Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά Δευτέρα, η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, και η παράδοση επιβάλλει  ένα τραπέζι  γεμάτο με νηστίσιμα εδέσματα.

Θαλασσινά, λαγάνα, χαλβάς, ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, ελιές, τουρσιά και  όσπρια κάνουν τα Κούλουμα νόστιμα και τη Σαρακοστή να προβλέπεται λαχταριστή Το Μαμα Πεινάω σας εύχεται Καλά Κούλουμα και σας συμβουλεύει πώς να επιλέξετε τα υλικά για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Ταραμάς: Για λόγους νοστιμιάς και ποιότητας είναι προτιμότερο να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική ταραμοσαλάτα ή και διάφορους άλλους μεζέδες με βάση τον ταραμά. Προτιμάμε να αγοράσουμε λευκό ταραμά που είναι ποιοτικά ανώτερος από τον ροζ και χωρίς χρωστικές ουσίες. Πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι έντονη οσμή και χρώμα ομοιόμορφο που κυμαίνεται από το λευκό ως και το ανοιχτό καστανό. Καλό είναι να αποφύγουμε τον λεγόμενο ταραμοπολτό ο οποίος είναι αναμεμειγμένος με αμυλούχες ουσίες.

Θαλασσινά και όστρακα: Τα φρέσκα όστρακα και κυρίως τα θαλασσινά έχουν απίστευτη γεύση και σημαντική διατροφική αξία. Ωστόσο είναι αρκετά ευπαθή και θα πρέπει να προσέξουμε πολύ καλά πώς τα επιλέγουμε. Το χταπόδι, οι σουπιές, τα θράψαλα και τα καλαμάρια πρέπει να έχουν δέρμα συμπαγές, ελαστικό και γυαλιστερό, με τις βεντούζες και τα πλοκάμια τους να είναι αρκετά σκληρά, και φυσικά να μυρίζουν θάλασσα. Οι αστακοί, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα καβούρια θα πρέπει να είναι ζωντανά, δηλαδή να κινούν τα πόδια και τις κεραίες τους, να έχουν γυαλιστερό κέλυφος, χωρίς μαύρες κηλίδες στο κεφάλι τους ή μελανά σημεία και να ευωδιάζουν θάλασσα.

Τα διάφορα οστρακοειδή, δηλαδή μύδια, στρείδια, γυαλιστερές και κυδώνια, είναι απαραίτητο να είναι ζωντανά που σημαίνει να διατηρούν κλειστό το κέλυφός τους ή ελάχιστα ανοιχτό. Τέλος, όσοι απο εμάς προτιμήσουμε να αγοράσουμε αχινούς θα πρέπει να κινούν τα αγκάθια τους δηλαδή να είναι κι αυτοί ζωντανοί με χαρακτηριστική θαλασσινή μυρωδιά.  Αν προτιμήσουμε κατεψυγμένα θαλασσινά και όστρακα, είναι σημαντικό για λόγους υγιεινής και ασφάλειας να διαλέξουμε προϊόντα που διατηρούνται σε καταψύκτη σε -18ο C, είναι συσκευασμένα και φέρουν υγειονομική σφραγίδα.

Επιπλέον, ελέγχουμε αν αναγράφεται στη συσκευασία τους η επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή, το καθαρό βάρος του προϊόντος, η ημερομηνία συσκευασίας και λήξης καθώς και οι συνθήκες συντήρησης.

Χαλβάς: Την τιμητική του στο σαρακοστιανό τραπέζι έχει ο χαλβάς και ιδιαίτερα αυτός που παρασκευάζεται από ταχίνι. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετοί συσκευασμένοι αλλά και χύμα. Αν προτιμήσουμε συσκευασμένο, προσέχουμε ιδιαίτερα την ημερομηνία συσκευασίας του και λήξης. Αν αγοράσουμε χύμα χαλβά, τον προμηθευόμαστε από κατάστημα τροφίμων όπου πωλείται καλυμμένος με πλαστική μεμβράνη και τοποθετημένος σε δροσερό και σκιερό μέρος, χωρίς να έχει αλλοιωθεί η υφή και το χρώμα του.

Λαγάνα: Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί βασικό σαρακοστιανό έδεσμα. Μια έρευνα αγοράς είναι πάντα αναγκαία. Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε τη δική μας λαγάνα, αν ωστόσο δεν έχουμε χρόνο ή διάθεση για μαγειρική αγοράζουμε τη λαγάνα από φούρνο και όχι πρατήριο άρτου. Η καλή λαγάνα πρέπει είναι ξεροψημένη και όχι μαλακή.
mamapeinao.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Χρυσούπολη | Τραγικό τέλος για ηλικιωμένο ποδηλάτη έξω από το δημοτικό γήπεδο Χρυσούπολης

Τραγικό τέλος για έναν ηλικιωμένο ποδηλάτη (80 ετών) ο οποίος έχασε την ζωή του το απόγευμα της Κυριακης 10 Νοεμβρίου, όταν το ποδήλατο που οδηγούσε συγκρούστηκε με αυτοκίνητο.

Το θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε έξω από το Δημοτικό Γήπεδο Χρυσούπολης, ενώ διενεργείται αρμόδιες προανάκριση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη ένα ακόμη τραγικό συμβάν.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σέρρες: Ολονύχτια Μάχη με τις Φλόγες σε Αγροτική Έκταση

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε χωράφια της περιοχής Αναγέννησης στις Σέρρες, καίγοντας υπολείμματα καλλιεργειών. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 12:00 και αντιμετωπίστηκε από 20 πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, υπό την καθοδήγηση του υποδιοικητή Παντελή Ελευθεριάδη, με τη χρήση 5 οχημάτων και τριών βοηθητικών. Παράλληλα, σημαντική ήταν η συμβολή των υδροφόρων οχημάτων του Δήμου Σερρών.

Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες για περίπου 8 ώρες, καθώς η φωτιά εξαπλωνόταν γρήγορα, δημιουργώντας νέες εστίες. Η συνολική καμένη έκταση ανέρχεται σε 1.000 στρέμματα, όπως ανέφερε η ΕΡΤ.

Η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην προστασία εγκαταστάσεων και υποδομών, κάτι που επιτεύχθηκε με επιτυχία. Παράλληλα, η Πυροσβεστική κατέγραψε τα ακριβή σημεία της πυρκαγιάς και θα αποστείλει τις συντεταγμένες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω της παράτασης της αντιπυρικής περιόδου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτιάς στην Κεντρική Μακεδονία, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

epiloges.tv

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Άμεση Κατάσβεση Φωτιάς Μικρής Έκτασης στον Πλατανότοπο

Φωτιά μικρής έκτασης εκδηλώθηκε κάτω από το γήπεδο ποδοσφαίρου του Πλατανοτόπου, σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η εστία της φωτιάς αποδίδεται σε καύση ξερών χόρτων.

Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και τη συνδρομή των τοπικών εθελοντών, η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, αποτρέποντας την εξάπλωσή της.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
letters AG as logo
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en