Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το ελάχιστο επίπεδο φορολόγησης πολυεθνικών και μεγάλων ομίλων και η Golden Visa στη Βουλή

Επανεκκινεί σήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις» που είχε διακοπεί στις 26 Μαρτίου μετά την κατάθεση της Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Στο νομοσχέδιο, παράλληλα, έχει κατατεθεί και η υπουργική τροπολογία για τους όρους χορήγησης της Golden Visa με στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών για μακροχρόνιες μισθώσεις και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο κόστος στέγασης, με παράλληλη διατήρηση των κινήτρων για εισαγωγή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα και ανάπτυξη της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa), θεσπίζονται οι εξής προϋποθέσεις: Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση πρέπει να γίνει σ’ ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.

Για κτίρια που έχουν διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής. Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση. Οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνονται για το ίδιο χρονικό διάστημα (πέντε χρόνια) εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή. Αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο, πρόσθετη προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας διαμονής, είναι να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του κτιρίου. Αν ο επενδυτής πουλήσει το ακίνητο τότε η άδεια διαμονής του ανακαλείται και ο αγοραστής αποκτά δικαίωμα να αποκτήσει άδεια διαμονής. Οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτίρια που αποκτούν, δεν επιτρέπεται όμως η διάθεσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ στις περιπτώσεις μετατροπής σε κατοικία απαγορεύεται και η χρήση τους ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης.

Σε περίπτωση παράβασης η άδεια διαμονής ανακαλείται και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ. Εκτός από την αγορά ακινήτων οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούν άδεια διαμονής και με την σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης σύνθετου τουριστικού καταλύματος ή σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικού καταλύματος, αντίστοιχης ανά περιοχή αξίας (800.000 ευρώ σε Αττική κλπ., 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη χώρα κ.ο.κ.). Στην τροπολογία έχουν προβλεφθεί μεταβατικές περιόδους εφαρμογής με προϋποθέσεις. Επίσης, με άλλες διατάξεις της τροπολογίας προβλέπεται: η μονιμοποίηση της απαλλαγής από το Τέλος Επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς με σκάφη έως 12 μέτρα. Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2023, που θα καταβληθεί φέτος, σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2024 των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Οι θέσεις των κομμάτων

Το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στην Ολομέλεια μετά την υπερψήφισή του επί της Αρχής από: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Νέα Αριστερά. Το καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Μέχρι τη διακοπή της συνεδρίασης της Ολομέλειας κατά την 26η Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσαν τα τέσσερα κόμματα της Αντιπολίτευσης, είχαν τοποθετηθεί οι δύο εισηγητές (ΝΔ) και τρεις ειδικοί αγορητές (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης)

