Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας οδεύει για την UNESCO

Με τις ευλογίες του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και της υπουργού Πολιτισμού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε επίτιμος δημότης και επισκέφθηκε πολλά σημεία του ιστορικού οικισμού της Ροδόπης, δείχνοντας ότι ξέρει την ιστορία του

Με τη δική του -πρώτη- υπογραφή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος άνοιξε τον κατάλογο του Κύκλου Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας και ταυτόχρονα έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την σύσταση του φακέλου, ώστε αυτό μαζί με όλο τον αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας να αποκτήσουν μία θέση στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο κος Παυλόπουλος υπέγραψε στο βιβλίο με φόντο το ίδιο το Θέατρο, στο οποίο είχε προηγουμένως ξεναγηθεί από την Χρύσα Καραδήμα, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, συνοδεία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Ο Πρόεδρος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες της ξενάγησης, αν και ήταν αρκούντως ενημερωμένος για την ιστορική διαδρομή του συγκεκριμένου χώρου, στον οποίο «δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα από το 2015 και μετά», όπως παρατήρησε η κα Καραδήμα.

Ο κος Παυλόπουλος γνώριζε, όπως είπε, ότι «το θέατρο ήλθε στην επιφάνεια κατά την διάρκεια των συστηματικών ανασκαφών που πραγματοποίησε από το 1981 ως το 1988 στην αρχαία Μαρώνεια ο αρχαιολόγος Ευάγγελος Πεντάζος» καθώς και τις τρεις περιόδους λειτουργίας του. Το θέατρο λειτούργησε κατά την ελληνιστική περίοδο, την α’ και β’ ρωμαϊκή.

Λίνα Μενδώνη: Προτεραιότητα του υπουργείου η Θράκη
Δεύτερη υπογραφή στον κατάλογο του Κύκλου Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας, ήταν αυτή της Λίνας Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στη Θράκη από το Σάββατο (έκανε επαφές και παρακολούθησε κοινωνικές εκδηλώσεις στον Έβρο) και βρέθηκε στο αρχαίο θέατρο, ένεκα της επίσκεψης του κου Παυλόπουλου. Εν τούτοις άδραξε την ευκαιρία να πει ότι «η Θράκη είναι ένας ευλογημένος τόπος με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα. Έχει ένα πλούσιο περιβάλλον που αν συνδυαστεί με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά, προκύπτουν αβίαστα οι πολιτιστικές διαδρομές της Θράκης και της Μακεδονίας. Οι πολιτιστικές διαδρομές της Θράκης και της Μακεδονίας είναι μία από τις προτεραιότητες που έχει θέσει για το υπουργείο Πολιτισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Από το αρχαίο Θέατρο σχολίασε την επίσκεψη Παυλόπουλου και ο βουλευτής της ΝΔ στη Ροδόπη Ευριπίδης Στυλιανίδης, λέγοντας ότι αυτό «θυμίζει τη διαχρονική παρουσία του ελληνικού πολιτισμού, αναδεικνύει τις σύγχρονες προσπάθειες για σύνδεση με την ιστορική μας ρίζα, και ενισχύει την εθνική αυτοπεποίθηση, την πίστη στην ελληνική πολιτιστική ταυτότητα και την προοπτική αυτού του τόπου να διαδραματίσει σημαντικούς ρόλους και στο μέλλον».

Σχολιάζοντας την ίδια επίσκεψη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου είπε ότι «είναι σημαντική η παρουσία του (εν. ΠτΔ) στην περιοχή, αυτήν ιδιαίτερα την περίοδο για την χώρα μας. Είναι αναγνώριση της μεγάλης σημασίας που έχει η Θράκη για την χώρα, της Θράκης που ήδη ξεκίνησε να γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της στην ελληνική επικράτεια. Αυτή η επέτειος είναι μία μοναδική ευκαιρία να αναστοχαστεί τα όσα σημαντικά πέτυχε όλη ανεξαιρέτως η κοινωνία και να ξανασκεφτεί τα ελλείμματα και τις αναξιοποίητες δυνατότητες που έχει».

Ζωή Γαβριηλίδου: «Να γίνει το θέατρο βιωμένος χώρος»
Εντός του αρχαίου θεάτρου η αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ζωή Γαβριηλίδου κάλεσε όλους να εργαστούν ώστε το αρχαίο Θέατρο να γίνει «βιωμένος χώρος» και τόνισε ότι πέρα από την υποβολή του φακέλου για τον κατάλογο της UNESCO, «σημαντικό ρόλο στο μετασχηματισμό της στάσης των πολιτών θα παίξει η εκπαίδευση προκειμένου να εμπεδωθεί στον τοπικό πληθυσμό η μεγάλη αξία του Θεάτρου. Σε αυτό θα πρέπει να παίξει ρόλο η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής -τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης- οι οποίες θα αναλάβουν να προβάλουν το Θέατρο μέσα από διδακτικά σεμινάρια και πρότζεκτ», αναλαμβάνοντας τη δέσμευση εξ ονόματος του Πανεπιστημίου ότι «το ΔΠΘ δεσμεύεται ότι θα αναλάβει εντατικές πρωτοβουλίες επ’ αυτού».

