ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tα προβλήματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις μετά τον ρωσικό αποκλεισμό από το SWIFT

*Του Γιώργου Λαμπίρη

Εναλλακτικές οδούς αναζητούν ελληνικές επιχειρήσεις που είτε προμηθεύονται προϊόντα από τη Ρωσία, είτε διαθέτουν προϊόντα στη ρωσική αγορά, δεδομένης της αποπομπής της Ρωσίας από το διεθνές δίκτυο πληρωμών, SWIFT, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο Capital.gr.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις εμπορικές συναλλαγές που διατηρούν με τη Ρωσία, θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές μέσω τραπεζών που βρίσκονται σε τρίτες χώρες.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Capital.gr ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εφαρμόζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της οποίας διακόπτονται οι συναλλαγές με τις ρωσικές τράπεζες.

Όπως εξηγούν, εάν κάποια επιχείρηση έχει στείλει παραγγελία στη Ρωσία και αναμένει την εξόφλησή της, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα λόγω της υφιστάμενης κατάστασης.

Η οδηγία προς όλες τις τράπεζες από πλευράς της τράπεζας της Ελλάδας είναι σαφής και προβλέπει ότι απαγορεύονται όλες οι συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ή με οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα που ενεργεί για λογαριασμό ή υπό τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει για παράδειγμα η περίπτωση κατά την οποία μία εταιρεία με έδρα τη Ρωσία διατηρεί λογαριασμό σε μη ρωσική τράπεζα, μέσω της οποίας μπορεί να εκτελέσει συναλλαγές προς ελληνικές επιχειρήσεις.

Intercomm Foods: Διέκοψε τις φορτώσεις προς τη Ρωσία

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της βιομηχανίας τροφίμων, Intercomm, με έδρα τη Λάρισα, Στέργιου Τσαγκούλη.

Η εταιρεία της οποίας ηγείται τυποποιεί – μεταξύ άλλων – συσκευασμένη επιτραπέζια ελιά με την ετικέτα “Delfi” και προμηθεύει και τη ρωσική αγορά, όπου δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικής εμπορικής εταιρείας που εδρεύει στη Μόσχα.

Ο κύκλος εργασιών της Intercomm Foods για το 2021 ανήλθε στα 95 εκατ. ευρώ. Όπως λέει ο κύριος Τσαγκούλης “αυτή τη στιγμή έχουμε διακόψει τις φορτώσεις προς τη Ρωσία”. Η έκθεση που παρουσιάζει στη Ρωσία η Intercomm Foods ανέρχεται σύμφωνα με τον κύριο Τσαγκούλη σε μονοψήφιο ποσοστό επί του τζίρου της.

Περιπλεγμένα τα πράγματα λόγω της διακοπής του SWIFT

Επί του παρόντος η επιχείρηση τηρεί στάση αναμονής δεδομένων των εξελίξεων. “Σε κάθε περίπτωση υφίσταται ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με την υποτίμηση του ρουβλιού.

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής τα προϊόντα που διακινούνται στη Ρωσία. Επιπλέον είναι δυσχερής η κατάσταση μετά την διακοπή του SWIFT.

Eίναι αρκετά περιπλεγμένο το τοπίο. Πώς θα φτάσουν τα χρήματα στην Ελλάδα;”, αναρωτιέται ο κύριος Τσαγκούλης. Ο ίδιος εκτιμά πως το πιθανότερο σενάριο θα είναι οι συναλλαγές να εκτελούνται στην πορεία μέσω τρίτων χωρών, ωστόσο επισημαίνει ότι οι προμήθειες των κινήσεων αυτών θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Όμιλος Σαράντη: Περιορισμένη η επίδραση της θυγατρικής στη Ρωσία– Στο 6,7% ο τζίρος της Ουκρανίας από τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών

Πηγές κοντά στον όμιλο Σαράντη αναφέρουν στο Capital.gr ότι η επίδραση για τον όμιλο είναι ιδιαίτερα περιορισμένη στη Ρωσία – διατηρεί θυγατρική εμπορική εταιρεία -, σε επίπεδα μικρότερα του 0,5% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών και ακόμα μικρότερο ποσοστό επί της ενοποιημένης κερδοφορίας.

Ωστόσο ο όμιλος διατηρεί παραγωγή στην Ουκρανία, όπου η παραγωγή έχει διακοπεί από την πρώτη ημέρα της εισβολής και το εργοστάσιο παραμένει κλειστό. Η βιομηχανική μονάδα του ομίλου βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, στην περιοχή του Kaniv.

Για λογαριασμό του ομίλου στην Ουκρανία απασχολούνται 600 άτομα, εκ των οποίων περίπου οι μισοί εργαζόμενοι βρίσκονταν στο εργοστάσιο. Η Ουκρανία κατά τις ίδιες πηγές αποτελεί το 6,7% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται στρατηγικού ενδιαφέροντος η δραστηριοποίηση στην Ουκρανία, η εκτίμηση από πλευράς ομίλου είναι ότι η επίδραση των γεγονότων που σχετίζονται με την Ergopack, δεν θα είναι ιδιαίτερα σημαντική σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων.

Επισημαίνεται ότι περίπου το 50% των πωλήσεων της Ουκρανίας προέρχονται από εξαγωγές σε χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία, το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες πραγματοποιούνται σε δολάριο.

Την ίδια στιγμή ο όμιλος διερευνά αυτή την περίοδο διέξοδο για να καλύψει την διακοπή της παραγωγής στην Ουκρανία.

Mύλοι Κεπενού: Διακοπή των παραγγελιών σιταριού από Ρωσία – Ουκρανία μέχρι νεοτέρας

Από την πλευρά της η εισηγμένη εταιρεία παραγωγής αλεύρων, Μύλοι Κεπενού, έχει προχωρήσει στην διακοπή των παραγγελιών της από τις δύο σιτοπαραγωγικές χώρες Ρωσία – Ουκρανία, από τις οποίες προμηθεύεται περίπου το 30% των ποσοτήτων που επεξεργάζεται.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, Ελένη Κεπενού, η άνοδος των τιμών στο σιτάρι λόγω των εξελίξεων, αποτέλεσε το λόγο για τον οποίο η εταιρεία έχει διακόψει τις αγορές της. Ωστόσο η εταιρεία κατά την κυρία Κεπενού διατηρεί ικανά αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες της κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version