Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το Νέο Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου (2019 – 2023)

Δημοσιεύτηκε

στις

Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων γίνεται γνωστή η σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου το οποίο έχει ως εξής :

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (ΣΑΒΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ) 14 ΕΔΡΕΣ
1.ΖΥΓΟΥΛΑΣ Γ. (Κεραμωτής) Ε.Μ.601,16
2.ΒΛΑΧΟΣ Δ.(Κεραμωτής)
3.ΣΙΝΙΩΡΗΣ Φ.(Κεραμωτής)

4.ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ Ι. (Ορεινού)Ε.Μ.722,5

5.ΓΑΤΟΥΛΑ-ΑΔΑΜΑΚΗ Μ. (Χρυσούπολης) Ε.Μ.498,79
6.ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ Ζ. (Χρυσούπολης)
7.ΚΟΥΜΠΙΔΗΣ Θ. (Χρυσούπολης)
8.ΜΑΚΚΙΔΗΣ Α. (Χρυσούπολης)
9.ΜΕΡΜΕΛΕΓΚΑΣ Γ. (Χρυσούπολης)
10.ΧΙΩΤΗΣ Κ. (Χρυσούπολης)
11.ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ Α. (Χρυσούπολης)
12.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Α. (Χρυσούπολης)
13.ΓΚΡΙΤΖΕΛΑΚΗΣ Α. (Χρυσούπολης)
14.ΚΙΟΤΖΕΝΗΣ Γ. (Χρυσούπολης)

ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ (ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ) 12 ΕΔΡΕΣ
1.ΚΟΣΜΙΔΟΥ Λ.(Κεραμωτής)
2.ΚΑΪΝΤΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Χ.(Κεραμωτής)
3.ΧΑΤΖΗΓΕΡΑΚΟΥΔΗΣ Ι.(Κεραμωτής)

4.ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Κ.(Ορεινού)

5.ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Ε. (Χρυσούπολης)
6.ΓΚΡΑΝΑΣ Γ. (Χρυσούπολης)
7.ΑΡΓΥΡΕΛΗ Ε. (Χρυσούπολης)
8.ΤΟΥΜΠΕΚΤΣΗΣ Δ. (Χρυσούπολης)
9.ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Κ. (Χρυσούπολης)
10.ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ Μ. (Χρυσούπολης)
11.ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γ. (Χρυσούπολης)
12.ΧΑΤΟΥΤΣΙΔΟΥ Ε. (Χρυσούπολης)

ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΕΣΤΟΥ (ΧΑΪΔΟΥΛΑ ΠΗΛΙΤΣΗ) 1 ΕΔΡΑ
1.ΠΗΛΙΤΣΗ Χ. (Χρυσούπολης)

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πνίγονται από το τοξικό νέφος τα Βαλκάνια

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι κάτοικοι καίνει ότι βρίσκουν για να ζεσταθούν

Ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του στα Βαλκάνια και μαζί του έχει εγκατασταθεί ένα πηχτό τοξικό νέφος, που τροφοδοτείται από την καύση κάρβουνου και ξύλου που ζεσταίνουν τους κατοίκους που δεν έχουν τους πόρους για να χρησιμοποιήσουν καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Το Σαράγεβο, η Πρίστινα, το Βελιγράδι και τα Σκόπια ασφυκτιούν. Το τελευταίο διάστημα, οι πρωτεύουσες της περιοχής βρίσκονται στις δέκα πρώτες θέσεις των πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου, σύμφωνα με την εφαρμογή AirVisual.

Το Σαράγεβο βρέθηκε την εβδομάδα αυτή στην πρώτη θέση, πριν από το Ουλάν Μπατόρ και την Ντάκα. Το Βελιγράδι κατέλαβε την όγδοη θέση.

«Η Σερβία πνίγεται. Είδε κανείς τον υπουργό (Περιβάλλοντος);», ήταν πριν από λίγες ημέρες ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Blic, την ώρα που η σερβική πρωτεύουσα πάσχιζε να αναπνεύσει μέσα σε σύννεφο άσπρου καπνού. Στα Βαλκάνια, η κοινή γνώμη αρχίζει να δυσφορεί και να καταγγέλλει την απραξία των πολιτικών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 20% των πρόωρων θανάτων σε 19 πόλεις των δυτικών Βαλκανίων αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Τα αίτια είναι ποικίλα: λιγνιτικοί σταθμοί, βιομηχανίες, απαρχαιωμένοι στόλοι αυτοκινήτων, έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς…

Όμως το χειμώνα, η οικιακή θέρμανση με ξύλο ή κάρβουνο, έως και λάστιχα αυτοκινήτων ή πλαστικά απορρίμματα, απελευθερώνουν μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ακριβή σε μία χώρα όπου ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 500 ευρώ και όπου λίγοι έχουν πρόσβαση στην κεντρική θέρμανση: σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, περισσότεροι από το 60% των κατοίκων των δυτικών Βαλκανίων χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα.

