Connect with us

ΠΟΛΕΜΟΣ

To Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται πως προελαύνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ- εθνικό αγώνα υπόσχεται η Αρμενία

Η Αρμενία δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει «όλα τα απαραίτητα μέσα». Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται πως έρχονται μαχητές αρμενικής καταγωγής από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Η Αρμενία ανακοίνωσε το Σάββατο πως θα χρησιμοποιούσε «όλα τα απαραίτητα μέσα» για να προστατέψει τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, που υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του κερδίζουν έδαφος στις μάχες στον ορεινό θύλακα.

Αψηφώντας μια γαλλική προσπάθεια διαμεσολάβησης, οι αντιμαχόμενες πλευρές αντάλλασσαν πλήγματα με πυραύλους και ρουκέτες για έβδομη ημέρα, στη νεότερη αναζωπύρωση μιας διένεξης δεκαετιών η οποία απειλεί να τραβήξει και τη Ρωσία και την Τουρκία. Οι νεκροί αυξήθηκαν τουλάχιστον στους 230 στις μάχες για το Ναγκόρνο Καραμπάχ- έναν θύλακα Αρμενίων εντός του Αζερμπαϊτζάν που αποσχίστηκε από αυτό τη δεκαετία του 1990.

Η κάθε πλευρά έκανε λόγο για καταστροφή εκατοντάδων αρμάτων του αντιπάλου. Οι Αζέροι ισχυρίστηκαν πως κέρδισαν έδαφος, και ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ έδωσε συγχαρητήρια σε έναν στρατιωτικό διοικητή για την κατάληψη ενός χωριού στο Καραμπάχ. «Σήμερα ο αζερικός στρατός ύψωσε τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν στο Μανταγκίζ. Το Μανταγκίζ είναι δικό μας» δήλωσε ο Αλίγιεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ήταν δυνατή η επιβεβαίωση της κατάστασης στο θέατρο επιχειρήσεων.

Ο Αρτσρούν Χοβχανισιάν, αξιωματούχος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας, είπε πως η κατάσταση μεταβαλλόταν συνεχώς. «Σε έναν τέτοιο μεγάλο πόλεμο τέτοιες αλλαγές είναι φυσιολογικές. Μπορούμε να καταλάβουμε μια θέση, και μετά να την αφήσουμε σε μια ώρα» είπε σε δημοσιογράφους.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είπε στους συμπατριώτες του σε τηλεοπτικό μήνυμα πως οι συγκρούσεις κατά μήκος του μετώπου είναι έντονες. «Μέχρι τώρα, έχουμε ήδη σημαντικές ανθρώπινες απώλειες, τόσο στρατιωτών όσο και αμάχων, μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν πλέον αχρηστευτεί, αλλά ο αντίπαλος ακόμα δεν είναι σε θέση να επιλύσει κανένα από τα στρατηγικά του θέματα» είπε.

Οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι τώρα δεν έχουν μπει στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ωστόσο ο Πασινιάν παρουσίασε τη σύγκρουση ως έναν εθνικό αγώνα, συγκρίνοντάς την με τον πόλεμο της χώρας με τους Οθωμανούς Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του είπε πως η Αρμενία, ως εγγυήτρια της ασφάλειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα και βήματα» για να αποτρέψει αυτό που χαρακτήρισε «μαζικές κτηνωδίες» από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της συμμάχου του, Τουρκίας.

Οι συγκρούσεις είναι οι χειρότερες από τη δεκαετία του 1990, όταν είχαν σκοτωθεί περίπου 30.000 άνθρωποι. Έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία για τη σταθερότητα στον νότιο Καύκασο, από όπου διέρχονται αγωγοί.

Το Αζερμπαϊτζάν, που έχει ενθαρρυνθεί λόγω της τουρκικής υποστήριξης, λέει ότι η υπομονή του έχει εξαντληθεί λόγω των δεκαετιών αναποτελεσματικής διπλωματίας που δεν έχει επιτύχει την επιστροφή των χαμένων εδαφών του.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν ζητήσει τερματισμό των εχθροπραξιών, μα η Τουρκία υποστηρίζει πως οι Αρμένιοι «πραγματοποιούν κατοχή» και πρέπει να αποσυρθούν, απορρίπτοντας παράλληλα τις «επιφανειακές» εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός.