Ντίνος Χαριτόπουλος: «Εμπνευσμένη συμπαράσταση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ιδέα για την ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας σε μνημείο της UNESCO ανήκει στον ίδιο τον Προκόπη Παυλόπουλο. Αυτό ήταν κάτι που υπενθύμισε σε όλους ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν μία «οραματική πρόταση».

Κατά τα λεγόμενα του δημάρχου, το Θέατρο της Μαρώνειας «ως μνημείο της οικουμένης χρειάζεται καθολική προστασία και αξιοποίηση για να μεταμορφωθεί σε επίκεντρο του αρχαίου δράματος, της παιδείας, της ιστορίας, του περιβάλλοντος, του πολιτιστικού τουρισμού».

Προκόπης Παυλόπουλος: «Αυτός ο τόπος αναβλύζει ιστορία»
Ανάμεσα στις πολλές παρατηρήσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον οικισμό της Μαρώνειας ήταν και το ότι «αυτός ο τόπος αναβλύζει ιστορία». Στη διαπίστωση αυτή, προχώρησε άμα τη αφίξει του, καθώς ο πρώτος σταθμός ήταν ο πανηγυρίζων ναΐσκος του Αγίου Χαραλάμπους στο λιμανάκι. «Ένας ναός που ανοικοδομήθηκε το 1866 από το όλους τους κατοίκους της περιοχής, απλούς χριστιανούς αλλά και πλούσιους Μαρωνίτες εμπόρους σύμφωνα με το πνεύμα του κοινοτισμού που διέπνεε τότε τους Ρωμιούς», όπως είπε στην ομιλία του εκεί ο καθηγητής του ΔΠΘ Γεώργιος Τσιγάρας.

Στο ναό τον υποδέχτηκαν από κοινού ο δήμαρχος Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ Ευριπίδης Στυλιανίδης και Δημήτρης Χαρίτου αντίστοιχα, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, καθώς και πλήθος πιστών που είχαν συγκεντρωθεί εκεί και λόγω της γιορτής, αλλά και λόγω της επίσκεψης.

Επίτιμος Δημότης Μαρωνείας – Σαπών ο ΠτΔ
Σε αυτόν τον τόπο «που αναβλύζει ιστορία» ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει πια μια ιδιαίτερη θέση, αφού ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Μαρωνείας Σαπών  και έλαβε και το κλειδί της πόλης το οποίο «μπορεί να χρησιμοποιεί όποτε θέλει», όπως τον παρότρυνε ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος, ο οποίος περιέλαβε στον χαιρετισμό του και σαφείς υπαινιγμούς προς πάσα κατεύθυνση: 

«Εορτάζουμε φέτος τα εκατό χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Εκατό χρόνια αγώνων, δημιουργίας, θυσίας, ανάπτυξης και ευημερίας. Εκατό χρόνια οικοδόμησης μίας κοινωνίας ανοχής και αλληλεγγύης, ειρηνικής συνύπαρξης και αρμονικής πολυπολιτισμικότητας. Αυτό το πρότυπο κοινωνικό  μοντέλο αναδύεται και εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο σήμερα στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών. Ένα Δήμο που διακηρύσσει σταθερά ότι το χρυσάφι και η περιουσία του είναι οι άνθρωποι του, ο πληθυσμός του, οι πρόγονοι, οι ζώντες και οι μελλοντικές γενιές του. Σε μια περιοχή που χρυσός της παραμένει η ιστορία της και ο πολιτισμός της, το περιβάλλον της, οι θάλασσες και τα βουνά της. Θησαυροί ανεκτίμητοι και αναλλοίωτοι όλοι αυτά για μας». 

Ο ίδιος ο Πρόεδρος, χαρακτήρισε τους Μαρωνίτες ως «υπερήφανους Ακρίτες της ελληνικής Θράκης» και δήλωσε: «αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση για την επίσκεψή μου στον Τόπο σας, με την πανάρχαια και ένδοξη Ιστορία».

xronos.

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Η Σαμοθράκη θα προβληθεί στις αγορές της Ρουμανίας

Συνάντηση με τον Έλληνα επίτιμο πρόξενο στην Κωνστάντζα κ. Θεόδωρο Σκανδαλίδη είχε ο δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Αθανάσιος Βίτσας.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης επισημαίνει:

” Με χαρά υποδέχθηκα στο γραφείο και γνώρισα τον Έλληνα επίτιμο πρόξενο στην Κωνστάντζα κ. Θεόδωρο Σκανδαλίδη.

