Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την άμεση ανάγκη στήριξης του νοσοκομείου επισήμανε στη Βουλή η Αγγελική Δεληκάρη

Την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας με ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό επισήμανε η Βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη απευθυνόμενη προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της χθεσινής (4.10.2023)

Συζήτηση της Βουλής στην Ολομέλεια /Ν με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις». 

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της ενώπιον του Σώματος, η κυρία Δεληκάρη ανέπτυξε μερικά από τα θετικά στοιχεία που φέρνει το νέο Σ/Ν, όπως η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, η εισαγωγή της παρακολούθησης ηλεκτρονικού συστήματος της διακίνησης φαρμάκων, αλλά και η δυνατότητα κατ’ οίκον παράδοσης ιατρικών ιδιοσκευασμάτων σε βαριά πάσχοντες συμπολίτες μας. 

Η πρόνοια για τον ασθενή συνάνθρωπο, ο εξορθολογισμός των προτεραιοτήτων των νοσοκομείων ως προς τα εκκρεμή χειρουργεία, αλλά και η διαφάνεια στη διαχείριση των αποθεμάτων των φαρμάκων στη χώρα, ιδίως όταν κατά καιρούς παρατηρούνται – για διαφόρους λόγους – ελλείψεις, είναι μερικές ουσιαστικές παρεμβάσεις στη χώρα. σωστή κατεύθυνση.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κυρίας Δεληκάρη: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες &κύριοι συνάδελφοι, όσο και αν δεν επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά μας, η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να υφίσταται, έστω και με διαφορετική ηπιότερη μορφή όσον αφορά τα συμπτώματα λόγω και του μαζικού εμβολιασμού των πολιτών. 

Η Κυβέρνηση, οι κρατικές δομές δημόσιας υγείας, έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια μια σκληρή μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης. Δείξαμε έμπρακτα πως τοποθετούμε στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας την ανθρώπινη ζωή και την προστασία της, όσο και αν κάποιες φωνές ισχυρίζονταν το αντίθετο. 

Ερχόμαστε σήμερα στη Βουλή για να υπερψηφίσουμε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας το οποίο διασφαλίζει, μέσω των άρθρων 3 & 4, τόσο τη συνεχή ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό των δομών υγείας, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. 

Ο κορωνοϊός είναι εδώ, και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, γι’ αυτό και ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε διάκριση. Η παράταση της δυνατότητας υπέρβασης της 48ωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των ιατρών των νοσοκομείων και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Ε.Σ.Υ. με το άρθρο 5 λειτουργεί επικουρικά ως προς τα παραπάνω. 

Στόχος μας πρέπει να είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, και αυτό μπορεί να γίνει με νέες προσλήψεις όλων των κατηγοριών, ιατρών, νοσηλευτικών, διοικητικών και τεχνικών εργαζομένων. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο σε αυτές τις υπηρεσίες. 

Είναι γνωστό ωστόσο πως οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού είναι ορισμένες φορές χρονοβόρες, άλλες φορές καταλήγουν άγονες. Εκτός από τις ρυθμίσεις που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, μια άλλη σημαντική παράμετρος που ενισχύεται μέσω του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας, είναι η διαφάνεια στις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο σύστημα υγείας. 

Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων προστατεύει τα δικαιώματα των ασθενών, ενώ βοηθά στον καλύτερο έλεγχο, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, όλων των εκκρεμών χειρουργείων στην επικράτεια.

 Επομένως, καθίσταται ευκολότερη η σχεδίαση μιας πολιτικής διαχείρισης των περιστατικών που μπορεί να χρήζουν αμεσότερης επέμβασης, ενώ στη λίστα εισάγονται τα έκτακτα/επείγοντα περιστατικά, τα οποία βεβαίως επηρεάζουν συνολικά τον τύπο των χειρουργείων. 

Με αυτόν τον τρόπο που θα επέλθει και η μείωση του χρόνου ανας των ασθενών, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένει σημαντικός, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη βελτίωση των συνθηκών. Εκτός όμως από τα χειρουργεία, ένας τομέας που σχετικά πρόσφατα απασχόλησε και τα Μέσα Ενημέρωσης ήταν αυτός των φαρμάκων, με ελλείψεις να παρατηρούνται στα αποθέματα των αποθηκών. 

