ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θέμα στις ΗΠΑ η διαύγεια του Τζο Μπάιντεν – Τι λέει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ν. Χαμσάιρ στο ENA Channel

Ήταν ήδη το κυριότερο μειονέκτημά του: η προχωρημένη ηλικία του Τζο Μπάιντεν επέστρεψε με κρότο στην καρδιά της εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, εξαιτίας ολισθημάτων του ίδιου και εμπρηστικών σχολίων ειδικού εισαγγελέα.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου, 81 ετών, στα χαρτιά τουλάχιστον, έπρεπε να χαίρεται χθες Πέμπτη.

Ειδικός εισαγγελέας που είχε ονομαστεί για να διενεργήσει έρευνα σχετικά με το πώς χειρίστηκε ο Δημοκρατικός διαβαθμισμένα έγγραφα στην πράξη ανακοίνωσε πως δεν θα ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση στον αμερικανό πρόεδρο, υποψήφιο για δεύτερη θητεία.

Όμως ο δικαστικός, που είναι Ρεπουμπλικάνος, συμπεριέλαβε στο πόρισμα εξαιρετικά βαριά από πολιτική άποψη σχόλια για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεξάγει προεκλογική εκστρατεία ενόψει της πιθανής νέας αναμέτρησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ — αυτός ο τελευταίος του επιτίθεται εδώ και χρόνια αμφισβητώντας ακριβώς τη διανοητική του κατάσταση.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χουρ σημείωσε πως οποιοδήποτε σώμα ενόρκων θα δυσκολευόταν να καταδικάσει τον Τζο Μπάιντεν, καθώς θα παρουσιαζόταν ως “συμπαθητικός ηλικιωμένος κύριος, με καλές προθέσεις αλλά κακή μνήμη”.

Ανέφερε ιδίως πως ο πρόεδρος, όταν κατέθεσε, φάνηκε να μη θυμάται ποιο διάστημα ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ή πότε πέθανε ο γιος του Μπο.

“Άτοπα” σχόλια

Οι δικηγόροι του προέδρου αντέδρασαν έντονα, επικρίνοντας τα “άτοπα” σχόλια του ειδικού εισαγγελέα, τόνισαν γραπτώς πως “το πόρισμα αυτό χρησιμοποιεί πολύ προκατειλημμένο λεξιλόγιο για να περιγράψει κάτι που συμβαίνει συχνά σε μάρτυρες: δυσκολεύονται να θυμηθούν γεγονότα που έγιναν χρόνια πριν”.

Πολιτικά, όμως, το κακό έγινε ήδη, κι οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι του Τζο Μπάιντεν έσπευσαν να επωφεληθούν.

“Όταν δεν είσαι διανοητικά ικανός να δικαστείς (…) ασφαλώς δεν είσαι διανοητικά ικανός να βρίσκεσαι στο Οβάλ Γραφείο” του Λευκού Οίκου, πέταξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάικ Τζόνσον.

“Κάποιος ηλικιωμένος με κακή μνήμη δεν θά’πρεπε να έχει στην κατοχή του τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα” του αμερικανικού στρατού, πλειοδότησε ο Κέβιν Χερν, Ρεπουμπλικάνος βουλευτής που εκλέγεται στην Οκλαχόμα.

Μορφές της δεξιάς αξιώνουν ούτε λίγο ούτε πολύ να ενεργοποιηθεί η 25η τροπολογία του Συντάγματος, που επιτρέπει να απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος αν δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, πιστή του κ. Τραμπ, επέμεινε: “αν ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι διανοητικά ικανός να δικαστεί, σίγουρα δεν είναι διανοητικά ικανός να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ”.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version