ΕΠΙΚΑΙΡΑ

To πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Θράκης στον Πρόεδρο της Βουλής

Στα χέρια του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα βρίσκεται από χθες το μεσημέρι το τελικό πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, που τελικώς φέρει τον τίτλο «στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», ενσωματώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο και την Ανατολική Μακεδονία στις προτάσεις, κατόπιν σχετικού πάνδημου αιτήματος.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το πόρισμα Τσουδερού, ένα νέο πόρισμα για τη Θράκη έρχεται στο προσκήνιο, με την ελπίδα αυτή τη φορά να μην αποτελέσει έκθεση ιδεών, αλλά κατάλογο προς υλοποίηση έργων ουσίας. Η Επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της τον Ιούλιο ου ’20, έπειτα από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη κι αποδοχή αυτής από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το προηγούμενο πόρισμα Τσουδερού (περίοδος ’90-’92) είχε παραγγελθεί από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όπως εύστοχα παρατήρησε χθες ο πρόεδρος της Βουλής κος Τασούλας, μη κρύβοντας πως οι Θρακιώτες «περιμένουν πολλά», καθώς το κείμενο έχει ως στόχο «μία ακριτική περιοχή, να πάρει και πάλι ανάσα προς όφελος τελικά της συνολικής πατρίδας». Το πόρισμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε οικονομία, υποδομές, περιβάλλον, εκπαίδευση, πολιτισμό, θρησκεία, πολυπολιτισμικότητα και συντάχθηκε κατόπιν επικοινωνίας με την Περιφέρεια, τους Δήμους, τους παραγωγικούς φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, αφού υπήρξε η δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων σε ανοιχτή πλατφόρμα.

Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη «το πόρισμα αυτό είναι υλοποιήσιμο» και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν δύο εγγυήσεις: Πρώτον, ότι έχουν ληφθεί υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες χρηματοδότησης και δεύτερον, ότι θα συγκροτηθεί Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία «θα παρακολουθεί κάθε χρόνο και θα υποβάλλει στην Ολομέλεια την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη Θράκη», όπως είπε η πρόεδρος, εμμένοντας –κάτι το οποίο θα αποδειχθεί εν καιρώ- πως «ό, τι προτείνουμε δεν είναι ευχολόγιο, είναι υλοποιήσιμο, γι’ αυτό θέλουμε την Επιτροπή Παρακολούθησης, για να βλέπουμε τις προτάσεις να υλοποιούνται».

Ο πρόεδρος της Βουλής, αφότου παραδέχθηκε πως το πόρισμα Τσουδερού δεν εφαρμόστηκε στο σύνολό του, ευχήθηκε το παρόν «να υλοποιηθεί» και παρουσιάστηκε αισιόδοξος προς αυτή την κατεύθυνση λόγω του μηχανισμού παρακολούθησης που θα συγκροτηθεί.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version