Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι της τελευταίας στιγμής

Μια σειρά σεναρίων φέρνουν τους Σωκράτη Φάμελλο, Παύλο Πολάκη αλλά και Διονύση Τεμπονέρα να μην έχουν «παραιτηθεί» από την ιδέα μιας δικής τους καθόδου στην κούρσα για την ηγεσία

Τυπικά και όπως αποφάσισε η τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου και εδώ θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την έγκριση και τυπικά των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του χώρου.

Για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ για τις υποψηφιότητες που εγκρίθηκαν από την τελευταία ΚΕ (δηλαδή τους Εφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Στέφανο Τζουμάκα) δεν απαιτούνται υπογραφές.

Με τα ως τώρα δεδομένα οι υποψήφιοι είναι αυτοί που αναφέρθηκαν και οι οποίοι έχουν ήδη διανύσει ένα σημαντικό μέρος της προεκλογικής τους τροχιάς με περιοδείες, παρεμβάσεις και συνεντεύξεις, ακόμη και εκατέρωθεν βολές.

Και επιπλέον έχουν δώσει και το δικό τους διακριτό στίγμα για το τι κόμμα θέλουν, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει, ακόμη και το είδος του πολιτικού λόγου και σχεδίου που πρέπει να παραγάγει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή.

Κι όμως στα χαρτιά πολλών δημοσιολόγων και στελεχών του κόμματος τα ονόματα δεν έχουν κλείσει και μια σειρά σεναρίων φέρνουν τους Σωκράτη Φάμελλο, Παύλο Πολάκη αλλά και Διονύση Τεμπονέρα να μην έχουν «παραιτηθεί» από την ιδέα μιας δικής τους καθόδου – έστω και την τελευταία στιγμή.

Ενότητα από Φάμελλο

Ο Σωκράτης Φάμελλος που σήμερα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξημένες μετοχές εσωτερικά εδώ και καιρό.

Μάλιστα την εβδομάδα που πέρασε… διακτινίστηκε στην πυρόπληκτη Ρόδο και έκανε αυτοψία στην παραλία της Αγίας Μαρίνας με κριτική στην κυβέρνηση για τους δημόσιους  χώρους αλλά και τις εργασιακές συνθήκες. Ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει την κάθοδό του ενώ εκφράζει ένα κομμάτι του προεδρικού ρεύματος που πλέον έχει χάσει ένα μέρος της αναφοράς του στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και δεν διανοείται να μην υπενθυμίζει την τσιπρική συμβολή στη διαδρομή του εν λόγω πολιτικού χώρου.

«Ανέλαβα μία μεγάλη ευθύνη ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Οφείλω να εκφράζω και να εξασφαλίζω την ενότητα του κόμματός μας καθώς και να στηρίζω την τεκμηριωμένη παρέμβασή μας για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, όπως και κάνουμε τον τελευταίο μήνα μέσα και έξω από τη Βουλή.

Αυτή είναι η προτεραιότητά μου», είπε ο Φάμελλος πρόσφατα («Βραδυνή») και ενίσχυσε τα παραπάνω σενάρια και δη συμπληρώνοντας: «Από την άλλη έχω πει πολλές φορές ότι δεν έχει σημασία μόνο το πρόσωπο που θα είναι ο/η επόμενος/η πρόεδρος του κόμματός μας αλλά και πώς θα δημιουργήσουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και θα διαμορφώσουμε τη νέα πολιτική του πρόταση.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα και εγώ να συμβάλω και να εξασφαλίσω την επόμενη δυναμική ημέρα του κόμματός μας».

Ολα ανοικτά από Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης με τη σειρά του μέσω των κοινωνικών δικτύων άνοιξε τη συζήτηση ο ίδιος για μια δική του υποψηφιότητα λόγω δύο νέων δεδομένων: πρώτον, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει ανεβάσει τους τόνους όχι μόνο κατά της κυβέρνησης, μα έχει εκτοξεύσει βολές και κατά ορισμένων εκ των υποψηφίων.

