Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τη Δευτέρα ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα | Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν τα κόμματα

Το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώνεται η διαδικασία ψήφισης στην Ολομέλεια της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία των 300 βουλευτών ενώ πριν θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

Χαρακτηριστικό της διαδικασίας ήταν το γεγονός ότι τόσο στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, που επεξεργάστηκε και εισηγήθηκε τις αναθεωρητέες διατάξεις, όσο και στην πενθήμερη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια, η συζήτηση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα υπήρξε έντονη, χωρίς να λείψουν και οι λεκτικοί διαξιφισμοί. Ωστόσο, σε ορισμένα σημεία, έγινε εφικτό να βρεθούν κοινοί τόποι προκειμένου να υπάρξουν έστω και περιορισμένες συνταγματικές αλλαγές.

Συνταγματική Αναθεώρηση: Τα τρία ζητήματα που εστιάζεται το ενδιαφέρον

Κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί των τελικών προτάσεων, τρία είναι κυρίως τα ζητήματα στα οποία εστιάζεται το ενδιαφέρον. Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και η ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας,

Σημειώνεται ότι όσες αναθεωρητέες διατάξεις είχαν λάβει από τη προτείνουσα Βουλή 151 ψήφους, στη παρούσα αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται 180 ψήφους για να κριθούν αναθεωρητέες.

Η κυβερνητική πλειοψηφία που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αριθμεί 158 βουλευτές, έχει αποφασιστικό ρόλο για το ποιες και πόσες θα είναι οι συνταγματικές αλλαγές που θα εγκριθούν και πάντως, δεν φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τις εννέα.

Σημειώνεται ότι η ΝΔ δηλώνει καταρχήν θετική στην υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 73 που αφορά τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή τη δυνατότητα πολιτών να υποβάλουν προτάσεις νόμων για να συζητηθούν στη Βουλή. Ωστόσο θέτει όρους και προϋποθέσεις, αποκλείοντας να αφορούν θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής ενώ διαφωνεί με τον αριθμό των 100.000 υπογραφών και αντιπροτείνει 500.000 υπογραφές.

Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν τα κόμματα

Άρθρο 32 παρ. 4 και 5: Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής. Η διάταξη έχει ευρύτατη αποδοχή, με όλα τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ- να συμφωνούν. Στη προτείνουσα Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη είχε ψηφιστεί από 224 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Την πρόταση απορρίπτει ωστόσο κατηγορηματικά η ΝΔ.

Άρθρο 86 παρ. 3: Κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης να εξισωθεί με ό,τι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους πολίτες. Η διάταξη είχε λάβει 225 ψήφους και υπάρχει ευρύτατη συναίνεση.

Άρθρο 86: Προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης που να έχει αναδρομική ισχύ και να εξαιρεί το αδίκημα της δωροδοκίας. Την πρόταση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε λάβει 179 ψήφους στη προτείνουσα Βουλή, απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβερνητική πλειοψηφία.

Άρθρο 62: Περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη ψηφίστηκε από 237 βουλευτές ενώ και στη παρούσα Βουλή υπάρχει ευρύτατη αποδοχή.

Άρθρο 68 παρ. 2: Δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή με την υπογραφή 10 βουλευτών. Για τη διάταξη υπάρχει σύμπνοια των κομμάτων, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει τη συγκρότηση δύο Εξεταστικών Επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο. Η αναθεωρητέα διάταξη είχε υπερψηφιστεί με 247 ψήφους.

Άρθρο 101: Εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα . Η διάταξη είχε λάβει 232 και υπάρχει σύγκλιση απόψεων των κομμάτων.

Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω διατάξεις χρειάζεται να ψηφιστούν από 151 βουλευτές καθώς στη προτείνουσα Βουλή είχαν περάσει τον πήχη των 180 ψήφων.
Ποιες αναθεωρητέες διατάξεις χρειάζονται 180 ψήφους

Την υπερψήφιση τους με 180 ψήφους χρειάζονται:

Άρθρο 54: διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η αναθεωρητέα διάταξη έλαβε από τη προτείνουσα Βουλή 160 ψήφους ενώ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Διακομματική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, το τελικό κείμενο που διαμορφώθηκε φαίνεται να έχει την καθολική αποδοχή των κομμάτων.
Άρθρο 21 παρ 1: Προσθήκη εδαφίου για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι πρόταση της ΝΔ που διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Τι απορρίπτει η ΝΔ

Να σημειωθεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει απορρίψει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν:

Αρθρα 3, 13, 33 και 59 σχετικά με την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, τον πολιτικό όρκο και τις διακριτές σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

«Κόκκινη» κάρτα έδειξε η ΝΔ με το επιχείρημα ότι καλύπτονται πλήρως με το ισχύον σύνταγμα και οι αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν:

Άρθρο 5: Προστασία της ζωής χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, φύλου θρησκευτικών διακρίσεων,

Άρθρο 21: Εγγύηση του κράτους μέσω καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών και εισοδηματικών ενισχύσεων, αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους, καθεστώς δημόσιου ελέγχου για νερό, ηλεκτρική ενέργεια, και δίκτυα διανομής τους.

Άρθρο 22: Συλλογικές συμβάσεις

Άρθρο 25: Προστασία από το κράτος των ατομικών δικαιωμάτων

Άρθρο 28: Δημοψήφισμα για τη κύρωση διεθνών συνθηκών και συμβάσεων που προβλέπουν μεταβίβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Άρθρο 37 παρ 2: Αποκλειστική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Άρθρο 44 παρ. 2: Δημοψηφίσματα: Για κρίσιμα εθνικά ζητήματα μετά από αίτηση πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, μετά από αίτημα ενός εκατομμυρίου πολιτών.
iefimerida

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στον πάγο οι σχέσεις Γερμανίας – Ρωσίας | Το Βερολίνο ανακάλεσε στον πρέσβη της στη Μόσχα

Τον πρέσβη της στη Μόσχα, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπνσντορφ, ανακάλεσε στο Βερολίνο η κυβέρνηση για διαβουλεύσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων.

Η ανάκληση έγινε τρεις ημέρες αφότου κατηγόρησε τη Μόσχα για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) και των εταιρειών άμυνας, αεροδιαστημικής και πληροφορικής της χώρας. Η επιστροφή του απεσταλμένου διατάχθηκε μόλις μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Γερμανία δεν θα εκπροσωπηθεί στην ορκωμοσία του Πούτιν την Τρίτη (7/5) για την επόμενη εξαετή θητεία του, η οποία επισφραγίστηκε με συντριπτική νίκη στις εκλογές του Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια εκστρατεία που, όπως λέει, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από μια ομάδα που συνδέεται με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU της Μόσχας.

Επικαλούμενη μια έρευνα για μια κυβερνοεπίθεση του 2023 εναντίον του SPD, το οποίο ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ κατηγόρησε την ομάδα APT28, η οποία «κατευθύνεται από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας».

Η ομάδα, γνωστή και ως Fancy Bear, έχει κατηγορηθεί για δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι στο επίκεντρο των επιθέσεων βρέθηκαν επίσης γερμανικές εταιρείες, μεταξύ άλλων στους τομείς της άμυνας, της αεροδιαστημικής και της πληροφορικής, καθώς και στόχοι που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

cnn.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΥΠΕΞ για τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί | Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα

Ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ως τζαμί λειτουργεί από σήμερα η Μονή της Χώρας – Τι δήλωσε στα εγκαίνια ο Ερντογάν

Οπως αναφέρει, η απόφαση των τουρκικών Αρχών «συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα»

«Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη», σημειώνεται.

kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Θοδωρής Ζαγοράκης |“Προχωράμε, είμαι με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη”

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την  Μεγάλη Τετάρτη 2 Μαϊου 2024, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Θοδωρής Ζαγοράκης.

Στο πρόγραμμα των επισκέψεών του η συνάντηση με τον δήμαρχο  Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Μανώλη Ταπατζά και τέλος με στελέχη και την νεολαία του κόμματος.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en