Προϊστορικής τεχνολογίας

«Ξέρω ότι είναι ρυπογόνο. Δεν είμαι βλάκας», λέει ο Τράγιαν Νεστορόφσκι, μηχανικός που ζει στο Λίσιτσε, εργατικό προάστιο των Σκοπίων, όπου σχεδόν το σύνολο των κατοίκων ζεσταίνεται με ξύλα. «Αλλά, η άλλη επιλογή είναι να ζεστάνω το σπίτι με ηλεκτρική ενέργεια και είναι πολύ ακριβή».

Ίδιες συνθήκες στην Πρίστινα, όπου κυριαρχεί όλο τον χρόνο η διαπεραστική οσμή από δύο λιγνιτικούς σταθμούς προκατακλυσμιαίας τεχνολογίας.

Το χειμώνα , είναι χειρότερα, αλλά πολλοί δεν έχουν άλλη επιλογή. «Να ζεσταίνεσαι με κάρβουνο τον 21ο αιώνα, είναι προϊστορικό», λέει ο Άρμπεν Μπουτούτσι, 40χρονος εργάτης.

Το Σαράγεβο, όπως και τα Σκόπια, είναι περικυκλωμένα από βουνά που παγιδεύουν την ρύπανση και δεν της επιτρέπουν να διαλυθεί.

Η πρωτεύουσα της Βοσνίας είναι μία κοιλότητα, όπου καπνίζουν δεκάδες χιλιάδες καπνοδόχοι, παγιδεύοντας τους 340.000 κατοίκους, για τους οποίους η μόνη λύση είναι η φυγή.

Η 60χρονη Σακίμπα Σάχμαν, παίρνει όποτε μπορεί το τελεφερίκ για να ανέβει σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στο όρος Τρέμπεβιτς, πάνω από τον θόλο που σχηματίζει το νέφος, εκμεταλλευόμενη την μείωση κατά 50% της τιμής του εισιτηρίου που θα ισχύσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

«Ερχόμαστε για να περάσουμε μερικές ώρες για να αερίσουμε τα πνευμόνια μας», εξηγεί. Στη πόλη, αποφεύγει να κυκλοφορήσει, «η ρύπανση είναι φοβερή, πολλά αυτοκίνητα, όλα είναι βρώμικα, γκρίζα, καταθλιπτικά».

Παιδιά εξαφανισμένα

Ο Ανες Πόντιτς, πρόεδρος της οργάνωσης Eko-Akcija, ζητεί επιδοτήσεις για να αντικατασταθούν δεκάδες χιλιάδες ξυλόσομπες, που είναι αναποτελεσματικές και επικίνδυνες. «Αυτοί που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα είναι οι φτωχότεροι, που έχουν μία ξυλόσομπα σε ένα μόνο δωμάτιο του σπιτιού. Οι αναθυμιάσεις μένουν στο εσωτερικό και τους δηλητηριάζουν».

Οι άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους. Όπως στην Τούζλα, στην βορειοανατολική Βοσνία, όπου απαίτησαν από τις αρχές πενταετές σχέδιο για την μείωση της ρύπανσης.

«Το μόνο μέτρο είναι να μας συνιστούν να μένουμε κλεισμένοι στο σπίτι», λέει η Αλίζα Κασούμοβιτς. «Τα παιδιά βρίσκονται σε διακοπές, αλλά δεν θα τα συναντήσετε στους δρόμους, στις αλάνες. Δεν θα τα δείτε πουθενά».

Στην Βόρεια Μακεδονία, η εφαρμογή My Air, του νεαρού Γκόργιαν Γιοβανόφσκι, είναι η πιο δημοφιλής στην χώρα και οι μαθητές διαδηλώνουν συστηματικά εδώ και μερικές εβδομάδες.

«Η Γκρέτα μας εμπνέει όλους», λέει ο 17χρονος Ισκρα Ιλιέσκα. «Τον χειμώνα, η μισή τάξη απουσιάζει λόγω προβλημάτων στους πνεύμονες. Δεν είναι φυσιολογικό».

