Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Επικοινωνία Ισραήλ–Λιβάνου μετά από 34 χρόνια

image_print

Την πραγματοποίηση επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και του Λιβάνου ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Truth Social, κάνοντας λόγο για την πρώτη επαφή των δύο πλευρών εδώ και 34 χρόνια.

Όπως ανέφερε, η πρωτοβουλία εντάσσεται σε προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας «ανάπαυλας» μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, από την πλευρά του Λιβάνου δεν υπάρχει επιβεβαίωση της πληροφορίας. Αξιωματούχος της προεδρίας δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση για επικείμενη επικοινωνία με το Ισραήλ, ενώ πηγές που επικαλούνται διεθνή μέσα εμφανίζονται επιφυλακτικές για το ενδεχόμενο άμεσων διπλωματικών επαφών.

Η εξέλιξη καταγράφεται σε μια περίοδο έντονης αστάθειας στην περιοχή, καθώς ο Λίβανος έχει εμπλακεί στις συγκρούσεις που συνδέονται με την ένταση μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν, με τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τις ισραηλινές επιχειρήσεις να έχουν προκαλέσει σημαντικές ανθρώπινες απώλειες και μαζικό εκτοπισμό πληθυσμών.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Απάντηση στην Αθήνα για την ένταση

image_print

Απάντηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, επιχειρώντας να χαμηλώσει τους τόνους και να προβάλει την ανάγκη διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και σχέσεων καλής γειτονίας.

Παράλληλα, η Άγκυρα καλεί σε αποφυγή δηλώσεων που, όπως υποστηρίζει, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η παρέμβαση έρχεται μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής από την Άγκυρα, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφείς αναφορές τόσο στο casus belli όσο και στα εξοπλιστικά ζητήματα, διατηρώντας πάντως διάθεση αποφυγής περαιτέρω έντασης.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του επέλεξε επίσης να μην ανεβάσει τους τόνους, αν και χαρακτήρισε λάθος την «ταύτιση» του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο ζήτημα των F-35.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ακόμη ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελούν απειλή για κανέναν, εφόσον –όπως αναφέρει– δεν απειλούνται οι ίδιες.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Παράταση ζητά η Ελλάδα για το EES

image_print

Παράταση της ευελιξίας στην εφαρμογή του νέου Συστήματος Εισόδου/Εξόδου (EES) ζητούν εννέα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη δεν είναι ακόμη έτοιμη για την πλήρη εφαρμογή του μηχανισμού χωρίς έκτακτες δικλείδες ασφαλείας.

Σύμφωνα με επιστολή που επικαλείται το Politico, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ελβετία ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι πρώτοι μήνες λειτουργίας του συστήματος ανέδειξαν σημαντικές δυσκολίες.

Οι χώρες δηλώνουν ότι εξακολουθούν να στηρίζουν την εφαρμογή του EES, ζητούν όμως να παραταθεί η δυνατότητα χρήσης έκτακτων μέτρων και μετά τις 6 Σεπτεμβρίου 2026, οπότε λήγει η υφιστάμενη περίοδος ευελιξίας.

Ο έκτακτος μηχανισμός επιτρέπει στις συνοριακές αρχές, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να αναστέλλουν προσωρινά τη συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων και σαρώσεων προσώπου, ώστε να αποφεύγονται μεγάλες καθυστερήσεις και συνωστισμός στα σημεία εισόδου.

Ακόμη και όταν ενεργοποιείται αυτή η ευελιξία, η καταγραφή των ταξιδιωτών που εισέρχονται και εξέρχονται από τη ζώνη Σένγκεν συνεχίζεται κανονικά.

Οι υπουργοί των εννέα χωρών ζητούν από την Κομισιόν γραπτές εγγυήσεις πριν από τη λήξη της ισχύουσας περιόδου, προκειμένου να υπάρχει σαφές πλαίσιο για τη λειτουργία του συστήματος.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι χαιρετίζει τη δέσμευση των χωρών για πλήρη εφαρμογή του EES και επισημαίνει ότι η νομοθεσία προβλέπει ήδη δυνατότητες ευελιξίας, μεταξύ αυτών και προσωρινή αναστολή της συλλογής βιομετρικών δεδομένων κατά τη θερινή περίοδο.

Το αίτημα έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες και ακτοπλοϊκοί φορείς προειδοποιούν για μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις λόγω των τεχνικών και επιχειρησιακών δυσκολιών στην εφαρμογή του νέου συστήματος.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η Κομισιόν δεν έχει δείξει ότι προτίθεται να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα πέραν της 6ης Σεπτεμβρίου ή να αναστείλει συνολικά την εφαρμογή του μηχανισμού.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Τηλεφωνική απάτη με λεία χρήματα και χρυσαφικά

Καβάλα - Τηλεφωνική απάτη σε ηλικιωμένη με χρήματα και χρυσαφικά - 2026
image_print

Καβάλα: Τηλεφωνική απάτη με λεία χρήματα και χρυσαφικά

Νέα υπόθεση τηλεφωνικής απάτης εξιχνιάστηκε στην Καβάλα, με θύμα ηλικιωμένη γυναίκα που πείστηκε να παραδώσει χρήματα, χρυσαφικά και τιμαλφή σε άτομα που προσποιήθηκαν τον λογιστή της. Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουλίου 2026, ενώ η Αστυνομία ταυτοποίησε δύο ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, οι δράστες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την ηλικιωμένη και χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα δήθεν διαδικασία καταγραφής χρημάτων και κοσμημάτων, προκειμένου, όπως της είπαν, να αποφύγει πρόστιμο από την Εφορία.

Προσποιήθηκαν τον λογιστή της

Οι επιτήδειοι φέρονται να παρουσιάστηκαν ως πρόσωπα που ενεργούσαν εκ μέρους του λογιστή της ηλικιωμένης.

Με πειστικό τρόπο, κατάφεραν να την κάνουν να πιστέψει ότι έπρεπε να καταγράψει τα χρήματα και τα πολύτιμα αντικείμενα που είχε στην κατοχή της.

Στη συνέχεια, την έπεισαν να τους τα παραδώσει, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα αποφύγει δήθεν οικονομική κύρωση από την Εφορία.

Παρέδωσε χρήματα και τιμαλφή

Η ηλικιωμένη, πιστεύοντας τους ισχυρισμούς των δραστών, παρέδωσε χρηματικό ποσό, χρυσαφικά και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Λίγη ώρα αργότερα αντιλήφθηκε ότι είχε πέσει θύμα απάτης και η υπόθεση καταγγέλθηκε στις Αρχές.

Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καβάλας διερεύνησαν την υπόθεση και κατάφεραν να ταυτοποιήσουν δύο ημεδαπούς.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την αρμόδια υπηρεσία.

Έκκληση προσοχής από την Αστυνομία

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει στους πολίτες, και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τηλεφωνήματα από άγνωστα πρόσωπα που επικαλούνται λογιστές, δημόσιες υπηρεσίες, συγγενείς ή άλλες αρχές.

Οι πολίτες δεν πρέπει να παραδίδουν χρήματα, κοσμήματα ή προσωπικά στοιχεία σε άγνωστους και καλούνται να επικοινωνούν άμεσα με την Αστυνομία όταν δέχονται ύποπτες κλήσεις.

Παράλληλα, οι οικογένειες ηλικιωμένων καλό είναι να τους ενημερώνουν συχνά για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, καθώς οι τηλεφωνικές απάτες παραμένουν ιδιαίτερα συχνές και εξελίσσονται συνεχώς.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en