ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεοδωρικάκος για επενδύσεις, βιομηχανία και ανάπτυξη

Την ανάγκη μετάβασης της Ελλάδας σε ένα πιο παραγωγικό και ανταγωνιστικό οικονομικό μοντέλο ανέδειξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο συνέδριο «Ελλάδα 2030», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια της οικονομίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα σημαντικά πλεονεκτήματα για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως η πολιτική σταθερότητα, η θεσμική ασφάλεια και η συνεχής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε, οι στρατηγικές επενδύσεις μπορούν πλέον να προωθούνται ταχύτερα μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων, ενώ οι διαδικασίες του αναπτυξιακού νόμου ολοκληρώνονται μέσα σε 90 ημέρες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η αύξηση των ξένων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια αποτελεί απόδειξη της ενισχυμένης αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία τη συνδυασμένη επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και τη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, υπογράμμισε ότι η οικονομία δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό, αλλά χρειάζεται ισχυρή βιομηχανία, δυναμικό πρωτογενή τομέα, ενίσχυση της έρευνας και προώθηση της καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος κατευθύνει περίπου το 90% των ενισχύσεων προς τη βιομηχανική παραγωγή, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση των εξαγωγών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις στο εμπορικό ισοζύγιο και την ανταγωνιστικότητα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αναβάθμιση των τεχνικών επαγγελμάτων, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, υπογραμμίζοντας ότι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και τη δυνατότητα προσαρμογής στις νέες οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα, ενθάρρυνε τις συνεργασίες και τις συνενώσεις επιχειρήσεων, αξιοποιώντας και τα διαθέσιμα φορολογικά κίνητρα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναπτυξιακής προοπτικής ανέφερε τη ναυπηγική βιομηχανία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, ως κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως, οφείλει να ενισχύσει τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο μικρομεσαίων επιχειρήσεων γύρω από τον κλάδο.

 

Κλείνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης έθεσε ως στόχο την αύξηση των επενδύσεων πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επισημαίνοντας ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί προς μια οικονομία περισσότερο εξαγωγική, παραγωγική και ανταγωνιστική, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μελλοντική ανάπτυξη.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version