ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βουλγαρία: Σπείρα προμήθευε όπλα στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις – Καβαλιώτης ο «εγκέφαλος»

ώδεκα άτομα συνελήφθησαν στη Σόφια για παράνομη εξαγωγή αγαθών προς τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η υπόθεση εξιχνιάστηκε με συνεργασία της ελληνικής και της βουλγαρικής ΕΥΠ. Ως «εγκέφαλος» φέρεται να είναι Ελληνας ομογενής από τη Γεωργία με συγγενείς στην Καβάλα.

Ο συγκεκριμένος είχε εταιρεία που πωλούσε όπλα και παρελκόμενα (διόπτρες, μαχαίρια, κ.τ.λ.) και διαπιστώθηκε ότι έκανε εξαγωγές στη Ρωσία.

Το euractiv, σε δικό του δημοσίευμα, αναφέρει ότι για τη σύλληψη των 12 υπήρξε συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, της Εισαγγελίας και της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται Βούλγαροι, Ρώσοι, ένας Λευκορώσος, ένας Ελληνας και ένας Αλβανός.

«Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι Ελληνας υπήκοος, γεννημένος στη Γεωργία, ο λογιστής είναι από το Καζακστάν, ένας Ρώσος με τέσσερα ή πέντε διαβατήρια είναι ο διευθυντής και ένας δεύτερος Ρώσος οργάνωσε τα logistics. Ο τρίτος Ρώσος έχει μόνιμη άδεια παραμονής στην Ουγγαρία. Υπάρχει ένας Λευκορώσος και ένας Αλβανός στην ομάδα», δήλωσε ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας (SANS) Πλάμεν Τόντσεφ.

Σύμφωνα με στοιχεία της SANS, η εγκληματική ομάδα ασχολούνταν με την εξαγωγή αγαθών που προορίζονταν για τις ειδικές ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία – τη Rosgvardia, τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, τη «Wagner» και Τσετσένους μαχητές.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν διόπτρες και κιάλια, αλλά υπάρχουν στοιχεία ότι η σπείρα, που δρούσε στη Βουλγαρία, έστελνε επίσης προϊόντα όπως λογισμικό, βαλλιστικούς μετρητές και άλλα.

Οι βουλγαρικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν προορίζονται για τον τακτικό ρωσικό στρατό αλλά για τις ειδικές δυνάμεις που μάχονται στο έδαφος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, η εταιρεία για την οποία εργάζονταν οι ύποπτοι αγόρασε εμπορεύματα αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Τα εμπορεύματα συσκευάστηκαν στην πόλη της Φιλιππούπολης και στη συνέχεια στάλθηκαν στο αεροδρόμιο της Σόφιας, από όπου εξήχθησαν στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι μερικοί από τους υπόπτους κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο της Σόφιας πριν πετάξουν για τη Ρωσία και οι έρευνες και οι ανακρίσεις μαρτύρων συνεχίζονται.

Τα μέλη της σπείρας αγόραζαν προϊόντα από την Ε.Ε., αλλά συνεργάστηκαν και με ανθρώπους από τρίτες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Σερβία, η Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία έχει τις δεσμεύσεις της να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας, Μαρία Πάβλοβα.

Ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας, Πλάμεν Τόντσεφ, αποκάλυψε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version