ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Β. Λεμονίδης | Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των εκλογών του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας

Σε μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης μετά την μεγάλη νίκη του στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας προχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης Ενωτική Κίνηση Εμπόρων, και επόμενος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας καλώς εχόντων των πραγμάτων, Βασίλης Λεμονίδης στην Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ.

Κ. Λεμονίδη σχολιάστε αρχικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Μεγάλοι «νικητές» η παράταξη σας αλλά και η… συμμετοχή των επαγγελματιών.

                Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι εάν σκεφτούμε ότι την πρώτη ημέρα με πολύ κακές καιρικές συνθήκες προσήλθαν στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 213 μέλη και την δεύτερη ημέρα ολοκληρώσαμε τις εκλογές με 530 μέλη τα οποία ψηφίσανε, δηλαδή 336 περίπου μέλη ήρθαν την δεύτερη μέρα, αριθμός ο οποίος αποτελεί ρεκόρ στο σύνολο της εκλογικής διαδικασίας. Από εκεί και μετά οφείλουμε να πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας που προσήλθαν έτσι ώστε να ψηφίσουν και να επιλέξουν το νέο 13μελες διοικητικό συμβούλιο.

Πόσα έχει καταφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας με την «Ενωτική Κίνηση Εμπόρων» και φυσικά ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας από την στιγμή που έχετε κερδίσει τις εκλογές;

            Καταρχάς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στον τομέα της επικοινωνίας κάτι το οποίο είχαμε βάλει στόχο και είχε επισημανθεί ως έλλειμμα από την προηγούμενη φορά που είχαμε το «τιμόνι» του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας ως διοίκηση νομίζω ότι προχωρήσαμε γενναία σε μία δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας η οποία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας. Κατά δεύτερον κάναμε σελίδα στο facebook όπου μπορούν όλα τα μέλη να επικοινωνούν με τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας να καταθέτουν τις προτάσεις τους αλλά και να ενημερώνονται για όλες τις δράσεις τις οποίες πραγματοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας. Από εκεί και μετά προχωρήσαμε σε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο είναι επίσης ένα πολύτιμο εργαλείο σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος του τμήματος της Καβάλας που τότε ωστόσο ήταν ΤΕΙ Καβάλας και το ειδικό τμήμα που είχε να κάνει με την στατιστική ούτως ώστε να θέσουμε ερωτήματα καίρια τα οποία απάντησαν η πλειοψηφία των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα και ξαναλέω είναι ένα πολύτιμο εργαλείο ούτως ώστε να διερευνήσουμε και να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων αλλά και να καταθέσουμε εκ νέου προτάσεις και ιδέες για το καλό της αγοράς και της πόλης μας.

            Αυτά όσον αφορά το θέμα της επικοινωνίας. Φυσικά στα 3 χρόνια αυτά δεν σταματήσαμε να είμαστε διεκδικητικοί. Δεν σταματήσαμε να είμαστε συνεργάσιμοι με όλους τους φορείς και τους θεσμούς προς όφελος των μελών μας όπως επίσης και συγκρουστήκαμε πάμπολλες φορές ούτως ώστε και πάλι να προασπίσουμε τα συμφέροντά των επαγγελματιών. Δεν φοβόμαστε να συγκρουστούμε όπως και δεν σταματάμε να συνεργαζόμαστε. Εκεί που βλέπουμε ότι υπάρχει το καλό για την αγορά μας.

Έχουμε φύγει από μια οικονομική κρίση τυπικά. Αρκετοί ήταν οι συνάδελφοί σας οι οποίοι έχουν προχωρήσει πλέον και στην ρύθμιση των 120 δόσεων. Πιστεύετε ότι μπορεί ο μέσος Έλληνας επαγγελματίας της Καβάλας να αποκτήσει κέρδη μέσα από μία επιχείρηση στην Καβάλα, και φυσικά το κατά πόσο αρωγός μπορεί να σταθεί εμπορικός σύλλογος;