Στην Σερβία, το αντιπολιτευτικό κίνημα Ne davimo Beograd (Ας μην πνίγουμε το Βελιγράδι) καλεί σε διαδηλώσεις κατά των αρχών «που προσποιούνται ότι δεν βλέπουν ένα πρόβλημα ορατό, κατά κυριολεξία ορατό».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μήνυση για τις κατεστραμμένες βραχογραφίες στην Καβάλα

Δημοσιεύτηκε

στις

«Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να βρεθούν θαμμένοι θησαυροί» λένε οι αρχαιολόγοι

Μήνυση κατά αγνώστων υπέβαλε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας Θάσου για τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν σε σημαντικές βραχογραφίες στην περιοχή του Παγγαίου.

Πριν από λίγες μέρες η αρχαιολόγος Πηνελόπη Μάλαμα, συνοδευόμενη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ελευθερούπολης και τον δικηγόρο, ιστορικό και μελετητή, Θόδωρο Λυμπεράκη, πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή του Παγγαίου, όπου μέσα στην περίοδο των εορτών άγνωστος ή άγνωστοι, χρησιμοποιώντας συρματόβουρτσα, κατέστρεψαν βραχογραφίες που ανάγονται στην όψιμη εποχή του χαλκού (περί την 3η χιλιετία π.Χ.), ενώ οι νεότερες φθάνουν μέχρι και τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.

Η νέα καταστροφή σε βραχογραφίες έφερε και πάλι στην επιφάνεια το μείζον αυτό πρόβλημα, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και που όπως τονίζεται από αρχαιολόγους, μελετητές και ιστοριοδίφες της περιοχής, οφείλεται στην άγνοια ή την καταστροφική μανία χρυσοθήρων, που ψάχνουν συστηματικά στην περιοχή για θησαυρούς.

Πιστεύουν ότι τα σχέδια αυτά αποτελούν σημάδια σε κάποιον μυστικό χάρτη ο οποίος σχετίζεται με κάποιο είδος κρυμμένου θησαυρού, τον οποίο θα μπορέσουν να βρουν αν ποτέ πέσει στα χέρια τους. Έτσι λοιπόν τα καταστρέφουν για να μειώσουν τις πιθανότητες κάποιοι άλλοι να οδηγηθούν στον θησαυρό μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η υπεύθυνη αρχαιολόγος, σε δηλώσεις της, ξεκαθαρίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να βρεθούν θαμμένοι θησαυροί. Όσες άδειες κι αν έδωσε η υπηρεσία για να σκάψουν επίδοξοι κυνηγοί θησαυρών, ποτέ δεν βρέθηκε τίποτα. Επιπλέον, ποτέ δεν δίνονται άδειες σε περιοχές γύρω από εκεί που βρίσκονται βραχογραφίες ή έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι, όπως το Παγγαίο. Ματαιοπονούν λοιπόν όσοι καταστρέφουν τις βραχογραφίες για να στερήσουν πληροφορίες από τους ανταγωνιστές τους. Το μοναδικό που έχουν να προσφέρουν οι βραχογραφίες είναι ιστορικές πληροφορίες για τους ανθρώπους που έζησαν στην περιοχή αυτή, χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς».

Αναφορικά με την προστασία των βραχογραφιών που βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Παγγαίου, ακόμα και κοντά σε σύγχρονους οικισμούς, κ. Μάλαμα επισημαίνει ότι «ήδη η υπηρεσία από το 2011 έχει επανακηρύξει το Παγγαίο, και συγκεκριμένα την περιοχή των βραχογραφιών, ως Ζώνη Α’, αδόμητη, απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου. Στο παρελθόν βέβαια επιχειρήθηκε να προστατευτούν οι βραχογραφίες με οριοθέτηση του χώρου και περίφραξη, έργο ωστόσο δύσκολο, καθώς δεν είναι όλες συγκεντρωμένες σε ένα σημείο αλλά διάσπαρτες. Η πρακτική αυτή δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

Καταγραφή και προστασία

Αξίζει να τονιστεί ότι το θέμα της καταστροφής των βραχογραφίων από επίδοξους χρυσοθήρες του Παγγαίου έλαβε διαστάσεις και στο εξωτερικό, ενώ το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα.

