Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τα μέτρα που ανακοινώνει σήμερα ο Μητσοτάκης στη Βουλή – Επέκταση του Market Pass, πότε ξεκινά το Youth Pass

Οι 6 άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού

Το όραμά του για την επόμενη τετραετία αναμένεται να ξεδιπλώσει σήμερα το απόγευμα (17.00) από το βήμα της Bουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με το κυβερνητικό επιτελείο να έχει προσθέσει τις τελευταίες πινελιές, όπως προέκυψαν από τις συνεχείς συσκέψεις των τελευταίων ημερών με τους υπουργούς και σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδυάζοντας την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ αλλά και την επίλυση των προβλημάτων στην καθημερινότητα των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast o πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και μέτρα – έκπληξη άμεσης εφαρμογής με στόχο τη στήριξη των πολιτών προκειμένου να λύσουν τη «θηλιά» της ακρίβειας που εξανεμίζει το διαθέσιμο εισόδημά τους. Συγκεκριμένα αναμένεται να ανακοινωθούν τα εξής:

  • Επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του έτους – θα αφορά 2.800.000 νοικοκυριά.
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες και σε συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.
  • Κατάργηση της περικοπής του 30% για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Πλέον οι κρατήσεις θα είναι αναλογικότερες και θα υπολογίζονται με βάση το ύψος του πρόσθετου εισοδήματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας που στοχεύει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και στην προσέκλυση επενδύσεων, τονίζοντας ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια κρίσης συνεπάγεται φθηνότερο κόστος δανεισμού για δημόσιο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και διπλασιασμό των κεφαλαίων από τους νέους επενδυτές.

Αναμένεται ακόμη να αναφερθεί στον στόχο της αύξησης κατά 25% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα έως το 2027, ενώ θα υπενθυμίσει τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της 4ετίας, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα, την καθιέρωση του youth pass από το 2024, την αύξηση 8% ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% (για όσους ασφαλίζουν ακίνητα από φυσικές καταστροφές), τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη και τη μείωση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, από 0,2% σε 0,1%.

Σύμφωνα με πληροφορίες με την αναμόρφωση των μισθολογίων του Δημοσίου που σχεδιάζει η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή από το 2024 ο κατώτατος μισθός να πλησιάσει τα 850 ευρώ, καθώς στόχος είναι να συγκλίνει με αυτόν του ιδιωτικού τομέα. Οι αυξήσεις αυτές – εφόσον επιβεβαιωθούν – ισοδυναμούν με επαναφορά των δώρων στο δημόσιο, καθώς προκύπτουν δύο μισθοί επιπλέον για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παράλληλα, έρχονται αυξήσεις και σε επιδόματα:

  • 70€ με ένα παιδί (από 50€)
  • 120€ με δύο παιδιά (από 70€)
  • 170 € με τρία παιδιά (από 120€)

Το επίδομα θέσης ευθύνης θα αυξηθεί κλιμακωτά έως και 30%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Καθιέρωση του Youth Pass

Το Youth Pass θα είναι της τάξης των 150 ευρώ και θα το λαμβάνουν οι νέοι όταν ενηλικιώνονται. Το ετήσιο κόστος του μέτρου είναι 30 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα το λαμβάνουν περίπου 200.000 νέοι. Η πρώτη εφαρμογή του Youth Pass, που θα ισχύει από το 2024, θα αφορά αρχικά όσους κλείσει τα 18 ή 19 έτη και στη συνέχεια θα αφορά μόνο τους 18χρονους.

Οι 6 βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκης θα είναι οι εξής:

  1. αύξηση του εισοδήματος των πολιτών
  2. ενίσχυση του Εθνικού συστήματος υγείας
  3. καλύτερη δωρεάν δημόσια παιδεία
  4. ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης
  5. ψηφιοποίηση του κράτους
  6. ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος

Το πολιτικό στίγμα

Πέρα όμως από τις οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει και τα πολιτικά του μηνύματα προς τους δικά του στελέχη αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους. Προσβλέποντας σε μια δημιουργική νέα τετραετία χωρίς έκτακτες κρίσεις, όπως η προηγούμενη, ο πρωθυπουργός θα τονίσει εκ νέου ότι απαιτείται σκληρή δουλειά, προκειμένου η χώρα μας να συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Θα πει όχι στην εσωστρέφεια, ξεκαθαρίζοντας πως δεν χωράνε εσωτερικές έριδες, καθώς η προσπάθεια είναι συλλογική και με διαφάνεια και αξιοπιστία θα προχωρήσει η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που απαιτούνται στο κράτος για να καταπολεμηθούν χρόνιες παθογένειες.

Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή

Πέμπτη 6 Ιουλίου

Στις 17:00 ομιλία του πρωθυπουργού

Κύκλος 8 ομιλητών απ’ όλα τα κόμματα

Τοποθετήσεις των υπόλοιπων 7 πολιτικών αρχηγών

Παρασκευή 7 Ιουλίου

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, στο βήμα θα ανέβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές όλων των κομμάτων. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως αργά το βράδυ.

Σάββατο 8 Ιουλίου

Η διαδικασία θα ξεκινήσει το πρωί με ομιλητές υπουργούς και βουλευτές

Στις 4 θα ξεκινήσουν οι δευτερολογίες των αρχηγών με αντίστροφη σειρά από αυτήν που έχουν εκλεγεί τα κόμματά τους

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 11 το βράδυ με την ψηφοφορία για να λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν να επανεξεταστούν, δεν είναι τελεσίδικες

Για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας αλλά θίγοντας τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή επισημαίνοντας δε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μία μεταρρύθμιση η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη θεραπεύοντας παθογένειες που κάνουν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην υπόθεση της δίκης για το Μάτι και τις ποινές, τονίζοντας πως πρόκειται για κρίσεις οι οποίες εάν η Δικαιοσύνη το αποφασίσει μπορούν να επανεξεταστούν και πως δεν είναι τελεσίδικες. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι ποινές επήλθαν από ένα ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και πως εάν ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εθνικές τραγωδίες δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται και να κρίνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Οικονομία λέγοντας πως η παρούσα Κυβέρνηση είναι αυτή που στηρίζει εμπράκτως το εισόδημα των πολιτών όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά όρια συμπληρώνοντας πως όταν η ακρίβεια υποχωρήσει οι αυξήσεις αυτές θα είναι που θα έχουν μείνει μόνιμα. Σημείωσε δε πως αποτελεί επιτυχία για την χώρα που έχει ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τηρώντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως βάζει μία τάξη καθώς στόχος είναι να επιταχυνθεί η απόδοση της Δικαιοσύνης σε μία χώρα που έχει περισσότερους δικαστές σε σχέση με τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά την ίδια ώρα καθυστερεί αισθητά σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ στην έκδοση αποφάσεων.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | Εκσυγχρονίζουμε τη Δικαιοσύνη και την προσαρμόζουμε στις ανάγκες της κοινωνίας

Την επίλυση μιας «μεγάλης χρόνιας εκκρεμότητας» που διαμορφώνει «ένα σύγχρονο πρόσωπο της ελληνικής Δικαιοσύνης, πραγματικά κοντά στον πολίτη», υπογράμμισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι με αυτόν «αντιμετωπίζουμε το κρίσιμο ζήτημα της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης και αξιοποιούμε καλύτερα το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό της. Ξεπερνάμε και στην περίπτωση αυτή μία ακόμα από τις σημαντικές παθογένειες της χώρας και τις διαχρονικές εσωτερικές αδυναμίες του συστήματος, ενώ ενισχύουμε το Κράτος Δικαίου».

Όσα προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο, σημείωσε, «θα υλοποιηθούν με την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας με εξασφαλισμένα 493.000.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ναι, του Ταμείου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπήρξε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και για το οποίο υποστηρίζετε ότι τα χρήματά του προορίζονται για τους λίγους και ισχυρούς. Και για μία ακόμη φορά εκτίθεστε. Διότι μόνο για τους λίγους και ισχυρούς δεν υλοποιούνται τα έργα ψηφιοποίησης διαδικασιών και αρχείων, τα νέα δικαστικά κτίρια, η καλύτερη στελέχωση και κατάρτιση δικαστικών λειτουργών και δικαστικών βοηθών».

Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι «με τα νέα δεδομένα, μειώνεται ο συνολικός χρόνος εκδίκασης σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας κατά 30%, δηλαδή κατά 450 ημέρες», ενώ ειδικά για την Καβάλα, υπογράμμισε ότι διατηρείται το Πρωτοδικείο, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Παράλληλα, ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται το Παγγαίο και η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητά τους.

Επιπρόσθετα, ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης «να λύσουμε οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα με την κάλυψη των δύο κενών οργανικών θέσεων γραμματέων στο νησί της Θάσου».

H Δικαιοσύνη, επισήμανε ο κ. Λαζαρίδης, «την οποία όλοι οφείλουμε να εμπιστευόμαστε σε απόλυτο βαθμό και όχι α λα καρτ, με την παρούσα πολιτική, θεσμική και με κοινωνικό πρόσημο μεταρρύθμιση εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη την υπόσχεσή της για ταχύτερη, ποιοτικότερη, αποδοτικότερη, διαφανή και αξιόπιστη απονομή της. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το δικαστικό σύστημα ενισχύεται και η καθημερινότητα του πολίτη βελτιώνεται. Σε αυτή την προσπάθεια, καλό για τον τόπο θα ήταν να πορευτούμε από κοινού, αφήνοντας στην άκρη τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Στο πλαίσιο αυτό σας καλώ να ψηφίσουμε μαζί το παρόν νομοσχέδιο».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γιάννης Καλλιάνος | Τι απαντά για τα 50 τηλέφωνα στον Άδωνι Γεωργιάδη – «Απηύδυσα, ήθελα να μάθω πότε κάποιος μπαίνει σε ΜΕΘ»

Οι νέες δηλώσεις του Γιάννη Καλλιάνου έρχονται σε συνέχεια των όσων είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 μόλις χθες, Μεγάλη Δευτέρα (29.04.24).

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως ο Γιάννης Καλλιάνος τον πήρε 50 τηλέφωνα, αλλά ο πατέρας του δεν πήρε κρεβάτι ΜΕΘ, γιατί δεν προβλεπόταν.

Μιλώντας σήμερα στην κάμερα της εκπομπής «Το Πρωινό» ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρθηκε στα τηλέφωνα που έκανε στον υπουργό Υγείας.

«Με το που πήγε ο πατέρας μου στο Αττικό, ήταν σε ένα ράντζο και περίμενε. Δεν πήρα κανένα τηλέφωνο, άφησα τον πατέρα μου να του συμπεριφερθούν, όπως συμπεριφέρονται στον κάθε άνθρωπο.

Απηύδησα, τις τελευταίες δυο ημέρες πήρα τον Άδωνι Γεωργιάδη τηλέφωνο για να δούμε τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, πότε μπαίνει κάποιος στη ΜΕΘ. Ο Άδωνις μου είπε πως έγινε ιατρικό συμβούλιο και είναι όλα υπέροχα. Του λέω ‘’Άδωνι θα πεθάνει ο πατέρας μου’’ και μου λέει ‘’Γιάννη δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος που θα βάλει τον πατέρα σου στη ΜΕΘ’’. Δεν έχω χρησιμοποιήσει τη θέση μου πότε για τίποτα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Χάθηκε ένα πολύτιμο χρονικό διάστημα. Γονυπετείς παρακαλούσαμε τον διευθυντή να τον βάλει σε πλατφόρμα. Όταν το αποφάσισε, μετά από λίγες ώρες πέθανε», συμπλήρωσε.

Και επεσήμανε: «Δεν θέλω να καταστρέψω την καριέρα κανενός. Μετά από επαναλαμβανόμενα μηνύματα που έλεγα πως πεθαίνει ο πατέρας μου χωρίς να λαμβάνω απάντηση, είπα πως αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα. Ασφαλώς με τα μηνύματα μου δεν ήθελα να προκαλέσω κακό στον καθηγητή».

Πηγή: newsit.gr

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en