Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

«Βράζει» με Ισραήλ ο Ερντογάν μετά τον βομβαρδισμό του πρακτορείου Anadolu

Το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadoluβομβαρδίστηκε από πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ στη Γάζα το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου στην Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον πέντε ρουκέτες έπληξαν το κτίριο στη Γάζα, αφού προηγουμένως οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν βάλει με προειδοποιητικά πυρά. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Τούρκοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση αυτή. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση ανέφερε ότι το πλήγμα στα γραφεία του Anadolu ήταν «μια προσπάθεια να ξεφορτωθούν τους μάρτυρες, μια προετοιμασία για σφαγές στη Γάζα».

ANADOLU AJANSI

@anadoluajansi

Απάντηση στον χρήστη @anadoluajansi

#İsrail savaş uçaklarının en az 5 roketle düzenlediği hava saldırısı sonucu AA ofisinin de bulunduğu bina tamamen yıkıldı http://v.aa.com.tr/1470025 

 
 
ANADOLU AJANSI

@anadoluajansi

İsrail ordusu, önceki yıllarda da bir çok basın kuruluşuna ait binayı hedef almıştı#İsrail ordusunun düzenlediği saldırıda AA ofisinin de bulunduğu binanın vurulma anı http://v.aa.com.tr/1470025  pic.twitter.com/xhegrO4l0s

250

Το οργισμένο tweet του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έκανε ανάρτηση σε τρεις γλώσσες (τουρκικά, αραβικά, αγγλικά) στο Twitter, καταδικάζοντας την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση του Ισραήλ εναντίον των γραφείων του πρακτορείου Anadolu στη Γάζα», έγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Η Τουρκία και το πρακτορείο Anadolu θα συνεχίσουν να λένε σε όλο τον κόσμο για την ισραηλινή τρομοκρατία και τις θηριωδίες στη Γάζα και σε άλλες περιοχές της Παλαιστίνης, παρά τις επιθέσεις αυτές».

Δείτε την ανάρτηση του Τούρκου προέδρου:

Recep Tayyip Erdoğan

@RTErdogan

We strongly condemn Israel’s attack against Anadolu Agency’s office in Gaza.

Turkey and Anadolu Agency will continue to tell the world about Israeli terrorism and atrocities in Gaza and other parts of Palestine despite such attacks.

12,1 χιλ.

Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
4.197 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Η Τουρκία καλεί τη διεθνή κοινότητα να δράσει απέναντι στις «δυσανάλογες ενέργειες» του Ισραήλ

Η Άγκυρα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει απέναντι στις «δυσανάλογες ενέργειες» του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από τον βομβαρδισμό από ισραηλινά αεροσκάφη κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, περισσότερες από 250 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν καθόλη τη διάρκεια του Σαββάτου από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον ισραηλινών χωριών και κοινοτήτων, με τις ισραηλινές δυνάμεις να βομβαρδίζουν από αέρος και εδάφους τον παλαιστινιακό θύλακα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

«Καταδικάζουμε έντονα τις αδιάκριτες επιθέσεις στη Γάζα από το Ισραήλ, που προκάλεσαν τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αθώων ανθρώπων και στόχευσαν το κτίριο του πρακτορείου Anadolu», υπογράμμισε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Καλούμε επειγόντως τη διεθνή κοινότητα να δράσει για την αποκλιμάκωση της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή από τις δυσανάλογες ενέργειες από το Ισραήλ».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι ότι ενεργοποίησαν ότι αντιαεροπορικές σειρήνης στην πόλη Μπερσέβα, την μεγαλύτερη πόλη στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο Νικολάι Μλαντένοφ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται με όλες τις πλευρές για να επικρατήσει ηρεμία στην Γάζα, καλώντας για την άμεση αποκλικάμωση της κατάστασης.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Τρομακτική προσγείωση Boeing 767 | Δεν άνοιξαν οι μπροστινές ρόδες [βίντεο]

Αεροσκάφος Boeing 767 μεταφοράς εμπορευμάτων της FedEx Airlines πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης χωρίς το μπροστινό σύστημα προσγείωσης, ωστόσο κατάφερε να παραμείνει στον διάδρομο, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.

Δεν λειτούργησε το σύστημα προσγείωσης

Το Boeing 767 που πραγματοποιούσε πτήση από το αεροδρόμιο Ρουασί – Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού πληροφόρησε τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ότι το σύστημα προσγείωσης δεν άνοιξε και προσγειώθηκε υπό τις οδηγίες του πύργου ελέγχου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών.

Συνεργεία διάσωσης και πυρόσβεσης του αεροδρομίου είχαν τεθεί σε ετοιμότητα στον διάδρομο προσγείωσης και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που δεν διευκρινίζει το αίτιο της βλάβης.

