Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη- Μέρκελ

image_print

Το προσφυγικό- μεταναστευτικό, το οποίο η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως εργαλείο πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βρεθεί ευλόγως στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες πιέζοντας για περισσότερα κονδύλια

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

«Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία» είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός μιλώντας στο CNN το βράδυ της Παρασκευής και κάλεσε τον Ερντογάν να μην υποκινεί fake news και μη χρησιμοποιεί ανθρώπους ως πολιτικά πιόνια. Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται προφανώς να κινηθεί και κατά τη συνάντηση του με την κ.Μέρκελ.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει τα σύνορα της χώρας και ότι ο Ερντογάν συνειδητά χρησιμοποιεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενώ θα ζητήσει για άλλη μία φορά οι 27 να μοιραστούν τα βάρη και να ληφθούν επιτέλους αποφάσεις για την κοινή πολιτική ασύλου της ΕΕ.

Ο κ.Μητσοτάκης θέλει εξάλλου να ετοιμάσει το έδαφος και να δημιουργήσει συμμαχίες εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 26 και 27 Μαρτίου, στην οποία η Ελλάδα θα θέσει και το προσφυγικό- μεταναστευτικό επιμένοντας ακριβώς στην ανάγκη επιμερισμού των βαρών μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο με αφορμή το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ «Vision & Investment Opportunities», στο οποίο θα μιλήσει τόσο ο ίδιος όσο και η καγκελάριος. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει από το Βερολίνο στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Τον κ.Μητσοτάκη συνοδεύει στη γερμανική πρωτεύουσα, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, πέραν από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβη Ελένη Σουρανή, τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλό του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και το σύμβουλο του πρωθυπουργού αρμόδιο για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ Θανάση Μπακόλα.

Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη γραμμή αποτροπής στον Έβρο, όπου στρατός και αστυνομία παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς παρά τη συμφωνία Τουρκίας- Ρωσίας, η Άγκυρα επιμένει να χρησιμοποιεί εξαθλιωμένους ανθρώπους προκειμένου να ζητήσει περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για το σημαντικό πράγματι αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενεί στο έδαφος της.

Ενώ τα επεισόδια και η «πολιορκία» των ελληνικών συνόρων συνεχίζονται, ο Ερντογάν αξιοποιεί την κατάσταση προσπαθώντας να εμφανίσει την Ελλάδα ως τη χώρα που συμπεριφέρεται απάνθρωπα στους πρόσφυγες.

«Κανένας δεν καταδικάζει τη δίωξη των γυναικών που ζητούν άσυλο στα τουρκοελληνικά σύνορα, που πυροβολούνται ή ξυλοκοπούνται. Κανείς δεν μιλάει κατά της απάνθρωπης μεταχείρισης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος χθες σε εκδήλωση με αφορμή την ημέρα της γυναίκας. Ανακοίνωσε ότι σήμερα θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με κοινοτικούς αξιωματούχους και εξέφρασε το παράπονο ότι όπως ισχυρίστηκε η διεθνής κοινότητα δεν έχει βοηθήσει την Τουρκία επαρκώς. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο κ.Ερντογάν είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ.Μέρκελ ζητώντας αναθεώρηση της συμφωνίας Τουρκίας- ΕΕ.

Συμφωνία η οποία όπως τόνισε ο κ.Μητσοτάκης στο CNN είναι όμως εκ των πραγμάτων νεκρή.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε απειλήσει: «Όσα συνέβησαν μέχρι τώρα δεν είναι τίποτα, να δείτε τι έχει να συμβεί από εδώ και πέρα». Πάντως η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε παράτυπους μετανάστες να διασχίσουν το Αιγαίο και μένει να φανεί εάν η Αγκυρα θέλει απλώς να θολώσει τα νερά ή εάν όντως επικεντρώνει την άσκηση πίεσης στον Έβρο, σε βάρος σε κάθε περίπτωση αθώων ανθρώπων.

Η Αθήνα πάντως θεωρεί ότι έχει τη στήριξη τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ απέναντι στις τουρκικές πιέσεις, σε διπλωματικό και πρακτικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Έβρο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι. Από τα σύνορα ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι «κανείς δε θα περάσει παράνομα», ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μεγαλύτερη στήριξη της Frontex για τη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και οικονομική στήριξη ύψους συνολικά 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ το Σάββατο, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ επισκέφθηκε μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή την Αλεξανδρούπολη και έστειλε από εκεί σαφές μήνυμα στην Τουρκία παίρνοντας ξεκάθαρα το μέρος της Ελλάδας όσον αφορά στην κατάσταση στα σύνορα.

