ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“To E.Σ.Υ. πεθαίνει..” λένε οι γιατροί στην χθεσινή ημερίδα

Με ένα καράβι που βουλιάζει, αύτανδρο, παρομοίωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα σήμερα. Ο χώρος της υγείας, σημείωσε ακόμα, είναι «άρρωστος» και χρειάζεται επειγόντως εξυγίανση. Η εξυγίανση αυτή θα γίνει, πρόσθεσε, μόνο από τα υγιή κομμάτια του χώρου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, ήταν ένας από τους ομιλητές της ενημερωτικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Μαίρη Λεπίδα» του νοσοκομείου Καβάλας, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα ετών από τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφέρθηκε στις επτά «θανάσιμες πληγές» του δημόσιου συστήματος υγείας, οι οποίες είναι, επιγραμματικά, οι εξής: 1) Η υποχρηματοδότηση, 2) η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, 3) η απουσία ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, 4) η απουσία οργανωμένων τμημάτων επειγόντων περιστατικών, 5) η έλλειψη κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), 6) η διαφθορά και 7) τα ιατρικά λάθη και σφάλματα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο νυν και πρώην διοικητές του νοσοκομείου Καβάλας. Ο σημερινός διοικητής, Χρήστος Κοπατσάρης, είπε στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και συγκεκριμένα το 1983, όταν δημιουργήθηκε το Ε.Σ.Υ., το εγχείρημα θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version