Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tόνωση δεν προσφέρει μόνο ο καφές

image_print

Όταν τα επίπεδα της ενέργειάς μας πέφτουν, τότε η μόνη λύση που μας έρχεται στο μυαλό ακούει στο όνομα καφεΐνη. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες γυναίκες στα 30 τους καταναλώνουν 165 mg καφεΐνης καθημερινά, αριθμός που στην ηλικία των 50 “σκαρφαλώνει” στα 225 mg.

Aυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείπουμε τον πρωινό μας καφέ- ας μην ξεχνάμε και τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που περιέχει, είναι σημαντικό όμως να μην βασιζόμαστε μόνι σε αυτόν για να τα βγάλουμε πέρα «ενεργειακά» στη διάρκεια της ημέρα. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τονώσουμε την ενέργειά μας- παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα από αυτά.

Βάλτε στο στόμα σας μια τσίχλα.
Η τσίχλα δεν δροσίζει απλώς την αναπνοή, αναζωογονεί και το σώμα. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλιο το 2012 έδειξε ότι οι άνθρωποι που μασούσαν τσίχλα για 15 λεπτά ένιωθαν λιγότερο νυσταγμένοι και σε μεγαλύτερη εγρήγορση από εκείνους που δεν το είχαν κάνει. Το μάσημα της τσίχλας αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την ροή αίματος στον εγκέφαλο. Επίσης, ενεργοποιεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την εγρήγορση. Προτιμήστε μία τσίχλα με γεύση μέντας- διεγείρει τις νευρικές ίνες, σαν να ρίχνατε νερό στο πρόσωπό σας.

Επιλέξτε υδατάνθρακες ολικής άλεσης.
Ναι, οι υδατάνθρακες προσφέρουν ενέργεια. Αν όμως προέρχονται από λευκό αλεύρι, θα ανεβάσουν γρήγορα τα επίπεδα της ενέργειάς σας, τα οποία στη συνέχεια θα πέσουν εξίσου απότομα. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, από την άλλη πλευρά, μπορούν να σας χαρίσουν πραγματική ενέργεια. Τα άτομα που αντικατέστησαν τους υδατάνθρακες στη διατροφή τους με ολικής άλεσης, παρουσίασαν αύξηση της ενέργειάς τους. Προσοχή όμως στις υπερβολές. Αν το παρακάνετε θα προκαλέσετε αύξηση της έκκρισης σεροτονίνης, που θα σας προκαλέσει υπνηλία. Η καλύτερη ώρα της ημέρας για μια γενναία δόση από υδατάνθρακες ολικής άλεσης είναι το πρωί.

Ανάψτε τα φώτα.
Τα δυνατά φώρα “ξυπνούν” τον εγκέφαλο.

Μάθετε κάτι νέο.
Για να ξεφύγετε από τη μεσημεριανή νύστα στη δουλειά, συνήθως τσεκάρετε τα e-mail σας, κάνετε κάτι διαφορετικό ή φτιάχνετε τη λίστα “to do” για την επόμενη ημέρα. Το πιο αποτελεσματικό όμως είναι να προσπαθήσετε να μάθετε κάτι νέο- π.χ. να ακούσετε ένα podcast που έχει να κάνει με την εργασία σας.

Φυτέψτε ένα φυτό.
Η κηπουρική, όχι μόνο θα σας σηκώσει από την καρέκλα, αλλά μπορεί να σας διασκεδάσει. Αν την αγαπάτε, η ενασχόληση με αυτήν, θα σας γεμίσει ενέργεια.

Βάλτε το αγαπημένο σας τραγούδι.
Έχετε παρατηρήσει ότι όταν στο ραδιόφωνο παίζει το αγαπημένο σας τραγούδι, οδηγείτε γρηγορότερα; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μουσική είναι ιδιαιτέρως αναζωογονητική- ιδίως όταν παράλληλα τραγουδάτε. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου βρήκαν ότι το τραγούδι αυξάνει την ενέργεια και μειώνει την ένταση, σχεδόν όσο και μία προπόνηση.

Κάντε μασάζ στα αυτιά σας.
Πιέζοντας ελαφρά το εξωτερικό πτερύγιο του αυτιού σας, θα αναζωογονήσετε όλο σας το σώμα. H πιεσοθεραπεία στο συγκεκριμένο σημείο, όπου περνούν οι μεσημβρινοί της ενέργειας, θα βοηθήσει την ενέργεια του σώματος να συνεχίσει να κυλά απρόσκοπτα. Πιέστε την άκρη του αυτιού σας με τα δύο δάχτυλά σας και τρίψτε το απαλά με κινήσεις πάνω-κάτω για 10-30 δευτερόλεπτα.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Γιάννης Ανδριανός: Με απόφαση του Υπουργού Μαργαρίτη Σχοινά συστήνεται Επιστημονική Ομάδα Εργασίας για το Ελληνικό Μέλι και τα Μελισσοκομικά Προϊόντα

image_print

Επιστημονική Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο το ελληνικό μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτη Σχοινά, έπειτα από εισήγηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Ανδριανού.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η κατάρτιση τεκμηριωμένων προτάσεων για την ενίσχυση της ελληνικής μελισσοκομίας, την προστασία των παραγωγών και τη θωράκιση του ελληνικού μελιού απέναντι σε φαινόμενα νοθείας, παράνομων «ελληνοποιήσεων» και παραπλάνησης των καταναλωτών.

Στη νέα Ομάδα Εργασίας συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και της ΑΑΔΕ, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και συνεταιριστικών φορέων του κλάδου.