Σημαντική ήταν όμως και η παρέμβαση, στα κοινωνικά δίκτυα, του Καβαλιώτη στην καταγωγή Αναγνώστη Αγελαράκη, τακτικού καθηγητή και πρόεδρου του τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Adelphi στη Νέας Υόρκη, με τομείς ειδικότητας την Ανθρωπολογική Αρχαιολογία και τη Φυσική – Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία, ο οποίος διατύπωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση προστασίας των βραχογραφιών με τη χρήση της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αγελαράκη θα μπορούσε «να αποτυπωθούν οι βραχογραφίες όχι μόνο φωτογραφικά αλλά και με ειδική σάρωση, με την απόφαση της τοπικής διοίκησης και της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Έτσι, θα υπάρχει ένα αρχείο και κάποια διατήρηση, για το μέλλον. Ειδικά διότι ήταν, είναι, και θα είναι δύσκολο να αποτρέψεις την παρουσία και τις ενέργειες από μερικούς με εγκέφαλο αμοιβάδας…».

Στις βραχογραφίες, που υπάρχουν διάσπαρτες στο Παγγαίο, απεικονίζονται στιγμές από την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή, κυρίως Θράκες στην καταγωγή. Σηματοδοτούσαν σημεία για λατρευτικούς σκοπούς ή έδιναν πληροφορίες για την καθημερινότητα εκείνων των ανθρώπων όπως το κυνήγι ή την εύρεση νερού, για το λόγο αυτό και οι αναπαραστάσεις σχετίζονται με διάφορα ζώα όπως ελάφια, ζαρκάδια, λύκοι, αλεπούδες και σκύλοι.

Ο δικηγόρος και ιστορικός, Θόδωρος Λυμπεράκης, σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι όσες βραχογραφίες έχουν μέχρι σήμερα διασωθεί είτε βρίσκονται σε περιοχές που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες, είτε δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί από τους χρυσοθήρες.

Η βεβήλωση των μνημείων από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι όπως σημειώνει η αρχαιολόγος Στέλλα Ποιμενίδου, το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία της καταγραφής πανελλαδικά όλων των graffiti, από την αρχαιότητα μέχρι και τα σύγχρονα χρόνια, τα οποία συχνά βεβηλώνουν τα μνημεία.

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα γίνει μια έκδοση στην οποία θα αναλύεται και θα παρουσιάζεται το φαινόμενο της βεβήλωσης των μνημείων με διάφορα graffiti από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας.

Όσον αφορά την Καβάλα θα συμπεριληφθούν απεικονίσεις όπως είναι οι προϊστορικές βραχογραφίες του Παγγαίου και των γύρω περιοχών, σκαλίσματα επάνω στα βράχια της Ακρόπολης των Φιλίππων, αλλά τα χαράγματα που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του ρωμαϊκού forum στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, «καθώς όλα αυτά αποτυπώνουν τη διαχρονική πρακτική να χαράσσει ή να ζωγραφίζει ο άνθρωπος σε διάφορα σημεία του δημόσιου χώρου μας» υπογραμμίζει η κ. Ποιμενίδου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχος Καβάλας μήνυσαν την Εγνατία Οδός ΑΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

Μηνυτήρια αναφορά κατά της Εγνατία Οδός ΑΕ κατέθεσαν το πρωί της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου 2020 ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης με αφορμή την κλειστή έξοδο στην ανατολική πλευρά της πόλης ελέω των έργων για τα πλευρικά διόδια τα οποία, όμως, έχουν σταματήσει εδώ και καιρό και δεν πρόκειται να συνεχιστούν (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ).

Οι κ. κ. Αντωνιάδης και Μουριάδης καλούν την εταιρία και τον εργολάβο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην κρατούν δέσμια κωλυσιεργίας μια ολόκληρη πόλη, μιας και όπως τόνισαν τόσο στη μηνυτήρια αναφορά όσο και σε σχετική σύσκεψη η οποία προηγήθηκε προ μηνών για το εν λόγω θέμα παρουσία εκπροσώπων φορέων του Νομού (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ) η κλειστεί είσοδος επηρεάζει τόσο την οικονομική όσο και την τουριστική ζωή της πόλης, αλλά κυρίως επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα των πολιτών.

kavalapost

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Παρασκευή αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας Ντίνος Κλειτσιώτης. Αύριο Πέμπτη θα ορκιστεί αφού λύθηκε το γραφειοκρατικό ζήτημα δημοσίευσης στο ΦΕΚ της απόφασης ορισμού του στη θέση. Την Παρασκευή δεν αποκλείεται να γίνει και διαδικασία παράδοσης παραλαβής παρουσία του κ. Καρασαββόγλου.

proininews

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

geotech_banner

Social

Facebook
TwitterΔρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