ΥΓΕΙΑ

Τα μυστικά για έναν ποιοτικό ύπνο: Σημασία έχει ο τρόπος όχι ο χρόνος

O ποιοτικός ύπνος είναι πιο σημαντικός από ότι η διάρκεια για την ποιότητα της ζωής μας

Έρευνες έχουν συνδέσει την ποιότητα του ύπνου με τη συνολική ευημερία ενός ατόμου, οι ερευνητές είπαν ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει οτι η ποιότητα αλλά και ο χρόνος του ύπνου επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου μακροπρόθεσμα.

Ύπνος και ποιότητα ζωής

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών η ποιότητα του ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο για όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με την ποιότητας ζωής, εκτός από το εργασιακό άγχος. Με άλλα λόγια, ο ποιοτικός νυχτερινός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, της ευεξίας, της ευτυχίας και της υποκειμενικής υγείας.

Τι λένε οι ειδικοί

Η Shelby Harris, PsyD, κλινική ψυχολόγος και διευθύντρια υγείας του ύπνου με το Sleepopolis, λέει ότι ο ποιοτικός και ποσοτικός ύπνος είναι και οι δύο σημαντικές για τη συνολική ποιότητα ζωής μας.

«Ο ποιοτικός ύπνος ρουτίνας είναι απαραίτητος για τη γενική μας υγεία και ευτυχία», είπε στο Healthline. «Ο ύπνος υψηλής ποιότητας συνδέεται με βελτιωμένη διάθεση, καλύτερες δεξιότητες λήψης αποφάσεων, ικανότητα επεξεργασίας συναισθημάτων, συντονισμό και υψηλότερη ποιότητα ζωής», είπε.

«Ο κακός ή ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη μνήμη, τη γνωστική επεξεργασία, υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και άλλα σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας».

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία προτείνει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου που επιμένουν περισσότερο από μερικές εβδομάδες.

Συμβουλές για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας

  • Να είστε «συνεπείς» με τον ύπνο

Η συνέπεια είναι το «κλειδί» για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας, λέει ο Harris.

Για να βελτιώσετε τη συνέπεια του προγράμματος ύπνου σας, συνιστά να προσπαθείτε να κοιμάστε και να ξυπνάτε στο ίδιο κρεβάτι 7 ημέρες την εβδομάδα. «Ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας και να σας διευκολύνει να αποκοιμηθείτε τη νύχτα», εξήγησε.

Η Hafeez συνιστά να πηγαίνετε για ύπνο αρκετά νωρίς προτού οι αυξήσεις της κορτιζόλης μπορεί επίσης να είναι ευεργετικές, να κρατάτε ένα ημερολόγιο ύπνου και, αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε την ώρα που έχετε ορίσει, να σηκώνεστε από το κρεβάτι αντί απλά να στριφογυρίζετε σε αυτό.

  • Πάρτε λίγο φυσικό φως

«Είναι επίσης σημαντικό να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως το πρωί αμέσως μετά το ξύπνημα», λέει η Harris. Εξηγεί ότι το φυσικό φως θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ξύπνιοι το πρωί και θα σας βοηθήσει επίσης στη ρύθμιση του ρυθμού σας, βοηθώντας σας να κοιμηθείτε καλύτερα

Εφαρμόστε καλή υγιεινή

Η Shelby Harris συνιστά την καλή υγιεινή του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθείτε να περιορίσετε την καφεΐνη εντός 8 ωρών από την ώρα του ύπνου, αποφεύγοντας το αλκοόλ εντός 3 ωρών πριν τον ύπνο και περιορίζοντας τις οθόνες σε 30 έως 60 λεπτά πριν τον ύπνο.

Από την πλευρά του, ο Hafeez προσθέτει ότι το να κάνουμε σκέψεις που προκαλούν άγχος την ώρα του ύπνου (που είναι συνηθισμένο) μπορεί να μας επηρεάσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γνωστικές συμπεριφορικές τεχνικές, όπως η αναπνοή, η μυϊκή χαλάρωση, οι κατευθυνόμενες εικόνες και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν.

newsbeast.gr

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version