Ο κ.Καραμανλής μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσο Χατζηβασιλείου και Θεόφιλο Λεονταρίδη, υπέγραψε και δήλωση στήριξης της κυβερνητικής απόφασης να δημιουργηθεί στο νομό Σερρών το πρώτο κλειστό κέντρο στην ενδοχώρα όπου θα οδηγούνται μέχρι να απελαθούν όσοι περνούν τα σύνορα μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αναστολή της δυνατότητας υποβολής αίτησης ασύλου για ένα μήνα.

«Αυτές τις στιγμές όλοι πρέπει να αισθανόμαστε Ακρίτες. Οι Σερραίοι αναλαμβάνουμε το μερίδιο της εθνικής ευθύνης μας. Στεκόμαστε δίπλα στον Έβρο και στα νησιά, που δοκιμάζονται. Και θέτουμε την πρόσκαιρη αναστάτωση της καθημερινότητάς μας στην υπηρεσία του κοινού στόχου. Λέμε ένα μεγάλο «ναι» σε αυτό που μας ζητά σήμερα η πατρίδα», αναφέρουν οι βουλευτές του γαλάζιου και καραμανλικού κάστρου των Σερρών, δίνοντας μία εθνική διάσταση στο ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Γιώργος Στεργίου διέγραψε άμεσα το στέλεχος της ΝΟΔΕ Ηλείας, Διαμαντή Καρασούλα, ο οποίος είχε επιδοκιμάσει τον εμπρησμό του σχολείου μεταναστών «One Happy Family» στη Λέσβο! Ο κ.Στεργίου σε δήλωση του μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και δε θα επιτρέψει σε κανένα να υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια.

Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπερασπίζονται την απόφαση Μηταράκη να κοπούν τα (κοινοτικά) επιδόματα σε πρόσφυγες που έχουν ήδη λάβει άσυλο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι φλερτάρει με το ακροδεξιό ακροατήριο.

2 Comments

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοψίδης: Απολογισμός 2,5 ετών στη Ροδόπη με έργα, χρηματοδοτήσεις και αναπτυξιακές παρεμβάσεις

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης παρουσιάζει τον απολογισμό των 2,5 ετών διοίκησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
image_print

Τον απολογισμό του έργου της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης παρουσίασε ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών παρουσιάσεων που πραγματοποιεί στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Κομοτηνή, ο κ. Τοψίδης υποστήριξε ότι η Περιφέρεια έχει αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ κατά 206,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως σήμερα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατατάσσεται πρώτη στη χώρα σε εντάξεις και συμβασιοποιήσεις έργων του προγράμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι ενταγμένες πράξεις αυξήθηκαν από 84 σε 936 μέσα στα πρώτα δυόμισι χρόνια της διοίκησης.

Έργα υποδομών στη Ροδόπη

Στην παρουσίασή του έγινε εκτενής αναφορά σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη βελτίωσης της ιρλανδικής διάβασης του ποταμού Λίσσου στον Ίμερο, οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις έξω από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, η παράδοση της νέας γέφυρας Κοσμίου και η ολοκλήρωση της γέφυρας Κομψάτου, καθώς και ασφαλτοστρώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και η ανακατασκευή της οδού Κοπτερό – Αμαξάδες.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε ποτάμια, ρέματα και υδατορέματα της Ροδόπης, καθώς και οι εργασίες αναβάθμισης της ιρλανδικής διάβασης στο Ποντικόρεμα.

Πρωτογενής τομέας και υδατικοί πόροι

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που, σύμφωνα με τη διοίκηση της Περιφέρειας, ενισχύουν την αγροτική παραγωγή, όπως η αποκατάσταση αντλιοστασίων, οι εργασίες στους ταμιευτήρες Κομψάτου, Νέου Σιδηροχωρίου, Δύμης και Νέας Αδριανής, αλλά και ο σχεδιασμός νέων λιμνοδεξαμενών και ταμιευτήρων.

Ειδική αναφορά έγινε στο φράγμα Ιασίου, στις προτάσεις χρηματοδότησης για τα αρδευτικά δίκτυα, καθώς και στις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το φράγμα Ιάσμου. Παρουσιάστηκαν επίσης οι παρεμβάσεις στις λιμνοθάλασσες της Ροδόπης και οι δράσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα.

Υγεία, Παιδεία και κοινωνική πολιτική

Στην παρουσίαση επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή οικονομικού κινήτρου για την προσέλκυση νέων γιατρών στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, η αναβάθμιση του εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας και η ενίσχυση κοινωνικών δομών.

