Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τέλος χρόνου» για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας

Τέλος χρόνου» για όσους ενδιαφέρονταν για την εκμετάλλευση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, αφού έληξε η νέα προθεσμία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε τεθεί για τις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Η αρχική προθεσμία θυμίζουμε ότι ήταν η 28η Αυγούστου 2019.

Πάντως, η μη έκδοση ακόμη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της αποθήκης επιβραδύνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν θα τηρηθεί. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό να αλλάξει και να μην ξεκινήσει το έργο στο τέλος του 2019 είναι ορατό.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τεχνικό σύμβουλο γίνεται προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη εταιρία που θα προετοιμάσει τεχνικά τον διαγωνισμό, δηλαδή θα γνωμοδοτήσει στο ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με την καταλληλότητα του κοιτάσματος να αξιοποιηθεί ως υπόγεια αποθήκη, τον απαιτούμενο εξοπλισμό, τις διασυνδέσεις που χρειάζονται κλπ.

Επτά βασικούς άξονες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης ανέδειξε, μέσα από την ομιλία του από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη σε συνδιοργάνωση της ΗΑΕΕ και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη συνδυασμού της ενεργειακής πολιτικής με την περιβαλλοντική προστασία, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με μια μεταβατική ωστόσο περίοδο και πάνω σε μία σταθερή βάση, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η αγορά αερίου και να τερματιστεί η ενεργειακή απομόνωση των νησιών. Σε ό,τι αφορά, δε, τη διεθνή ενεργειακή διπλωματία της χώρας μας είπε πως «λαμβάνουμε υπόψη τις παραδοσιακές συμμαχίες μας, τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και δεν ξεχνάμε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας».

Απαριθμώντας αναλυτικότερα τα βασικά σημεία της κυβερνητικής ενεργειακής πολιτικής, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε μια βασική, όπως τόνισε, πρόκληση, τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου. «Θα πρέπει να αλλάξουμε δραματικά το ενεργειακό μας μείγμα, γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε και ιδιαίτερα για την Ελλάδα αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής μας σε εισαγόμενους υδρογονάνθρακες», που, όπως ανέφερε ο υπουργός, αντιστοιχούν στο 68% της πρωτογενούς προμήθειας ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως βασικός στόχος της ενεργειακής πολιτικής είναι «να συγκεράσουμε το ενεργειακό μείγμα με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις», ενώ αναφέρθηκε και στο χάσμα που θα δημιουργηθεί από την αφαίρεση του άνθρακα από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, το οποίο και θα πρέπει να καλυφθεί όχι μόνο από ΑΠΕ, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αλλά και από την αγορά φυσικού αερίου, που έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός αναφέρθηκε στο αέριο ως «καύσιμο-γέφυρα», επισημαίνοντας πως η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να γίνει σε σταθερές βάσεις. «Η ανανεώσιμη ενέργεια συνεχίζει να υπόκειται σε σημαντικούς περιορισμούς που καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη των παραδοσιακών καυσίμων για τη γεφύρωση του χάσματος γι αυτό και αναφέρομαι στο αέριο. Δυστυχώς για την Ελλάδα, δεν έχουμε δικό μας αέριο. Παρά την πρόσφατη πρόοδο στην υπεράκτια αναζήτηση (υδρογονανθράκων) από το 2011, απέχουμε αρκετά χρόνια από το να έχουμε μια κάποια σημαντική παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι για τουλάχιστον τα επόμενα 10 χρόνια θα προμηθευόμαστε το μεγαλύτερο ποσοστό του αερίου από το εξωτερικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στη στρατηγική διαφοροποίησης των εισαγωγών που θα πρέπει, όπως είπε, να εστιάσει στην επέκταση τόσο των πηγών όσο και των διόδων, γεγονός που θα συμβάλλει στην ενεργειακή μας ασφάλεια. «Η ολοκλήρωση του ΤΑΡ και του IGB, η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής, όπως ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η πλήρης χρήση των δυνατοτήτων της Ρεβυθούσας, η προώθηση του IGI Poseidon, η εφαρμογή του East Med και η εδραίωση της συνεργασίας μας με παραδοσιακούς προμηθευτές ενέργειας περιγράφει μερικές από τις κορυφαίες σε διεθνές επίπεδο ενεργειακές μας προτεραιότητες», είπε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ για το μεγάλο έργο του ΤΑΡ τόνισε ότι «όλα προχωρούν βάσει σχεδίου» και υπάρχει σήμερα πολιτική συναίνεση στη χώρα γι’ αυτό το πρότζεκτ.

Δ. Γόντικας: Η ανάπτυξη της Energean ισχυροποιεί την ενεργειακή συνεργασία στη Μεσόγειο
Με την απόκτηση της Edison E&P, η Energean αναπτύσσει πλέον δραστηριότητα σε 8 μεσογειακές χώρες, ενισχύοντας την ενεργειακή συνεργασία που αποτελεί βασική προτεραιότητα των κρατών της περιοχής. Επιπλέον, η μετάβαση της εταιρείας από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και εξυπηρετεί τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης για τις οικονομίες και τις κοινωνίες της περιοχής.