Μεταξύ των βασικών ζητημάτων που θα εξεταστούν είναι η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων μελισσοκόμων και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νοθείας και των «ελληνοποιήσεων». Παράλληλα, θα καταρτιστούν προτάσεις για την προστασία και ανάδειξη του εγχώριου γενετικού υλικού των μελισσών, αλλά και για την πιστοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ελληνικού μελιού και των υπόλοιπων μελισσοκομικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την ενίσχυση της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και τη διενέργεια αποτελεσματικότερων ελέγχων στην αγορά.

Στις αρμοδιότητες της Ομάδας περιλαμβάνονται ακόμη η ενίσχυση της βιοποικιλότητας και η προστασία των επικονιαστών, καθώς και η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον τομέα της μελισσοκομίας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Ανδριανός χαρακτήρισε την ελληνική μελισσοκομία έναν ιδιαίτερα σημαντικό και δυναμικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, επισημαίνοντας τη συμβολή της τόσο στην αγροτική οικονομία όσο και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Όπως τόνισε, η συγκρότηση της Επιστημονικής Ομάδας αποτελεί ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα στηρίζει τους Έλληνες μελισσοκόμους, θα προστατεύει το ελληνικό μέλι από αθέμιτες πρακτικές και θα ενισχύει την ποιότητα, την αξιοπιστία και την εξωστρέφεια των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη Χαλκιδική, χαρακτηρίζοντάς την «εθνικό πρωταθλητή της μελισσοκομίας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, των δημόσιων φορέων και των ανθρώπων της παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Έλληνες δεν κόβουν τα ταξίδια, αλλά περιορίζουν τις ημέρες των διακοπών

image_print

Η ακρίβεια αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κάνουν διακοπές οι Έλληνες, χωρίς όμως να εξαφανίζει την ανάγκη για ταξίδια. Οι πολυήμερες καλοκαιρινές διακοπές φαίνεται να δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε μικρότερες αποδράσεις, καθώς τα νοικοκυριά επιχειρούν να προσαρμόσουν τις επιλογές τους στο αυξημένο κόστος μετακίνησης, διαμονής και εστίασης.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΝΣΕΤΕ αποτυπώνουν χαρακτηριστικά τη νέα πραγματικότητα. Το 2025 περίπου 5,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Ελλάδας πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους, αριθμός αυξημένος κατά 7,2% σε σχέση με το 2024.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 9,6 εκατομμύρια ταξίδια, παρουσιάζοντας αύξηση 11%, ενώ οι συνολικές ταξιδιωτικές δαπάνες έφτασαν τα 4,12 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 11,3%.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στα ταξίδια για προσωπικούς λόγους, τα οποία ανήλθαν σε 7,93 εκατομμύρια, σημειώνοντας άνοδο 13,7% μέσα σε έναν χρόνο. Οι σχετικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 3,68 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, πίσω από την αύξηση των ταξιδιών κρύβεται μια σημαντική αλλαγή στις συνήθειες των Ελλήνων. Οι αποδράσεις διάρκειας από μία έως τρεις διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 26,7%, γεγονός που δείχνει ότι αρκετοί επιλέγουν να «σπάνε» τις διακοπές τους σε μικρότερα ταξίδια αντί για μία μεγάλη περίοδο διακοπών.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ράλι τιμών στα καύσιμα – Πάνω από τα 2 ευρώ βενζίνη και ντίζελ

image_print

Νέα ανοδική πορεία καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων, με τη διεθνή άνοδο του πετρελαίου να περνά πλέον στις αντλίες και να προκαλεί έντονη ανησυχία σε καταναλωτές και επαγγελματίες, εν μέσω της αυξημένης ζήτησης της θερινής περιόδου.

Η αμόλυβδη βενζίνη έχει ήδη ξεπεράσει το όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο σε αρκετές περιοχές της χώρας, κυρίως σε νησιωτικούς και τουριστικούς προορισμούς, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και το πετρέλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης κινείται κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ το ντίζελ έχει επίσης πλησιάσει σημαντικά το συγκεκριμένο επίπεδο. Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, οι τιμές στην αντλία έχουν ήδη περάσει το «φράγμα» των 2 ευρώ.

Βασικός παράγοντας πίσω από τις νέες ανατιμήσεις είναι η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, με το Brent να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Η διεθνής γεωπολιτική αστάθεια, σε συνδυασμό με την αυξημένη καλοκαιρινή ζήτηση και τις πιέσεις στην προσφορά, μεταφέρεται σταδιακά στην ελληνική αγορά καυσίμων.

Οι αυξήσεις έρχονται μάλιστα λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας κυβέρνησης και διυλιστηρίων για τη συγκράτηση των τιμών. Από τα μέσα Ιουλίου είχε προβλεφθεί έκπτωση περίπου 10 λεπτών ανά λίτρο στην αμόλυβδη 95 οκτανίων και 5 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης, μέσω συνολικής συνεισφοράς 40 εκατ. ευρώ από τα δύο διυλιστήρια.

Ωστόσο, η νέα άνοδος των διεθνών τιμών περιορίζει σημαντικά το όφελος της παρέμβασης, με τις τιμές να επιστρέφουν γρήγορα σε υψηλά επίπεδα.

Η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς το αυξημένο κόστος των καυσίμων επιβαρύνει όχι μόνο τις μετακινήσεις των νοικοκυριών αλλά και το λειτουργικό κόστος επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με τον κίνδυνο οι ανατιμήσεις να περάσουν ευρύτερα στην αγορά.

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το κόστος για όσους πραγματοποιούν μεγάλες αποστάσεις μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και για επαγγελματικούς κλάδους που εξαρτώνται άμεσα από τα καύσιμα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en