Βίντεο από την επείγουσα προσγείωση δείχνει σπίθες και καπνό να ξεπηδούν καθώς το εμπρόσθιο τμήμα του αεροσκάφους σέρνεται κατά μήκος του διαδρόμου πριν το περιλούσουν με αφρό πυρόσβεσης.

Η κυκλοφορία στον διάδρομο προσγείωσης έκλεισε προσωρινά, αλλά η κίνηση των αεροσκαφών στους υπόλοιπους διαδρόμους του διεθνούς αεροδρομίου συνεχίστηκε κανονικά.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ωρες αγωνίας μετά την εισβολή στη Ράφα

Κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για τη μοίρα της Γάζας και ιδιαίτερα του 1,4 εκατ. Παλαιστινίων που συνωστίζονται υπό δραματικές συνθήκες στην πόλη της Ράφας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ύστερα από την εισβολή του ισραηλινού στρατού στην περιοχή, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν περί του αντιθέτου.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν χθες το πρωί στο νοτιότερο τμήμα της Γάζας και κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους το σημείο διέλευσης προς την Αίγυπτο. Επειτα από αυτή την εξέλιξη, ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας είναι απολύτως απομονωμένη από τον έξω κόσμο και κάθε ροή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει διακοπεί, ενώ τα 2,3 εκατ. Παλαιστινίων της Λωρίδας αντιμετωπίζουν το φάσμα του λιμού.

Η ισραηλινή εισβολή ήρθε λίγες ώρες αφότου η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος και Κατάρ) για κατάπαυση του πυρός, στην τελευταία φάση του ψυχοδράματος των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα στο Κάιρο, με την προσωπική εμπλοκή και του διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς. Ωστόσο, το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τις αλλαγές που είχε επιφέρει στην αρχική πρόταση η Χαμάς, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι υπονομεύει συνειδητά τις προσπάθειες για εκεχειρία.

Το πράσινο φως για την εισβολή δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας με ομόφωνη απόφαση του ανώτατου πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ. Αν και ο Νετανιάχου έχει κατηγορηθεί ότι τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις γιατί φοβάται πως αν υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας θα τον ανατρέψουν οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί του εταίροι, γεγονός είναι ότι ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού συμβουλίου με δικαίωμα ψήφου, συντάχθηκε αυτή τη φορά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Σε σχετικές δηλώσεις του υποστήριξε ότι η επιχείρηση στη Ράφα αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος» των προσπαθειών για απελευθέρωση των ομήρων. Αμέσως μετά ο ισραηλινός στρατός άρχισε να καλεί περί τους 100.000 κατοίκους μιας ορισμένης περιοχής της Ράφας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κάτι που σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή.

Στο μεταξύ, αρχίζει να ξεκαθαρίζει στα διεθνή Μέσα η εικόνα για το διπλωματικό θρίλερ που ξετυλίχτηκε στο Κάιρο το δεκαήμερο που προηγήθηκε της εισβολής. Στις 27 Απριλίου το Ισραήλ παρέδωσε στους διαπραγματευτές την πρότασή του, που χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά γενναιόδωρη» από τις ΗΠΑ. Η πρόταση προέβλεπε κατάπαυση του πυρός σε τρεις φάσεις, κάθε μία από τις οποίες θα διαρκούσε έξι εβδομάδες, και, χωρίς να δέχεται την αξίωση της Χαμάς για οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών, έκανε λόγο για «αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας». Στην πρώτη φάση η Χαμάς θα απελευθέρωνε 33 ομήρους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρόταν από τα αστικά κέντρα και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.

Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε σε διεθνή πρακτορεία κρατώντας την ανωνυμία του υποστήριξε ότι στην απάντησή της η Χαμάς έκανε τροποποιήσεις στην ισραηλινή πρόταση, τις οποίες η κυβέρνησή του δεν μπορούσε να αποδεχθεί. Οι υπό απελευθέρωση όμηροι της πρώτης φάσης μειώνονταν από 33 σε 18, ενώ καταργούνταν οι ισραηλινοί περιορισμοί που επιβάλλονται στα επιτρεπόμενα είδη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο το πρακτορείο Reuters, που έλαβε αντίγραφο της πρότασης της Χαμάς, βεβαιώνει ότι η ισλαμική οργάνωση δέχθηκε να απελευθερώσει και τους 33 ομήρους που είχε ζητήσει το Ισραήλ στην πρώτη φάση της εκεχειρίας.

