Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας για την οικονομία

Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση που βάρυναν την προηγούμενη τετραετία δεν βοήθησαν να αντιμετωπισθούν χρόνιες πληγές της οικονομίας, αντιθέτως επανέφεραν –έστω και προσωρινά– τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο πληρωμών

Πέντε χρόνια μετά το τέλος της περιπέτειας των μνημονίων και ένα μετά την έξοδο από το ειδικό καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές καλείται να απαντήσει σε νέες προκλήσεις: να απομακρύνει τα τελευταία σημάδια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα για τα ελληνικά ομόλογα, και να προωθήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα, πιο ανταγωνιστικό και εξωστρεφές.

Η ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι βαριά. Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση που βάρυναν την προηγούμενη 4ετία δεν βοήθησαν να αντιμετωπισθούν χρόνιες πληγές της οικονομίας, αντιθέτως επανέφεραν –έστω και προσωρινά– τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο πληρωμών.

Καλλιεργήθηκε, επίσης, κουλτούρα επιδομάτων και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως στη Δικαιοσύνη, δεν πήραν τον δρόμο τους. Από την άλλη, η χώρα ανέκαμψε ικανοποιητικά μετά τη «βουτιά» του ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο της πανδημίας και σημείωσε υψηλές επενδυτικές επιδόσεις, με τη βοήθεια και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, αν και τα υψηλά ποσοστά αύξησης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε μη παραγωγικές επενδύσεις όπως οι οικοδομές.Οι εξαγωγές αυξήθηκαν εντυπωσιακά και ο τουρισμός ξεπέρασε τα προπανδημικά επίπεδα.

Οι φόροι μειώθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος, αλλά ο πληθωρισμός διάβρωσε το διαθέσιμο εισόδημα. Η φοροδιαφυγή προκύπτει ότι περιορίστηκε με βάση τη μέτρηση του κενού ΦΠΑ, όμως, στην πράξη φαίνεται ακόμη να είναι πολύ διαδεδομένη.

Το δημόσιο χρέος μετά το πρώτο πανδημικό άλμα έκανε «βουτιά», αλλά σε απόλυτο μέγεθος αυξήθηκε και σε κάθε περίπτωση είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.Οι οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν μια σειρά από προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα στον οικονομικό τομέα:

1. Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι προϋπόθεση για να προσελκυστούν επενδύσεις και να χαμηλώσει το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.

2. Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα 2%-2,5% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα πέτυχε μηδενισμό των πρωτογενών της ελλειμμάτων το 2022, αλλά τώρα καλείται να κάνει μία ακόμη προσαρμογή, με άξονα το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, που αναμένεται να συμφωνηθεί φέτος. Το 2%-2,5% του ΑΕΠ μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 4-5 δισ. ευρώ, και αυτό με τη σειρά του σημαίνει τερματισμό των μέτρων στήριξης όπως τα γνωρίσαμε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και φειδωλές παροχές εφεξής. Σημαίνει, επίσης, μείωση της φοροδιαφυγής, που εξακολουθεί, παρά τον περιορισμό που εμφανίζει το κενό ΦΠΑ, να έχει μεγάλη έκταση.

Αν δεν πετύχει την επιστροφή, με σταθερό τρόπο, σε πρωτογενή πλεονάσματα αυτού του ύψους, η χώρα θα το πληρώσει ακριβά με όλο και υψηλότερο κόστος δανεισμού, αφού θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους της.

3. Μείωση των εξωτερικών ελλειμμάτων, του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μέσω της μετάβασης σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο. Η συμμετοχή της κατανάλωσης στο ΑΕΠ πρέπει να μειωθεί, σημειώνουν οι αναλυτές, ενώ αντιθέτως πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των επενδύσεων που σήμερα είναι 14%, ενώ στην Ε.Ε. κατά μέσον όρο βρίσκεται στο 22%.

Η εθνική αποταμίευση πρέπει να ξαναγίνει θετική. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται με οδηγούς την κατανάλωση και τον τουρισμό, που αποδείχθηκε ευάλωτος στην περίοδο της πανδημίας.

Φυσικά, ο τουρισμός είναι πολύτιμος, αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι χρειάζεται ενίσχυση και της παραγωγικής βάσης και δη σε εξωστρεφείς κλάδους. Αντιθέτως, σήμερα, όπως έδειξε η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, η ανάπτυξη εξαρτάται από την κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις εισαγωγές. Πρόκειται για ένα μη βιώσιμο, μακροπρόθεσμα, μοντέλο.

4. Προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Σε τομείς, όπως η Δικαιοσύνη, το κτηματολόγιο, η παιδεία και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις που βαραίνουν και την οικονομική ζωή, κυρίως αποτρέποντας επενδυτικές αποφάσεις.