Ο εισηγητής της ΝΔ Αθανάσιος Καββαθάς ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι αυτό αποσκοπεί στην φορολογική δικαιοσύνη καθώς δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την επιβολή ενός ελάχιστου επιπέδου φορολόγησης για τους μεγάλους πολυεθνικούς και εγχώριους ομίλους. με μεγάλο τζίρο που μπορεί να δραστηριοποιούνται παντού αλλά να κατευθύνουν τα κέρδη τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους και να απολαμβάνουν μηδενικής ή χαμηλής φορολόγησης. Σημείωσε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς το 2019 τα κέρδη των πολυεθνικών ομίλων σε φορολογικούς παραδείσους πλησίαζαν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, με την πορεία αυτή να καταγράφεται αυξητική. Και για την αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών χρειαζόμαστε ένα ενιαίο και κυρίως αποτελεσματικό πλαίσιο που θα εφαρμόζεται από όλες τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Ελβετία και τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές χώρες της Κοινοπολιτείας έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά τη διαδικασία ενσωμάτωσης της Οδηγίας. Μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ υπογράμμισε πως με την υιοθέτηση της Οδηγίας δεν επέρχεται καμία αλλαγή στον φορολογικό συντελεστή 22% για τις επιχειρήσεις που ισχύει στην Ελλάδα. Ο συμπληρωματικός φόρος του 15% θα επιβάλλεται μόνο εάν η φορολογική συνεισφορά αυτών των ομίλων κινείται κάτω του 15%.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, αναφερόμενος στην τροπολογία για την Golden Visa την χαρακτήρισε ως «τροπολογία της ντροπής» υποστηρίζοντας ότι αυτή προβλέπει πως «οι μειώσεις των εσόδων, που προέρχεται από το Airbnb ή από διάφορες ρυθμίσεις αυτά εξαρτώνται από πραγματικά περιστατικά, και θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού» Πρόκειται είπε « για ένα μνημείο κοστολόγησης και αχρείου προϋπολογισμού! Είναι μια αχρεία οικονομική πρακτική». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί μέσω τροπολογιών λέγοντας πως « φέρνετε για συζήτηση και ψήφιση ένα νομοσχέδιο που στην ουσία θέλει να νομοθετήσει με τροπολογίες». Αυτό είπε σας έχει γίνει πλέον «εθισμός» και χρειάζεστε «ειδική εκπαίδευση, εξωτερική ενίσχυση για να το κόψετε».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με παρέμβασή του απάντησε στην παρατήρηση του εισηγητή της μειοψηφίας σχετικά με την κάλυψη απωλειών από τις διατάξεις της τροπολογίας. λέγοντας πως η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται σε μερικές μικρές πιθανές απώλειες εσόδων που θα προέλθουν από την εξαίρεση της υποχρέωσης καταβολής του Τέλους Επιτηδεύματος από τους αγρότες και παράκτιας αλιείας. Από την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου καθώς και την ενδεχόμενη μείωση εσόδων από τις νέες διατάξεις για την golden visa, τονίζοντας πως «παγίως και από συστάσεως του ελληνικού Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -και επί ΣΥΡΙΖΑ αυτό έλεγε- ότι «η ανωτέρω μείωση εσόδων, το ύψος της οποίας εξαρτάται από πραγματικά περιστατικά, θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού». Και διερωτήθηκε «αυτό σας εκπλήσσει; Αυτό είναι που σας κάνει εντύπωση; Τι είδους Αντιπολίτευση πια είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη; Ολοένα και χαμηλότερο. Το μόνο θετικό είναι ότι προσφέρετε λίγο γέλιο στους Έλληνες πολίτες με όλα αυτά τα πρωτοφανή και ανιστόρητα που ακούμε συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Πάρις Κουκουλόπουλος, επί του νομοσχεδίου είπε πως στην Επιτροπή καταγράφηκε μια γενικότερη συμφωνία. Δήλωσε ότι το κόμμα τους επί της Αρχής θα το ψηφίσει «όχι απλά γιατί αφορά μια ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας που έχει έναν αυξημένο βαθμό υποχρεωτικότητας αλλά και γιατί έστω και σε μικρό βαθμό θα υπάρξουν οφέλη και έσοδα, σε μια υγιή βάση». Τόνισε πως στον δρόμο για το 2032 που είναι ένα έτος για τον τρόπο εξυπηρέτησης χρέους θα πρέπει η χώρα μας να φροντίσει να εξασφαλίζει έσοδα σε υγιή βάση και υγιή έσοδα είναι κυρίως η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ιδιαίτερα στα καύσιμα, αλλά και σε άλλους τομείς. Απαιτείται, είπε, «η γρήγορη ενσωμάτωση και εφαρμογή στην πράξη όλων των ανάλογων ευρωπαϊκών Οδηγιών». Εστίασε, παράλληλα, στα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2023, λέγοντας πως «καταγράφεται μια σοβαρή αρνητική εξέλιξη στις προβλέψεις του Προϋπολογισμού» επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Σχετικά με την τροπολογία που αφορά την Golden Visa, επισήμανε πως «αποτελεί καθαρά μια πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολύ καιρό» αναφέροντας πως «εμείς καταθέτουμε διαρκώς προτάσεις. Δεν έχουμε περιοριστεί ποτέ σε μια στείρα Αντιπολίτευση».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης επέμεινε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου λέγοντας πως «πρόκειται για ένα ακόμη “φιρμάνι”, για μια ακόμη “μετάφραση” κοινοτικής οδηγίας που επιβεβαιώνει το ταξικό πρόσημο της πολιτικής της ΕΕ και της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και τη δημιουργία ευνοϊκού πεδίου κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού». Χαρακτήρισε « “μούφα” τη δήθεν φορολόγηση με 15% των πολυεθνικών και εγχώριων ομίλων» καθώς αντίθετα «αποκαλύπτει τόσο το μέγεθος της υποκρισίας απέναντι στον ελληνικό λαό όσο και τον ρόλο της Κυβέρνησης αλλά και όλων των άλλων κομμάτων- στυλοβατών του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Οδηγία αυτή, είπε, έχει την ιδιότητα της βαλβίδας «για την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιδιώκει τη διάσωση του πιο σάπιου, του πιο βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, το οποίο έχει φάει τα ψωμιά του και παλεύει να κρατηθεί στη ζωή».