Πιο χαρακτηριστική ήταν η ανάρτησή – παρέμβασή του που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας δικής του σκέψης για υποψηφιότητα: «Βλέπω διάφορες συνεντεύξεις υποψηφίων προέδρων και μιλώ για Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου όπου δε βλέπω γραμμή συγκεκριμένη, απλά γενικές ρετσέτες, χαρακτηρισμούς και εκτιμήσεις για τον Τσίπρα, εκθέσεις καλολογικών στοιχείων και γενικώς έπεα πτερόεντα… Στην τοποθέτησή μου στην Κεντρική Επιτροπή είπα συγκεκριμένες θέσεις που είναι ο κορμός ενός πολιτικού σχεδίου, πέρα από τη συγκεκριμένη κριτική του γιατί χάσαμε.

Περιμένω κάτι αντίστοιχο από όλους τους υποψηφίους…. Ξαναβάζω την ομιλία μου για επανάληψη… γιατί με έχετε βάλει σε σκέψεις…», έγραψε ο Παύλος Πολάκης. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως μόνον αμελητέο δεν είναι το μέρος της συριζαϊκής βάσης που θα καλόβλεπε μια σφακιανή υποψηφιότητα και που θεωρεί «στενές πολιτικά» τις επιλογές των Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου.

Και το τελευταίο έχει σχέση με την περιδίνηση και τριχοτόμηση της άλλοτε ενιαίας προεδρικής ομάδας που στη μετά Τσίπρα ημέρα αναζητά τον βηματισμό της, αν και πλέον διαμοιράζεται στους μέχρι τώρα υποψηφίους (το μεγάλο μέρος της έχει συστρατευθεί με την Εφη Αχτσιόγλου αλλά και ένα έτερο με τον Νίκο Παππά).

#Οι μετοχές του Τεμπονέρα

Με αυτό το δεύτερο δεδομένο συνδέεται και το σενάριο μιας υποψηφιότητας του Διονύση Τεμπονέρα που σύμφωνα με μια ανάγνωση θα καλόβλεπε όχι μόνον ένα μέρος της τάσης όπου εκείνος εγγράφεται (της ΡΕΝΕ) αλλά και μιας πασοκογενούς βάσης.

Βέβαια ο ίδιος έχει αφήσει πίσω ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως η όλη του στάση και παρέμβαση μετά την παραίτηση Τσίπρα και το όλο δικό του μανιφέστο για το τι διάλογο και διαδικασίες θα πρέπει να είχαν πυροδοτηθεί στο κόμμα, έχουν ανεβάσει επίσης τις μετοχές του στο «χρηματιστήριο» της Κουμουνδούρου.

Κάτι που δίνει χώρο στο ότι ο ίδιος θα μπορούσε υπό όρους να είναι υποψήφιος και παρά το γεγονός πως έχει υπερψηφιστεί στο κόμμα ένα χρονοδιάγραμμα διαδικασιών που εκείνον δεν τον έχει βρει σύμφωνο.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη Κυριάκου Χαρακίδη στα Δικαστήρια Δράμας

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου ο υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας, Κυριάκος Χαρακίδης, επισκέφθηκε τα Δικαστήρια της πόλης, προκειμένου να πληροφορηθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκεί εργαζόμενοι.

Αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα, όπως οι ελλείψεις προσωπικού και η έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης, η λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου, καθώς και τα προβλήματα των εγκαταστάσεων και των κοινόχρηστων χώρων των Δικαστηρίων.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας, Κυριάκος Χαρακίδης, άκουσε με προσοχή τα ζητήματα που του τέθηκαν και τόνισε την αμέριστη συμπαράστασή του για την επίλυσή τους.

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς του Δήμου για την ανάπλαση της Πλατείας Δικαστηρίων, ενός σημαντικού ιστορικού χώρου στο κέντρο της πόλης.