            Καταρχάς ας αρχίσουμε με το οικονομικό θέμα, όπου ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι τα τελευταία δέκα χρόνια είναι κάτι το οποίο έχει πραγματικά δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλες τις επιχειρήσεις. Είναι ένα σημείο το οποίο πρέπει να σταθούμε και είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των καταστημάτων μας και τους τζίρους. Αυτό είναι ένα κομμάτι το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια αλλαγή στην ψυχολογία ίσως γιατί έχουν ανακοινωθεί κάποια πράγματα τα οποία είναι με θετικό πρόσημο είτε είναι σε φορολογικό κομμάτι είτε είναι στο πλαίσιο αγοράς. Νομίζω ότι βοηθάει ούτως ώστε να υπάρχει μια καλύτερη ψυχολογία αλλά στην πραγματική οικονομία πιστέψτε με δεν παίζει ρόλο μόνο η ψυχολογία, παίζει ρόλο πραγματικά και η τσέπη του καταναλωτή, η όποια τσέπη του καταναλωτή βάλλεται από παντού κι έτσι αυτό έχει ως άμεσο αντίκτυπο και στους τζίρους των καταστημάτων μας. Μία πολύ γενναία ρύθμιση η οποία είναι αυτή των 120 δόσεων, την οποία περιμέναμε ως «μάννα εξ ουρανού» εδώ και χρόνια πραγματικά μπήκε σε λειτουργία αλλά εκεί είδαμε ξεκάθαρα το πόσο μεγάλο ήταν το πρόβλημα. Από την άποψη ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι επαγγελματίες μπήκανε στη ρύθμιση οπότε χρήματα τα οποία γυρνούσαν στην αγορά πήγαν στις ρυθμίσεις ούτως ώστε να νιώθουν και οι επαγγελματίες-συνάδελφοι ότι είναι ρυθμισμένοι. Αυτό έγινε πριν από ένα μήνα.

Διανύουμε τα μέσα Νοεμβρίου 2019, είναι ικανοποιημένοι επαγγελματίες της Καβάλας από την κίνηση μέχρι στιγμής στα καταστήματα τους ;

            Ο Νοέμβριος ξεκίνησε νωθρά, δεν βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες ούτως ώστε να υπάρξει μια αλλαγή στο κλίμα και μια ομαλή μετάβαση προς τη χειμερινή περίοδο. Νομίζω ότι όλοι βλέπουμε ότι οι καιρικές συνθήκες ακόμη είναι φθινοπωρινές για να μην πω και ανοιξιάτικες ορισμένες ημέρες. Περιμένουμε δηλαδή και την αλλαγή του καιρού η οποία θα βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Από εκεί και μετά ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας και η διοίκηση πρωτίστως είναι δίπλα σε οποιοδήποτε πρόβλημα έχει ανακύψει και έχει δημιουργηθεί οποιουδήποτε μέλους μας είτε μας ψηφίζει είτε όχι είτε είναι στο κέντρο της αγοράς είτε είναι σε ποια πιο απομακρυσμένη περιοχή της αγοράς είμαστε δίπλα τους σε οτιδήποτε ανακύπτει. Είτε έχει να κάνει με δημοτικά θέματα που είναι πολύ σημαντικό που με την προηγούμενη διοίκηση αλλά και με αυτήν τη διοίκηση προσπαθούμε να είμαστε σε αγαστή συνεργασία για να επιλύονται προβλήματα.

Υπάρχουν προβλήματα των επαγγελματιών τα οποία δεν έχουν λυθεί μέχρι τώρα και συνεχίζεται να τα αναφέρετε ;

            Βέβαια υπάρχουν θέματα τα οποία δεν λύνονται ως τώρα και είναι λυπηρό είτε είναι το κυκλοφοριακό είτε είναι η κίνηση μέσα στους πεζόδρομους και σήμερα έγινα πάλι δέκτης παραπόνων από μέλη μας όπου πλέον δεν υπάρχουν πεζόδρομοι, είναι αυτοκινητόδρομοι, είναι περιοχές οι οποίες δεν λειτουργούν όπως σε άλλες πόλεις αρμονικά ούτως ώστε να συμβιώνουν εκεί πέρα οι επιχειρήσεις εστίασης μαζί με τις εμπορικές και να λειτουργούν όλα αρμονικά. Δεν συμβαίνει αυτό στην πόλη μας αυτό είναι γνωστό. Έχουμε μια πλατεία την οποία πάμπολλες φορές έχουμε καταθέσει προτάσεις συγκεκριμένες. Έχουμε πάει στην πρώην δήμαρχο μαζί με όλους τους επαγγελματίες πέριξ της πλατείας ούτως ώστε να προωθήσουμε τα αιτήματά τους. Οι ενέργειες από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας να είστε σίγουροι ότι και έγιναν και γίνονται και θα γίνουν στο μέλλον.