Διπλή η χαρά και η τιμή που πρόκειται για συντοπίτη.

Με τον κ. Σκανδαλίδη συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και να προβάλλουμε τη Σαμοθράκη στην αγορά της Κωνστάντζας και γενικότερα της Ρουμανίας.”

focustonevro.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

Οι εκδρομείς του Πάσχα από εχθές έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν στις μεγάλες πόλεις και από σήμερα το πρωί μέχρι το βράδυ θα κορυφωθεί η επιστροφή και βέβαια η κίνηση στις Εθνκές Οδούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τροχαία, η έξοδος του φετινού Πάσχα, ήταν η μεγαλύτερη από την εποχή της πανδημίας και για αυτό η κίνηση, όπως και την Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να είναι σε υψηλότατα επίπεδα.

Μποτιλιάρισμα έχουμε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στην Αθηνών  – Λαμίας που ξεκινά από τα διόδια της Θήβας και επεκτέινεται σε μεγάλο μήκος , ενώ αρκετή ταλαιπωρία υπάρχει και για τους οδηγούς που επιστρέφουν στην Αθήνα από την Κόρινθο καθώς από το Κιάτο, στην Κόρινθο, στους Αγίους Θεοδώρους και τη Νέα Πέραμο κατά τόπους τα αυτοκίνητα κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Μποτιλιάρισμα στα Μάλγαρα

Σε εξέλιξη είναι η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα από την περιφέρεια προς τη Θεσσαλονίκη. Αυξημένη καταγράφεται από τις 12 το μεσημέρι η κίνηση των οχημάτων τόσο στα διόδια των Ν. Μαλγάρων επί της ΠΑΘΕ όσο και στα διόδια της Ανάληψης στην Εγνατία Οδό, ενώ ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Χαλκιδική.

Νωρίτερα, στο ύψος των Ν. Μαλγάρων, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην κυκλοφορία εξαιτίας σύγκρουσης τριών οχημάτων (στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη) με υλικές μόνο ζημιές. Τα εμπλεκόμενα οχήματα -σύμφωνα με την Τροχαία- βρίσκονται στην άκρη του οδοστρώματος και γίνεται καταγραφή του συμβάντος.

Στο σημείο του τροχαίου εφαρμόζονται τον τελευταίο καιρό κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης εργασιών στην γέφυρα του Αξιού (στο ρεύμα εισόδου). Δεδομένης της αυξημένης κίνησης εξαιτίας της επιστροφής των εκδρομέων (αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες), το συγκεκριμένο οδικό τμήμα αναμένεται να είναι επιβαρυμένο.

Οι επιστροφές από τα λιμάνια

Το πρωί της Τρίτης έφτασαν στον Πειραιά τα πρώτα πλοία από την Κρήτη με 100% πληρότητα, ενώ αναμένονται 20 αφίξεις από νησιά του Αιγαίου, Κυκλάδες και Κρήτη και 39 από Αργοσαρωνικό. Στο λιμάνι της Ραφήνας είναι προγραμματισμένες 16 αφίξεις και στο λιμάνι του Λαυρίου οκτώ. Περίπου 25.000 επιβάτες αναμένονται στο λιμάνι του Πειραιά από τα δρομολόγια των νησιών του Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, χθες Δευτέρα του Πάσχα από τον Πειραιά αναχώρησαν 18 δρομολόγια πλοίων με 9.860 επιβάτες και έφτασαν 16 δρομολόγια με 16.321 επιβάτες.

Παράλληλα, από τον Πειραιά για τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναχώρησαν 39 δρομολόγια πλοίων με 7.079 επιβάτες και έφτασαν στον Πειραιά από τον Αργοσαρωνικό 38 πλοία με 13.223 κόσμο.

Από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησαν χθες 12 δρομολόγια πλοίων με 2.540 επιβάτες και επέστρεψαν στην Ραφήνα  15 δρομολόγια με 11.410 επιβάτες.

Από το Λαύριο αναχώρησαν την Δευτέρα του Πάσχα 9 δρομολόγια με 528 επιβάτες και έφτασαν στο ίδιο λιμάνι 8 δρομολόγια με 4.072 κόσμο.

tempo24.news

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λήμνος | Οι ιπποδρομίες του Αγίου Γεωργίου

Κάθε χρόνο, στο χωριό της Καλλιόπης, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου αναβιώνει το έθιμο των ιπποδρομιών.

Η προετοιμασία διαρκεί ολόκληρο το χρόνο, με τους καβαλάρηδες της Καλλιόπης αλλά και των γειτονικών χωριών, να εκτρέφουν, να προπονούν και να προετοιμάζουν τα άλογά τους με στόχο τη συμμετοχή στο πατροπαράδοτο έθιμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en