Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βαρουφάκης| Άμεσα μέτρα για την οικονομία χωρίς άδεια από την ΕΕ

«Ο κορονοϊός μετέτρεψε την επερχόμενη κρίση σε κατάρρευση» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25

 

Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία ερήμην του Eurogroup, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση ως συνέπεια και της επιδημίας του κορονοϊού ζήτησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου. Ταυτόχρονα ο κ Βαρουφάκης τόνισε την ανάγκη όλοι οι πολίτες να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους κανόνες των επιστημόνων και του υπουργείου Υγείας καθώς όπως είπε «δεν παίζουμε με την υγεία των φίλων, των συμπολιτών, των συνανθρώπων μας».

powered by Rubicon Project
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένος για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την κυβερνητική πολιτική. Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «αφήνει τον πατριωτισμό της έξω από το Eurogroup», ενώ ζήτησε νέο προϋπολογισμό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που είχαν τεθεί διαδικτυακά, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στην δημοσιοποίηση των συνομιλιών στο Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015, και αφού υπερασπίστηκε πλήρως τις επιλογές του προέτρεψε τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να κάνει το ίδιο προκειμένου να προστατευθεί και ο ίδιος και ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και προσέθεσε: «Το 2020 θα ήταν, έτσι κι αλλιώς, έτος νέας ύφεσης – στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ο κορονοϊός μετέτρεψε αυτή την επερχόμενη κρίση σε κατάρρευση». Σημείωσε μάλιστα ότι αν η κυβέρνηση ζητήσει την άδεια του Eurogroup η απάντηση θα είναι όχι.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει ανάγκη για έκτακτο προϋπολογισμό, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή, είχα πει, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι σε λίγους μήνες θα έχετε εγκαταλείψει τον προϋπολογισμό και τώρα, προσέθεσε, «ο προϋπολογισμός δεν αξίζει καν το χαρτί που γράφηκε» και ζήτησε νέο προϋπολογισμό και άμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ.

Επανέλαβε τα μέτρα που ήδη έχει προτείνει το ΜέΡΑ 25 και αφορούν στην πρόσληψη 7.000 γιατρών και νοσηλευτών, την ενίσχυση 200.000 ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά 300 ευρώ μηνιαίως, στην ακύρωση/αναστολή φορολόγησης τουριστικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από μαζικές ακυρώσεις κατά το 2020. Επίσης προτείνει κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων, έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών, μονιμοποίηση αναπληρωτών καθηγητών και δημιουργία δομών τηλεδιασκέψεων στα σχολεία, καθώς και μέτρα για τη μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές. Τα χρήματα αυτά είπε ο κ. Βαρουφάκης θα βρεθούν από τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο επίπεδο του 1,5%, στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται έτσι κι αλλιώς.

Έντονα επικριτικός ήταν ο γραμματέας του Μέρα25 και έναντι της ΕΕ και έναντι της κυβέρνησης, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από την επιδημία, αλλά και στο μεταναστευτικό . Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι η ΕΕ μας έχει αφήσει μόνους μας. Ειδικότερα για το μεταναστευτικό ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ΕΕ θέλει να κάνουμε τη βρόμικη δουλειά και να παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο στο θέμα του ασύλου, ώστε να μην το παραβιάζει η ίδια. Ενώ για την κυβέρνηση είπε ότι έχει μετατραπεί σε κυβέρνηση της Ελληνικής Λύσης και όχι της ΝΔ και ότι ο πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει θέσεις ακροδεξιών.

«Τα Euroleaks αποτελούν συνεισφορά στην υπόθεση του εκδημοκρατισμού της ΕΕ»
Απαντώντας σε ερώτηση για την δημοσιοποίηση των ηχογραφημένων συζητήσεων ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε τις επικρίσεις ότι πρόκειται για υποκλαπείσες συνομιλίες, καθώς -όπως είπε- όλοι οι υπουργοί το γνώριζαν και προσέθεσε:

«Το επιχείρημα ότι χωρίς πρακτικά μιλάνε πιο άνετα οι ΥΠΟΙΚ είναι η αποθέωση του κυνισμού των ισχυρών που καταργούν τη δημοκρατία με όπλο την αδιαφάνεια. Κάθε δημοκρατική χώρα ή θεσμός υποχρεούται να κρατά πρακτικά – τόσο για την αναδρομή σε περίπτωση διαφωνίας όσο και για τον ιστορικό του μέλλοντος. Σε 10, 20, 30 χρόνια τι θα αφήσει πίσω το Eurogroup; Μόνο την ιστορία που έγραψαν οι νικητές;».

Τα Euroleaks, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, αποτελούν συνεισφορά στην υπόθεση «του εκδημοκρατισμού της ΕΕ, της μετατροπής της ΕΕ σε μια πραγματική ένωση που διέπεται από αρχές λογοδοσίας και διαφάνειας, των ιστορικών του μέλλοντος που θα στραφούν στα γεγονότα του 2015 ως έτος-σταθμός στην αποδόμηση της ΕΕ». «Ήδη βλέπουμε αυτή την αποδόμηση στο προσφυγικό, στην απαράδεκτη αντιμετώπιση του κορονοϊού, στην κατάρρευση κάθε έννοιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κλπ», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στην περιοδεία του στην Θεσσαλονίκη

Όπως ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Παναγιωτόπουλος :

Σήμερα βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis στην περιοδεία του στη συμπρωτεύουσα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμέως: Χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν

«Χωρίς την επιστολική ψήφο οι Έλληνες πολίτες, πολλοί συμπατριώτες μας, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews.

Επίσης η κ. Κεραμέως επισήμανε «πάνω από τρεις στους τέσσερις που έχουν γραφτεί έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, σε όποια διεύθυνση έχουν. Πάνω από εκατό χιλιάδες τα έχουν ήδη παραλάβει» και πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ό, τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, νa ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».

Οι παραδόσεις προχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών «Ξεκίνησαν πριν από μόλις λίγες μέρες και ήδη είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παράδοσης». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έδωσε διευκρινίσεις και για το ποια είναι η τελευταία ημέρα για κατάθεση του φακέλου: «Εάν ζω στο εξωτερικό, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς να παραλάβει τον φάκελο είναι η 28η Μαΐου. Στην Ελλάδα, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 3η Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κεραμέως τόνισε ό,τι «πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en