Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός για όλους: Αιτήσεις για voucher έως 600 ευρώ – Οι δικαιούχοι

image_print

Το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους 2025 έρχεται για ακόμη μία χρονιά να προσφέρει τη δυνατότητα διακοπών σε χιλιάδες πολίτες. Μέσω επιδότησης της διαμονής, οι δικαιούχοι μπορούν να απολαύσουν πιο οικονομικές διακοπές σε δημοφιλείς ή λιγότερο γνωστούς προορισμούς της Ελλάδας.

Οι λεπτομέρειες για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» και τα κριτήρια επιλογής θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα για την ενίσχυση του ορεινού και χειμερινού τουρισμού θα υπάρχει αυξημένη επιδότηση για την χαμηλή περίοδο (έναρξη προγράμματος έως 30/4 και από 1/10 έως 31/12). Οι δυνητικοί δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις των εισοδηματικών κριτηρίων μπορούν να επιλέξουν κατά την υποβολή της αίτησης ποια περίοδο θα κάνουν χρήση της κάρτας τους (χαμηλή ή υψηλή). Παράλληλα, συνεχίζεται η επαυξημένη επιδότηση σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού: συνταξιούχοι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και γονείς με τέκνα με αναπηρία, με ποσά που φτάνουν τα 600 ευρώ.

Τουρισμός για Όλους 2025: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

  • Δυνητικοί Δικαιούχοι του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2025» είναι ενήλικα φυσικά πρόσωπα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια της παρούσας (ετήσιο ατομικό/οικογενειακό εισόδημα).
  • Για τον τρίτο (Γ) κύκλο του Προγράμματος, ήτοι για το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2025», Δυνητικοί Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν υποβάλει οριστική Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2023, η οποία έχει εκκαθαρισθεί έως την τελική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους εμπίπτει στα οριζόμενα στον κάτωθι πίνακα εισοδηματικά κριτήρια.
  • Χωρίς τέκνα: 19.000 – 31.000
  • Με 1 τέκνο: 20.500 – 32.500 -Με 2 τέκνα: 22.000 – 34.000 Ο προϋπολογισμός του νέου Γ κύκλου ανέρχεται περίπου στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να αξιοποιηθούν και τα αδιάθετα ποσά του Β κύκλου, όπως αυτά θα διαμορφωθούν μετά την 31/12/2024.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η ενίσχυση της ζήτησης του εσωτερικού τουρισμού, μέσω της επιδότησης σε δικαιούχους υπηρεσιών διαμονής για την πραγματοποίηση διακοπών εντός της Επικράτειας.

Πηγή:newsbomb.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρατικά χρέη: Ξεπέρασαν τα 3,7 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες

Οικονομικά στοιχεία που απεικονίζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες
image_print

Στα 3,7 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις του Δημοσίου

Αυξημένες παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες, με τα νεότερα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών να δείχνουν ότι οι απλήρωτες οφειλές ξεπερνούν πλέον τα 3 δισ. ευρώ. Εάν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, το συνολικό ποσό διαμορφώνεται σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει το ύψος των κρατικών οφειλών σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί κατά την περίοδο του τρίτου μνημονίου, παρά τις προσπάθειες επιτάχυνσης των πληρωμών από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Νοσοκομεία και ΟΤΑ συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες οφειλές

Τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να αποτελούν τον βασικό παράγοντα αύξησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Στο τέλος Μαΐου, οι οφειλές τους προς προμηθευτές διαμορφώθηκαν στα 1,519 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το μισό του συνολικού χρέους του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ιδιαίτερα έντονη είναι και η αύξηση των χρεών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τα οποία ανήλθαν στα 346 εκατ. ευρώ, από 180 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση περίπου 92% μέσα σε πέντε μήνες.

Αυξημένες υποχρεώσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία

Άνοδο παρουσιάζουν και οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 715 εκατ. ευρώ, έναντι 666 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Οι σημαντικότερες καθυστερήσεις εξακολουθούν να αφορούν την απονομή επικουρικών συντάξεων και άλλων ασφαλιστικών παροχών.

Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των λοιπών νομικών προσώπων της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν στα 235 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπουργεία εμφανίζουν συνολικές οφειλές ύψους 159 εκατ. ευρώ.

Από αυτές, 68 εκατ. ευρώ αφορούν το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και 50 εκατ. ευρώ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Υψηλές και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων

Σημαντικό παραμένει και το ύψος των εκκρεμών επιστροφών φόρων, το οποίο στο τέλος Μαΐου έφτασε τα 719 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, περίπου 176 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, καθώς εκκρεμεί η ταυτοποίηση των δικαιούχων ή η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στην ΑΑΔΕ.

Προειδοποιήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη απευθύνει συστάσεις προς νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ για την επιτάχυνση των πληρωμών προς ιδιώτες προμηθευτές.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει ότι θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των φορέων που εμφανίζουν συστηματικές καθυστερήσεις στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για ρύθμιση παλαιών οφειλών σε έως 72 δόσεις

Η ψηφιακή πλατφόρμα myAADE για τη ρύθμιση παλαιών οφειλών σε έως 72 δόσεις
image_print

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να εντάξουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ρύθμιση έως και 72 μηνιαίων δόσεων.

Η διαδικασία καθορίζεται με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, σε εφαρμογή των μέτρων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που προβλέπονται στον νόμο 5313/2026.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι οι συγκεκριμένες οφειλές να μην βρίσκονται ήδη σε άλλη ενεργή ρύθμιση.

Οι βασικές προϋποθέσεις για τις 72 δόσεις

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ελάχιστη μηνιαία δόση ύψους 30 ευρώ.

Σε αυτήν μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Σε περίπτωση που οι οφειλές είχαν ενταχθεί στο παρελθόν σε άλλη ρύθμιση, αυτή θα πρέπει να έχει χαθεί έως τις 20 Απριλίου 2026.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, έως και το φορολογικό έτος 2024.

Τι ισχύει για άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές

Μετά την ένταξη στη ρύθμιση, ο οφειλέτης δεν θα πρέπει να διατηρεί άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφού περάσει ένας μήνας από την ημερομηνία υπαγωγής.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη για αδικήματα φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίας.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2026, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή:

Ο Λογαριασμός μου → Ρυθμίσεις Οφειλών → Αίτηση Ρύθμισης Οφειλών ν. 5313/2026

Πότε ενεργοποιείται η ρύθμιση

Η ρύθμιση τίθεται σε ισχύ με την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Η καταβολή της θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Πού μπορούν να απευθύνονται οι φορολογούμενοι

Για πρόσθετες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την υπηρεσία εξυπηρέτησης φορολογουμένων my1521.

Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση παρέχεται στο 1521, χωρίς χρέωση, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 07:00 έως τις 20:00.

Υπάρχει επίσης δυνατότητα ψηφιακής εξυπηρέτησης όλο το 24ωρο μέσω της πλατφόρμας my1521, στην ενότητα για τις ρυθμίσεις και τις οφειλές.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνταξη πριν τα 62: Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν ακόμη να αποχωρήσουν με ευνοϊκές διατάξεις

Ασφαλισμένος ενημερώνεται για τις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης
image_print

Παρά τα γενικά όρια ηλικίας που προβλέπουν πλήρη σύνταξη στα 67 έτη ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, χιλιάδες ασφαλισμένοι που είχαν ασφαλιστεί έστω και για μία ημέρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993 εξακολουθούν να μπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα, αξιοποιώντας τις μεταβατικές διατάξεις.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις αφορούν όσους έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2012 και συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ηλικιακά όρια που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι βασικές κατηγορίες που ευνοούνται

Οι μεταβατικές διατάξεις εξακολουθούν να καλύπτουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, μεταξύ των οποίων:

Μητέρες ασφαλισμένες στο πρώην ΙΚΑ

Μητέρες που είχαν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο παιδί έως το 2010, το 2011 ή το 2012 μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να λάβουν μειωμένη σύνταξη ακόμη και από τα 58,5 έτη ή να αποχωρήσουν κοντά στα 60. Όσες δεν κατοχύρωσαν δικαίωμα έως το 2012 υπάγονται πλέον στα γενικά όρια ηλικίας

.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Υπάλληλοι του Δημοσίου που είχαν συμπληρώσει 25ετία έως το 2012 και διαθέτουν συνολικά 35 ή 37 έτη ασφάλισης μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερα ηλικιακά όρια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώνονται στα 58,5 ή 61,5 έτη.

Εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Οι ασφαλισμένοι με 7.500 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΕ, εκ των οποίων οι 1.000 μέσα στα τελευταία 17 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση, εξακολουθούν να απολαμβάνουν χαμηλότερα όρια ηλικίας, τα οποία για ορισμένους παλαιούς ασφαλισμένους μπορεί να ξεκινούν ακόμη και από τα 55 ή 57 έτη.

Ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Οι μεταβατικές διατάξεις εξακολουθούν να ισχύουν για ασφαλισμένους στα πρώην ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, κυρίως για μητέρες με ανήλικο παιδί και 25ετία, τρίτεκνους, καθώς και ασφαλισμένους πριν από το 1983 που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2021.

Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Ευνοϊκό καθεστώς εξακολουθεί να ισχύει και για τρίτεκνους ή πολύτεκνους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων στα ειδικά ταμεία.

Τι ισχύει για όσους δεν καλύπτονται από τις εξαιρέσεις

Για τους ασφαλισμένους που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, η βασική δυνατότητα πρόωρης εξόδου παραμένει η μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 15 ετών ασφάλισης (4.500 ημερών).

Εναλλακτικά, πλήρης σύνταξη χορηγείται στα 62 έτη μόνο εφόσον έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.

Ο ρόλος των πλασματικών ετών

Η αναγνώριση πλασματικών χρόνων αποτελεί σημαντικό εργαλείο για όσους επιδιώκουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα ή να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα 40 έτη ασφάλισης.

Συνήθως αξιοποιείται τόσο από εργαζομένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα από όσους διαθέτουν ήδη 33 έως 34 χρόνια πραγματικής ασφάλισης και χρειάζονται επιπλέον χρόνο για να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στα 62.

Πόσο κοστίζει η εξαγορά πλασματικού χρόνου

Το κόστος εξαρτάται από την ασφαλιστική ιδιότητα και τις αποδοχές του ασφαλισμένου.

  • Για τους μισθωτούς, η εξαγορά αντιστοιχεί στο 20% των μηνιαίων αποδοχών κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Με κατώτατο μισθό 920 ευρώ, το κόστος διαμορφώνεται σε περίπου 184 ευρώ τον μήνα ή 2.208 ευρώ ανά έτος αναγνώρισης.
  • Στο Δημόσιο, για αιτήσεις που υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, εφαρμόζεται επίσης εισφορά 20% επί των αποδοχών.
  • Για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, το κόστος ισοδυναμεί με τη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά του κλάδου σύνταξης και διαμορφώνεται, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία, περίπου από 244 έως 659 ευρώ τον μήνα.

Η αίτηση για αναγνώριση πλασματικών ετών μπορεί να κατατεθεί οποτεδήποτε, ακόμη και αρκετά χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση, με το κόστος να «κλειδώνει» κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε μέσω παρακράτησης από τη μελλοντική σύνταξη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en