ΚΑΒΑΛΑ

Το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. απέναντι στην κοινωνία της Καβάλας

Αρκετές φορές, η βούληση της τοπικής κοινωνίας ήταν αντίθετη με την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων και την υλοποίηση πολιτικών αποφάσεων. Στις περιπτώσεις αυτές υπήρξε σύγκρουση με νικήτρια άλλοτε την τοπική κοινωνία και άλλοτε τα διάφορα συμφέροντα. Στην περίπτωση των σταθμών διοδίων στην Εγνατία οδό, στο ύψος της «Άσπρης Άμμου», η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας καθυστέρησε, αλλά φαίνεται πως δεν απέτρεψε την κατασκευή.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, την πρώτη του νέου έτους, το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. δεν υποχωρεί στον μνημονιακό σχεδιασμό, που προβλέπει την κατασκευή ενός μετωπικού σταθμού πάνω από το Περιγιάλι κι ενός πλευρικού σταθμού στην ανατολική είσοδο της Καβάλας. «Τη χώρα αυτή, δεν τη διοικούν οι Έλληνες, αλλά το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.», είπε, χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ενώ πρόσθεσε ότι δεν εγκαταλείφθηκε το αρχικό σχέδιο, δηλαδή η κατασκευή του μετωπικού σταθμού στη θέση που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία σχεδόν σύσσωμης της κοινωνίας της Καβάλας, πλην των τότε κυβερνητικών βουλευτών (Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη, Γιώργου Παπαφιλίππου).

Ο Δήμος Καβάλας και η «Δημωφέλεια» κινήθηκαν νομικά εναντίον της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και κατάφεραν να σταματήσουν τις εργασίες, διότι ο σταθμός άρχισε να κατασκευάζεται σε έκταση που ανήκει στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου. Ωστόσο, στο διάστημα που ακολούθησε, το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., έχοντας την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης, αναζήτησε τρόπο, για να ξεπεράσει τη δικαστική απόφαση. Και επανήλθε, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Καβάλας, κηρύσσοντας αναγκαστική απαλλοτρίωση της δημοτικής έκτασης! Το «μέτωπο», επομένως, παραμένει ανοιχτό και οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να επαγρυπνούν. Εφόσον κατασκευαστεί ο μετωπικός σταθμός στην αρχική θέση, τότε θα συνεχιστεί και θα τελειώσει το έργο του πλευρικού σταθμού στην ανατολική είσοδο της πόλης, η οποία παραμένει κλειστή! Η νέα κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση, αλλά μάλλον υιοθετεί τον σχεδιασμό του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., που είναι «μονόδρομος» για την μεταβίβαση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» σε ιδιώτη.

Η συνεδρίαση άρχισε με την κοπή της βασιλόπιτας και την ανταλλαγή ευχών. Ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου, κ. Στέφανος, άδραξε την ευκαιρία να μοιραστεί με τους δημοτικούς συμβούλους ορισμένες σκέψεις του. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι θέλει να προσκαλέσει, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εάν βολέψει, τον οικουμενικό πατριάρχη και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας, με σκοπό να παραστούν στην έναρξη του θεσμού των θρησκευτικών συνεδρίων στο συνεδριακό κέντρο «Απόστολος Παύλος» της Λυδίας. Επίσης, οι δύο προκαθήμενοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα εγκαινιάσουν τον ιερό ναό Αναλήψεως, που θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο στην περιοχή των Ποταμουδίων, το οποίο ζήτησε η Ιερά Μητρόπολη Φ.Ν.Θ. από τον Δήμο Καβάλας.

Ακόμα, ο κ. Στέφανος είπε ότι θα φυλάκιο κειμηλίων, με θαυμάσιες βυζαντινές εικόνες, οι οποίες αποκαθίστανται, ενώ θα εκδοθεί ένας τόμος με τις εγκυκλίους και άλλα κείμενα του αείμνηστου Προκοπίου, για τα τρία έτη από τον θάνατο του.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος δήλωσε πως τους πολίτες που υπηρετούν την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση ενώνει η αγάπη για τον τόπο. «Η πόλη και ο Νομός Καβάλας έχουν τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε. Κι αυτό κάνουμε, ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος και οι συνεργάτες του. Είμαστε ανοιχτοί σε καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, όπως αυτές του σεβασμιότατου μητροπολίτη μας», είπε.

k-tipos

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version