Τυπικά και όπως αποφάσισε η τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου και εδώ θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την έγκριση και τυπικά των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του χώρου.
Για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ για τις υποψηφιότητες που εγκρίθηκαν από την τελευταία ΚΕ (δηλαδή τους Εφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Στέφανο Τζουμάκα) δεν απαιτούνται υπογραφές.
Με τα ως τώρα δεδομένα οι υποψήφιοι είναι αυτοί που αναφέρθηκαν και οι οποίοι έχουν ήδη διανύσει ένα σημαντικό μέρος της προεκλογικής τους τροχιάς με περιοδείες, παρεμβάσεις και συνεντεύξεις, ακόμη και εκατέρωθεν βολές.
Και επιπλέον έχουν δώσει και το δικό τους διακριτό στίγμα για το τι κόμμα θέλουν, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει, ακόμη και το είδος του πολιτικού λόγου και σχεδίου που πρέπει να παραγάγει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή.
Κι όμως στα χαρτιά πολλών δημοσιολόγων και στελεχών του κόμματος τα ονόματα δεν έχουν κλείσει και μια σειρά σεναρίων φέρνουν τους Σωκράτη Φάμελλο, Παύλο Πολάκη αλλά και Διονύση Τεμπονέρα να μην έχουν «παραιτηθεί» από την ιδέα μιας δικής τους καθόδου – έστω και την τελευταία στιγμή.
Πλώρη για τα ελληνικά νησιά βάζουν οι ΗΠΑ
Ενότητα από Φάμελλο
Ο Σωκράτης Φάμελλος που σήμερα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξημένες μετοχές εσωτερικά εδώ και καιρό.
Μάλιστα την εβδομάδα που πέρασε… διακτινίστηκε στην πυρόπληκτη Ρόδο και έκανε αυτοψία στην παραλία της Αγίας Μαρίνας με κριτική στην κυβέρνηση για τους δημόσιους χώρους αλλά και τις εργασιακές συνθήκες. Ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει την κάθοδό του ενώ εκφράζει ένα κομμάτι του προεδρικού ρεύματος που πλέον έχει χάσει ένα μέρος της αναφοράς του στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και δεν διανοείται να μην υπενθυμίζει την τσιπρική συμβολή στη διαδρομή του εν λόγω πολιτικού χώρου.
«Ανέλαβα μία μεγάλη ευθύνη ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Οφείλω να εκφράζω και να εξασφαλίζω την ενότητα του κόμματός μας καθώς και να στηρίζω την τεκμηριωμένη παρέμβασή μας για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, όπως και κάνουμε τον τελευταίο μήνα μέσα και έξω από τη Βουλή.
Αυτή είναι η προτεραιότητά μου», είπε ο Φάμελλος πρόσφατα («Βραδυνή») και ενίσχυσε τα παραπάνω σενάρια και δη συμπληρώνοντας: «Από την άλλη έχω πει πολλές φορές ότι δεν έχει σημασία μόνο το πρόσωπο που θα είναι ο/η επόμενος/η πρόεδρος του κόμματός μας αλλά και πώς θα δημιουργήσουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και θα διαμορφώσουμε τη νέα πολιτική του πρόταση.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα και εγώ να συμβάλω και να εξασφαλίσω την επόμενη δυναμική ημέρα του κόμματός μας».
Ολα ανοικτά από Πολάκη
Ο Παύλος Πολάκης με τη σειρά του μέσω των κοινωνικών δικτύων άνοιξε τη συζήτηση ο ίδιος για μια δική του υποψηφιότητα λόγω δύο νέων δεδομένων: πρώτον, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει ανεβάσει τους τόνους όχι μόνο κατά της κυβέρνησης, μα έχει εκτοξεύσει βολές και κατά ορισμένων εκ των υποψηφίων.
Πιο χαρακτηριστική ήταν η ανάρτησή – παρέμβασή του που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας δικής του σκέψης για υποψηφιότητα: «Βλέπω διάφορες συνεντεύξεις υποψηφίων προέδρων και μιλώ για Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου όπου δε βλέπω γραμμή συγκεκριμένη, απλά γενικές ρετσέτες, χαρακτηρισμούς και εκτιμήσεις για τον Τσίπρα, εκθέσεις καλολογικών στοιχείων και γενικώς έπεα πτερόεντα… Στην τοποθέτησή μου στην Κεντρική Επιτροπή είπα συγκεκριμένες θέσεις που είναι ο κορμός ενός πολιτικού σχεδίου, πέρα από τη συγκεκριμένη κριτική του γιατί χάσαμε.
Περιμένω κάτι αντίστοιχο από όλους τους υποψηφίους…. Ξαναβάζω την ομιλία μου για επανάληψη… γιατί με έχετε βάλει σε σκέψεις…», έγραψε ο Παύλος Πολάκης. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως μόνον αμελητέο δεν είναι το μέρος της συριζαϊκής βάσης που θα καλόβλεπε μια σφακιανή υποψηφιότητα και που θεωρεί «στενές πολιτικά» τις επιλογές των Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου.
Και το τελευταίο έχει σχέση με την περιδίνηση και τριχοτόμηση της άλλοτε ενιαίας προεδρικής ομάδας που στη μετά Τσίπρα ημέρα αναζητά τον βηματισμό της, αν και πλέον διαμοιράζεται στους μέχρι τώρα υποψηφίους (το μεγάλο μέρος της έχει συστρατευθεί με την Εφη Αχτσιόγλου αλλά και ένα έτερο με τον Νίκο Παππά).
#Οι μετοχές του Τεμπονέρα
Με αυτό το δεύτερο δεδομένο συνδέεται και το σενάριο μιας υποψηφιότητας του Διονύση Τεμπονέρα που σύμφωνα με μια ανάγνωση θα καλόβλεπε όχι μόνον ένα μέρος της τάσης όπου εκείνος εγγράφεται (της ΡΕΝΕ) αλλά και μιας πασοκογενούς βάσης.
Βέβαια ο ίδιος έχει αφήσει πίσω ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως η όλη του στάση και παρέμβαση μετά την παραίτηση Τσίπρα και το όλο δικό του μανιφέστο για το τι διάλογο και διαδικασίες θα πρέπει να είχαν πυροδοτηθεί στο κόμμα, έχουν ανεβάσει επίσης τις μετοχές του στο «χρηματιστήριο» της Κουμουνδούρου.
Κάτι που δίνει χώρο στο ότι ο ίδιος θα μπορούσε υπό όρους να είναι υποψήφιος και παρά το γεγονός πως έχει υπερψηφιστεί στο κόμμα ένα χρονοδιάγραμμα διαδικασιών που εκείνον δεν τον έχει βρει σύμφωνο.