ΚΟΣΜΟΣ
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας που θέλει ο Τραμπ

Τον έλεγχο των εγκαταστάσεων ηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ φέρεται να πρότεινε ο Τραμπ κατά την επικοινωνία του με τον Ζελένσκι.
Την πρόθεση των ΗΠΑ να αναλάβουν τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών την Τετάρτη (19/03), όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Ζελένσκι διευκρίνισε ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τραμπ συζήτησε το ενδεχόμενο να περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο μόνο ένας πυρηνικός σταθμός της Ουκρανίας, αυτός στη Ζαπορίζια, ο οποίος έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι έχει «ξεπεράσει» την ιδέα της απόκτησης των ουκρανικών ορυκτών πόρων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. «Εστιάζουμε πλέον σε μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ΚαρολάινΛέβιτ.
«Συζητήσαμε μόνο για έναν σταθμό, ο οποίος τελεί υπό ρωσική κατοχή», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του. Παράλληλα, ο Ζελένσκι δήλωσε μετά την κλήση ότι πιστεύει πως «η διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μέσα στη χρονιά» υπό την ηγεσία του Τραμπ.
Την Τετάρτη ήταν η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες μίλησαν από τότε που συναντήθηκαν στο Οβάλ Γραφείο, αν και οι ομάδες τους είχαν έκτοτε συναντηθεί στη Σαουδική Αραβία και είχαν διαπραγματευτεί μια προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία. Αν και η Ουκρανία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πρόταση, ο Πούτιν την απέρριψε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Τραμπ την Τρίτη, αναφέρει το BBC.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Τραμπ, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι είναι ανοιχτός σε μια μερική εκεχειρία, η οποία θα περιλαμβάνει την παύση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές, σιδηροδρομικές και λιμενικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσε να τεθεί άμεσα σε ισχύ, αλλά προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα απαντήσει εάν η Μόσχα παραβιάσει τους όρους της εκεχειρίας. «Καταλαβαίνω ότι μέχρι να συμφωνήσουμε [με τη Ρωσία], μέχρι να υπάρξει ένα αντίστοιχο έγγραφο ακόμα και για μια μερική εκεχειρία, νομίζω ότι όλα θα συνεχίσουν να εκτοξεύονται», είπε, αναφερόμενος σε drones και πυραύλους.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε ότι η κλήση, η οποία όπως είπε διήρκησε περίπου μία ώρα, είχε ως στόχο την ευθυγράμμιση της Ουκρανίας και της Ρωσίας «ως προς τα αιτήματά τους και τις ανάγκες τους», προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για εκεχειρία βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Αργότερα, σε πιο λεπτομερή δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε ότι ο Τραμπ συμφώνησε να βοηθήσει την Ουκρανία να εξασφαλίσει πρόσθετα συστήματα αεράμυνας, ιδίως από την Ευρώπη. Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να μοιράζονται πληροφορίες στενά μεταξύ των αμυντικών τους επιτελείων καθώς εξελίσσεται η κατάσταση στο πεδίο της μάχης», δήλωσε. Η ανακοίνωση του Ρούμπιο ανέφερε επίσης ότι ο Τραμπ και ο Ζελένσκι συζήτησαν την «ηλεκτροδότηση της Ουκρανίας και τους πυρηνικούς σταθμούς της», με τον Τραμπ να δηλώνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση αυτών των σταθμών με την τεχνογνωσία τους στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και των υποδομών κοινής ωφέλειας». «Η αμερικανική ιδιοκτησία αυτών των σταθμών θα ήταν η καλύτερη προστασία για αυτήν την υποδομή και στήριξη της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας», πρόσθεσε o Ρούμπιο.
Οι εξελίξεις αυτές θα αποτελέσουν ανακούφιση για τον Ζελένσκι, ο οποίος περιέγραψε τη συνομιλία του με τον Τραμπ ως «θετική», «ειλικρινή» και «ιδιαίτερα ουσιαστική» κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης των δημοσιογράφων την Τετάρτη. «Πιστεύουμε ότι μαζί με την Αμερική, με τον Πρόεδρο Τραμπ, και υπό αμερικανική ηγεσία, μπορεί να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη εντός του έτους», έγραψε στο X.
Κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης με δημοσιογράφους, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι πιστεύει πως ο Πούτιν δεν θα συμφωνήσει σε πλήρη εκεχειρία όσο τα ουκρανικά στρατεύματα παραμένουν στη δυτική ρωσική περιοχή του Κουρσκ, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε το Κίεβο στην περιοχή τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
Αν και τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο Πούτιν έχουν δηλώσει ότι θα συμφωνούσαν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, και οι δύο έχουν έκτοτε κατηγορήσει ο ένας τον άλλον για συνεχιζόμενες επιθέσεις.
Ζαπορίζια: Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη
Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια στο Ενερχοντάρ της Ουκρανίας, είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο.
Η κατασκευή του σταθμού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 από τη Σοβιετική Ένωση, κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, στη νότια όχθη της τεχνητής λίμνης Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, με τους πρώτους πέντε αντιδραστήρες να τίθενται σε λειτουργία μεταξύ 1985 και 1989, και τον έκτο το 1995.
Το εργοστάσιο διαθέτει 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος υπό πίεση VVER-1000 (PWR), ο καθένας με καύσιμο εμπλουτισμένο ουράνιου U235 και παράγει 950 MWe, για συνολική ισχύ εξόδου 5.700 MWe.
Πριν από τον πόλεμο, ο σταθμός παρήγαγε σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας που προέρχεται από πυρηνική ενέργεια και περισσότερο από το ένα πέμπτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα. Σήμερα, ο σταθμός είναι αποσυνδεδεμένος από το δίκτυο και έχει υποστεί ζημιές από επιθέσεις με drones και συνεχή βομβαρδισμό. Όλοι οι αντιδραστήρες βρίσκονται πλέον σε κατάσταση απενεργοποίησης, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για τη συντήρηση του σταθμού, καθώς εκρήξεις συνεχίζουν να σημειώνονται στην περιοχή, σύμφωνα με την ομάδα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που βρίσκεται στο πεδίο.
Η Energoatom, η κρατική εταιρεία διαχείρισης των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, ανέφερε ότι ο σταθμός έχει βιώσει οκτώ γενικές διακοπές ρεύματος και μία μερική διακοπή λειτουργίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Τον Μάρτιο του 2022, ο σταθμός καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της Μάχης του Ενερχοντάρ, και έκτοτε βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους. Σύμφωνα με τον εξόριστο δήμαρχο της Ενερχοντάρ, Ντμίτρο Όρλοβ, περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στον χώρο του σταθμού στα τέλη του καλοκαιριού του 2024.
Μία ημέρα μετά τις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο Ριάντ στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Αλεξέι Λιχατσόφ, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επανεκκινήσει τον σταθμό, αναφέρει το KyivIndependent.
Ο επικεφαλής της Energoatom, Πέτρο Κότιν, δήλωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτό είναι αδύνατο καθώς η Ρωσία δεν διαθέτει τις απαραίτητες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ τα πυρηνικά καύσιμα του σταθμού δεν είναι πλέον κατάλληλα για χρήση.
Επιθεωρητές της IAEA βρίσκονται στη ρωσοκρατούμενη εγκατάσταση από το φθινόπωρο του 2022 με σκοπό την παρακολούθηση των κινδύνων και την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του σταθμού. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το προσωπικό της IAEA πρέπει να εναλλάσσεται κάθε 80 ημέρες. Στις αρχές Μαρτίου, η IAEA πραγματοποίησε για πρώτη φορά την αλλαγή του προσωπικού της μέσω ρωσοκρατούμενων εδαφών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κιέβου.
Ο ΟλεξάντρΧαρτσένκο, γενικός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ενεργειακής Βιομηχανίας με έδρα το Κίεβο, εκτιμά ότι αν ο σταθμός παραμείνει υπό ρωσικό έλεγχο σε περίπτωση εκεχειρίας, η Μόσχα αργά ή γρήγορα θα καταφέρει να τον επαναλειτουργήσει, έστω και με δυσκολίες.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο Τραμπ τραβά τη γραμμή: «Μία εβδομάδα για συμφωνία»

Σε κομβικό σημείο φαίνεται να εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον Λευκό Οίκο να αλλάζει ρητορική και να αυξάνει την πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις. Μετά από μήνες απογοήτευσης για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε για πρώτη φορά άμεσο μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλαντίμιρ, σταμάτα».
Η δραματική έκκληση ήρθε μία ημέρα μετά από αιματηρή πυραυλική επίθεση στο Κίεβο, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του από την απουσία προόδου, ενώ για πρώτη φορά έδωσε χρονικό τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για την επίτευξη συμφωνίας.
«Θα περιμένω επτά ημέρες. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα συμβούν πράγματα», είπε με νόημα, χωρίς να προσδιορίσει τα μέτρα που θα ληφθούν, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι ήδη στο τραπέζι.
Οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους – Αποκλιμάκωση ή σύγκρουση;
Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, βρίσκεται ήδη στη Μόσχα για έναν νέο γύρο συνομιλιών, εκπροσωπώντας προσωπικά τον Τραμπ σε μια ύστατη προσπάθεια συμφωνίας. Ο Γουίτκοφ, που έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Πούτιν, μεταφέρει ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης, το οποίο περιλαμβάνει πιθανή χαλάρωση κυρώσεων, ειδικά γύρω από τον αγωγό Nord Stream 2.
Ωστόσο, το σχέδιο αυτό προκαλεί αντιδράσεις στον Λευκό Οίκο, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να δηλώνει ανοιχτά ότι δεν υποστηρίζει παραχωρήσεις χωρίς σαφείς εγγυήσεις από τη Μόσχα.
Το βασικό «αγκάθι»: Η Κριμαία
Η Κριμαία αποτελεί το κεντρικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις. Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει ότι το Κίεβο θα αναγνωρίσει νομικά (de jure) τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, σε αντάλλαγμα για παύση των εχθροπραξιών και διατήρηση της υπόλοιπης Ουκρανίας ως ανεξάρτητης χώρας.
Γιατί αντιδρά ο Ζελένσκι:
-
Υποχώρηση από κόκκινη γραμμή: Η Ουκρανία δεσμεύεται πως δεν θα παραχωρήσει εδάφη, και η αναγνώριση της Κριμαίας ακυρώνει αυτήν τη θέση.
-
Επικίνδυνο προηγούμενο: Η αναγνώριση κατάκτησης εδαφών με στρατιωτική βία ανοίγει την πόρτα σε μελλοντικές ρωσικές διεκδικήσεις.
Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αν και θα μπορεί να προχωρήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναγνωρίζει de facto την κατοχή του 20% των εδαφών της από τη Ρωσία (Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια).
Μόσχα: Παράθυρο για συμφωνία αλλά με «όρους»
Το Κρεμλίνο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την εικόνα της διαλλακτικότητας, πρότεινε 30ωρη πασχαλινή κατάπαυση πυρός, η οποία όμως δεν τηρήθηκε πλήρως, και δια στόματος Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει συμφωνία, αλλά επιμένει πως υπάρχουν ακόμα αδιευκρίνιστα σημεία.
ΚΟΣΜΟΣ
Η Κίνα χαλαρώνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα μετά τις κινήσεις Τραμπ

Μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται να διαφαίνεται, καθώς το Πεκίνο εξετάζει την προσωρινή εξαίρεση ορισμένων αμερικανικών προϊόντων από την επιβολή του βαρέως δασμού ύψους 125%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κίνηση αυτή αφορά εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες που σχετίζονται με ιατρικό εξοπλισμό, αιθάνιο και μισθώσεις αεροσκαφών. Ειδικότερα για τα αεροσκάφη, σημειώνεται πως οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, όπως και πολλές άλλες διεθνώς, βασίζονται σε μισθώσεις για μέρος του στόλου τους και θα επηρεάζονταν σοβαρά από αυξημένα κόστη.
Αμοιβαίες παραχωρήσεις σε μια εύθραυστη ισορροπία
Η απόφαση της Κίνας φαίνεται να έρχεται σε απάντηση της πρόσφατης κίνησης των ΗΠΑ, οι οποίες εξαίρεσαν ορισμένα ηλεκτρονικά προϊόντα από τον δασμό 145% στις κινεζικές εισαγωγές που είχε επιβληθεί στις αρχές του μήνα. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις αντανακλούν τον αλληλένδετο χαρακτήρα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς όπως η τεχνολογία, η αεροναυπηγική και οι μεταφορές.
