Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Tι σημαίνει η συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου για εκκλησιαστική περιουσία- μισθούς

Με μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της εκκλησιαστικής ιεραρχίας ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κάνει πράξη τα περί εξορθολογισμού των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας με συναινετικό τρόπο και να δώσει υπόσταση και νόημα στην ενσωμάτωση της έννοιας της θρησκευτικής ουδετερότητας στο άρθρο 3 του Συντάγματος στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Τα σημεία της Συμφωνίας όπως αποτυπώθηκαν σε κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας – Εκκλησίας, παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της ημέρας, κι ενώ την προηγούμενη ο αρχιεπίσκοπος σε δηλώσεις του εξέφραζε την απορία του πώς εννοεί ο πρωθυπουργός το θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας. Όπως φάνηκε είχε προηγηθεί προετοιμασία το προηγούμενο διάστημα η οποία είχε κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα προκειμένου να προστατευθεί η πρωτοβουλία αυτή και βεβαίως να προκαλέσει αίσθηση.

Επί της ουσίας πρόκειται για έναν συμβιβασμό που εφόσον προχωρήσει νομοθετικά μετά την έγκριση και από την Ιερά Σύνοδο θα φανεί κατά πόσο είναι «win- win» όπως υποστηρίζεται από την κυβέρνηση – ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα προς τα μπρος, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, αλλά και της Ελληνικής Πολιτείας».

Σε κάθε περίπτωση πάντως η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν συνιστά «διαχωρισμό», όρο που άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε, αλλά κυρίως μια τακτοποίηση των οικονομικών ζητημάτων και προσπάθεια αξιοποίησης από κοινού της εκκλησιαστικής περιουσίας μέσω ενός υπό σύσταση κοινού Ταμείου (Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας – ΤΑΕΠ).

Ήδη πάντως διατυπώνεται κριτική ότι αυτή η «τακτοποίηση» τείνει να είναι υπέρ της Εκκλησίας, στο βαθμό που για παράδειγμα η Πολιτεία θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί 10.000 κληρικούς, έστω και αν δε θα λογίζονται πια για δημόσιοι υπάλληλοι. Η μισθοδοσία τους, η οποία διοικητικά περνάει στα χέρια της Εκκλησίας, θα ακολουθεί τη μισθολογική μεταβολή του Δημοσίου.

Το … «Εκκλησιαστικό υπερταμείο»

Σε ό,τι αφορά το ΤΑΕΠ:

• θα διοικείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

• θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

• Προβλέπεται ότι τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

• τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

• η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

Ελιγμός και πιθανά οφέλη

Στην κυβέρνηση φαίνεται να εκτιμούν ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση θα εξισορροπούν την ετήσια επιδότηση για τους μισθούς των κληρικών, ωστόσο αυτό είναι κάτι που χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων. Κατά βάση επιχειρείται ένας ελιγμός όπου, δεδομένων των νομικών δυσκολιών να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός επί του περιουσιακού η κυβέρνηση προτείνει αξιοποίηση από κοινού με το κράτος του τμήματος εκείνου της περιουσίας της Εκκλησίας που εκκρεμεί στα δικαστήρια .

Τα πρακτικά οφέλη για την Πολιτεία αλλά και τα πολιτικά κέρδη για την κυβέρνηση θα γίνουν πιο ξεκάθαρα τις επόμενες ημέρες. Με μια πρώτη ανάγνωση αυτό που αποκομίζει η κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο είναι η στήριξη όπως φαίνεται της Εκκλησίας εν όψει εκλογών και η συναίνεση στην κατοχύρωση της έννοιας της «θρησκευτικής ουδετερότητας» στο άρθρο 3 του Συντάγματος.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει τις επιφυλάξεις και την κριτική της «εποικοδομητικά», δηλαδή με τρόπο που να μην «αδειάζει» την Εκκλησία ενώ υπενθυμίζει την προηγηθείσα σχετική πρωτοβουλία Σαμαρά για την κοινή εταιρεία Κράτους – Εκκλησίας για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας η οποία ενσωματώνεται στο ΤΑΕΠ.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Κομοτηνή ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

Τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη επισκέφτηκε σήμερα το πρωί, κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ, βουλευτή Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον βουλευτή Σερρών και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσο Χατζηβασιλείου και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρη Γαλαμάτη.

Στην σύσκεψη που ακολούθησε έγινε ανταλλαγή απόψεων και ο κ. Τοψίδης αναφέρθηκε στο θετικό αντίκτυπο που έχουν οι τακτικές επισκέψεις των υπουργών και από η συζήτηση από κοντά των προβλημάτων της Περιφέρειας και μάλιστα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί λύσεις, για ορισμένα από αυτά και μεταξύ αυτών ανέφερε και το Φράγμα του Μαρμαρά στο Δήμο Παγγαίου.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στα φοιτητικά του χρόνια στην Κομοτηνή, στους αγώνες που συμμετείχε και μεταξύ αυτών ανέφερε και την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ σημείωσε ότι η ενίσχυση του Δ.Π.Θ. είναι ένα από τα βήμα που ήδη έχουν δρομολογηθεί, για την ανάδειξη της Περιφέρειας σε ακρογωνιαίο λίθο της χώρας και της ενίσχυσης της σε όλα τα επίπεδα.

Σε παρέμβασή του ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο θετικό αντίκτυπο που έχουν οι συχνές παρουσίες των υπουργών στην επαρχία και η εξέταση των προβλημάτων από κοντά και σημείωσε ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ενταχθεί στις δράσεις της κυβέρνησης, η παρουσία των υπουργών στην επαρχία, κοντά στα προβλήματα των πολιτών, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κώστας Κουκούλας: “Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αντίστασης και αντεπίθεσης”

Σε συνέντευξη του στον Αναλυτή, ο Κώστας Κουκούλας, γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής του ΚΚΕ στην Καβάλα, αναλύει το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών και εξηγεί γιατί οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν το ΚΚΕ.

Δημοσιογράφος: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κύριο διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών;

Κώστας Κουκούλας:  Το κύριο διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η στάση των λαών της Ευρώπης απέναντι στις πολιτικές που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια ένωση που προωθεί τη λιτότητα, την ανεργία και την εκμετάλλευση ή αν θα δώσουν δύναμη στις δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δημοσιογράφος: Γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές;

Κώστας Κουκούλας: Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει ανοιχτά και ξεκάθαρα τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους μονοπωλιακούς ομίλους που αυτές υπηρετούν. Το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, προτείνοντας μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λεωνίδας Παππάς: “Με το ΠΑΣΟΚ για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της βιώσιμης ανάπτυξης”

Σε συνέντευξη του στον Αναλυτή, ο Λεωνίδας Παππάς, πολιτευτής στην Καβάλα του ΠΑΣΟΚ, αναλύει το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών και εξηγεί γιατί οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογράφος: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κύριο διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών;

Λεωνίδας Παππάς:  Το κύριο διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών είναι η πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως η κοινωνική συνοχή, η οικονομική ανάπτυξη, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η δημοκρατία. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί προς μια κατεύθυνση προόδου και δικαιοσύνης ή αν θα συνεχίσει σε μια πορεία αυξανόμενων ανισοτήτων και απομακρυσμένων πολιτικών ελίτ.

Δημοσιογράφος: Γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές;

Λεωνίδας Παππάς: Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μακρά ιστορία προάσπισης της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της προόδου. Σε αυτές τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια Ευρώπη που θα λειτουργεί για όλους τους πολίτες της, με έμφαση στην αναδιανομή του πλούτου, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en