Ωρες αγωνίας μετά την εισβολή στη Ράφα-1
Ισραηλινοί στρατιώτες με στρατιωτικά οχήματα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Τεθωρακισμένα εισέβαλαν χθες το πρωί στο νοτιότερο τμήμα της Λωρίδας και κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους το σημείο διέλευσης προς την Αίγυπτο. [REUTERS / Amir Cohen]

Η πιο δύσκολη, ενδεχομένως, αξίωση της Χαμάς από τη σκοπιά του Νετανιάχου ήταν να συμπεριληφθεί στους υπό απελευθέρωση Παλαιστινίους και ο Μαρουάν Μπαργούτι, ιστορικό στέλεχος της Φατάχ, ηγετική μορφή της δεύτερης Ιντιφάντα και κατά γενική ομολογία ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Παλαιστίνη. Πολλοί στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στη Δύση θεωρούν ότι θα αποτελούσε τον ιδανικό υποψήφιο να αναλάβει τη διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής ύστερα από ενδεχόμενη κατάπαυση των εχθροπραξιών, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί αυτή τη στιγμή να ενώσει τον παλαιστινιακό λαό.

Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για περιορισμένη επιχείρηση στη Ράφα και μέχρι στιγμής δεν έχει επιχειρήσει να καταλάβει την πόλη, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει λουτρό αίματος, κύμα εξόδου προς το Σινά και κρίση στις σχέσεις με την Αίγυπτο. Αναλυτές θεωρούν ότι οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις παραπέμπουν περισσότερο σε αντίποινα για το θεαματικό πλήγμα της Χαμάς στο μεθοριακό φυλάκιο του Κερέμ Σαλόμ την Κυριακή, όπου 4 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν.

Κων. Φίλης στην «Κ»: Το «πόκερ» με την εκεχειρία και οι δύο δρόμοι του Νετανιάχου

Τις ισχνές ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας, έστω και μετά την περιορισμένη εισβολή, κρατούσε στη ζωή η άφιξη αντιπροσωπειών του Ισραήλ και της Χαμάς στο Κάιρο για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία είναι μεσαίας βαθμίδας, δηλαδή δεν περιλαμβάνει τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών Μοσάντ και Σιν Μπετ, κάτι που δεν προδιαθέτει για άμεση επίτευξη συμφωνίας.

kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ελληνοτουρκικά: Σύννεφα στο ραντεβού της Αγκυρας

Αγκυρα αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά αντικατοπτρίζουν οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα (13 Μαΐου).

Αν και ο κ. Ερντογάν έκανε άνοιγμα προς την Αθήνα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορεί να λυθούν, λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, με ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο της Αγίας Σοφίας (δηλαδή με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών).

Επί τούτου, πάντως, η ελληνική πλευρά υπενθύμισε τον οικουμενικό χαρακτήρα της Μονής της Χώρας, σημειώνοντας ότι η απόφαση των τουρκικών αρχών «αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO», που ανήκει στην ανθρωπότητα.

«Εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις. Αρκεί να υπάρξει προσέγγιση με καλή πρόθεση και να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία.

Η συνέχεια σίγουρα θα έρθει με λίγη προσπάθεια και λίγη θυσία», είπε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις επισκέψεις του εμίρη του Κουβέιτ, αλλά και του κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, με αφορμή αυτές τις επισκέψεις σημείωσε: «Σαν τον δικέφαλο αετό των Σελτζούκων θα αναζητήσουμε τον τρόπο να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και με την Ανατολή και με τη Δύση στη βάση των κοινών συμφερόντων μας».

Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και η συνάντηση των δύο ηγετών, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε θετικό κλίμα. Στην τουρκική πλευρά θεωρούν πως έχει δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τώρα επιθυμούν την υπογραφή νέων συμφωνιών, όπως πολιτικής προστασίας και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχουν κι άλλες συναντήσεις το καλοκαίρι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως και τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ, γεγονός που θεωρείται πως θα βοηθήσει στη συνεργασία των δύο χωρών.

Ως προς τη Μονή της Χώρας, Τούρκοι αναλυτές τονίζουν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν πράξεις και δηλώσεις που θα έχουν στόχο τη συσπείρωση των ισλαμιστών, καθώς η μεγάλη άνοδος του ακραίου ισλαμικού κόμματος Νέα Ευημερία, το οποίο στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου έλαβε το 6% των ψήφων, προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ο κ. Ερντογάν μίλησε για «στρατηγική τύφλωση» της Ευρώπης.

Στην ομιλία του δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι πρόθυμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της, εφόσον τηρούνται οι αρχές του δικαίου και τα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η Ε.Ε. πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση και να σταματήσει να αποκλείει την Τουρκία.

Η Τουρκία είναι η μόνη διέξοδος από τη διελκυστίνδα στην οποία έχει εγκλωβιστεί η Ευρώπη εξαιτίας του ανταγωνισμού των δυνάμεων στην Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης. Οσο πιο γρήγορα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δουν και αποδεχθούν αυτή την πραγματικότητα, τόσο καλύτερα θα είναι γι’ αυτούς».

kathimerini.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en