Τοπικοί και στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι οι Αζέροι δεν έχουν την ισχύ να καταλάβουν πλήρως το Καραμπάχ, μα μπορεί να συμβιβαστούν με εδαφικά κέρδη που θα τους επέτρεπαν να ανακηρύξουν νίκη και να αποκτήσουν καλύτερη θέση σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για ξένη εμπλοκή, με τον Πασινιάν να λέει πως η Αρμενία έχει πληροφορίες για 150 υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματικούς που βοηθούν στη διεξαγωγή των αζερικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Τόσο η Τουρκία όσο και το Αζερμπαϊτζάν έχουν επανειλημμένα διαψεύσει τα περί εμπλοκής τουρκικών δυνάμεων, καθώς και τις καταγγελίες από την Αρμενία, τη Ρωσία και τη Γαλλία πως Σύριοι μαχητές πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων.

Το Αζερμπαϊτζάν αντεπιτέθηκε, υποστηρίζοντας το Σάββατο πως αρμενικής καταγωγής πολίτες από τη Συρία, τον Λίβανο, τη Ρωσία, τη Γεωργία, την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αναπτυχθεί ή πηγαίνουν για να επιχειρήσουν ως «ξένοι τρομοκράτες μαχητές» στην πλευρά των Αρμενίων. To τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως ο Χικμέτ Χατζίγιεφ, βοηθός του Αζέρου προέδρου και επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής για την προεδρία της χώρας, ισχυρίστηκε πως η Αρμενία θα φέρει «μισθοφόρους αρμενικής καταγωγής» από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Δύσης για να πολεμήσουν, και προειδοποίησε πως θα γίνουν στόχοι εάν συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, απευθυνόμενος σε ξένους δημοσιογράφους που εργάζονται σε θέσεις αρμενικών δυνάμεων, υποστήριξε πως βρίσκονται παράνομα σε κατεχόμενες περιοχές.

Από πλευράς του ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προέβη στον ισχυρισμό πως η Τουρκία υποστηρίζει τους «καταπιεσμένους» στον Καύκασο. «Αγωνιζόμαστε μέρα και νύχτα για τη χώρα μας προκειμένου να πάρει τη θέση που της αξίζει στην συνολική παγκόσμια τάξη. Παραμένουμε στο πλευρό των καταπιεσμένων οπουδήποτε από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Καύκασο», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είπε πως 51 επιπλέον στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί, ανεβάζοντας τις απώλειές του στους 198. Το Αζερμπαϊτζάν λέει πως έχει 19 νεκρούς αμάχους, μα δεν αποκαλύπτει τις στρατιωτικές του απώλειες. Έντεκα θάνατοι αμάχων έχουν αναφερθεί από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και δύο στην Αρμενία.

(με πληροφορίες από huffingtonpost, Reuters, Anadolu)

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Τουρκικός τύπος: Η Τουρκία έχει ακόμα κυριαρχία σε 9 νησιά, όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος

Λένε πως έχει παραχωρηθεί… δικαίωμα χρήσης στην Ελλάδα! – 22 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», γράφει η Yeni Safak – Μόνο η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη, λένε

Σε ένα άνευ προηγουμένου ανθελληνικό παραλήρημα με ανυπόστατες διεκδικήσεις προβαίνει ο τουρκικός Τύπος μετά τις απανωτές προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του. Αυτή την φορά φτάνουν μάλιστα στο σημείο οι τουρκικές εφημερίδες, να… «ενημερώνουν» το κοινό λέγοντας πως υπάρχουν 22 νησιά στο ανατολικό Αιγαίο τα οποία μπορεί να διεκδικήσει η Άγκυρα και έχουν δοθεί στην Ελλάδα με… δικαίωμα χρήσης υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης.