Υποστήριξε πως το νομοσχέδιο προβλέπει την απαλλαγή του ελάχιστου φόρου σε περιπτώσεις κερδοφορίας κάτω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και τζίρου κάτω των 10 εκατομμυρίων ευρώ για τους μικρούς ομίλους. Θεσπίζει προνόμιο φοροαπαλλαγής στις πολυεθνικές με τη δυνατότητα να αφαιρούν από τα κέρδη τους το 5% της αξίας του πάγιου εξοπλισμού τους και το 5% της μισθοδοσίας τους επιπλέον των αποσβέσεων και του μισθοδοτικού κόστους. Μένει εκτός φορολόγησης ο ναυτιλιακός κλάδος και το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Προβλέπει κανόνες για συγχωνεύσεις και εξαγορές που δημιουργούν προνομιακό πεδίο λειτουργίας των πολυεθνικών. Ενισχύεται το καθεστώς της αναβαλλόμενης φορολογίας, αυξάνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας των ομίλων που εκμεταλλεύονται την απαιτούμενη ρευστότητα για επενδύσεις. Παρέχει την δυνατότητα οι πολυεθνικοί όμιλοι να μεταφέρουν ζημίες, να συμψηφίζουν επενδύσεις και με φορολογικά τεχνάσματα. Το σημερινό νομοσχέδιο είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ «καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν φορολόγηση των ομίλων. Πρόκειται για μία προπαγανδιστική απάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αστικών κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνική Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, παρατήρησε πως το νομοσχέδιο αυτό «σε γενικές γραμμές είναι πολύπλοκο και τεχνικό». Ανέφερε ότι εάν και το κόμμα του έθεσε μια σειρά από ερωτήσεις αυτές δεν απαντήθηκαν καθώς ο υφυπουργός τα χαρακτήρισε «τεχνικά» και διερωτήθηκε πως «είναι δυνατόν η Ελληνική Λύση να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο χωρίς να έχουν απαντηθεί οι ερωτήσεις της». Παρατήρησε ότι υπάρχουν χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δεσμεύονται από την υλοποίηση της Οδηγίας, από χώρες της ΕΕ που δεν θέλουν να φορολογήσουν τους ομίλους και έχουν αναστείλει την εφαρμογή της και πρόσθεσε ότι « το σωστό θα ήταν να εφαρμοστεί ο ψηφιακός φόρος στις συναλλαγές, όπως στη Γαλλία με συντελεστή 3%. Ανέφερε ότι τα πρόσθετα έσοδα που θα υπάρξουν είναι μόλις στα 75 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα περισσότερα θα προέλθουν από ελληνικές εταιρείες. Υποστήριξε πως « η Κυβέρνηση με τις πολιτικές της στηρίζει ουσιαστικά την ασυδοσία των πολυεθνικών και την αισχροκέρδεια»

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου, θα επανεκκίνηση με τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων ειδικών αγορητών της Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Στο νομοσχέδιο έχουν εγγραφεί να τοποθετηθούν 16 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λ. Καρχιμάκης : “Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο του ευρωβουλευτή”

Μια νέα διαφορετική πρόταση στην πολιτική θέλει να φέρει ο Λευτέρης Καρχιμάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ο οποίος την Παρασκευή 12 Απριλίου βρέθηκε στην Καβάλα στο πλαίσιο περιοδείας του στην ΑΜ-Θ. Ο κ. Καρχιμάκης σε συνέντευξη του στην εκπομπή Αναλυτή του ENA Channel τόνισε πως θεωρεί πως θα αποτελέσει την κυβερνητική εναλλακτική του τόπου την επόμενη των εκλογών.