Αναφορές έγιναν επίσης στην άρση των εκκρεμοτήτων για τη Σχολή Κλασικών και Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων και σε έργα εκπαιδευτικών υποδομών.

Τουρισμός, πολιτισμός και επιχειρηματικότητα

Ο κ. Τοψίδης παρουσίασε δράσεις για την αναβάθμιση του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, την ανάδειξη του Βυζαντινού Κάστρου, την ψηφιοποίηση πολιτιστικών χώρων και την ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO).

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας έγινε αναφορά στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, στη στήριξη νέων θέσεων εργασίας και στη λειτουργία του Γραφείου Εξωστρέφειας για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Συναντήσεις και επισκέψεις

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης δώρισε απινιδωτές στο ΚΤΕΛ Ροδόπης και στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής, ενώ βράβευσε Σαμαρείτες Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τη συμμετοχή τους σε αποστολή στη Βενεζουέλα. Ακολούθησαν συναντήσεις εργασίας με δημάρχους και εκπροσώπους φορέων, επισκέψεις σε έργα της Ροδόπης και περιοδεία σε επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Κομοτηνής που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Φωτογραφικό υλικό:

DNews Widget
Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Κήποι Έβρου: Παρέμβαση της ΟΦΑΕ για τις πολύωρες καθυστερήσεις των φορτηγών

Εκπρόσωποι της ΟΦΑΕ, διεθνών ενώσεων οδικών μεταφορών και τοπικών αρχών στον Συνοριακό Σταθμό Κήπων, κατά την επιτόπια συνάντηση για τις καθυστερήσεις στη διέλευση φορτηγών.
image_print

Την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των πολύωρων καθυστερήσεων που αντιμετωπίζουν τα φορτηγά στον Συνοριακό Σταθμό Κήπων ανέδειξε η επιτόπια συνάντηση που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ), μαζί με εκπροσώπους εθνικών ενώσεων οδικών μεταφορών από την ευρύτερη περιοχή. Η πρωτοβουλία ακολούθησε την αποστολή κοινής επιστολής προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση που επικρατεί στη διέλευση των φορτηγών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΟΦΑΕ, της ANALTIR Αλβανίας, της UND Τουρκίας, της Best Mobility Βόρειας Μακεδονίας και του BSEC-URTA, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του Τελωνείου Κήπων, εκπρόσωπος της Αστυνομίας του συνοριακού σταθμού, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βαγγέλης Πουλιλιός και εκπρόσωπος του γραφείου του βουλευτή Έβρου Σταύρου Κελέτση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταφορικές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες οδηγοί, με κυριότερα τις πολύωρες αναμονές, τις ελλείψεις στις υποδομές, τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας και τις επιπτώσεις που προκαλούνται στην τήρηση των χρόνων οδήγησης και ανάπαυσης, οδηγώντας πολλές φορές στην επιβολή προστίμων στους οδηγούς.

Η ΟΦΑΕ υποστηρίζει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη λειτουργία ενός συνοριακού σταθμού, αλλά συνδέεται με τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς οδικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Ασίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επισημαίνεται, οι καθυστερήσεις αποτρέπουν ολοένα και περισσότερα φορτηγά από τη διέλευση μέσω Κήπων, παρά το σύγχρονο ελληνικό οδικό δίκτυο και τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις μεταφορικές υποδομές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εάν δεν υπάρξει άμεσα ουσιαστική πρόοδος και αποτελεσματικός συντονισμός από την Πολιτεία, ο κλάδος προειδοποιεί με κλιμάκωση των ενεργειών του, ενώ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την εξεύρεση λύσεων.

Ακολουθεί αυτούσια η κοινή επιστολή που απέστειλαν η ΟΦΑΕ, η UND Τουρκίας, η Best Mobility Βόρειας Μακεδονίας και η ANALTIR Αλβανίας προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στα αρμόδια υπουργεία, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς:

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας

image_print

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στον χώρο Marine, η διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ Καβάλας, με τη συμμετοχή στελεχών, μελών και φίλων του Κινήματος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις, οι οργανωτικές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου και ο σχεδιασμός των επόμενων δράσεων, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και την καλύτερη προετοιμασία ενόψει των πολιτικών εξελίξεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων του Κινήματος, με τα στελέχη να υπογραμμίζουν ότι η συμμετοχή, η συλλογική προσπάθεια και η εξωστρέφεια αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των πολιτικών στόχων.

Η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι η κοινή προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο την επόμενη ημέρα και την αλλαγή που, όπως τονίστηκε, «έχει ήδη αρχίσει».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en