Όπως γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες, η Άγκυρα μπορεί να προχωρήσει στη διεκδίκηση 22 νησιών βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης,  με τη Yeni Safak, μάλιστα, να περνά σε άλλο επίπεδο την προπαγάνδα, λέγοντας πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία σε 9 ελληνικά νησιά!

Συγκεκριμένα, η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

miliet

Από την πλευρά της, η Yeni Safak αναφέρει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

nisia_safak

Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών (όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος) και πως στην Ελλάδα… έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης.

safak_1

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία | Νέα χρηματοδότηση 1,49 δισ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα

Στόχος να ωφεληθούν «οι απλοί πολίτες»

Νέα χρηματοδότηση 1,49 δισ. δολαρίων ενέκρινε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για την Ουκρανία, ώστε να μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς των δημοσίων λειτουργών και των εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Στις 8 Μαρτίου ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χορήγηση χρηματοδότησης τριών δισ. δολαρίων και την άμεση εκταμίευση 489 εκατ. δολαρίων. Η νέα βοήθεια ανεβάζει τις χορηγήσεις της τράπεζας σε συνολικά 4 δισ. δολάρια. Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί ως σχεδόν 2 δισ. δολαρίων.

Η νέα χρηματοδότηση έχει τριτεγγυήτριες χώρες τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Η Τράπεζα δεν ξεκαθάρισε αν πρόκειται για δωρεά ή δανεισμό. Ανέφερε πάντως ότι σκοπός της χορήγησης είναι να ωφεληθούν «οι απλοί πολίτες» και ότι η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί σε τομείς όπως «η ύδρευση, η αποχέτευση, η θέρμανση, η ηλεκτροδότηση, η ενεργειακή αποδοτικότητα, το οδικό δίκτυο, η κοινωνική προστασία, η παιδεία και η υγεία».

Η λειτουργία των κυβερνητικών θεσμών στην Ουκρανία θα αποτελέσει «το θεμέλιο της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης» αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το AFP, το DPA και το Reuters.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρωσία | Σε καθεστώς χρεοκοπίας απο χθές

Δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει τόκους και ομόλογα αξίας 1,9 εκατ. δολαρίων

Επισήμως σε καθεστώς χρεοκοπίας βρίσκεται πλέον από χθες η Ρωσία, καθώς έτσι αποφάνθηκε η αρμόδια επιτροπή σχετικά με την αδυναμία της χώρας να εξυπηρετήσει τόκους και ονομαστικές αξίες ομολόγων της, συνολικής αξίας 1,9 εκατ. δολαρίων. Στη σχετική ψηφοφορία ανάμεσα στα 12 μέλη της Επιτροπής Πιστωτικών Παραγώγων που υπερψήφισαν τον χαρακτηρισμό «χρεοκοπία», συγκαταλέγονταν οι Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan Chase & Co., Pacific Investment Management και Elliot Management, ενώ διαφοροποιήθηκε η τράπεζα Citi.

Με την απόφασή τους ανοίγουν, έτσι, τον δρόμο για την ενεργοποίηση των λεγόμενων cds, των ασφαλίστρων του ρωσικού χρέους της Ρωσίας έναντι μη εξυπηρέτησης. Αυτό συνεπάγεται ότι θα ακολουθήσουν πληρωμές ύψους 2,5 δισ. δολαρίων στους επενδυτές που ασφαλίστηκαν έναντι κινδύνου μη εξυπηρέτησης του ρωσικού χρέους. Οι δικαιούχοι είναι πολλοί, καθώς βλέποντας την προοπτική κέρδους εισέρρευσαν μαζικά οι επενδυτές στα ασφάλιστρα του ρωσικού χρέους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διαφαινόμενη προοπτική τεχνικής χρεοκοπίας της χώρας συνεπεία των κυρώσεων.

