Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τα νέα «γεράκια» του Ερντογάν

image_print

Τουρκία: Ποιοι αναλαμβάνουν τις θέσεις των επικεφαλής συμβούλου ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αμυντικής Βιομηχανίας

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ (Yaşar Güler) ανακοίνωσαν τη Δευτέρα νέους διορισμούς για διάφορες θέσεις υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ο επικεφαλής σύμβουλος ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Ο Ερντογάν διόρισε τον Ακίφ Καγκατάι Κίλιτς ως νέο επικεφαλής σύμβουλό του σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Ο Γκιουλέρ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου, ανέθεσε στον Μούσα Αβσεβέρ επικεφαλής της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), τη θέση του προσωρινού αρχηγού του γενικού επιτελείου. Θα διατηρήσει επίσης την τρέχουσα θέση του κατά τη διάρκεια της προσωρινής θητείας του, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah.

Ο Χαλούκ Γκοργκούν, διευθύνων σύμβουλος της Aselsan, ενός μεγάλου εργολάβου της TSK, διορίστηκε νέος πρόεδρος της προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), της αμυντικής υπηρεσίας της Τουρκίας που είναι υπεύθυνη για έργα που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Ο Ερντογάν διόρισε επίσης τον Νταβούτ Γκιούλ, κυβερνήτη της νότιας επαρχίας Γκαζιαντέπ, ως νέο κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, της πολυπληθέστερης πόλης της Τουρκίας, καθώς ο πρώην κυβερνήτης Αλί Ερλικαγιά τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών στο νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος το Σάββατο.

Στο ίδιο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, επισημαίνεται πως δεν είναι σαφές αν ο Αβσεβέρ θα συνεχίσει να είναι αρχηγός του στρατού. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ο αρχηγός του στρατού υποχρεούται να έχει υπηρετήσει στη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά 44 χρόνια. Ο Αβσεβέρ ανήλθε στον βαθμό του στρατηγού το 2003 και υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις υπό τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων πριν από τον διορισμό του ως διοικητή των χερσαίων δυνάμεων το 2021. Ήταν επικεφαλής της 2ης Στρατιωτικής Διοίκησης κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο Χαλούκ Γκοργκούν, ηλεκτρολόγος μηχανικός και καθηγητής, ήταν ο πρώτος επικεφαλής του τμήματος μηχανικών ελέγχου και αυτοματισμού του Πολυτεχνείου Yıldız στην Κωνσταντινούπολη. Εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Aselsan το 2017 και διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ένα χρόνο αργότερα. Υπό αυτή την ιδιότητα, διετέλεσε επίσης γενικός διευθυντής της εταιρείας.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΙΡΟΣ

Ευρώπη: Υγειονομικός συναγερμός λόγω του ακραίου καύσωνα

Ευρώπη - Ακραίος καύσωνας και υγειονομικός συναγερμός σε πολλές χώρες - 2026
image_print

Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη λόγω του ακραίου καύσωνα

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς θερμοκρασίες, καθώς το νέο κύμα καύσωνα προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στις υποδομές πολλών χωρών.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus προειδοποίησε ότι η Ευρώπη ενδέχεται σύντομα να καταγράψει θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμη και τους 50 βαθμούς Κελσίου, επισημαίνοντας πως δεν είναι πλέον θέμα αν θα συμβεί, αλλά πότε.

Αυξάνονται οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Στη Γαλλία οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση των περιστατικών που σχετίζονται με τη ζέστη.

Η υπουργός Υγείας, Στεφανί Ριστ, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες καρδιακές ανακοπές, ακόμη και σε νεαρής ηλικίας ασθενείς, ενώ η κυβέρνηση ανέβασε το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στο υψηλότερο στάδιο.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν και οι θάνατοι τριών μικρών παιδιών, τα οποία εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους μέσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, περιστατικά που αποδίδονται στις ακραίες θερμοκρασίες.

Ρεκόρ θερμοκρασιών σε πολλές χώρες

Ο καύσωνας συνεχίζει να πλήττει μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.

Στη Γερμανία οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ιστορικό κύμα ζέστης, με το θερμικό στρες να επηρεάζει εκτεταμένες περιοχές της χώρας και τις υψηλές θερμοκρασίες να αναμένεται να διατηρηθούν και το Σαββατοκύριακο.

Στην Ιταλία οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για το μεγαλύτερης διάρκειας κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Παράλληλα, εκτός από τη ζέστη, έντονες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις προκαλούν πρόσθετα προβλήματα σε αρκετές περιοχές.

Στην Ισπανία, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες έως και 45,1 βαθμούς Κελσίου, οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, ενώ εκατοντάδες πρόωροι θάνατοι αποδίδονται στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Προβλήματα σε υποδομές και υπηρεσίες

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν σοβαρές δυσκολίες και στις δημόσιες υποδομές.

Στη Γαλλία τρεις πυρηνικοί σταθμοί τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας, ενώ αρκετά σχολεία παραμένουν κλειστά. Παράλληλα, σημαντικά αξιοθέατα, όπως ο Πύργος του Άιφελ και το Μουσείο του Λούβρου, λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε η θερμότερη νύχτα Ιουνίου στην ιστορία της χώρας, ενώ στο Κεντ επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κατανάλωση νερού λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Αντίστοιχα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία βρίσκονται επίσης αντιμέτωπα με ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένες προειδοποιήσεις για ακραία θερμική καταπόνηση.

Οι ειδικοί προειδοποιούν

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ακραία κύματα ζέστης γίνονται ολοένα και συχνότερα και εντονότερα, αυξάνοντας τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα για ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τις θερμές ώρες της ημέρας, να παραμένουν ενυδατωμένοι και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες πολιτικής προστασίας, καθώς το κύμα καύσωνα αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαλλία: Απαγόρευση αλκοόλ στο Παρίσι λόγω καύσωνα

Παρίσι - Μέτρα κατά του καύσωνα και απαγόρευση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους - 2026
image_print

Έκτακτα μέτρα στο Παρίσι λόγω του ακραίου καύσωνα

Σε εφαρμογή τίθενται έκτακτα μέτρα στο Παρίσι, καθώς ο ισχυρός καύσωνας που πλήττει τη Γαλλία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει αυξήσει σημαντικά την πίεση στο σύστημα υγείας.

Οι γαλλικές Αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, αλλά και την πώληση αλκοολούχων ποτών για παραλαβή σε συγκεκριμένες ώρες, με στόχο να περιοριστούν τα περιστατικά που οδηγούν σε νοσηλείες και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Τετραπλασιάστηκαν οι καρδιακές ανακοπές

Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Παρισιού, Πατρίς Φορ, δήλωσε ότι τα νοσοκομεία της γαλλικής πρωτεύουσας βρίσκονται κοντά στα όρια των δυνατοτήτων τους, κάνοντας λόγο για κατάσταση κορεσμού.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Στεφανί Ριστ, αποκάλυψε ότι μέσα σε μόλις 24 ώρες οι υπηρεσίες ασθενοφόρων κατέγραψαν τετραπλάσιο αριθμό καρδιακών ανακοπών σε σχέση με το συνηθισμένο, ενώ σοβαρά περιστατικά εμφανίζονται ακόμη και σε νεότερες ηλικίες.

Από το μεσημέρι σε ισχύ η απαγόρευση

Η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους εφαρμόζεται από το μεσημέρι της Παρασκευής έως τις 07:00 το πρωί του Σαββάτου και θα επαναληφθεί με το ίδιο ωράριο και το Σαββατοκύριακο.

Το μέτρο δεν αφορά τα εστιατόρια και τις καφετέριες που διαθέτουν καθήμενους πελάτες.

Παράλληλα, απαγορεύεται και η πώληση αλκοολούχων ποτών για παραλαβή από τις 18:00 έως τις 07:00 της επόμενης ημέρας.

Ρεκόρ θερμοκρασιών και δεκάδες θύματα

Το Παρίσι κατέγραψε θερμοκρασία 40,9 βαθμών Κελσίου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο, ενώ και τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος παραμένει κοντά στους 40 βαθμούς.

Από την έναρξη του καύσωνα, τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό, ενώ τρία μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν παρέμειναν μέσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα κάτω από συνθήκες ακραίας ζέστης.

Μέτρα προστασίας για τους πολίτες

Οι αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας έχουν θέσει σε εφαρμογή σειρά μέτρων για την προστασία των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης.

Μεταξύ άλλων, αρκετά σχολεία παραμένουν κλειστά, τα πάρκα λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο ώστε να προσφέρουν χώρους δροσιάς στους πολίτες, ενώ σημαντικά αξιοθέατα, όπως ο Πύργος του Άιφελ και το Μουσείο του Λούβρου, έχουν περιορίσει το ωράριο λειτουργίας τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Οι γαλλικές αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις θερμές ώρες της ημέρας, να παραμένουν ενυδατωμένοι και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ηλικιωμένους, παιδιά και ευπαθείς ομάδες.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστάτωση στο Αττικόν για τη Μάρω Κοντού

Αθήνα - Νοσοκομείο Αττικόν και περιστατικό με τη Μάρω Κοντού - 2026
image_print

Αναστάτωση στο νοσοκομείο Αττικόν

Αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο νοσοκομείο Αττικόν, όταν ένας ηλικιωμένος άνδρας επιχείρησε να εισέλθει στο δωμάτιο όπου νοσηλεύεται η γνωστή ηθοποιός Μάρω Κοντού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 90χρονος εμφανίστηκε στην είσοδο του νοσοκομείου κρατώντας μία γλάστρα και μία σακούλα. Όπως φέρεται να ανέφερε στον υπάλληλο ασφαλείας, ήταν συγγενικό πρόσωπο της ηθοποιού και ήθελε να την επισκεφθεί.

Εντοπίστηκε μαχαίρι στα αντικείμενά του

Η συμπεριφορά του ηλικιωμένου φέρεται να προκάλεσε υποψίες στον άνδρα της ασφάλειας, ο οποίος προχώρησε σε έλεγχο των αντικειμένων που είχε μαζί του.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκε μαχαίρι μέσα στη σακούλα που κρατούσε ο 90χρονος. Άμεσα ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία, με αστυνομικούς να φτάνουν στο σημείο και να προχωρούν στη σύλληψή του.

Οι Αρχές εξετάζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό, καθώς και τα κίνητρα του ηλικιωμένου άνδρα.

Συνεχίζεται η νοσηλεία της Μάρως Κοντού

Η Μάρω Κοντού εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου παραμένει υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η εισαγωγή της στο νοσοκομείο κρίθηκε αναγκαία μετά από ατύχημα που είχε στο σπίτι της, από το οποίο υπέστη κάταγμα σε πλευρό και τραυματισμό στο ισχίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεράποντες ιατροί παρακολουθούν καθημερινά την πορεία της υγείας της, αξιολογώντας την αποκατάσταση των τραυμάτων και την ανταπόκρισή της στη θεραπευτική αγωγή.

Το περιστατικό στο νοσοκομείο προκάλεσε έντονη κινητοποίηση, ενώ η έρευνα της Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en