Στις συγκεκριμένες επισημάνσεις προέβη ο Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα, από το βήμα του Southeast Europe Energy Forum που διοργάνωσαν την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία.

Ο κ. Γόντικας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, με βάση τα στοιχεία του 2018, η Energean εξελίσσεται στη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο με αποθέματα 639 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και ημερήσια παραγωγή 73 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Πάνω από το 75% τόσο των αποθεμάτων όσο και της παραγωγής θα προέρχεται, έπειτα από την απόκτηση της Edison E&P, από φυσικό αέριο.

Επιπλέον η Energean ήδη δημιουργεί ή έχει προτείνει τη δημιουργία υποδομών κρίσιμων για τη σύνδεση των σημαντικών ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου με τους καταναλωτές.

Τέτοιες είναι:

η Πλωτή Μονάδα Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) «Energean Power», η οποία κατασκευάζεται σε ναυπηγεία της Κίνας και της Σιγκαπούρης και θα λειτουργήσει στην ΑΟΖ του Ισραήλ στο πρώτο τρίμηνο του 2021
ο αγωγός που θα συνδέσει το FPSO με το σύστημα φυσικού αερίου στο Ισραήλ
ο αγωγός με την οποίο η εταιρεία έχει προτείνει να εξάγει αέριο από το FPSO στην Κύπρο
η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου, η οποία η Energean έχει προτείνει να δημιουργηθεί στη Νότια Καβάλα με την μετατροπή εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου
«Οι υποδομές αυτές αναδεικνύουν τον ευρύτερο ρόλο που διαδραματίζει η Εnergean σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Είναι δε καθοριστικές για τη σύνδεση των οικονομιών της περιοχής αλλά και της Ευρώπης, γενικότερα, με τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμβάλλουν επίσης στην ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των τελικών χρηστών, καθώς και στην υποκατάσταση ρυπογόνων μορφών ενέργειας από το φυσικό αέριο, με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γόντικας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στην Ξάνθη ο πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός

Στην Ξάνθη, βρέθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Στασινός, ο οποίος αρχικά συνάντησε φορείς της περιοχής και ενημερώθηκε απο τους ίδιος για θέματα που αφορούν την πόλη της Ξάνθης και γενικότερα για θέματα της θράκης. Ενω στην συνέχεια ο κ. Στασινός, συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Ξάνθης, όπου στην εκδήλωση αυτή ενημερώθηκαν οι μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Θράκης για σημαντικά έργα του Τεχνικού Επιμελητηρίου τόσο Παννελλαδικά όσο σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που απετούνται για οποιδήποτε αδειοδότηση, ενω στην ενημέρωση τέθηκε και το θέμα του Εθνικού Μητρωόυ Υποδομών, το οποίο θα περιλαμβάνει τα δεδομένα απο όλες τις δημόσιες υποδομές.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αυξημένη η καταναλωτική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης

Ικανοποιήση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης, με την καταναλωτική κίνηση να εμφανίζει άνοδο, καθώς στην περιοχή απο τις 22 Απριλίου φιλοξενούνται πανω απο 1400 μαθητές μουσικών σχολείων με τους συνοδούς τους και τους καθηγητές τους, στα πλαίσια της εκδήλωσης” Ξάνθη, πόλις Ονείρων”, με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται το Σάββατο 27 Απριλίου.

Η αισιοδοξία ωστόσο, απο την πλευρά των επαγγελματιών συνεχίζεται και για τις επόμενες ημέρες καθώς αναμένεται οτι θα υπάρξει αυξημένη καταναώτική κίνηση και κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, με τους καταναλωτές να κάνουν ψώνια και δώρα για τους αγαπημένους τους για το Πάσχα.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Αυξήθηκαν κατά 396 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων), έναντι μείωσης κατά 156 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 2,9% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

Μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά 1,278 δισ. ευρω σημείωσαν οι καταθέσεις από επιχειρήσεις, έναντι μείωσης κατά 911 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 1,6% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των Μη Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων MXE αυξήθηκαν κατά 1,507 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 536 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 229 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 374 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα σημείωσαν αύξηση κατά 1,675 δισ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 1,067 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 2,6% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα.

Αντιθέτως, μείωση κατά 718 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάρτιο του 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 737 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -24,5% από -10,2% τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των δανείων, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 4,5% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1.983 δις. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 904 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Μάρτιο του 2024, ήταν θετική κατά 1.913 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 924 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 8,0% από 7,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε στο 6,6% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1.613 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 673 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 19,2% από 14,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 300 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 251 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο -0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, θετική κατά 21 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Μάρτιο του 2024, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 20 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -1,4% από -1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση του Δημοσίου, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Μάρτιο του 2024, ήταν αρνητική κατά 469 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 762 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε στο 0,7% από 1,9% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en