοι έκαναν επίθεση στο μίνι μάρκετ του Ηλία Μίχου στην περιοχή και έσπασαν τζάμι σε διπλανό κατάστημα .

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας , οι οποίες έριξαν χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και χημικά ,και διέλυσαν το πλήθος .

Γιάννης Γ.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκ στην Λάρισα με ημίγυμνο επιδειξίας σε ποδήλατο

Νέο περιστατικό με επιδειξία σημειώθηκε την Πέμπτη 14/03/2024 στην πόλη της Λάρισας ,μία μόλις εβδομάδα μετά το περιστατικό που είχε καταγραφεί στο πάρκο του Αλκαζάρ το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης .

Αυτή τη φορά το συμβάν έλαβε χώρα στην περιοχή του Πάρκου των Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ) λίγο πριν τις 11 το πρωί όπου εθεάθη ένας ημίγυμνος άνδρας με το ποδήλατο.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η αστυνομία ,με τους αστυνομικούς να σπεύδουν για να ερευνήσουν το σημείο και να κάνουν προσαγωγή του άνδρα λίγα λεπτά αργότερα στην περιοχή του Γηροκομείου .

Γιάννης Γ.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Η πρόταση γάμου που έκλεψε τις εντυπώσεις στο Καρναβάλι της Ξάνθης

Στο Καρναβάλι της Ξάνθης μπορεί κανείς να δει και να ζήσει τα πάντα. Να διασκεδάσει, να χορέψει, να γελάσει, ακόμα και να… παντρευτεί!

xanthinea.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en