5. Πλήρης απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με αξιοποίησή τους σε παραγωγικούς σκοπούς. Η προθεσμία λήγει τον Αύγουστο του 2026 και ώς τότε η χώρα καλείται να επενδύσει περίπου άλλα 20 δισ. ευρώ (από τα 31 δισ. ευρώ που της αντιστοιχούν).

Ο στόχος

Τελικός στόχος κάθε οικονομικής πολιτικής είναι, φυσικά, η βελτίωση της ευημερίας των πολιτών. Η Ελλάδα εξακολουθεί να απέχει από το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ε.Ε. και η προσέγγιση δεν θα έρθει πριν περάσουν 7-10 χρόνια, υπολογίζουν οι οικονομολόγοι. Στη διάρκεια αυτών θα χρειαστεί να έχει ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 3%.

kathimerini.gr

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στην καβάλα το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο Voyager of the Seas

Μεταφέροντας περίπου 4.000 επιβάτες, κυρίως αμερικάνικης και κινεζικής υπηκοότητας, κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 18 Ιουνίου 2024 στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» το θηριώδες κρουαζιερόπλοιο Voyager of the Seas της Royal Caribbean Cruises.

Η εταιρεία αυτή διαθέτει στον στόλο της και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, το Symphony of the Seas.

Λόγω του μεγέθους του, το Voyager of the Seas παρέμεινε αρόδο έξω από το λιμάνι, και οι επιβάτες μεταφέρονταν στην πόλη με μικρές βάρκες (λάντζες). Η χερσόνησος της Παναγίας κατακλύστηκε από χιλιάδες τουρίστες. Το Voyager of the Seas είναι το μεγαλύτερο πλοίο που έχει προσεγγίσει ποτέ την Καβάλα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πλησιάζει η διορία για ταμειακές μηχανές IRIS και POS | Βαρύ το πρόστιμο

Να ενεργοποιήσουν το σύστημα αμέσως πληρωμών IRIS. Πρόκειται για 600.000 επαγγελματίες οι οποίοι ακόμη δεν έχουν προχωρήσει στην εν λόγω -απαραίτητη- ενέργεια και σε αντίθετη περίπτωση θα είναι αντιμέτωποι με αυτοτελές πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ στους υπόχρεους που δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται έξτρα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί πως το υπουργείο Οικονομικών έχει αποκλείσει νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα ενώ σχεδιάζει τη σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Πότε λήγει η προθεσμία για τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του τρέχοντος μηνός εκπνέει και η προθεσμία για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS με εξαίρεση όσες δεν κατέστη δυνατόν να διασυνδεθούν λόγω ασυμβατότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών και για τις οποίες υπάρχει ελαστικότερο χρονοδιάγραμμα.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με συγκεκριμένο λογισμικό (πρόκειται για το ERP το οποίο αφορά τη συνολική λειτουργία της επιχείρησης από χρηματοοικονομικά μέχρι ανθρώπινο δυναμικό) και έχουν προγραμματίσει τεχνικές εργασίες με τον ειδικό συνεργάτη τους εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία η προθεσμία έχει ήδη λήξει.

Επίσης θα πρέπει οι περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις να έχουν την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους, έτοιμη τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Για 3.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς είναι στη λίστα του «Τειρεσία», το ζήτημα αντιμετωπίσθηκε με νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, μέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ. επικαλούμενοι χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας κ.λπ., όταν η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων.
Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.

Τα πρόστιμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία, στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS επιβάλλονται πρόστιμα που ανέρχονται σε 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος – Που οφείλονται

Με τιμολόγια-φωτιά στο ρεύμα θα κάνουν καλοκαίρι οι καταναλωτές όπως φάνηκε από τις επιθετικές αυξήσεις 12-70% που ανακοίνωσαν οι εταιρείες για τα πράσινα τιμολόγια, τα οποία θα ισχύσουν τον Ιούνιο.

Για την εξέλιξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1.

Ερωτηθείς αν φοβάται για αύξηση της τιμής του ρεύματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, απάντησε ότι «το καινούργιο ελεγκτικό σύστημα στο οποίο υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι τιμές είναι πιο ευαίσθητες σε δύο πράγματα. Πρώτον στη ζήτηση γιατί δεν έχουμε πια μονάδες βάσης με τον κλασικό τρόπο, έχουμε όλο το σύστημα των ΑΠΕ που υπάρχουν μέρες που δουλεύουν φουλ και υπάρχουν μέρες που δουλεύουν πολύ λιγότερο.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en