Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βενιζέλος για Σόιμπλε: Σε ένα υπόγειο μου πρότεινε το Grexit

image_print

Για τη συνεργασία του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την περίοδο της κρίσης χρέους και για τη συζήτηση περί Grexit μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά.

«Αρχές Ιουλίου του ’11. Την πρώτη εβδομάδα γίνεται η πρώτη μου ανεπίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, με τον Γιώργο Ζανιά και τον Πέτρο Χριστοδούλου. (…) Κάνουμε τη συνάντηση με τους γερμανούς βιομήχανους και στη συνέχεια τη στρατηγική συνάντηση, την καταλυτική με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ένα γεύμα εργασίας ανεπίσημο, σε ένα μεταμοντέρνο γιαπωνέζικο εστιατόριο. (…) Εκεί στην πραγματικότητα συμφωνούμε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την πορεία προς το δεύτερο πρόγραμμα και την έννοια του χρέους, την έννοια του κουρέματος του χρέους».

«Τότε για πρώτη φορά διαπιστώνω πόσο μεγάλη σημασία δίνει ο κ. Σόιμπλε στην ανάγκη να εισαχθούν νομοθετικά οι λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, που σημαίνει ότι όταν εκδίδεται ένα ομόλογο, οι ομολογιούχοι συγκροτούν μια κοινότητα, μια ένωση προσώπων που αποφασίζει κατά πλειοψηφία για την τύχη του ομολόγου και για τη σχέση με τον εκδότη. (…) Παραδόξως εμείς στην ελληνική νομοθεσία δεν είχαμε ποτέ αυτή τη ρήτρα συλλογικής δράσης. Αλλά και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχαν τη ρήτρα αυτή, έως ότου την εφαρμόσαμε εμείς για πρώτη φορά, για να πάμε στο κούρεμα του χρέους. Την εφαρμόσαμε αναδρομικά. Αυτό ήταν η μεγάλη νομική απόφαση και αυτό τώρα πια έχει καταστεί κανόνας υποχρεωτικός για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης».

H συζήτηση περί Grexit στο υπόγειο ξενοδοχείου στην Πολωνία

«Αναζητήσαμε έναν χώρο. Μας είπαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου ότι μπορούμε να κατέβουμε στο δεύτερο υπόγειο, όπου υπήρχε ένα μπαρ, ένα κλασικό για την πόλη μπαρ, το οποίο ήταν κλειστό. Ήταν σκοτεινά, ανάψαμε ένα φως, άρα υπήρχε μια συνθήκη, η οποία ήταν αρκετά απειλητική, γιατί υπήρχε ημίφως. Καθίσαμε σε μια γωνιά· υπήρχε ένα τραπέζι του μπαρ, ένας μικρός καναπές στον οποίο κάθισαν οι δύο Γερμανοί, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γκέρκ Άσμουσεν. Πάντα το σχήμα ήταν ένας συν ένας, και από την άλλη μεριά, σε δύο μικρές πολυθρόνες καθίσαμε ο Γιώργος Ζανιάς και εγώ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αρκετά ταχύς και άμεσος, ευθύς, χωρίς προλόγους. «Ας συζητήσουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», ήταν η χαρακτηριστική φράση. Άρα έθεσε το ζήτημα αμέσως στο τραπέζι και άρχισε ένα γκραν γκινιόλ, το οποίο κράτησε 90 λεπτά. Ο Σόιμπλε με τη βοήθεια του Άσμουσεν μας ανέπτυξε το επιχείρημα πόσο ευνοϊκό θα ήταν για την Ελλάδα να αποχωρήσει -προσωρινά υποτίθεται- από το ευρώ και όταν ανακάμψει, όταν ξανά αποκτήσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην ευρωζώνη, το βλέπουμε», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Ήταν μια σχέση ουσιαστική και ειλικρινής. Στο τελευταίο, λοιπόν, Eurogroup, στο οποίο μετείχα τον Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης στο χρέος και λίγο πριν τις εκλογές, είχαμε μια ιδιωτική συνομιλία, μια προσωπική συνομιλία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο του Eurogroup και του είπα τότε: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ειλικρίνεια και γιατί μείνατε πιστός σε όλα όσα συμφωνήσαμε». Μπορεί να συμφωνούσαμε δύσκολα, αλλά αυτά που συμφωνούσαμε τηρούνταν και κυρίως υπήρχε μία ειλικρίνεια στις σχέσεις μας. Και τότε, με το ιδιόρρυθμο, αλλά υπαρκτό χιούμορ του, μου απάντησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «κοίταξε, δεν σου είπα πολλά ψέματα, επειδή συζητούμε μεταξύ μας στα αγγλικά και ως εκ τούτου έχουμε περιορισμένες εκφραστικές δυνατότητες. Εάν μιλούσαμε στα γερμανικά, θα σου είχα πει πάρα πολλά ψέματα».

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Άγκυρα: Αγωνία στην Αθήνα για Τραμπ-Ερντογάν

Άγκυρα - Σύνοδος ΝΑΤΟ με Τραμπ και Ερντογάν - 2026
image_print

Άγκυρα: Αγωνία στην Αθήνα για Τραμπ-Ερντογάν

Με αυξημένη προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά στην Άγκυρα, καθώς η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την προμήθεια F-35 από την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να εμφανιστεί θετικός απέναντι σε τουρκικά αιτήματα, ωστόσο ποντάρει στους περιορισμούς του Κογκρέσου και στις αντιρρήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν για την επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, η Ελλάδα προσέρχεται στη συζήτηση προβάλλοντας τη συνέπειά της στις νατοϊκές δεσμεύσεις και τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες της.

Το βλέμμα στα F-35 και στο Κογκρέσο

Στην Αθήνα θεωρούν ότι, ακόμη και αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράσει πολιτική βούληση υπέρ της Τουρκίας, η επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 δεν είναι απλή υπόθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε στη Βουλή ότι δεν υφίσταται, στην παρούσα φάση, ζήτημα άρσης της απαγόρευσης για την προμήθεια των μαχητικών από την Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι περιορισμοί που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία εξακολουθούν να ισχύουν και ότι για οποιαδήποτε αλλαγή απαιτείται νέα απόφαση του Κογκρέσου.

Η Αθήνα παρακολουθεί επίσης τη στάση του Ισραήλ, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να έχει εκφράσει αντιρρήσεις για ενδεχόμενη προμήθεια F-35 από την Τουρκία, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Χωρίς συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ ή Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις ούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ ούτε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα μπορούσε να έχει υψηλό βαθμό απρόβλεπτου, ενώ η παρούσα συγκυρία δεν θεωρείται κατάλληλη ούτε για νέα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, δεδομένης της έντασης γύρω από τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στους συμμάχους ότι η Ελλάδα παραμένει συνεπής πυλώνας της συλλογικής άμυνας και έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ελλάδα προβάλλει τις αμυντικές δαπάνες

Κεντρικό θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η πρόοδος των κρατών-μελών ως προς τον στόχο για συνολικές αμυντικές δαπάνες ύψους 5% του ΑΕΠ έως το 2035.

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως μία από τις χώρες που έχουν ήδη υπερβεί τον στόχο του 3,5% για αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες. Για το 2026, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες εκτιμώνται στο 3,6% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση προβάλλει το δωδεκαετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα τονίζει ότι η συνέπεια αυτή δεν είναι συγκυριακή, καθώς η Ελλάδα διατηρούσε υψηλές αμυντικές δαπάνες ακόμη και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης.

Η Τουρκία αναζητά ρόλο και στην άμυνα της ΕΕ

Παράλληλα με το ΝΑΤΟ, η Άγκυρα επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της και στις ευρωπαϊκές αμυντικές συζητήσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει ότι η Τουρκία προσφέρει αναντικατάστατη συμβολή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, προβάλλοντας τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του και τον ρόλο της στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει με επιφύλαξη αυτές τις κινήσεις, καθώς θεωρεί ότι οποιαδήποτε συμμετοχή τρίτων χωρών σε ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες πρέπει να σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το μήνυμα της Αθήνας για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η ελληνική θέση παραμένει ότι μια ισχυρότερη αμυντικά Ευρώπη δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ενισχύει συνολικά το ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα ζητά περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις στην άμυνα, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του κοινού δανεισμού.

Το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει η ελληνική πλευρά είναι ότι η ασφάλεια της Ευρώπης αποτελεί κοινή ευθύνη, αλλά και ότι η συμμετοχή σε αυτή την αρχιτεκτονική πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παραιτήθηκε ο Κώστας Αντωνιάδης από το Περιφερειακό Συμβούλιο – Αναλαμβάνει ο Χρήστος Γάκης

image_print

Την παραίτησή του από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε ο Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση». Με την απόφασή του αυτή ολοκληρώνεται μια μακρά αυτοδιοικητική πορεία που ξεπερνά τα είκοσι χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις ευθύνης, μεταξύ των οποίων και αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

Τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναλαμβάνει, σύμφωνα με τη διαδικασία αναπλήρωσης, ο Χρήστος  Γάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών της παράταξης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Η αποχώρηση του Κώστα Αντωνιάδη σηματοδοτεί το τέλος μιας σημαντικής διαδρομής στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Περιφέρειας, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα μέσα από τη συμμετοχή του στη διοίκηση και στις αποφάσεις που αφορούσαν την ανάπτυξη της περιοχής.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παραιτήθηκε από Περιφερειακός σύμβουλος ο Κώστας Αντωνιάδης

image_print

Την παραίτησή του από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε ο Κώστας Αντωνιάδης.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ. Μια δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη απόφαση, διότι όλοι εμείς που υπηρετούμε την κοινωνία από διάφορες θέσεις ευθύνης πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αξιώματα αυτά δεν είναι μόνιμα και οφείλουμε να αφήνουμε χώρο και στις νεότερες γενιές που έρχονται.

Για είκοσι (20) και πλέον έτη υπηρέτησα τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης με ζήλο, αυταπάρνηση, ιδεολογική καθαρότητα και πολιτικό ήθος. Το σημαντικότερο, όμως, που μένει ως παρακαταθήκη από αυτή την περίοδο είναι η αγάπη και η συμπαράσταση του κόσμου, που θα με συντροφεύουν στη μετέπειτα πορεία μου.

Για αυτή την αγάπη και τη δύναμη που μου δώσατε όλοι εσείς, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023, τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναμένεται να καταλάβει ο Χρήστος Γάκης, ως πρώτος επιλαχών.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en