Για τη Ρωσία, το γεγονός ότι τελεί σε καθεστώς χρεοκοπίας συνεπάγεται πρωτίστως μια μακρά περίοδο δικαστικών μαχών και αντιπαραθέσεων, καθώς η Μόσχα θα προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές της ότι δεν πρόκειται περί χρεοκοπίας εφόσον διαθέτει τους πόρους για να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά και την προθυμία να το κάνει. Οπως δήλωσε προσφάτως ο Ανταμ Σολόφσκι, συνεργάτης της εταιρείας νομικών Reed Smith, το επιχείρημα αυτό το έχει ήδη επικαλεστεί η Μόσχα, ενώ είναι γεγονός ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με μια συνήθη χρεοκοπία. Τόνισε μάλιστα πως σε μια συνήθη χρεοκοπία, η χώρα που τελεί σε αυτό το καθεστώς επιχειρεί αναδιάρθρωση του χρέους της σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της. Οπως υπογραμμίζει ο ίδιος, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί στην περίπτωση της Ρωσίας, επειδή οι κυρώσεις δεν επιτρέπουν σε κανέναν να συνεργαστεί με τις ρωσικές αρχές ή οποιονδήποτε ρωσικό φορέα.

Ισως η σοβαρότερη επίπτωση που θα έχει η τεχνική χρεοκοπία για την Ρωσία θα είναι ο πλήρης αποκλεισμός της από τις διεθνείς χρηματαγορές. Σύμφωνα με τον Τίμοθι Ας, στέλεχος της BlueBay Asset Management, αυτό σημαίνει ότι η χώρα μένει «χωρίς κεφάλαια, χωρίς επενδύσεις και χωρίς ανάπτυξη». Ο ίδιος οικονομολόγος και αναλυτής προσθέτει πως έτσι «θα υποβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία, που θα υποστεί αιμορραγία κεφαλαίων και εγκεφάλων, και οι Ρώσοι θα είναι φτωχότεροι για πολύ καιρό εξαιτίας του Πούτιν». Και τονίζει ο ίδιος πως θα ενταθεί περαιτέρω η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία, ενώ η χώρα θα χάσει το καθεστώς υπερδύναμης που είχε έως τώρα και θα υποβαθμιστεί σε επίπεδο ανάλογο εκείνου της Βόρειας Κορέας.

Κύρια πηγή ανησυχίας για τη Μόσχα αποτελούν, άλλωστε, τα χρέη των ρωσικών επιχειρήσεων. Ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται συνολικά σε περίπου 150 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και των ομολόγων, και υπερβαίνει σαφώς το εξωτερικό χρέος του ρωσικού δημοσίου που δεν ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια. Οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούν μάλλον να δανείζονται, τουλάχιστον όσες έχουν εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, αλλά η κατάρρευση του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας θα πλήξει τα έσοδά της και θα υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των τραπεζών της.

Κρίνοντας, άλλωστε, από όσα έχουν συμβεί σε άλλες χώρες υπό πτώχευση, όπως επί παραδείγματι στην περίπτωση της Αργεντινής, η Ρωσία παράλληλα ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατασχέσεις περιουσιακών της στοιχείων στο εξωτερικό από τους επενδυτές που θα διεκδικούν αποζημιώσεις. Αυτό βέβαια συμβαίνει ήδη υπό μία έννοια επειδή κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών που υπόκεινται στις κυρώσεις της Δύσης ενώ έχουν «παγώσει» και τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα. Οπως, εξάλλου, επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η Ρωσία έχει βεβαρημένο παρελθόν από την πλέον μακροσκελή περίοδο χρεοκοπίας στην Ιστορία. Με την Οκτωβριανή Επανάσταση αρνήθηκε να εξυπηρετήσει το χρέος της τσαρικής Ρωσίας και παρέμεινε έτσι σε καθεστώς χρεοκοπίας μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και λίγα χρόνια μετά. Αποφάσισε να αποπληρώσει αυτό το χρέος μόλις το 1996. Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός να επαναληφθεί κάτι ανάλογο τώρα. Παράγοντες της οικονομίας εκφράζουν φόβους πως η χρεοκοπία της Ρωσίας μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στα χρηματοπιστωτικά συστήματα δυτικών οικονομιών. Οταν χρεοκόπησε το 1998 αδυνατώντας να εξυπηρετήσει το χρέος της στο εγχώριο νόμισμα, οδήγησε στην κατάρρευση πολλών hedge funds που είχαν μεγάλη μόχλευση.

Πηγη: kathimerini.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: