ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τελική Συνάντηση του Έργου NEXOGENESIS στη Χρυσούπολη

Ο Δήμος Νέστου σας προσκαλεί στην Τελική 6η Συνάντηση Εμπλεκομένων Φορέων (Workshop) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου H2020 NEXOGENESIS, την Τετάρτη 28 Μαΐου 2025, από 11:00 έως 15:00, στο κτίριο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη Χρυσούπολη (οδός Πρεμετής).
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Νέστου (Εταίρος 19), σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εταίρος 8) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Εταίρος 12), με συμμετοχή και του Δήμου Gotse Delchev από τη Βουλγαρία (Εταίρος 18).
Στόχοι και θεματικές του Workshop
Η συνάντηση θα εστιάσει:
-
Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου NEXOGENESIS
-
Στον απολογισμό των συμμετοχικών δράσεων
-
Στην παρουσίαση τριών Οδικών Χαρτών Διακυβέρνησης για τον δεσμό νερό-ενέργεια-τροφή-οικοσυστήματα
-
Στην υπογραφή Συμφωνίας-Πλαισίου για αξιοποίηση των αποτελεσμάτων
-
Στην ανατροφοδότηση από τους συμμετέχοντες
Οι πολιτικές που παρουσιάζονται έχουν ήδη επικυρωθεί κατά την 5η συνάντηση και εστιάζουν κυρίως στη μείωση της ζήτησης νερού μέσω:
-
Εκσυγχρονισμού αρδευτικών συστημάτων
-
Μετατροπής ανοικτών καναλιών σε κλειστούς αγωγούς
-
Χρήσης τεχνολογιών εξοικονόμησης νερού στην κτηνοτροφία
Οι πολιτικές έχουν εισαχθεί στο NEPAT (NEXOGENESIS Policy Assessment Tool) – ένα σύστημα στήριξης αποφάσεων βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο αξιολογεί τις επιπτώσεις από την εφαρμογή πολιτικών στους τέσσερις τομείς του δεσμού (νερό-ενέργεια-τροφή-οικοσυστήματα).
Δείτε την παρουσίαση NEPAT στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=KT6yisYIV1s
Ένα έργο ευρωπαϊκής και διασυνοριακής σημασίας
Το έργο NEXOGENESIS ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 και ολοκληρώνεται το 2025, με τη συμμετοχή 20 εταίρων από την Ευρώπη και τη Νότια Αφρική. Στόχος του είναι η ανάπτυξη «έξυπνων» πολιτικών που λαμβάνουν υπόψη τον πολύπλοκο και διασυνδεδεμένο χαρακτήρα του δεσμού νερού-ενέργειας-τροφής-οικοσυστημάτων.
Η λεκάνη απορροής του ποταμού Νέστου αποτελεί μελέτη περίπτωσης υψηλής σημασίας, λόγω της διασυνοριακής της φύσης και των ποικίλων χρηστών φυσικών πόρων.
Εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές
Το έργο ευθυγραμμίζεται με τις βασικές ευρωπαϊκές στρατηγικές:
-
Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (2000/60/EC)
-
Κοινή Αγροτική Πολιτική (CAP)
-
Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal)
Περισσότερες πληροφορίες: https://nexogenesis.eu
Συμμετοχή στο Μητρώο Ενδιαφερομένων:
https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/NXG-Stakeholder-Register_CS1?surveylanguage=EL
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη στη Χίο για να σωθούν από την φωτιά τα μαστιχοχώρια

Μετά από δύο εφιαλτικές ημέρες φωτιάς και καταστροφής στη Χίο, ξεκινά σήμερα, Τρίτη 24 Ιουνίου 2025, η κρίσιμη μάχη για τον έλεγχο του μεγάλου μετώπου της πυρκαγιάς στα νότια του νησιού, όπου απειλούνται άμεσα οι πολύτιμες καλλιέργειες μαστίχας.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με τη συνδρομή εκατοντάδων εθελοντών και κατοίκων, βρίσκονται ήδη σε πλήρη κινητοποίηση, καθώς οι πρώτες ώρες της ημέρας θεωρούνται καθοριστικές.
Βοηθούν οι καιρικές συνθήκες – φτάνουν ενισχύσεις
Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, οι άνεμοι υποχωρούν στα 4-5 μποφόρ, προσφέροντας ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Παράλληλα, περίπου 150 πυροσβέστες με οχήματα αναμένονται να φτάσουν νωρίς το πρωί στη Χίο, ενώ από αέρος θα συνδράμουν ελικόπτερα και αεροσκάφη.
Ολόκληρη η κοινωνία στη μάχη
Ο Σύλλογος Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει επιστρατεύσει τα πάντα: γεωργικά μηχανήματα, υδροφόρες και ανθρώπινο δυναμικό. «Αν περάσει το μέτωπο στα νότια, χάσαμε. Η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη για το νησί και τους 4.000 παραγωγούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Τούμπος, θυμίζοντας τη μεγάλη φωτιά του 2012 που άφησε πληγές για μια δεκαετία.
Το όριο είναι η Αρμόλια
Η αγωνία κορυφώνεται για το χωριό Αρμόλια, καθώς τη νύχτα υπήρξε αναζωπύρωση στον Άγιο Γεώργιο και ήχησε το 112 για εκκένωση. «Αν κατέβει το μέτωπο στην Αρμόλια, η μαστίχα καταστρέφεται. Τα μαστιχόδεντρα χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια για να αποδώσουν ξανά», προειδοποιεί ο Τούμπος.
Σκιές για εμπρησμό – έρευνα σε εξέλιξη
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, άφησε σαφείς αιχμές περί εμπρησμού: «Οι ταυτόχρονες εστίες φωτιάς δείχνουν ύποπτη δράση. Η ΔΑΕΕ και η Κρατική Ασφάλεια ερευνούν ενδεχόμενο συντονισμένου εμπρησμού».
Κλίμα οργής στο νησί
Η κοινωνία της Χίου βρίσκεται σε ένταση. «Ο κόσμος είναι οργισμένος και φοβισμένος. Οι φωτιές ξέσπασαν σε κρίσιμες ώρες, με ισχυρούς ανέμους. Κάτι δεν πάει καλά», λένε κάτοικοι και εθελοντές.
Το επόμενο 24ωρο θα κρίνει πολλά για το μέλλον του νησιού, του φυσικού του πλούτου και των ανθρώπων του. Το βλέμμα όλων στρέφεται στην αντίσταση που δίνει σήμερα η Χίος απέναντι στη φωτιά.
ΚΑΒΑΛΑ
SEAJETS: Τρία Πλοία στη Μάχη με τις Φωτιές στη Χίο

Με ενισχυμένα μέσα και δυνάμεις συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται στη Χίο, καθώς η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025, η SEAJETS προχώρησε σε νέα, ουσιαστική παρέμβαση, διαθέτοντας χωρίς αμοιβή δύο ακόμη πλοία για την ενίσχυση του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων στο νησί.
Συγκεκριμένα:
-
Το AQUA BLUE απέπλευσε στις 11:00 π.μ. από το λιμάνι της Καβάλας, μεταφέροντας πυροσβεστικές δυνάμεις και εξοπλισμό.
-
Το AQUA JEWEL αναχώρησε στις 16:30 από τον Πειραιά, ενισχύοντας την αποστολή με επιπλέον προσωπικό και οχήματα.
Ήδη από την Κυριακή 22 Ιουνίου, το ταχύπλοο SUPERRUNNER JET 2 είχε κινητοποιηθεί από τη SEAJETS, μεταφέροντας ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης στο νησί.