Ακόμη και αν αυτές οι ελλείψεις δεν οφείλονταν πάντα σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, αλλά αφορούσαν σε προβλήματα σε περιφερειακό, άλλο και παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή σε περιορισμένη παραγωγή ή αυξημένη ζήτηση διεθνώς, με το άρθρο 10 αυξάνουμε τη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Επομένως, όπου παρατηρούνται ελλείψεις, θα υπάρχουν και οι άμεσες παρεμβάσεις για επίλυση των προβλημάτων. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν ο ασθενής χρειάζεται επειγόντως ένα φάρμακο αυτό που τον απασχολεί είναι η ευαισθησία του. 

Δεν θα εξετάσει ποιος φταίει για την έλλειψη, τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς, ζητήματα παραγωγής και άλλα τέτοια θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα. 

Η υγεία του ασθενούς είναι το κύριο μέλημά μας. Η διαφάνεια είναι η μόνη οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε, γι’ αυτό και η εισαγωγή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων είναι μια θετική εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Το Σχέδιο Νόμου εστιάζει επίσης στην αλληλεγγύη, στην πραγματική βοήθεια στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Στο άρθρο 11, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα αποστολής φαρμάκων κατ’ οίκον, ασφαλισμένοι με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας που έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που χρειάζονται. 

Δίχως να χρειάζεται να μεταβούν και να περιμένουν σε κάποιο από τα φαρμακεία του Ε.ΟΠ.Υ.Υ. Αξιοποιούνται με λίγα λόγια όλες οι δυνατότητες που αποκτήσαμε εν μέσω πανδημίας, για το καλό του πολίτη, για το καλό των ασθενών συνανθρώπων μας. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θέλω να σταθώ σε ακόμη πιο ειδικά ζητήματα που θεραπεύει το παρόν Σχέδιο Νόμου. Θεωρώ ότι αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας κρίσιμων υπηρεσιών και μονάδων υγείας.

 Είναι σαφές ότι από εδώ και πέρα, καθώς είμαστε σε συνθήκες κανονικότητας, θα πρέπει να ενσκήψουμε, σύμφωνα άλλωστε και με τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας, στις ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενδεχομένως σε ζητήματα που καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας αλλά πλέον υπάρχει δυνατότητα είτε να προωθηθούν ικανοποιητικά είτε και να επιλυθούν.

 Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι νοσοκομεία πρωτευουσών νομών χρήζουν ενίσχυσης, όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο της Καβάλας, το οποίο για να λειτουργήσει ακόμη πιο αποτελεσματικά χρειάζεται άμεσα προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, καθώς και υπαλλήλων στην τεχνική και διοικητική υπηρεσία. 

Είμαι σίγουρη πως σύντομα θα βρεθούν σωστές λύσεις και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Αφουγκραζόμαστε, όλοι μας, τις ανάγκες του προσωπικού της πρώτης γραμμής, ιατρών, νοσηλευτών, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων, Στεκόμαστε δίπλα τους και θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια να γίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ακόμη πιο αποτελεσματικό και πιο ανθρώπινο. Σας ευχαριστώ. 

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Η Σαμοθράκη θα προβληθεί στις αγορές της Ρουμανίας

Συνάντηση με τον Έλληνα επίτιμο πρόξενο στην Κωνστάντζα κ. Θεόδωρο Σκανδαλίδη είχε ο δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Αθανάσιος Βίτσας.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης επισημαίνει:

” Με χαρά υποδέχθηκα στο γραφείο και γνώρισα τον Έλληνα επίτιμο πρόξενο στην Κωνστάντζα κ. Θεόδωρο Σκανδαλίδη.

Διπλή η χαρά και η τιμή που πρόκειται για συντοπίτη.

Με τον κ. Σκανδαλίδη συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και να προβάλλουμε τη Σαμοθράκη στην αγορά της Κωνστάντζας και γενικότερα της Ρουμανίας.”

focustonevro.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

Οι εκδρομείς του Πάσχα από εχθές έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν στις μεγάλες πόλεις και από σήμερα το πρωί μέχρι το βράδυ θα κορυφωθεί η επιστροφή και βέβαια η κίνηση στις Εθνκές Οδούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τροχαία, η έξοδος του φετινού Πάσχα, ήταν η μεγαλύτερη από την εποχή της πανδημίας και για αυτό η κίνηση, όπως και την Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να είναι σε υψηλότατα επίπεδα.

Μποτιλιάρισμα έχουμε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στην Αθηνών  – Λαμίας που ξεκινά από τα διόδια της Θήβας και επεκτέινεται σε μεγάλο μήκος , ενώ αρκετή ταλαιπωρία υπάρχει και για τους οδηγούς που επιστρέφουν στην Αθήνα από την Κόρινθο καθώς από το Κιάτο, στην Κόρινθο, στους Αγίους Θεοδώρους και τη Νέα Πέραμο κατά τόπους τα αυτοκίνητα κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Μποτιλιάρισμα στα Μάλγαρα

Σε εξέλιξη είναι η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα από την περιφέρεια προς τη Θεσσαλονίκη. Αυξημένη καταγράφεται από τις 12 το μεσημέρι η κίνηση των οχημάτων τόσο στα διόδια των Ν. Μαλγάρων επί της ΠΑΘΕ όσο και στα διόδια της Ανάληψης στην Εγνατία Οδό, ενώ ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Χαλκιδική.

Νωρίτερα, στο ύψος των Ν. Μαλγάρων, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην κυκλοφορία εξαιτίας σύγκρουσης τριών οχημάτων (στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη) με υλικές μόνο ζημιές. Τα εμπλεκόμενα οχήματα -σύμφωνα με την Τροχαία- βρίσκονται στην άκρη του οδοστρώματος και γίνεται καταγραφή του συμβάντος.

Στο σημείο του τροχαίου εφαρμόζονται τον τελευταίο καιρό κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης εργασιών στην γέφυρα του Αξιού (στο ρεύμα εισόδου). Δεδομένης της αυξημένης κίνησης εξαιτίας της επιστροφής των εκδρομέων (αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες), το συγκεκριμένο οδικό τμήμα αναμένεται να είναι επιβαρυμένο.

Οι επιστροφές από τα λιμάνια

Το πρωί της Τρίτης έφτασαν στον Πειραιά τα πρώτα πλοία από την Κρήτη με 100% πληρότητα, ενώ αναμένονται 20 αφίξεις από νησιά του Αιγαίου, Κυκλάδες και Κρήτη και 39 από Αργοσαρωνικό. Στο λιμάνι της Ραφήνας είναι προγραμματισμένες 16 αφίξεις και στο λιμάνι του Λαυρίου οκτώ. Περίπου 25.000 επιβάτες αναμένονται στο λιμάνι του Πειραιά από τα δρομολόγια των νησιών του Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, χθες Δευτέρα του Πάσχα από τον Πειραιά αναχώρησαν 18 δρομολόγια πλοίων με 9.860 επιβάτες και έφτασαν 16 δρομολόγια με 16.321 επιβάτες.

Παράλληλα, από τον Πειραιά για τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναχώρησαν 39 δρομολόγια πλοίων με 7.079 επιβάτες και έφτασαν στον Πειραιά από τον Αργοσαρωνικό 38 πλοία με 13.223 κόσμο.

Από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησαν χθες 12 δρομολόγια πλοίων με 2.540 επιβάτες και επέστρεψαν στην Ραφήνα  15 δρομολόγια με 11.410 επιβάτες.

Από το Λαύριο αναχώρησαν την Δευτέρα του Πάσχα 9 δρομολόγια με 528 επιβάτες και έφτασαν στο ίδιο λιμάνι 8 δρομολόγια με 4.072 κόσμο.

tempo24.news

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λήμνος | Οι ιπποδρομίες του Αγίου Γεωργίου

Κάθε χρόνο, στο χωριό της Καλλιόπης, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου αναβιώνει το έθιμο των ιπποδρομιών.

Η προετοιμασία διαρκεί ολόκληρο το χρόνο, με τους καβαλάρηδες της Καλλιόπης αλλά και των γειτονικών χωριών, να εκτρέφουν, να προπονούν και να προετοιμάζουν τα άλογά τους με στόχο τη συμμετοχή στο πατροπαράδοτο έθιμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en