Ποιους τομείς αφορά η κινεζική κίνηση
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg και η κινεζική εφημερίδα Caijing, οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από τις εταιρείες να υποβάλουν λίστες με προϊόντα που πρέπει να εξαιρεθούν από τους νέους δασμούς. Στις λίστες αυτές περιλαμβάνονται:
-
Βασικά χημικά προϊόντα
-
Εξαρτήματα για την παραγωγή τσιπ και ημιαγωγών
-
Προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας
-
Συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών
Το Πεκίνο φέρεται να ετοιμάζεται να άρει τους πρόσθετους δασμούς τουλάχιστον σε οκτώ κατηγορίες προϊόντων που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών, έναν τομέα στρατηγικής σημασίας για την οικονομική και τεχνολογική του ανάπτυξη.
Τραμπ: «Θα μειωθούν σημαντικά οι δασμοί»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι δασμοί αναμένεται να «μειωθούν σημαντικά» και εξέφρασε την πρόθεσή του να υιοθετήσει μια πιο ευγενική στάση στις διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας που θα οδηγήσει σε συνολική συμφωνία.
Αβεβαιότητα και επιφυλάξεις
Παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τα υπουργεία Οικονομικών των δύο χωρών. Η ουσία και η διάρκεια των εξαιρέσεων παραμένει ασαφής, με αναλυτές να σημειώνουν ότι οι κινήσεις αυτές, αν και θετικές, δεν αλλάζουν άμεσα τη δυναμική ενός πολέμου δασμών που έχει ήδη αφήσει βαριά σκιά στις παγκόσμιες αγορές.
ΚΟΣΜΟΣ
Νέες απειλές από την Τουρκία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κλίμα έντασης προκαλούν οι νέες απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, ο οποίος, στο πασχαλινό του μήνυμα, έκανε λόγο για συνεχιζόμενη τουρκική στρατηγική κατάληψης και τουρκοποίησης ολόκληρου του νησιού.
Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος υπογράμμισε πως «η Τουρκία κερδίζει χρόνο επιδιώκοντας την υλοποίηση νέων στόχων με τελικό σκοπό την κατάληψη και τουρκοποίηση της Κύπρου». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση από την Άγκυρα, η οποία μέσω ανακοινώσεων του υπουργείου Άμυνας εξαπέλυσε κατηγορίες και απειλές.
Σφοδρή επίθεση από την Τουρκία
Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ίδρυση νέας τρομοκρατικής οργάνωσης» από Ελληνοκυπρίους και χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ως «έκφραση διακρίσεων, φανατισμού και προκλητικότητας», επιρρίπτοντας την ευθύνη για την έλλειψη λύσης στο κυπριακό ζήτημα στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Η Άγκυρα υποστήριξε ότι τέτοιες δηλώσεις αγνοούν το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες, ενώ κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «βάζει στο στόχαστρο τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού».
Προειδοποιήσεις για χρήση δικαιωμάτων «εγγυήτριας δύναμης»
Σε μία ακόμη επίδειξη έντασης, το τουρκικό ΥΠΑΜ προειδοποίησε ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της ως εγγυήτρια δύναμη» σε περίπτωση που κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και το περιβάλλον ειρήνης στο νησί.
Επιπλέον, το τουρκικό Υπουργείο κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία – την οποία υποτιμητικά αναφέρει ως “ΕΔΝΚ” – να εγκαταλείψει τη «γλώσσα της εχθρότητας» και να συμβάλει σε μια λύση βασισμένη στην «κυριαρχική ισότητα» των δύο κοινοτήτων.
Φιντάν: «Η ομοσπονδία έχει φύγει από το τραπέζι»
Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ξεκαθάρισε ότι για την Τουρκία το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι πλέον «τελειωμένο» και δεν συζητείται. «Ό,τι και να λένε οι Ελληνοκύπριοι και η ΕΕ, το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει αποσυρθεί από τους ίδιους τους Ελληνοκύπριους», δήλωσε, κλείνοντας ουσιαστικά κάθε πόρτα στις διαπραγματεύσεις υπό την προϋπόθεση επανένωσης σε ομοσπονδιακή βάση.