ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ από το 2027

Νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 2027
Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ έρχονται από το 2027, καθώς το εμβαδόν που αναγράφεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα αποτελεί πλέον τη βάση για τον φόρο που θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η νέα ρύθμιση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, γνωστού ως ΜΙΔΑ, προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με βάση το πραγματικό εμβαδόν του ακινήτου, χωρίς όμως να επιβάλλονται αναδρομικοί φόροι για τα προηγούμενα έτη.
Τέλος στους αναδρομικούς φόρους
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, αν από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου προκύψει ότι το πραγματικό εμβαδόν ενός ακινήτου είναι μικρότερο από αυτό που είχε δηλωθεί στο Ε9, ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει στο εξής μικρότερο φόρο.
Αντίθετα, αν αποδειχθεί ότι το ακίνητο είναι μεγαλύτερο από όσο είχε δηλωθεί στο Ε9, ο ιδιοκτήτης θα επιβαρύνεται με υψηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2027 και μετά, χωρίς όμως να του ζητηθούν αναδρομικά ποσά για τα έτη 2026 και παλαιότερα.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να διορθωθούν ασυμφωνίες στα τετραγωνικά, χωρίς να δημιουργηθεί κύμα αναδρομικών επιβαρύνσεων για εκατομμύρια ιδιοκτήτες.
Τι ισχύει για παλαιότερες δηλώσεις
Η ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι οι πράξεις προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ και τα πιστοποιητικά που έχουν ήδη εκδοθεί δεν θα θεωρούνται ανακριβή, εφόσον οι αποκλίσεις αφορούν κτίσματα των οποίων η πραγματική επιφάνεια είναι μικρότερη από εκείνη που εμφανίζεται στο Κτηματολόγιο, στον τίτλο κτήσης ή στην οικοδομική άδεια.
Έτσι, οι ιδιοκτήτες δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικές κυρώσεις για αποκλίσεις που προκύπτουν από διαφορετικά στοιχεία σε δημόσια μητρώα ή παλαιότερες δηλώσεις.
Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα
Παρά το τέλος στους αναδρομικούς φόρους, το νέο πλαίσιο προβλέπει πρόστιμα για εκπρόθεσμες ή ανακριβείς δηλώσεις στο ΜΙΔΑ.
Η βασική υποχρέωση των ιδιοκτητών αφορά την έγκαιρη δήλωση μίσθωσης ή δωρεάν παραχώρησης ακινήτου, όπως κατοικίας ή επαγγελματικού χώρου.
Αν η ενημέρωση δεν γίνει μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη της μίσθωσης ή της παραχώρησης, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ.
Πρόστιμα και για λανθασμένα στοιχεία
Αν ο μισθωτής ή ο παραχωρησιούχος δηλώσει λανθασμένα στοιχεία, το πρόστιμο ορίζεται στα 100 ευρώ.
Σε περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται ψευδή δεδομένα για τη λήψη επιδομάτων, επιδοτήσεων ή άλλων κρατικών ενισχύσεων, το πρόστιμο αυξάνεται σημαντικά και φτάνει τα 1.000 ευρώ.
Αντίστοιχες υποχρεώσεις προβλέπονται και για αγροτεμάχια που συνδέονται με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης αγροτών, βάζοντας στο μικροσκόπιο και τις σχετικές μισθώσεις.
Στόχος η διασταύρωση των στοιχείων
Το νέο πλαίσιο για τον ΕΝΦΙΑ και το ΜΙΔΑ στοχεύει στη διασταύρωση και ενοποίηση των στοιχείων που αφορούν την ακίνητη περιουσία.
Με την αξιοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, των δηλώσεων Ε9 και των υπόλοιπων βάσεων δεδομένων, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει πιο ακριβή εικόνα για τα ακίνητα, περιορισμό των λαθών και δικαιότερο υπολογισμό των φόρων από το 2027 και μετά.