Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Το έργο των χορωδιών της Καβάλας

Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Καβάλα η 24η χορωδιακή συνάντηση. Η παραδοσιακή διοργάνωση του συλλόγου των Φίλων της Μουσικής Καβάλας και της διακεκριμένης σε όλη την Ελλάδα της χορωδίας του.

 Σε υποχώρηση λόγω των μέτρων της πανδημίας, επανήλθε δριμύτερος φέτος. με τη γνωστή επιτυχία. Πάντα στο αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ Καβάλας (πρώην ΤΕΙ Καβάλας). Με αυτήν την ευκαιρία και λόγω του ότι το γεγονός δεν είχε μεγάλη προβολή, απευθυνθήκαμε στον συμπολίτη κ. Δημήτρη Λυμπεράκη. Είναι μέλος της χορωδίας, διετέλεσε και πρόεδρος του συλλόγου. Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις τοπικές χορωδίες. Επεσήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν με νέους στην ηλικία των χορωδών. 

Η συνέντευξη:

Ερ: Μιλήστε μας για την πρόσφατη 24η χορωδιακή συνάντηση Καβάλας που έγινε στις 13 Μάη στο αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ.

Απ: Μετά από μια ανάπαυλα λόγω Covid έγινε η 24η χορωδιακή συνάντηση στο φιλόξενο χώρο του Αμφιθεάτρου στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Συμμετείχαν δυο χορωδίες και η δικιά μας. Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά. Άλλωστε η μουσική γενικά εξευγενίζει και ομορφαίνει και τη ψυχή μας. έγινε μια βραδιά απόδρασης λίγο ή πολύ. Απόδραση απ’ όλα αυτά τα τοξικά που συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή. Οπότε ταξιδέψαμε μουσικά και ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά. 

Ερ: Θέλουμε να μας πείτε λίγο για τους χορωδούς. Παραμένουν οι ίδιοι; Ανανεώθηκε η χορωδία; Η χοροδιδάσκαλος παρέμεινε η ίδια απ` ότι διαβάσαμε.

 Απ: Η χοροδιδάσκαλος είναι η ίδια. Είναι η Μαρία Σγουρίδου. Υπάρχει ένα πρόβλημα σ’ όλες τις χορωδίες και φαντάζομαι και πανελλαδικά, ότι δεν ανανεώνεται ο πληθυσμός τους δηλαδή δεν ανανεώνονται τα μέλη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όσοι υπερβούν ένα κατώφλι ηλικιακό να αποσύρονται και να μειώνονται ο αριθμός των χορωδών. Εμείς ήμασταν 56 άτομα όταν κάναμε κάποια αφιερώματα και τώρα η χορωδία είναι 37 άτομα. Ελπίζουμε σε καινούργιες προσθήκες. Υπάρχουν ήδη 5-6 νέα παιδιά τα οποία μπήκαν στο έμψυχο δυναμικό της χορωδίας και ελπίζουμε να έρθουν και άλλοι. 

Ερ: Είναι πλέον πολλές οι χορωδίες στην Καβάλα. Δεν πρέπει να ενωθείτε, να συνεργαστείτε; Να δυναμώσει αυτή η προσπάθεια; 

Απ: Υπήρχε η πρόταση και η σκέψη όταν ήμουν πρόεδρος να κάνουμε μια κοινή εμφάνιση. Οι χορωδίες βασικά είναι τρεις. Η μια είναι με χοροδιδάσκαλο τον Γιάννη Κανάκη, η άλλη με χοροδιδάσκαλο τον Κώστα Κατιώνη και η τρίτη είναι η δικιά μας. Αυτές είναι οι τρεις βασικές. Τιμώ εξίσου και δεν απαξιώνω τις χορωδίες των πολιτιστικών συλλόγων. Αλλά σε επίπεδο τριφωνικό και διδασκαλίας και βαθιάς ενασχόλησης με τη μουσική, είναι αυτές οι τρεις. 

Ερ: Δεν είναι για συνταξιούχους οι χορωδίες. Κακώς δίνεται η εντύπωση ότι ισχύει κάτι τέτοιο. 

Απ: Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να συμμετέχετε σε μια χορωδία με τους όρους που οι συγκεκριμένοι χοροδιδάσκαλοι επιβάλουν; Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Απαιτεί πολύ μεγάλη πειθαρχία, πολύ μεγάλη υπακοή και πολύ διάβασμα ακόμη και στο σπίτι. Είναι σαν να θυμάσαι τα μαθητικά χρόνια. Υπήρχε μια σκέψη να γίνει μια κοινή παρουσίαση και είχαν ξεκινήσει κάποιες κουβέντες μεταξύ μας αλλά δυστυχώς μας πρόλαβε ο Covid. Ελπίζω να γίνει κάτι.

Ερ: Ο Covid και για τη δική σας χορωδία ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα; 

Απ: Ναι, ήταν μεγάλο πρόβλημα ειδικά για τη δική μας χορωδία, επειδή είχε κλείσει ο Πυθαγόρας και δεν είχαμε που να κάνουμε πρόβες, οπότε κηρύξαμε αναστολή. Όλες οι χορωδίες, όμως ήταν έτσι. Οι χορωδίες παράγουν αυτή τη στιγμή ένα πολύ σημαντικό έργο και ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα. Βλέπω ότι γεμίζει τις αίθουσες όπου εμφανίζονται οι χορωδίες. 

Ερ: έχει κάποια άλλη είδηση ​​για τη μουσική των φίλων της μουσικής; Κάποιο νέο για το καλοκαίρι;

Απ: Θα συμμετέχουμε στις 10 Ιουνίου σε ένα μουσικό φεστιβάλ στο Ναύπλιο και πάμε ολοταχώς μετά για το Φθινόπωρο σε άλλο χορωδιακό φεστιβάλ στην Κέρκυρα.  

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πεζοδρομείται η Παραλιακή Οδός της Καβάλας από την Πρωτομαγιά

Ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας γνωστοποιεί ότι, σύμφωνα με την υπ’ αρίθ.9/6/25-4-2024 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων επί της οδού Εθν. Αντίστασης από την διασταύρωση με την οδό Αβέρωφ έως την διασταύρωση με την οδό Δαγκλή, για το χρονικό διάστημα από 1-5-2024 έως και 30-9-2024 για τις ώρες 16.00 έως 06.00 της επομένης ημέρας.

Η ως άνω απαγόρευση δεν θα ισχύσει την Παρασκευή 24 Μάϊου 2024 λόγω της διεξαγωγής των εκδηλώσεων της «ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ».

Η πρόσβαση για έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης θα γίνεται από την οδό Μητροπολίτου Χρυσοστόμου .

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δειτέ ζωντανά στο Enachannel | Η ακολουθία του Νυμφίου απο τον Ιερο Ναό Προφήτη Ηλία

Δείτε καθημερινά από το ENACHANNEL σε απευθείας μετάδοση, τις ακολουθίες τις Μ. Εβδομάδας.

Μ. Δευτέρα στις 19:30, σε ζωντανή μετάδοση η ακολουθία του Νυμφίου απο τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Καβάλας.

Δείτε ζωντάνα εδώ:

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πένθιμες μελωδίες από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας

Η Ορχήστρα παιάνισε έργα κορυφαίων Ελλήνων και ξένων συνθετών μπροστά από το Δημαρχείο.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en