Η συνεργασία μαζί τους είναι αυτονόητη και πάντα εποικοδομητική.

Για μια λειτουργική πόλη.

Για να πάμε την Δράμα μπροστά!

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Κομοτηνή Δυνατά”: Τραγική η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Κομοτηνής

Η διαχείριση  των αδέσποτων είναι  ένα από τα σοβαρότερα  ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, καίριο θέμα της  καθημερινότητας  και  πλέον πεδίο έκφρασης ακραίων αντιδράσεων καθώς  η  Δημοτική Αρχή Γκαράνη απέτυχε πλήρως στην επίλυση του ζητήματος, και είναι η αποκλειστικά αρμόδια και υπεύθυνη για αυτό

Η αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος δεν επαφίεται σε καλές προθέσεις ή σε μονοδιάστατες Τραγική η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Κομοτηνής

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο κ. Γκαράνης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την ευθύνη του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αδέσποτα στο Δήμο μας.

δράσεις. Απαιτεί πολιτική βούληση, στρατηγική, συνοχή και σύνθεση, ορατό και ρεαλιστικό στόχο από όλους, όσους θέλουν και μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Επιπλέον η συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού των ζώων έχει δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά κυρίως των ίδιων των ζώων.

Αντί να φροντίσουν να βελτιώσουν και να αυξήσουν τις δομές φιλοξενίας και να εντατικοποιήσουν τα προγράμματα υιοθεσίας, αντί να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους για στειρώσεις και ηλεκτρονικές σημάνσεις, όπως υπόσχονταν στην αρχή της θητείας τους, ο κ. Γκαράνης και οι συνεργάτες του αδιαφόρησαν πλήρως και εμφανώς άφησαν ζώα και ανθρώπους στην τύχη τους. Και μαζί και την κατάσταση στην πόλη και τα χωριά.

Ταυτόχρονα παρακολουθούμε τον δήμαρχο να επαίρεται για τα ποσά που δαπανώνται στον Δήμο Κομοτηνής για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων – που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο! – ενώ η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά.

Την ίδια στιγμή καταγγέλλει του γειτονικούς δήμους για το χάλι που επικρατεί μέσα στην πόλη μας, ενώ δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία για κοινές δράσεις και συνεργασίες, ούτε καν για να θέσει το πρόβλημα επί τάπητος. Και παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων του κυνοκομείου, το πρόβλημα διογκώνεται λόγω της αναποτελεσματικότητας του Δημάρχου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο πάνω έχει ακόμα το πετρέλαιο; Εκτιμήσεις που τρομάζουν

Τι αναφέρουν οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους κατά τις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Ασία, αφού τα αποθέματα αργού σε βασικό αποθηκευτικό κόμβο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.
Τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν στα 22 εκατομμύρια βαρέλια την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA). Πρόκειται για πτώση 943.000 βαρελιών σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate άγγιξαν τα 95,03 δολάρια το βαρέλι κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Τελευταία διαπραγματεύονταν στα 94,61 δολάρια το βαρέλι. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 1,05% στα 97,56 δολάρια το βαρέλι.

«Η σημερινή δράση των τιμών φαίνεται να βασίζεται στο Cushing, καθώς φτάνει σε χαμηλό 22 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022», δήλωσε στο CNBC ο Bart Melek, διευθύνων σύμβουλος της TD Securities.

Εάν τα αποθέματα συνεχίσουν να πέφτουν κάτω από αυτά τα επίπεδα, θα είναι «σκληρό» να βγαίνει αργό στην αγορά, δήλωσε η Melek στο «Street Signs Asia» του CNBC.

Προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε «υψηλά επίπεδα» για το υπόλοιπο του έτους και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το ράλι αν το παγκόσμιο καρτέλ πετρελαίου OPEC+ διατηρήσει περιορισμένες τις προμήθειες.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: