ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας οδεύει για την UNESCO

Με τις ευλογίες του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και της υπουργού Πολιτισμού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε επίτιμος δημότης και επισκέφθηκε πολλά σημεία του ιστορικού οικισμού της Ροδόπης, δείχνοντας ότι ξέρει την ιστορία του

Με τη δική του -πρώτη- υπογραφή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος άνοιξε τον κατάλογο του Κύκλου Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας και ταυτόχρονα έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την σύσταση του φακέλου, ώστε αυτό μαζί με όλο τον αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας να αποκτήσουν μία θέση στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο κος Παυλόπουλος υπέγραψε στο βιβλίο με φόντο το ίδιο το Θέατρο, στο οποίο είχε προηγουμένως ξεναγηθεί από την Χρύσα Καραδήμα, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, συνοδεία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Ο Πρόεδρος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες της ξενάγησης, αν και ήταν αρκούντως ενημερωμένος για την ιστορική διαδρομή του συγκεκριμένου χώρου, στον οποίο «δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα από το 2015 και μετά», όπως παρατήρησε η κα Καραδήμα.

Ο κος Παυλόπουλος γνώριζε, όπως είπε, ότι «το θέατρο ήλθε στην επιφάνεια κατά την διάρκεια των συστηματικών ανασκαφών που πραγματοποίησε από το 1981 ως το 1988 στην αρχαία Μαρώνεια ο αρχαιολόγος Ευάγγελος Πεντάζος» καθώς και τις τρεις περιόδους λειτουργίας του. Το θέατρο λειτούργησε κατά την ελληνιστική περίοδο, την α’ και β’ ρωμαϊκή.

Λίνα Μενδώνη: Προτεραιότητα του υπουργείου η Θράκη
Δεύτερη υπογραφή στον κατάλογο του Κύκλου Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας, ήταν αυτή της Λίνας Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στη Θράκη από το Σάββατο (έκανε επαφές και παρακολούθησε κοινωνικές εκδηλώσεις στον Έβρο) και βρέθηκε στο αρχαίο θέατρο, ένεκα της επίσκεψης του κου Παυλόπουλου. Εν τούτοις άδραξε την ευκαιρία να πει ότι «η Θράκη είναι ένας ευλογημένος τόπος με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα. Έχει ένα πλούσιο περιβάλλον που αν συνδυαστεί με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά, προκύπτουν αβίαστα οι πολιτιστικές διαδρομές της Θράκης και της Μακεδονίας. Οι πολιτιστικές διαδρομές της Θράκης και της Μακεδονίας είναι μία από τις προτεραιότητες που έχει θέσει για το υπουργείο Πολιτισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Από το αρχαίο Θέατρο σχολίασε την επίσκεψη Παυλόπουλου και ο βουλευτής της ΝΔ στη Ροδόπη Ευριπίδης Στυλιανίδης, λέγοντας ότι αυτό «θυμίζει τη διαχρονική παρουσία του ελληνικού πολιτισμού, αναδεικνύει τις σύγχρονες προσπάθειες για σύνδεση με την ιστορική μας ρίζα, και ενισχύει την εθνική αυτοπεποίθηση, την πίστη στην ελληνική πολιτιστική ταυτότητα και την προοπτική αυτού του τόπου να διαδραματίσει σημαντικούς ρόλους και στο μέλλον».

Σχολιάζοντας την ίδια επίσκεψη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου είπε ότι «είναι σημαντική η παρουσία του (εν. ΠτΔ) στην περιοχή, αυτήν ιδιαίτερα την περίοδο για την χώρα μας. Είναι αναγνώριση της μεγάλης σημασίας που έχει η Θράκη για την χώρα, της Θράκης που ήδη ξεκίνησε να γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της στην ελληνική επικράτεια. Αυτή η επέτειος είναι μία μοναδική ευκαιρία να αναστοχαστεί τα όσα σημαντικά πέτυχε όλη ανεξαιρέτως η κοινωνία και να ξανασκεφτεί τα ελλείμματα και τις αναξιοποίητες δυνατότητες που έχει».

Ζωή Γαβριηλίδου: «Να γίνει το θέατρο βιωμένος χώρος»
Εντός του αρχαίου θεάτρου η αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ζωή Γαβριηλίδου κάλεσε όλους να εργαστούν ώστε το αρχαίο Θέατρο να γίνει «βιωμένος χώρος» και τόνισε ότι πέρα από την υποβολή του φακέλου για τον κατάλογο της UNESCO, «σημαντικό ρόλο στο μετασχηματισμό της στάσης των πολιτών θα παίξει η εκπαίδευση προκειμένου να εμπεδωθεί στον τοπικό πληθυσμό η μεγάλη αξία του Θεάτρου. Σε αυτό θα πρέπει να παίξει ρόλο η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής -τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης- οι οποίες θα αναλάβουν να προβάλουν το Θέατρο μέσα από διδακτικά σεμινάρια και πρότζεκτ», αναλαμβάνοντας τη δέσμευση εξ ονόματος του Πανεπιστημίου ότι «το ΔΠΘ δεσμεύεται ότι θα αναλάβει εντατικές πρωτοβουλίες επ’ αυτού».

Ντίνος Χαριτόπουλος: «Εμπνευσμένη συμπαράσταση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ιδέα για την ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας σε μνημείο της UNESCO ανήκει στον ίδιο τον Προκόπη Παυλόπουλο. Αυτό ήταν κάτι που υπενθύμισε σε όλους ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν μία «οραματική πρόταση».

Κατά τα λεγόμενα του δημάρχου, το Θέατρο της Μαρώνειας «ως μνημείο της οικουμένης χρειάζεται καθολική προστασία και αξιοποίηση για να μεταμορφωθεί σε επίκεντρο του αρχαίου δράματος, της παιδείας, της ιστορίας, του περιβάλλοντος, του πολιτιστικού τουρισμού».

Προκόπης Παυλόπουλος: «Αυτός ο τόπος αναβλύζει ιστορία»
Ανάμεσα στις πολλές παρατηρήσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον οικισμό της Μαρώνειας ήταν και το ότι «αυτός ο τόπος αναβλύζει ιστορία». Στη διαπίστωση αυτή, προχώρησε άμα τη αφίξει του, καθώς ο πρώτος σταθμός ήταν ο πανηγυρίζων ναΐσκος του Αγίου Χαραλάμπους στο λιμανάκι. «Ένας ναός που ανοικοδομήθηκε το 1866 από το όλους τους κατοίκους της περιοχής, απλούς χριστιανούς αλλά και πλούσιους Μαρωνίτες εμπόρους σύμφωνα με το πνεύμα του κοινοτισμού που διέπνεε τότε τους Ρωμιούς», όπως είπε στην ομιλία του εκεί ο καθηγητής του ΔΠΘ Γεώργιος Τσιγάρας.

Στο ναό τον υποδέχτηκαν από κοινού ο δήμαρχος Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ Ευριπίδης Στυλιανίδης και Δημήτρης Χαρίτου αντίστοιχα, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, καθώς και πλήθος πιστών που είχαν συγκεντρωθεί εκεί και λόγω της γιορτής, αλλά και λόγω της επίσκεψης.

Επίτιμος Δημότης Μαρωνείας – Σαπών ο ΠτΔ
Σε αυτόν τον τόπο «που αναβλύζει ιστορία» ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει πια μια ιδιαίτερη θέση, αφού ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Μαρωνείας Σαπών  και έλαβε και το κλειδί της πόλης το οποίο «μπορεί να χρησιμοποιεί όποτε θέλει», όπως τον παρότρυνε ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος, ο οποίος περιέλαβε στον χαιρετισμό του και σαφείς υπαινιγμούς προς πάσα κατεύθυνση: 

«Εορτάζουμε φέτος τα εκατό χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Εκατό χρόνια αγώνων, δημιουργίας, θυσίας, ανάπτυξης και ευημερίας. Εκατό χρόνια οικοδόμησης μίας κοινωνίας ανοχής και αλληλεγγύης, ειρηνικής συνύπαρξης και αρμονικής πολυπολιτισμικότητας. Αυτό το πρότυπο κοινωνικό  μοντέλο αναδύεται και εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο σήμερα στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών. Ένα Δήμο που διακηρύσσει σταθερά ότι το χρυσάφι και η περιουσία του είναι οι άνθρωποι του, ο πληθυσμός του, οι πρόγονοι, οι ζώντες και οι μελλοντικές γενιές του. Σε μια περιοχή που χρυσός της παραμένει η ιστορία της και ο πολιτισμός της, το περιβάλλον της, οι θάλασσες και τα βουνά της. Θησαυροί ανεκτίμητοι και αναλλοίωτοι όλοι αυτά για μας». 

Ο ίδιος ο Πρόεδρος, χαρακτήρισε τους Μαρωνίτες ως «υπερήφανους Ακρίτες της ελληνικής Θράκης» και δήλωσε: «αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση για την επίσκεψή μου στον Τόπο σας, με την πανάρχαια και ένδοξη Ιστορία».

xronos.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version