Η SEAJETS, ανταποκρινόμενη με ταχύτητα και αυταπάρνηση, στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών και κρατικών υπηρεσιών, σε μια δύσκολη στιγμή για τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Η αλληλεγγύη και η προσφορά ιδιωτικών φορέων όπως η SEAJETS αποδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε περιόδους κρίσης.
Οι προσπάθειες για την κατάσβεση των μετώπων συνεχίζονται, με επίκεντρο την προστασία ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μπορεί να επιβιώσει η Γη από έναν τοπικό πυρηνικό πόλεμο;

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε έναν πυρηνικό όλεθρο; Πρέπει να ανησυχούμε μόνο για έναν πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας ή μήπως ο εφιάλτης μπορεί να ξεκινήσει ακόμη κι από μια σύγκρουση «μεσαίας κλίμακας»; Αυτό το ερώτημα έθεσε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ράτζερς στις ΗΠΑ και η απάντηση είναι σοκαριστική: δεν χρειάζεται παγκόσμια σύγκρουση – αρκούν δύο χώρες.
Ο Πυρηνικός Χειμώνας: Το σενάριο της απόλυτης καταστροφής
Η επιστήμη γνωρίζει καλά τι θα ακολουθούσε μια εκτεταμένη χρήση πυρηνικών όπλων: τεράστια σύννεφα ραδιενέργειας και αιθάλης ανεβαίνουν στη στρατόσφαιρα, σκοτεινιάζουν τον ουρανό, μπλοκάρουν τον ήλιο και προκαλούν ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας. Η Γη εισέρχεται σε έναν λεγόμενο Πυρηνικό Χειμώνα.
Αυτό συνεπάγεται κατάρρευση των γεωργικών συστημάτων, παγκόσμιο λιμό, κατάρρευση των αγορών και κοινωνικές εξεγέρσεις. Όπως σημειώνεται, η μοναδική αντίστοιχη εμπειρία ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα το 1815, που έριξε τη θερμοκρασία μόλις κατά 0,7 βαθμούς και προκάλεσε λιμούς παγκοσμίως.
Το σενάριο Ινδίας – Πακιστάν: Ο εφιάλτης με αριθμούς
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ένα ρεαλιστικό αλλά καταστροφικό σενάριο: μια πλήρης πυρηνική αντιπαράθεση Ινδίας – Πακιστάν, δύο χωρών με περίπου 250 πυρηνικές κεφαλές συνολικά.
Το αποτέλεσμα;
-
125 εκατομμύρια νεκροί μέσα σε λίγες ημέρες.
-
Τεράστια καταστροφή υποδομών: εργοστάσια, πόλεις, λιμάνια, στρατιωτικές βάσεις.
-
Ραδιενεργό νέφος που απλώνεται στον πλανήτη.
-
50% μείωση της γεωργικής παραγωγής στην Κίνα, 20% στις ΗΠΑ.
-
Κατάρρευση τιμών και επάρκειας τροφίμων παγκοσμίως.
-
Μαζική καταστροφή του στρώματος του όζοντος, με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.
Σε κάποιες περιοχές, έως και 70% απώλεια του όζοντος, προκαλώντας άμεση αύξηση των καρκίνων του δέρματος, οφθαλμικά προβλήματα, ακόμα και γενετικές μεταλλάξεις.
Το τέλος του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε
Οι επιστήμονες προειδοποιούν: ακόμα και αν το πυρηνικό νέφος αρχίσει να καθαρίζει μετά από 10 χρόνια, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. Η ζωή στον πλανήτη δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Το χειρότερο: αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς καν να εμπλακούν οι ΗΠΑ ή η Ρωσία.
Μια «τοπική» σύρραξη μεταξύ χωρών όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ ή η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας.
Ένα μεγάλο μάθημα
Η έρευνα δεν είναι απλώς επιστημονική υπόθεση. Είναι κραυγή αφύπνισης. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλη πυρηνική απειλή. Ο διάλογος, η διπλωματία και η αποπυρηνικοποίηση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναγκαιότητα επιβίωσης.