Είστε ικανοποιημένος μέχρι στιγμής με τους υποψήφιους επαγγελματίες που στάθηκαν στο πλάι σας στην εκλογική διαδικασία;

            Είμαι απόλυτα ευτυχής και χρησιμοποιώ μετά λόγου γνώσεως τη συγκεκριμένη λέξη και λέω ευτυχής καθώς  τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου που είναι στο μητρώο αυτή την στιγμή ανέρχονται στον αριθμό 634 μέλη. Αυτό δείχνει ότι ο επαγγελματικός κόσμος της Καβάλας συσπειρώνεται γύρω από μία διοίκηση η οποία έχει προσφέρει έργο και θα προσφέρει και στο μέλλον. Από τους υποψήφιους της παράταξης μου, κάποιοι ήταν νέοι στο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά αρκετά παλιοί ως επαγγελματίες και επιχειρηματίες στην πόλη μας.

           Είμαι διπλά ευτυχής διότι τα συγκεκριμένα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας με εμπιστεύονται ως επικεφαλή αλλά και έρχονται δίπλα μου ούτως ώστε να πλαισιώσουν ένα ψηφοδέλτιο του συνδυασμού ο οποίος πραγματικά συνθέτει εμπειρία, νέες ιδέες, προτάσεις αλλά και άτομα τα οποία στον επαγγελματικό τους χώρο είναι καθαροί, είναι άνθρωποι οι οποίοι προσφέρουν και έχουν δείξει πάρα πράγματα στην αγορά και στην κοινωνία.

 Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε και πρόβλημα αρκετών επαγγελματιών της Καβάλας με τις συχνές διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, σε τι κινήσεις προχώρησε ο σύλλογος για το συγκεκριμένο θέμα ;

            Είμαστε ο μοναδικός εμπορικός σύλλογος που προχώρησε σε εξώδικο προς το ΔΕΔΔΗΕ όταν υπήρχαν οι διακοπές ρεύματος για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας που έπαθαν ζημιά εκείνες τις μέρες. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν μπόρεσαν να ανοίξουν το κατάστημα τους. Άρα πάθαμε μία ζημιά με την απώλεια τζίρου εισοδήματος. Υπάρχουν όμως και συνάδελφοι οι οποίοι είναι μέσα στην αγορά και διατηρούν επιχειρήσεις οι οποίες το ρεύμα ήταν το κυριότερο αγαθό γι αυτούς το οποίο για πολλές ώρες ήταν κομμένο. Αυτό εμείς εννοείται πως δεν το επιτρέπουμε να ξαναγίνει. Προχωρήσαμε σε εξώδικο άρα είμαστε δίπλα στους επαγγελματίες.

Πάμε στο ζήτημα των εκδηλώσεων του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και πιο συγκεκριμένα στην Λευκή Νύχτα, η οποία έχει κατά καιρούς σχολιαστεί θετικά και αρνητικά. Μιλήστε μας λίγο για την ουσία διεξαγωγής της Λευκής Νύχτας στην Καβάλα.

            Η Λευκή Νύχτα είναι κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει τα τελευταία έξι χρόνια. Είναι κάτι το οποίο δημιουργήσαμε εμείς ως διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και είμαστε πολύ περήφανοι που μπορέσαμε χρόνο με το χρόνο να την κάνουμε μεγαλύτερη τόσο χωροταξικά όσο και σε ένταση ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για επαγγελματίες και καταναλωτές. Μήπως δεν βλέπουν κάποιοι ότι την ημέρα εκείνη της Λευκής Νύχτας έρχεται πάρα πολύς κόσμος από την Ξάνθη από τη Δράμα και από τη γύρω περιοχή της Καβάλας όπου τις υπόλοιπες μέρες δεν κατεβαίνει στο κέντρο της πόλης έτσι ώστε να αγοράσει προϊόντα από τα μαγαζιά μας.  Μήπως εκείνη τη μέρα πραγματικά ο τζίρος είναι αρκετά αυξημένος αλλά δεν είναι μόνο αυξημένος από την εσωτερική κατανάλωση όταν βλέπουμε μόνο μέσα από την πόλη; αυτό είναι ένα σημείο το οποίο ίσως το ξεχνάνε μερικοί αλλά οφείλω πάντα τους το υπενθυμίζω. Εμείς δεν κάνουμε εκδηλώσεις μόνο και μόνο για τα μαγαζιά μας αλλά και για  την πόλη μας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version