Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Δύο Εβδομάδες για Απόφαση Εμπλοκής με Ιράν

image_print

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ πως θα χρειαστεί «δύο εβδομάδες» για να αποφασίσει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν στρατιωτικά στη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν, εκλαμβάνεται από τον Λευκό Οίκο ως ένα «παράθυρο για διπλωματία». Ωστόσο, οι New York Times προειδοποιούν ότι ίσως πρόκειται για μια πολύ πιο περίπλοκη κίνηση με πέντε ενδεχόμενα σενάρια – και εξίσου πολλές παγίδες.

1. Διπλωματία με την Τεχεράνη: Εφικτός ο διάλογος;

Μετά τις ισραηλινές επιθέσεις που κατέστρεψαν σημαντικές υποδομές του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ανοίγει ξανά η συζήτηση για διπλωματική συμφωνία. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι πλέον η Τεχεράνη ενδέχεται να εμφανιστεί πιο διαλλακτική. Ο Τραμπ εξετάζει αν μπορεί να επανέλθει μια συμφωνία που θα τερματίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου, όμως ο κίνδυνος «σκλήρυνσης» της ιρανικής στάσης παραμένει.

2. Τακτική παραπλάνησης: Έναρξη χτυπήματος χωρίς προειδοποίηση;

Πολλοί αναλυτές βλέπουν πίσω από τις δηλώσεις Τραμπ μια πιθανή στρατηγική εξαπάτησης: δημιουργία ψευδούς αίσθησης καθυστέρησης, ώστε να επιτευχθεί αιφνιδιαστικό πλήγμα. Ο απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης σχολίασε πως αυτό «θα μπορούσε να είναι ένα έξυπνο κόλπο για να χαλαρώσει η ιρανική άμυνα».

3. Προετοιμασία για ευρείας κλίμακας σύγκρουση

Το 15ήμερο περιθώριο που έδωσε ο Τραμπ, επιτρέπει την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Νέα αεροπλανοφόρα, ενίσχυση logistics και στρατηγικός συντονισμός με το Ισραήλ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Την ίδια ώρα, ο Νετανιάχου προαναγγέλλει νέες επιθέσεις στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό, εκτιμώντας ότι το παράθυρο που άνοιξε ο Τραμπ πρέπει να αξιοποιηθεί στρατιωτικά.

4. Μυστικές επιχειρήσεις και «έξυπνα» πλήγματα

Ο Τύπος αποκαλύπτει πως οι Ισραηλινοί έχουν ήδη εφαρμόσει τεχνικές προσβολής σε συστήματα ηλεκτροδότησης πυρηνικών εγκαταστάσεων – όπως στο Νατάνζ. Επιπλέον, οι στρατιωτικές υπηρεσίες φαίνεται να γνωρίζουν με ακρίβεια πού και πώς να πλήξουν είσοδοι σηράγγων, δεξαμενές καυσίμων και κρίσιμες υποδομές. Οι μυστικές αποστολές μπορεί να συνεχιστούν ακόμη κι αν η Ουάσινγκτον παραμείνει επίσημα σε στάση αναμονής.

5. Ο δρόμος της διπλωματίας: Στενός αλλά υπαρκτός

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ φέρεται να έχει επαφές με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί. Παρότι δεν αναμένονται άμεσες παραχωρήσεις από την Τεχεράνη, υπάρχει διάθεση να αποφευχθεί η πλήρης καταστροφή του προγράμματος ή μια ευρείας κλίμακας πολεμική σύρραξη. Οι ειδικοί αναζητούν μια ισορροπία: το Ιράν διατηρεί περιορισμένο εμπλουτισμό και οι ΗΠΑ εγγυώνται ότι δεν θα προχωρήσουν σε συνολική αποδόμηση του ιρανικού πυρηνικού σχεδίου.

Οι εσωτερικές πιέσεις στον Τραμπ

Το δίλημμα του Αμερικανού προέδρου επιβαρύνεται από τον εσωκομματικό διχασμό: σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο Γκράχαμ και ο Κότον, ζητούν «αποφασιστική στρατιωτική στήριξη» προς το Ισραήλ. Αντίθετα, φωνές από τον πυρήνα του κινήματος MAGA και του απομονωτισμού εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις, θέτοντας σε δοκιμασία τη συνοχή της βάσης του Τραμπ.

Αυτό που μένει ανοιχτό είναι το αν ο Τραμπ βλέπει την καθυστέρηση ως διπλωματικό μοχλό ή απλώς ως πολεμική προετοιμασία. Το ρολόι μετρά αντίστροφα – και ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία μια σκακιέρα γεμάτη βόμβες.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τραμπ απειλεί με πλήγματα στο Ιράν

image_print

Νέα προειδοποίηση για κλιμάκωση των αμερικανικών επιθέσεων κατά του Ιράν απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να πλήξει κρίσιμες ενεργειακές και συγκοινωνιακές υποδομές, εάν η Τεχεράνη δεν αποδεχθεί την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, ενώ στη συνέχεια οι επιθέσεις ενδέχεται να επεκταθούν και σε γέφυρες.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά για το Ιράν, εάν η ηγεσία του δεν καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών, οι οποίοι συνεχίζονται για τέταρτη διαδοχική ημέρα, ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν μόνο όταν ο ίδιος κρίνει ότι έχουν επιτευχθεί οι στόχοι τους.

Παράλληλα, οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν νέο κύμα πληγμάτων εναντίον του Ιράν και την επαναφορά του αποκλεισμού στα νότια λιμάνια της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, φάνηκε να υπαναχωρεί από προηγούμενη εξαγγελία περί επιβολής φόρου στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το καθεστώς της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Αναχαίτισε τρεις ιρανικούς πυραύλους

image_print

Τρεις ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους αναχαίτισαν και κατέστρεψαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή τους.

Οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν αμέσως μετά την είσοδό τους στον ιορδανικό εναέριο χώρο, καθώς η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει ότι στοχοθέτησε στρατιωτική βάση την οποία χρησιμοποιούν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο χασεμιτικό βασίλειο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τον ακριβή στόχο των πυραύλων ή για τυχόν ζημιές και τραυματισμούς από την αναχαίτιση.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πλήγματα σε 20 ρωσικά πλοία

image_print

Σε νέα κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 20 ρωσικά πλοία, εκ των οποίων τα 17 ήταν δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου.

Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων μη επανδρωμένων συστημάτων, Ρόμπερτ Μπρόβντι, ανέφερε μέσω Telegram ότι ανάμεσα στους στόχους βρίσκονταν επίσης δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και ένα ρυμουλκό.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις της σε ουκρανικές λιμενικές εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας ότι έπληξε τέσσερα πλοία που μετέφεραν φορτία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τηλεκατευθυνόμενα όπλα ακριβείας και επιθετικά drones στα λιμάνια της Οδησσού και του Τσορνομόρσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έπληξαν εγκαταστάσεις εκφόρτωσης καυσίμων και λιπαντικών, δεξαμενές αποθήκευσης, καθώς και τέσσερα πλοία στα λιμάνια Τσορνομόρσκ και Ντνίπρο Μπουχ.

Οι ισχυρισμοί των δύο πλευρών για την έκταση των πληγμάτων και τις ζημιές δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Στο Κίεβο η φον ντερ Λάιεν

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφθασε στο Κίεβο, ανακοινώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών και ουκρανικών αμυντικών βιομηχανιών.

Όπως ανέφερε, στόχος είναι να αυξηθεί και να επιταχυνθεί η παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ουκρανία φέρεται να εξασφάλισε εξαίρεση που θα της επιτρέψει να χρησιμοποιήσει μέρος ευρωπαϊκού δανείου για την αγορά κινεζικών εξαρτημάτων κατασκευής drones.

Η εξαίρεση φέρεται να αφορά μέρος δόσης ύψους 6 δισ. ευρώ. Η σχετική πληροφορία, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en