ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θερινό «Σαφάρι» Ελέγχων από την ΑΑΔΕ σε Τουριστικές Περιοχές

Με την τουριστική περίοδο να ξεκινά και τη δραστηριότητα να κορυφώνεται σταδιακά, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενεργοποιεί ένα εκτεταμένο επιχειρησιακό σχέδιο 40.000 ελέγχων σε όλη την Ελλάδα, με επίκεντρο τις τουριστικές περιοχές, τα νησιά και τις ζώνες υψηλής οικονομικής δραστηριότητας.
Φοροδιαφυγή στο στόχαστρο
Στόχος του σχεδίου είναι ο εντοπισμός φορολογικών παραβάσεων και εποχικών επιχειρήσεων που εμφανίζονται μόνο για λίγους μήνες και στη συνέχεια «εξαφανίζονται» χωρίς να αποδώσουν τους αναλογούντες φόρους.
Οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί, καλύπτοντας όλες τις ώρες της ημέρας και περιλαμβάνουν ακόμη και αργίες, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα στις περιοχές με έντονη τουριστική ροή.
Τεχνολογία, drones και ζωντανός συντονισμός
Η «καρδιά» της επιχείρησης χτυπά στην Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, όπου γίνεται σε πραγματικό χρόνο ο συντονισμός των ελέγχων. Οι ελεγκτές μεταδίδουν ζωντανά εικόνα, βίντεο και δεδομένα από τα σημεία δράσης.
Σε δυσπρόσιτες ή πολυσύχναστες περιοχές, η ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιεί drones για εναέρια παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης πριν από την επιτόπια ελεγκτική παρουσία.
Παράλληλα, το ψηφιακό εργαλείο ΕΛΕΓΧΟΣlive, μέσω tablets, επιτρέπει στους ελεγκτές άμεση πρόσβαση στο φορολογικό προφίλ κάθε επιχείρησης και διασταυρώσεις σε πραγματικό χρόνο με δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήματα και λοιπά στοιχεία. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με έκδοση επί τόπου σημειώματος στον ελεγχόμενο.
Μυστικοί έλεγχοι με «τουρίστες-ελεγκτές»
Το σχέδιο περιλαμβάνει ελέγχους με μυστική ταυτότητα, με εφοριακούς μεταμφιεσμένους σε τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται εστιατόρια, beach bars, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα για να διαπιστώσουν αν εκδίδονται νόμιμα παραστατικά. Η μέθοδος έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποδοτική σε τουριστικούς προορισμούς.
Ενισχύσεις στις Δ.Ο.Υ. και σαρωτικοί έλεγχοι
Για την ενίσχυση της προσπάθειας, έχει ήδη ξεκινήσει στελέχωση και ενίσχυση των Δ.Ο.Υ. σε νησιά όπως Μύκονος, Θήρα, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Πάρος, Νάξος, αλλά και σε χερσαίες περιοχές με έντονη δραστηριότητα.
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε:
-
Την έκδοση αποδείξεων
-
Την τήρηση βιβλίων και υποχρεώσεων ΦΠΑ
-
Τη φορολογική ιστορία κάθε επαγγελματία
-
Τον εντοπισμό εικονικών ή «σφραγισμένων» επιχειρήσεων
Κυρώσεις και λουκέτα
Σε περίπτωση παραβάσεων, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις:
-
48 ώρες αναστολή λειτουργίας για μη έκδοση >10 αποδείξεων ή συναλλαγές >500€
-
96 ώρες για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις
-
10 ημέρες για πολλαπλές υποτροπές
-
Επιπλέον 10 ημέρες για παραβίαση σφραγισμένου καταστήματος
Ξεκάθαρο μήνυμα συμμόρφωσης
Η ΑΑΔΕ επιδιώκει να μεταδώσει το μήνυμα ότι η φορολογική συνέπεια είναι απαραίτητη για τη δίκαιη λειτουργία της αγοράς, ιδιαίτερα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, όπου η οικονομική δραστηριότητα κορυφώνεται. Οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργούν με διαφάνεια, υπευθυνότητα και σεβασμό στον νόμο και στον ανταγωνισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συντάξεις: Ερχεται προσαύξηση έως 120 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την προσαύξηση σύνταξης σε χιλιάδες εργαζόμενους συνταξιούχους που επιθυμούν να προσμετρήσουν τα ένσημα που συγκέντρωσαν κατά την περίοδο της απασχόλησής τους. Από τους 220.000 συνολικά που έχουν δηλώσει εργασία στον ΕΦΚΑ, περισσότεροι από 110.000 θεμελιώνουν δικαίωμα προσαύξησης, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Προϋποθέσεις και ωφελούμενοι
Οι δικαιούχοι της προσαύξησης είναι όσοι:
Δήλωσαν την απασχόλησή τους στον ΕΦΚΑ
Διακόπτουν οριστικά την εργασία τους
Κατέβαλαν κανονικά εισφορές για κύρια και επικουρική σύνταξη
Η προσαύξηση αφορά το ανταποδοτικό τμήμα της κύριας σύνταξης, αλλά και την επικουρική, με το μέσο ποσό να αγγίζει τα 120 ευρώ. Υπολογίζεται βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης για τον χρόνο της πρόσθετης απασχόλησης, με ποσοστό 0,77% επί των αποδοχών που έλαβαν κατά την εργασία τους.
