Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα | Στα πρόθυρα εμφυλίου, χάος και συγκρούσεις

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά το κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, για «στρατιωτική εξέγερση». Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε από συγκρούσεις ανάμεσα σε όσους στηρίζουν τον Μαδούρο και σε αυτούς που στηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό.

Ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ενσωματωμένο βίντεο

NBC News
@NBCNews

BREAKING: Video shows armored military vehicle slamming into pro-Guaidó protesters amid unrest in Caracas.

http://nbcnews.to/2J5eQ6I 

1.736

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη οι κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από μια ημέρα που σημαδεύτηκε από την προσχώρηση μιας μερίδας των ένοπλων δυνάμεων στο δικό του στρατόπεδο και τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και κάποιων από τους υποστηρικτές του.

«Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά στην “Επιχείρηση Ελευθερία”. Αύριο [σ.σ. σήμερα], 1η Μαΐου, θα συνεχίσουμε (…). Σε όλη τη Βενεζουέλα, θα είμαστε στον δρόμο», τόνισε ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τηλεοπτική εμφάνιση Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή μαζί με τον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο το βράδυ της Τρίτης (τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας). Αυτή ήταν η πρώτη του δημόσια εμφάνιση-  μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, μετά την έκκληση της αντιπολίτευσης ο στρατός να κινηθεί εναντίον του προέδρου νωρίτερα χθες και τα επεισόδια που ακολούθησαν.

Ο Μαδούρο είπε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της εκπομπής ότι αποκατέστησε τον Γκουστάβο Γκονσάλες Λόπες στην ηγεσία της υπηρεσίας πληροφοριών SEBIN, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους της αντικατάστασης του Μανουέλ Κρίστοφερ Φιγκέρα. Ο Κρίστοφερ Φιγκέρα είχε διαδεχθεί τον Γκονσάλες Λόπες πέρυσι.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος στις αρχές της χρονιάς και έχει αναγνωριστεί ως ο νόμιμος ηγέτης της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και άλλων περίπου πενήντα χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ευρωπαϊκών, κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να εκδιωχθεί ο Μαδούρο από την εξουσία και προέβλεψε ότι η χθεσινή ημέρα θα ήταν η «τελευταία» του στην εξουσία.

Έκρυθμη η κατάσταση στο Καράκας

Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες και τα βίντεο από το χάος στους δρόμους του Καράκας. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κάλεσε τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να τον υποστηρίξουν και, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters αργότερα οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον του ιδίου και περίπου 70 οπλισμένων ανδρών με στρατιωτική περιβολή κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας.

Οι εικόνες από τα τοπικά δίκτυα καταγράφουν εκτεταμένες συγκρούσεις στους δρόμους του Καράκας. Όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας έπεσε πάνω σε διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και το χτυπούσαν με ρόπαλα.

Ενσωματωμένο βίντεο

NBC News

@NBCNews

1.736

2.920 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Η κυβέρνηση Μαδούρο πάντως απέρριψε αμέσως κάθε υπόνοια για στρατιωτική εξέγερση. «Απορρίπτουμε αυτό το κίνημα πραξικοπήματος, το οποίο έχει σκοπό να γεμίσει τη χώρα με βία» είπε ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο. Είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν «να υπερασπίζονται σθεναρά το εθνικό Σύνταγμα και τις νόμιμες αρχές» και πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες στη χώρα στις αναφορές τους κάνουν λόγο για «κανονικότητα» στους στρατώνες και στις στρατιωτικές βάσεις.

Ο υπουργός Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκες ανέφερε στο Twitter πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν ένα πραξικόπημα.

Αργότερα, ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι μίλησε με τους διοικητές του στρατού και του εξέφρασαν την απόλυτη αφοσίωσή τους στον λαό, το Σύνταγμα και την πατρίδα και κάλεσε σε «μέγιστη κινητοποίηση» τον λαό «για να διασφαλίσουμε τη νίκη της ειρήνης».

Τραυματίστηκε αξιωματικός του στρατού

Ένας αξιωματικός του στρατού, μεταξύ εκείνων που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τραυματίστηκε από σφαίρα σήμερα, κατά τη διάρκεια των ταραχών με τους υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο.

«Καταγγέλλω τη βίαιη επίθεση, θύμα της οποίας υπήρξε ο συνταγματάρχης Γιερσόν Χιμένες Μπάες (…) ο οποίος τραυματίστηκε στον λαιμό από σφαίρα στον αυτοκινητόδρομο Φρανσίσκο Φαχάρδο», απέναντι από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο Καράκας, έγραψε στο Twitter ο υπουργός.

Ο Παντρίνο κατηγόρησε ως υπεύθυνους «τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης».

«Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας»

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο, επέρριψε στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ένα πιθανό «λουτρό αίματος» στη χώρα, μετά την εξέγερση στρατιωτών εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος», προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι «βίαιες ενέργειες» ορισμένων μελών των ενόπλων δυνάμεων «ματαιώθηκαν εν μέρει» και επέμεινε ότι η ηγεσία του στρατού «παραμένει πιστή στο Σύνταγμα».

Η ομιλία αυτή, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, δόθηκε αφού ορισμένα μέλη της Εθνοφρουράς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό να ξεσηκωθούν εναντίον του Μαδούρο, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς, έξω από μια αεροπορική βάση στο Καράκας.

«Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα υποστήριξε σήμερα ότι δεν υπάρξει σε εξέλιξη κάποιο «στρατιωτικό πραξικόπημα» για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ότι ενεργεί κατ’ εντολή της Ουάσινγκτον.

«Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον», τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ο υπουργός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

«Εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) είναι επικεφαλής του πραξικοπήματος και δίνουν εντολές στον Γκουαϊδό», πρόσθεσε.

Ο Αρεάσα τόνισε ότι ο Μαδούρο διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της χώρας, με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, έκανε λόγο για μια απόπειρα πραξικοπήματος την οποία χαρακτήρισε «ασήμαντη» και «μικρού μεγέθους».

Ο στρατός έδωσε «άμεση απάντηση» σε αυτή τη συνωμοσία, είπε ο Παντρίνο. Περίπου το 80% των στρατιωτών που συμμετείχαν στο κίνημα «εξαπατήθηκαν» και αποσύρθηκαν κατ’ εντολή των διοικητών τους, πρόσθεσε.

Στήριξη σε Γκουαϊδό από ΗΠΑ, Κολομβία και Βραζιλία

Την υποστήριξή τους στον λαό της Βενεζουέλας στην «αναζήτησή του της ελευθερίας» εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Σήμερα, ο προσωρινός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε την έναρξη της Επιχείρησης Ελευθερία», έγραψε σε ένα τουίτ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. «Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τον λαό της Βενεζουέλας στην αναζήτησή του στης ελευθερίας και της δημοκρατίας» πρόσθεσε.

Secretary Pompeo

@SecPompeo

Today interim President Juan Guaido announced start of Operación Libertad. The U.S. Government fully supports the Venezuelan people in their quest for freedom and democracy. Democracy cannot be defeated. #EstamosUnidosVE

39,2 χιλ.

20,4 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Αλλά και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον εμφανίστηκε σήμερα να υποστηρίζει την έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό για υποστήριξη αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κάλεσε τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να στηρίξουν την προσπάθειά του να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

John Bolton

@AmbJohnBolton

.@vladimirpadrino: The FANB must protect the Constitution and the Venezuelan people. It should stand by the National Assembly and the legitimate institutions against the usurpation of democracy. The United States stands with the people of Venezuela.

10,8 χιλ.

Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
7.300 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

«Οι FANB πρέπει να προστατεύσουν το Σύνταγμα και τον λαό της Βενεζουέλας. Πρέπει να παραμείνουν στο πλευρό της Εθνοσυνέλευσης και των νόμιμων θεσμών απέναντι στον σφετερισμό της δημοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αλληλέγγυες με τον λαό της Βενεζουέλας» έγραψε ο Μπόλτον σε ένα τουίτ αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε κάλεσε σήμερα τον στρατό της Βενεζουέλας να συνταχθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Απευθύνουμε έκκληση στους στρατιώτες και στον λαό της #Venezuela να τεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να απορρίψουν τη δικτατορία και τον σφετερισμό» της εξουσίας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, γράφει ο δεξιός πρόεδρος του κράτους στον λογαριασμό του στο Twitter.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων της Βραζιλίας Ερνέστου Αραούζου δήλωσε πως η χώρα του υποστηρίζει τη δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα.

Ο Αραούζου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπραζίλια πως η κυβέρνηση της Βραζιλίαςαναμένει από τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει σήμερα τον Γκουαϊδό και να διώξει τον Μαδούρο από την εξουσία.

Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως δεκάδες, κυρίως νεαροί, ένοπλοι άνδρες με στρατιωτική περιβολή που συνόδευαν τον Γκουαϊδό αντάλλαξαν πυρά με στρατιώτες που υποστήριζαν τον Μαδούρο έξω από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, όμως δεν φαίνεται προσώρας επικείμενη η ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση με τη βία.

Για το ίδιο θέμα το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις γύρω από την αεροπορική βάση του Καράκας όπου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι μια ομάδα στρατιωτικών εξεγέρθηκε κατά της κυβέρνησης.

Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό να κατέβουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τους στρατιωτικούς που εξεγέρθηκαν κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη συνοικία Αλταμίρα, κοντά στη βάση Λα Καρλότα.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Γκουαϊδό εγκατέλειψε το συλλαλητήριο που διεξήγαγε μαζί με στρατιωτικούς υποστηρικτές του στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Φόβοι για σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εκφράζονται μετά τη σύγκρουση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με γέφυρα στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Το πλοίο Dali προσέκρουσε σε κολόνα στήριξης της γέφυρας Francis Scott Key τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Η γέφυρα κάλυπτε την είσοδο στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, το πιο πολυσύχναστο λιμάνι των ΗΠΑ για εξαγωγές αυτοκινήτων και το ένατο πιο πολυσύχναστο συνολικά.

Έξι άνθρωποι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέστειλε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και ξεκίνησε αποστολή ανέλκυσης. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην έρευνα για το τι πήγε στραβά, με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των μεταφορών να ελπίζει να επιβιβαστεί στο πλοίο και να ανακτήσει τον καταγραφέα δεδομένων του, σύμφωνα με το BBC.

Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω του λιμανιού – η οποία πέρυσι ανήλθε σε περισσότερους από 47 εκατομμύρια τόνους ξένου φορτίου – θα ανασταλεί «μέχρι νεωτέρας».

Μιλώντας στο BBC, ο Marco Forgione, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου, το οποίο εκπροσωπεί βρετανικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο, δήλωσε ότι η αναστολή θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

«Πάνω από 750.000 αυτοκίνητα και οχήματα μεταφέρθηκαν μέσω της Βαλτιμόρης τον περασμένο χρόνο», δήλωσε στην εκπομπή The World Tonight του Radio 4.

«Πρόκειται για μεγάλες αμερικανικές μάρκες και του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, από τη General Motors και τη Ford έως την Jaguar Land Rover, τη Nissan, τη Fiat και την Audi.

«Επιπρόσθετα, η Βαλτιμόρη είναι σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αυτό θα προκαλέσει επιπλοκές και στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου 500.000 τόνοι LNG διακινούνται σε μηνιαία βάση από την Βαλτιμόρη οπότε οι επιπλοκές από αυτό που έχει συμβεί είναι σημαντικές και θα κλιμακωθούν πριν να επανέλθει η κανονική λειτουργία του λιμανιού».

Παράλληλα στο λιμάνι της Βαλτιμόρης εργάζονται 15.000 άτομα, ενώ όσοι επηρεάζονται από τη διακοπή της λειτουργίας του υπολογίζονται σε επιπλέον 140.000.

Μετά την κατάρρευση, η δανέζικη εταιρεία διακίνησης εμπορευμάτων Maersk, φορτίο της οποίας μετέφερε το Dali που έπεσε πάνω στη γέφυρα Francis Scott Key τα ξημερώματα της Τρίτης, ανακοίνωσε ότι «θα αφαιρέσουμε τη Βαλτιμόρη από όλες τις υπηρεσίες μας για το προσεχές διάστημα».

Παράλληλα, εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο άνθρακα έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις για διαταραχή στις εξαγωγές.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αλλάζει η ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, πλησιάζει η θερινή | Μία ώρα μπροστά οι δείκτες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αλλαγή της ώρας και το πέρασμα στη θερινή ώρα. Αυτό θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή 31 του μηνός.

Πιο συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα οι δείκτες θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά, άρα θα χάσουμε μία ώρα… ύπνου. Ωστόσο, θα κερδίσουμε περισσότερες ώρες με το φως του ήλιου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στην Κέρκυρα

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,6 Ρίχτερ με επίκεντρο 33 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Οθωνών. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 6 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι χθες και σήμερα έχουν προηγηθεί κι άλλοι σεισμοί μικρότερης έντασης.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en