Δείτε την συνέντευξη του κ. Καρχιμάκη :

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκινά η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας – Παρών και ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου παρουσιάζει στις 18.30 ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνολικά 42 πρόσωπα θα συνθέσουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Στο Ωδείο Αθηνών όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση έχουν φθάσει οι πρώτοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Επιμελητήριο Δράμας | Εκδήλωση με θέμα “Τα Επιμελητήρια και ο ρόλος τους στην προώθηση της καινοτομίας”

Με Μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα “Τα Επιμελητήρια και ο ρόλος τους στην προώθηση της καινοτομίας” Παράδειγμα στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας χαρακτήρισε τη δομή Lab 40 του Επιμελητήριου Δράμας ο Υπουργός Ανάπτυξης κ Κώστας Σκρέκας

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στον χώρο της Δομής Επιχειρηματικότητας – Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Lab40, η εκδήλωση με θέμα:

«Τα Επιμελητήρια και ο ρόλος τους στην προώθηση της καινοτομίας» την οποία διοργάνωσε το Επιμελητήριο Δράμας. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανου Γεωργιάδη καθώς και ο κ. Φραγκίσκος Θεοφύλακτος Διευθύνων Σύμβουλος της Elevate Greece, στην οποία είναι μέλος ο Επιταχυντής & η Θερμοκοιτίδα Lab40 του Επιμελητηρίου Δράμας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ο οποίος συμμετείχε και στις θεματικές εισηγήσεις και με την ιδιότητα του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Έβρου, ο Βουλευτής Δράμας κ. Δημ. Κυριαζίδης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιάννης Μασούτης, οι Πρόεδροι Ροδόπης Ν. Αγγελίδης και Α. Γραβάνης, Καβάλας Μ. Δέμπας, Σερρών Α. Μαλιαράς, Χαλκιδικής Ι. Κουφίδης, Λέσβου Ε. Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην συνεργασία Δήμου –Επιμελητηρίου , ως επικεφαλής εταίρος, στο ΣΒΑΑ Δράμας, στο οποίο εταίρος είναι και το Επιμελητήριο με την Δομή Lab40, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Γιώργος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Λευτέρης Ταμπουρίδης, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης
Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξης Παναγιωτίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης κ. Κώστας Κόντος, ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φ. Μάρης και η Αντιπρύτανης ΔΠΘ κ. Μ. Μιχαλοπούλου, ο Γραμματέας ΠΦΕ ΝΔ κ. Χριστόφορος Μπάφας και στελέχη, ο Πρόεδρος ΔΕΕΠ Δράμας κ. Α. Γεωργιάδης, καθώς και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και νεοφυών επιχειρήσεων.

Αρχικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ξενάγησε τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χριστόδουλο Τοψίδη καθώς και τους συναδέλφους Προέδρους των φιλοξενούμενων Επιμελητηρίων, στους χώρους της Δομής Lab40, καθώς και στο κτίριο του Επιμελητηρίου, του οποίου οι κτιριακές & ψηφιακές υποδομές το συγκαταλέγονται στις καλύτερες πανελλαδικά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν έργα από νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από το Lab40 και άλλες επιμελητηριακές δομές, έργα νεοφυών επιχειρήσεων του eMT Cluster ΑΜ-Θ με το οποίο συνεργάζεται το Επιμελητήριο και άριστες καινοτομίες υφιστάμενων επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου.

Ακολούθησε σύσκεψη των Προέδρων των Επιμελητηρίων που συμμετείχαν στην εκδήλωση με τον Υπουργό Ανάπτυξης στην αίθουσα του ΔΣ, όπου τέθηκαν ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργού, που απασχολούν τις επιχειρήσεις και προωθούν προς επίλυση τα Επιμελητήρια . Αποφασίστηκε να υπάρξει ο συντονισμός από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος για την συνολική αντιμετώπιση τους.

Τέλος υπογράφηκαν και δύο μνημόνια συνεργασίας του Lab40 με αντίστοιχες δομές του οικοσυστήματος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Πρώτα με την θερμοκοιτίδα THINC
του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), και με το EIT FOOD HUB ειδικευμένο στον τομέα της αγροδιατροφής του ΔΠΘ. Τα μνημόνια υπογράφηκαν από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας και την Αντιπρύτανη του ΔΠΘ υπεύθυνης για την καινοτομία.

Στέφανος Γεωργιάδης: “Με αρωγό το Υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα με απτά αποτελέσματα”

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης σημείωσε: «Έχω τη χαρά να υποδέχομαι τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον Κώστα Σκρέκα. Τον ευχαριστώ
πάρα πολύ για την παρουσία του εδώ στη θερμοκοιτίδα του Επιμελητηρίου, το Lab40. Θέλω να επισημάνω ότι οι προσπάθειες τις οποίες έχουμε καταβάλει το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο, έχουν απτά αποτελέσματα όσον αφορά και την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία ειδικά είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Το Υπουργείο είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Θα προχωρήσουμε μπροστά με γνώμονα πάντα το αποτελεσματικό μας project, το οποίο έχουμε έτσι και αλλιώς ως Επιμελητήρια στα θέματα καινοτομίας»

Κώστας Σκρέκας: “Θέλουμε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας να γίνουν θερμοκοιτίδες προώθησης της νέας επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας – παράδειγμα από αυτό το οποίο έχει συμβεί στη Δράμα μέσα από το Lab40’’

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στον πανέμορφο τόπο της Δράμας, με τον καλό φίλο, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Στέφανο Γεωργιάδη, και τον καλό συνάδελφο Δημήτρη Κυριαζίδη για να συζητήσουμε ποιο είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας για να διασφαλίσουμε βιώσιμους και σταθερούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα Επιμελητήρια θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Εμείς θέλουμε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας να γίνουν θερμοκοιτίδες προώθησης της νέας επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Για να μπορέσουμε να προβάλουμε τα
ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά του τόπου μας. Για να μπορέσουμε να συνδέσουμε την παράδοση και τον πολιτισμό με προϊόντα και τελικά με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε και πέρα και πάνω από όλα, να εντάξουμε την έρευνα και την καινοτομία, τη διαφοροποίηση δηλαδή σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Το Επιμελητήριο της Δράμας έχει προχωρήσει σε μια πραγματικά καινοτόμα ιδέα. Έχει δημιουργήσει ένα χώρο, μια θερμοκοιτίδα προώθησης νεοφυών επιχειρήσεων, νέων δηλαδή επιχειρήσεων, όπου πραγματικά παράγουν προϊόντα τα οποία είναι διαφοροποιημένα, καινοτόμα, υψηλής προστιθέμενης αξίας. Θέλουμε να δούμε τους νέους και τις νέες να υλοποιούν τις ιδέες τους και να δημιουργούν επιχειρήσεις οι οποίες θα είναι βιώσιμες. Κι ακριβώς αυτό κάνει σήμερα το Επιμελητήριο της Δράμας. Εμείς λαμβάνουμε παράδειγμα από αυτό το οποίο έχει συμβεί στη Δράμα μέσα από το Lab40, όπου είναι ένας χώρος με τις απαραίτητες υποδομές, αλλά και τη συμβουλευτική την οποία παρέχει, έτσι ώστε πραγματικά ένας νέος να μπορεί να υλοποιήσει την επιχειρηματική ιδέα την οποία έχει.

Και με αυτόν τον τρόπο τελικά να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στη στήριξη της κοινωνίας. Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου για την
πρωτοποριακή ιδέα που είχε. Αυτό το οποίο έχει γίνει εδώ στη Δράμα, εμείς θέλουμε να το επεκτείνουμε σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, θερμοκοιτίδες προώθησης νέας επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την έρευνα και την καινοτομία».

Το Επιμελητήριο Δράμας συνεχίζει καθημερινά να προωθεί την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι της τοπικής οικονομίας και ειδικότερα οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα μέσα από δράσεις και ενέργειες του αλλά και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό προωθεί την εξωστρέφεια, την καινοτομία και γενικότερα την ανάπτυξη. Οι σύγχρονες προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αποτελούν το πεδίο των δράσεων του Επιμελητηρίου Δράμας, το οποίο οργανωμένα και συντονισμένα και σε συνεργασία με τους άλλους φορείς προωθεί τον αναπτυξιακό του σχεδιασμό για το όφελος των μελών του και της κοινωνίας της Δράμας.

Τέλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας ευχαρίστησε τον Υπουργό Ανάπτυξης για το ενδιαφέρον του και την τιμή να παρευρεθεί στην εκδήλωση, τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη για την αμέριστη υποστήριξη του και την συνεργασία του για την ανάπτυξη της περιοχής μας, τον Δήμαρχο Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλο για την συνεργασία του στο ΣΒΑΑ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Elevate Greece κ. Φραγκίσκο Θεοφύλακτο, τον Βουλευτή Δράμας κ. Δ. Κυριαζίδη, τους Δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες, επισήμους, φορείς και ειδικά τους επιχειρηματίες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς και όλους τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en