Πώς γίνονται οι αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει:
Να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση διακοπής εργασίας στο υποκατάστημα ΕΦΚΑ που υπάγονται
Να ζητήσουν προσμέτρηση των ενσήμων για την προσαύξηση σύνταξης, μέσω του ίδιου υποκαταστήματος
Εξαιρέσεις και περιορισμοί
Από τους 220.000 δηλωμένους εργαζόμενους συνταξιούχους, περίπου 90.000 εξαιρούνται από το μέτρο λόγω της απαλλαγής από εισφορές, είτε επειδή είναι αγρότες, είτε επειδή έχουν αγροτικά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ετησίως. Ως εκ τούτου, δεν δικαιούνται προσαύξηση.
Το νέο καθεστώς απασχόλησης
Από την 1η Ιανουαρίου 2024, ισχύει νέο καθεστώς για την απασχόληση συνταξιούχων:
Δεν περικόπτεται η σύνταξη (εκτός Δημοσίου για συνταξιούχους κάτω των 62 ετών)
Καταβάλλεται ειδική εισφορά 10% επί του μισθού ή 50% αύξηση της εισφοράς κύριας σύνταξης, αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες
Προστασία από την αύξηση κρατήσεων ΕΑΣ
Παράλληλα, νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι η προσαύξηση λόγω απασχόλησης δεν θα αλλάζει την κλίμακα Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 1.680 ευρώ με κράτηση 6%, ακόμη και αν η σύνταξή του αυξηθεί στα 1.750 ευρώ, θα συνεχίσει να παρακρατείται το ίδιο ποσοστό (6%), αντί του επόμενου (7%).
Η πρόβλεψη αυτή αποτρέπει την αύξηση της τελικής παρακράτησης και διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν θα τιμωρούνται φορολογικά για τον χρόνο εργασίας που αξιοποιούν για προσαύξηση της σύνταξής τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς γραφειοκρατία
ΚΑΒΑΛΑ
Αντιδράσεις από Λογιστές στην Καβάλα για τη Διάταξη Επιστροφής Ενοικίου

Σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς προκαλεί στους λογιστές και φοροτεχνικούς της Καβάλας η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την επιστροφή ενοικίου ως μορφή ενίσχυσης. Ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Καβάλας εκφράζει με ανακοίνωσή του την έντονη ανησυχία για τις τεχνικές δυσκολίες και τις αδικίες που ενδέχεται να προκαλέσει η σχετική διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.
Τι προβλέπει η επίμαχη διάταξη
Συγκεκριμένα, το άρθρο 70 παρ. 62 του σχεδίου νόμου ορίζει ως προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης ενοικίου την καταγραφή του αριθμού δήλωσης μίσθωσης (ΠΣ Μισθώσεων) στη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους από τον μισθωτή. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι:
-
Ο κωδικός 081 της φορολογικής δήλωσης όπου πρέπει να αναγραφεί αυτός ο αριθμός δεν είναι υποχρεωτικός
-
Ήδη έχουν υποβληθεί περίπου 5 εκατομμύρια δηλώσεις, εκ των οποίων πολλές δεν περιλαμβάνουν τον αριθμό μισθωτηρίου
-
Η υποχρέωση θεσπίζεται εκ των υστέρων, εν μέσω της περιόδου υποβολής δηλώσεων, με αναδρομική ισχύ
Τι λένε οι λογιστές
Στην ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κάνει λόγο για πρακτική αδυναμία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για εκατομμύρια φορολογούμενους, ενώ τονίζει πως η νέα απαίτηση:
«Μεταφέρει την ευθύνη στους φορολογούμενους, χωρίς αυτοί να φέρουν καμία υπαιτιότητα».
Παράλληλα, χαρακτηρίζει την κίνηση αντιδεοντολογική και επιβαρυντική για τον κλάδο των λογιστών, αφού διαμορφώνει διοικητικό βάρος χωρίς προειδοποίηση και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος δικαίου.
Παρέμβαση ΠΟΦΕΕ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), ήδη από την πρώτη στιγμή, εντόπισε το πρόβλημα και με επιστολή της στο Υπουργείο πρότεινε εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων:
-
Παράταση και χωρίς κυρώσεις υποβολή δηλώσεων μισθώσεων έως 15 Ιουλίου 2025
-
Επανεξέταση της υποχρεωτικότητας του αριθμού δήλωσης εντός των φορολογικών δηλώσεων
Το κάλεσμα για αναθεώρηση
Ο Σύλλογος καλεί την Πολιτεία σε άμεση αναθεώρηση της διάταξης, τονίζοντας πως η λύση πρέπει να είναι πρακτική, δίκαιη και εφαρμόσιμη, χωρίς να τιμωρούνται οι πολίτες για τυπικές παραλείψεις σε μη υποχρεωτικά πεδία.
«Πρέπει να σταματήσει η πρακτική αιφνιδιασμού εν μέσω της περιόδου υποβολής δηλώσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.