Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριετίες – Γεωργιάδης: 1,2 εκατ. εργαζόμενοι θα πάρουν αύξηση στην επόμενη τριετία

Μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο, ανοίγει ο δρόμος για να επανέλθουν οι τριετίες, δηλαδή τα επιδόματα προϋπηρεσίας έπειτα από μία δωδεκαετία που παρέμεναν στον «πάγο» λόγω μνημονιακής δέσμευσης. Βέβαια, η υποχρέωση που έχει η χώρα να υποχωρήσει η ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό για να τεθούν και πάλι σε ισχύ οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα διατηρείται, απλώς μπαίνει πια το χρονοδιάγραμμα απεμπλοκής από αυτή την πολύ σκληρή διάταξη.

Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί πια ότι είναι τέτοια η αύξηση των θέσεων απασχόλησης ώστε μπορεί να εκτιμά πως σε ένα με ενάμισι έτος από τώρα ο συγκεκριμένος στόχος θα έχει επιτευχθεί. Έτσι, ξεκινάει από 1ης Ιανουαρίου 2024 τον χρόνο κάλυψης των τριετιών, ανά περίπτωση, ώστε να προκύψουν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς για κάποιους εργαζόμενους, ακόμα και εντός του 2025.

Τι θα ισχύσει

Ακριβέστερα, από το σύνολο του 1,3 εκατ. εργαζομένων που θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της επανέναρξης του συγκεκριμένου μέτρου, οι περίπου 600.000 αμείβονται τώρα με τον κατώτατο μισθό, 780 ευρώ μικτές αποδοχές (667 ευρώ καθαρά).

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι περίπου 700.000 εργαζόμενοι οι οποίοι λαμβάνουν μισθό σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που έχει υπογραφεί στον κλάδο τους, ανεξάρτητα εάν είναι εθνική, τοπική ή ομοιοεπαγγελματική. Όπως προκύπτει από το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, υπάρχουν 38 τέτοιες συμβάσεις, με τους εργαζόμενους που εντάσσονται σε αυτές να έχουν αποκτήσει έναντι των υπολοίπων ένα αρχικό πλεονέκτημα.

Οι προϋποθέσεις

Οι δύο αυτές μεγάλες ομάδες εργαζομένων για να καταφέρουν μετά από 12 χρόνια να ξεκινήσουν να μετρούν αντίστροφα, ώστε να λάβουν αύξηση λόγω τριετίας, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η βασικότερη είναι να έχει αναγραφεί ρητά στη σύμβασή τους (ατομική ή συλλογική) ότι στον μισθό τους επιτρέπεται να ενταχθεί τυχόν επίδομα προϋπηρεσίας. Μόνο τότε θα μπορούν να λάβουν την πρόσθετη παροχή, που είναι 10% για κάθε τριετία, με ανώτατο ποσοστό 30% για τρεις τριετίες.

Επίσης, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν κάποιο άλλο, πρόσθετο μισθολογικό μπόνους επί των βασικών αποδοχών τους.

Οι αυξήσεις που θα γίνουν, αφού «ξεπαγώσουν» οι τριετίες με το νέο έτος, θα αφορούν όλων των ειδών τις προσαυξήσεις της προϋπηρεσίας, δηλαδή τριετίες στον κατώτατο ή τριετίες, πενταετίες ή άλλες κλίμακες που ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Εργασίας, προκύπτουν δύο μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα:

Όσοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά τη 14η Φεβρουαρίου 2012: Πρόκειται για την ημερομηνία που εφαρμόστηκε η 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) και «πάγωσαν» οι τριετίες. Οι εργαζόμενοι αυτής της «ειδικής» κατηγορίας θα αρχίσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Άρα, ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, από 1ης Ιανουαρίου 2024 θα τρέχει ο χρόνος του και θα δικαιούται αναλόγως την προϋπηρεσία του 10% ανά τριετία. Αυτό μεταφράζεται σε 780 ευρώ (μικτές αποδοχές) για 0-3 χρόνια προϋπηρεσίας, 858 ευρώ για 3-6 χρόνια προϋπηρεσίας, 936 ευρώ για 6-9 χρόνια προϋπηρεσίας και 1.014 ευρώ για όσους έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 9 ετών.
Όσοι είχαν προσληφθεί πριν από τις 14/2/2012: Γι’ αυτή την κατηγορία «παλαιών» εργαζομένων θα ισχύσουν οι εξής υποπεριπτώσεις:
α) Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία δύο χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της πρώτης τριετίας ενεργοποιείται από 1ης Ιανουαρίου 2024 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση τριετίας την 1η Ιανουαρίου 2025. Τότε ο εργαζόμενος αυτής της κατηγορίας θα λάβει αύξηση 10% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού.
β) Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία πέντε χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της δεύτερης τριετίας ενεργοποιείται από 1ης Ιανουαρίου 2024 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εξαετίας την 1η Ιανουαρίου 2025 με αύξηση 20% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού.
γ) Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία οκτώ χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της πρώτης τριετίας ενεργοποιείται από 1ης Ιανουαρίου 2024 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εννέα ετών προϋπηρεσίας, την 1η Ιανουαρίου 2025 με αύξηση 30% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού. Υπενθυμίζεται ότι τα ανωτέρω ποσά θα προσαρμοστούν αναλόγως, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέα αύξηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, το 2024, όπως έχει δεσμευτεί να πράξει.

Οι συλλογικές συμβάσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε περίπτωση ύπαρξης συλλογικών συμβάσεων, τα ανωτέρω όρια προσαρμόζονται ανάλογα με τα ισχύοντα σε επίπεδο βασικού μισθού και κλίμακας προσαυξήσεων.

Σε περίπτωση, επίσης, που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιάμεσα από το 2012 έως το 2023 και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα, είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ, τότε οι όποιες αυξήσεις προκύψουν λόγω τριετιών συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ», ο μέσος μισθός στη χώρα μας είναι 1.190 ευρώ μικτά, δηλαδή 52% πάνω από τον κατώτατο. Άρα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (λίγο κάτω από το 50%) που λόγω υψηλότερων αποδοχών από τις κατώτατες ή θα πρέπει να συμψηφίσουν τις αυξήσεις από τις τριετίες ή δεν θα τις λάβουν.

Επίσης, υπάρχει η εκκρεμότητα με την προσφυγή που έχει γίνει από την πλευρά των εργοδοτών, ήδη από το 2019, σύμφωνα με την οποία οι τριετίες έχουν πάψει να προσμετρώνται και δεν πρέπει να τίθεται θέμα για να «ξεπαγώσουν», ειδικά για όσους έχουν προσληφθεί μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως για το διάστημα μεταξύ 14/2/2012 έως 31/12/2023 δεν θα υπάρχει αξίωση για αναδρομικές αναζητήσεις διαφορών. Ουσιαστικά, με την επανέναρξη των τριετιών από το 2024 και μετά ανοίγει ο δρόμος και για αντίστοιχη έναρξη της διαδικασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων ανά κλάδο, ώστε να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να κάνουν χρήση των τριετιών μόνο εάν κάτι τέτοιο θα αναφέρεται ρητά (ως επίδομα προϋπηρεσίας) στην ατομική σύμβαση που θα έχουν υπογράψει.

Σε αυτήν τη φάση, πάντως, είναι πολύ λίγες οι συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν. Ακριβέστερα, υπολογίζονται σε μόλις 38 οι κλαδικές και οι ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ που παραμένουν εν ισχύι, καλύπτοντας έως 735.000 εργαζόμενους, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 29% του συνόλου. Επίσης, από το σύνολο των ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί μόλις οι πέντε έχουν επεκταθεί στο σύνολο των κλάδων που αφορούν ως γενικώς υποχρεωτικές, στοιχείο που καθιστά ακόμα πιο επισφαλές το πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου των τριετιών.

Μη αναδρομική η εφαρμογή

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ισχύει πως «στις 14 Φεβρουαρίου του 2012 ήρθε η τότε ελληνική κυβέρνηση και είπε με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι αναστέλλει την εφαρμογή των τριετιών, τις παγώνει δηλαδή, σταματάει ο χρόνος. Θα πατήσουμε το κουμπί και η 15η Φεβρουαρίου του 2012 θα είναι η 1η Ιανουαρίου του 2024».

Όπως είπε «εάν περιμέναμε σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα να μειωθεί η ανεργία στο 10% -τόσο υπολογίζουμε ότι θα έχουμε σε τέσσερα συνεχή τρίμηνα-, τότε όσοι προσελήφθησαν στην Ελλάδα από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά θα άρχιζαν να χτίζουν το δικαίωμά τους στο επίδομα σε ενάμιση χρόνο από σήμερα. Άρα, θα πήγαιναν καλό 2029 για να πάρουν την πρώτη τους αύξηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στη νομοθετική διάταξη θα προβλέπεται ρητώς η μη αναδρομικότητα της εφαρμογής. Ο σκοπός μιας κυβερνήσεως είναι να βρει την ισορροπία μεταξύ ενός δικαίου αιτήματος και των αντοχών της οικονομίας. Αν πηγαίναμε να επιβάλουμε με νόμο 30% αύξηση γενικά στους μισθούς στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, οι μισοί θα έχαναν τη δουλειά τους γιατί οι επιχειρήσεις θα κατέρρεαν».

Παράλληλα, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, «η εξέλιξη των τριετιών θα διαμορφωθεί ως εξής: η προϋπηρεσία του εργαζόμενου που είχε σταματήσει να εξελίσσεται μέχρι τις 14/2/2012, από 1ης Ιανουαρίου 2024 θα εξελίσσεται από το χρονικό διάστημα που είχε σταματήσει.

Αφορά όσους αμείβονται στα όρια του κατώτατου μισθού και σε όσους αμείβονται με ΣΣΕ που προβλέπει επιδόματα προϋπηρεσίας. ΣΣΕ που είναι σε ισχύ και προβλέπουν τριετίες ή άλλα επιδόματα προϋπηρεσίας, αυτά από 1ης Ιανουαρίου 2024 θα εξελίσσονται κανονικά χωρίς νέα υπογραφή». Η τροπολογία για τις τριετίες εκτιμάται ότι θα κατατεθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας εκτάκτως στη Βουλή. Το εργασιακό νομοσχέδιο προγραμματίζεται να τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ – Επίδομα ανεργίας | Θα υπολογίζεται ανάλογα με το μισθό και τα έτη εργασίας

ΔΥΠΑ – Επίδομα ανεργίας: Αναψε το πράσινο φώς για τις αλλαγές στο μηχανισμό υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας. Η απόφαση αναμένεται ως το τέλος Ιουνίου.

Το νέο επίδομα θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο σε περιορισμένο αριθμό ανέργων -περίπου σε 10.000 άτομα- και μέσα στο 2025 θα εφαρμοστεί σε όλους.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η βασική αλλαγή είναι ότι το επίδομα θα είναι ανάλογο του μισθού και των ετών ασφάλισης των εργαζομένων, και μάλιστα ένα τμήμα του θα καταβάλλεται ως πρόσθετο κίνητρο απασχόλησης όσο πιο γρήγορα θα βρίσκει δουλειά ο άνεργος

Εξετάζεται όμως να υπάρχει περιορισμός στη συχνότητα καταβολής του, που σημαίνει ότι όσοι μένουν άνεργοι να έχουν δικαίωμα λήψης του επιδόματος με μικρότερη συχνότητα απ’ ό,τι σήμερα, πλην ειδικών περιπτώσεων όπως οι απασχολούμενοι στον τουρισμό.

Το στίγμα των αλλαγών το έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας στην πρώτη συνέντευξή του (στον Alpha) μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ότι «δεν θα πρέπει το επίδομα ανεργίας να αποτελεί αντικίνητρο για την εργασία» και ότι «δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μην δουλεύουν».

Το βασικό επίδομα σήμερα είναι 509 ευρώ, ενώ με τον νέο μηχανισμό θα προστίθεται και ένα μεταβλητό ποσό ως μπόνους για τα έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών. Το ύψος του νέου επιδόματος μαζί με μπόνους των ετών ασφάλισης μπορεί να φτάνει ως τα 1.100 ευρώ το μήνα για ένα τρίμηνο και στη συνέχεα θα κατεβαίνει μέχρι το βασικό ποσό.

Το ποσό επιδόματος θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων έτσι ώστε όσοι μένουν χωρίς δουλειά έχοντας καταβάλει εισφορές για πολλά χρόνια εργασίας να λαμβάνουν επίδομα με ένα έξτρα μπόνους ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Θα υπάρχει το σταθερό ποσό, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι οι άνεργοι που δικαιούνται επιδότηση. Το σταθερό ποσό θα είναι ίσο με το 55% του εκάστοτε κατώτατου ημερομισθίου όπως τώρα. Επάνω στο σταθερό ποσό θα προστίθεται το «μεταβλητό» επίδομα το οποίο θα το λαμβάνουν όσοι έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης.

Για παράδειγμα, ένας άνεργος που έχει εργαστεί και ασφαλιστεί για 25 έτη θα παίρνει το αυξημένο επίδομα ανεργίας (σταθερό και μεταβλητό ποσό), ενώ άνεργος με δύο χρόνια ασφάλισης θα παίρνει μόνον το βασικό επίδομα.

Σήμερα το βασικό επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 509,75 ευρώ το μήνα και το ημερήσιο επίδομα σε 20,39 ευρώ.

Κίνητρο

Με το σχέδιο των αλλαγών και προκειμένου οι άνεργοι να μη μένουν για πολλούς μήνες στο επίδομα, εξετάζεται κατά τους τρεις πρώτους μήνες να καταβάλλεται μεγαλύτερο ποσό και σταδιακά να μειώνεται. Αν για παράδειγμα ένας άνεργος δικαιούται εξάμηνη επιδότηση με συνολικό βασικό επίδομα 3.060 ευρώ, θα παίρνει για τους τρεις πρώτους μήνες 650 ευρώ και για τους άλλους τρεις μήνες 360 ευρώ. Στο σύνολο θα έχει πάρει 3.060 ευρώ, αλλά τα πιο πολλά στην αρχή και τα λιγότερα προς το τέλος της επιδότησης.

Το μπόνους από το μεταβλητό επίδομα μπορεί είναι έως και 20% ή 30% του μισθού που είχε ο εργαζόμενος, ενώ θα υπάρχει και ένα ανώτατο πλαφόν ώστε το άθροισμα των δύο ποσών επιδόματος (σταθερό+μεταβλητό) να μην ξεπερνά τα 1.000 ή 1.100 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο. Μετά το τρίμηνο θα μειώνεται το βασικό επίδομα, ενώ θα μένει το μπόνους.

Οι προσαυξήσεις λόγω του μπόνους

Σήμερα όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα από τη ΔΥΠΑ λαμβάνουν το ίδιο ποσό των 509,75 ευρώ το μήνα είτε πλήρωσαν εισφορές υπέρ ανεργίας για 35 χρόνια είτε για 1 χρόνο.

Για παράδειγμα εργαζόμενος για 35 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, με μέσο όρο αποδοχών 3.000 ευρώ, έχει πληρώσει κατά μέσο όρο 50.000 ευρώ σε εισφορές ανεργίας (δικές του και του εργοδότη). Αντίστοιχα, ένας εργαζόμενος με μισθό 830 ευρώ που συμπληρώνει 2 χρόνια εργασίας έχει καταβάλει περίπου 800 ευρώ εισφορές υπέρ ανεργίας. Με το καθεστώς επιδότησης που ισχύει σήμερα και οι δύο εργαζόμενοι αν μείνουν άνεργοι θα πάρουν το ίδιο επίδομα ανεργίας με 509,75ευρώ μηνιαίως.

Με το νέο σύστημα, ο εργαζόμενος που έχει μισθό 3.000 ευρώ και εισφορές 35ετίας υπέρ ανεργίας θα επιδοτηθεί για ανεργία με 509,75 ευρώ (σταθερό ποσό) και με ένα επιπλέον ποσό (μεταβλητό) στο 20% του μισθού του, που σημαίνει ότι η συνολική επιδότηση λόγω ανεργίας θα είναι γύρω στα 1.100 ευρώ.

ipaidia.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χάνεται η μπάλα με τους ελέγχους των ακινήτων από την Εφορία!

Μύλος θα επικρατήσει με τους ελέγχους των ακινήτων από την Εφορία, καθώς μετά τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ και τη λειτουργία των δύο νέων Κέντρων  Φορολογίας Ακινήτων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν μπλεχτεί οι αρμοδιότητες των εφοριακών υπαλλήλων.

Με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ορίζονται υπηρεσίες και οι υπάλληλοι των ΔΟΥ που θα ελέγχουν τη φορολογία κατοχής και μεταβίβασης ακινήτων με οποιαδήποτε αιτία, καθώς και τα κλιμάκια που θα πραγματοποιούν αυτοψίες.

Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Αριθ. Πρωτ.: Δ.ΟΡΓ.Α 1066869 ΕΞ 2024/ 11 Ιουνίου 2024 ), αλλάζει η διαδικασία των ελέγχων που θα διενεργούνται στα ακίνητα και στους ιδιοκτήτες τους, είτε εξ αποστάσεων είτε με αυτοψίες.

Σχετικά με τις αυτοψίες, η απόφαση του κ. Πιτσιλή προβλέπει πως, εφόσον κρίνεται απαραίτητη η αυτοψία σε ακίνητο, μετά από αίτημα της Δ.Ο.Υ. ή του ΕΛ.ΚΕ. ή του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. ή του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. που η έδρα τους βρίσκεται σε άλλο Νομό από το εν λόγω ακίνητο, εκδίδεται εντολή αυτοψίας από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή του ΚΕ.ΦΟ.Κ., κατά περίπτωση, στη χωρική αρμοδιότητα της/του οποίας/οποίου βρίσκεται το ακίνητο.

Οι ελεγκτές των ακινήτων

Πλέον για κάθε ακίνητο και για κάθε υπόθεση, έχουν ανακατανεμηθεί οι αρμοδιότητες των υπευθύνων υπηρεσιών και των υπαλλήλων, σχετικά με τους φορολογικούς ελέγχους στις μεταβιβάσεις ή στην κατοχή ακινήτων. Με βάση τη νέα απόφαση, αναλόγως την περίπτωση και το μέρος που βρίσκεται το ακίνητο κατανέμονται ως εξής:

  • Για τη διενέργεια μερικού ελέγχου σε υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, δωρεών και γονικών παροχών, αρμόδιος είναι ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., υπάλληλος της οποίας είναι αρμόδιος, κατά τον χρόνο υποβολής αυτής, για την παραλαβή της σχετικής δήλωσης, και σε περίπτωση που έχουν καταργηθεί τα Τμήματα Ελέγχων της Δ.Ο.Υ., ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ΕΛ.ΚΕ. που περιήλθε η αρμοδιότητα του ελέγχου. Εφόσον αρμόδιος για την παραλαβή της ως άνω δήλωσης είναι υπάλληλος ΚΕ.ΦΟ.Κ., υπεύθυνος για τον έλεγχο είναι ο Προϊστάμενος του ΕΛ.ΚΕ., στο οποίο υπάγεται η Δ.Ο.Υ., η οποία είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου, κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής.
  • Για τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται σε περιπτώσεις συμβολαιογραφικών πράξεων σύστασης ή τροποποίησης σύστασης οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών, διανομής και ανταλλαγής ή συνένωσης ακινήτων και σε περιπτώσεις μεταβίβασης περιουσίας κατά τη διάλυση Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε ή Ι.Κ.Ε. στα μέλη τους κατά το λόγο της εταιρικής τους μερίδας, για τις οποίες αρμόδιος για την παραλαβή της δήλωσης είναι υπάλληλος ΚΕ.ΦΟ.Κ., υπεύθυνος για τον έλεγχο της όλης διαδικασίας είναι ο Προϊστάμενος του ΕΛ.ΚΕ., στο οποίο υπάγεται η Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το ακίνητο.
  • Για τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται σε περίπτωση επανάληψης, διόρθωσης ή ακύρωσης συμβολαίου, για τις οποίες αρμόδιος για την παραλαβή της δήλωσης είναι υπάλληλος ΚΕ.ΦΟ.Κ., αρμόδιος του ελέγχους ορίζεται ο Προϊστάμενος του ΕΛ.ΚΕ., στο οποίο υπάγεται η Δ.Ο.Υ. στην οποία έχει υποβληθεί η αρχική δήλωση και σε περίπτωση που και η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί στο ΚΕ.ΦΟ.Κ., ο Προϊστάμενος του ΕΛ.ΚΕ., στο οποίο υπάγεται η Δ.Ο.Υ. η οποία είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου, κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής.
  • Για τη διενέργεια μερικού ελέγχου σε υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, υπεύθυνος είναι ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., υπάλληλος της οποίας ήταν αρμόδιος, κατά τον χρόνο θανάτου, για την παραλαβή της δήλωσης, και σε περίπτωση που έχουν καταργηθεί τα Τμήματα Ελέγχων της Δ.Ο.Υ., ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ΕΛ.ΚΕ. που περιήλθε η αρμοδιότητα του ελέγχου, σύμφωνα με τις οικείες αποφάσεις. Εφόσον αρμόδιος για την παραλαβή της ως άνω δήλωσης είναι υπάλληλος ΚΕ.ΦΟ.Κ., με την ίδια ως άνω επιφύλαξη, ο Προϊστάμενος του ΕΛ.ΚΕ., στο οποίο υπάγεται, ως προς την κατά τόπον αρμοδιότητα, η Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η τελευταία δηλωθείσα στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης διεύθυνση κατοικίας του κληρονομούμενου ή ο Προϊστάμενος του 1ου ΕΛ.ΚΕ., εάν ο κληρονομούμενος δεν κατοικούσε στην Ελλάδα.
  • Για τη διενέργεια μερικού ελέγχου σε υποθέσεις φορολογίας κερδών από τυχερά παίγνια, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., υπάλληλος της οποίας είναι αρμόδιος, κατά τον χρόνο υποβολής αυτής, για την παραλαβή της σχετικής δήλωσης, και σε περίπτωση που έχουν καταργηθεί τα Τμήματα Ελέγχων της Δ.Ο.Υ., υπεύθυνος είναι ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ΕΛ.ΚΕ. που περιήλθε η αρμοδιότητα του ελέγχου, σύμφωνα με τις οικείες αποφάσεις. Εφόσον αρμόδιος για την παραλαβή της ως άνω δήλωσης είναι υπάλληλος ΚΕ.ΦΟ.Κ., ο Προϊστάμενος του ΕΛ.ΚΕ., στο οποίο υπάγεται, ως προς την κατά τόπον αρμοδιότητα, η Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η τελευταία δηλωθείσα στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης έδρα του διενεργούντος την κλήρωση, το παιχνίδι, το στοίχημα ή τον διαγωνισμό ή ο Προϊστάμενος του 1ου ΕΛ.ΚΕ., εάν η ως άνω έδρα βρίσκεται στην αλλοδαπή.
  • Προκειμένου για υπόθεση φόρου κερδών από τυχερά παίγνια από εταιρεία παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, υπεύθυνος ορίζεται ο Προϊστάμενος του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ | Μετατίθεται για τις 26 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, μετατίθεται για τις 26 Ιουλίου 2024 (σ.σ. αντί για 28 Ιουνίου) η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων, ώστε η προθεσμία υποβολής να συμπίπτει με την προθεσμία των δηλώσεων των φυσικών προσώπων.

Πλέον, απομένουν 44 ημέρες για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Φέτος, η υποβολή των δηλώσεων ξεκίνησε την 1/5/2024, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 54.344 δηλώσεις. Επισημαίνεται ότι το 2023 υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 308.752 φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων. Για τον σκοπό αυτό, η ΑΑΔΕ καλεί τις επιχειρήσεις να επισπεύσουν την υποβολή των δηλώσεών τους.

Επισημαίνεται ότι λόγω της μετάθεσης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους μέχρι τις 16 Αυγούστου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του φόρου εισοδήματος:

  • νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται έως 31/7 και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα,
  • των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, πραγματοποιείται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται έως 30/9 και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είναι στη διάθεση των φορολογούμενων εταιρειών για οποιαδήποτε αναγκαία διευκρίνιση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en