Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ | Νέα ονόµατα στην ευρωλίστα

Το νέο πακέτο µε ονόµατα υποψήφιων ευρωβουλευτών του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία θα δώσει στη δηµοσιότητα η Κουµουνδούρου την ερχόµενη Τρίτη

Θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του κόµµατος υπό τον Αλέξη Τσίπρα µε αντικείµενο τις ευρωεκλογές και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η οποία τύποις θα επικυρώσει τις νέες υποψηφιότητες.

Ως εκ τούτου, µετά και την κατάργηση του ασυµβίβαστου στην ιδιότητα µεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, αναµένεται να ανακοινωθούν και επισήµως πλέον οι υποψηφιότητες της Ελενας Κουντουρά και του Σπύρου ∆ανέλλη, χωρίς να τίθεται προσώρας ζήτηµα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σηµειωτέον πως εδώ και ηµέρες ο πρώην βουλευτής του Ποταµιού έχει ενταχθεί και λογίζεται ότι ανήκει στην πρωτοβουλία «Γέφυρα».

Επίσης, το επόµενο διάστηµα θα ανακοινωθεί και η υποψηφιότητα της πρώην βουλευτού της ∆ΗΜΑΡ και στελέχους της «Γέφυρας» Μαρίας Ρεπούση.

Και καλλιτέχνες

Οι πληροφορίες επιµένουν ότι έχουν «κλειδώσει» οι υποψηφιότητες του Πέτρου Κόκκαλη αλλά και του «∆ράκου» του ελληνικού µπάσκετ Παναγιώτη Γιαννάκη. Επίσης, συγκλίνουν στο ότι το ευρωψηφοδέλτιο θα εµπλουτιστεί και από προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συµπαραταχθούν στο προοδευτικό µέτωπο. Η είδηση βρίσκεται στο ότι στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ αναµένεται να βρεθούν και ονόµατα σηµερινών βουλευτών του κόµµατος που επιθυµούν να δοκιµάσουν την τύχη τους στην Ευρωβουλή.

Οι βουλευτές θα αξιοποιήσουν την κατάργηση του ασυµβίβαστου, δίνοντας µε αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να «ρίξει» και πολιτικά πρόσωπα στη µάχη για τις ευρωεκλογές που µπορούν να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία. Κατά τα άλλα, η µετάθεση της ανοιχτής διαδικασίας της «πρώτης» του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία για τις 6 Απριλίου δίνει τη δυνατότητα στην Κουµουνδούρου για καλύτερη οργάνωσή της και συµµετοχή και πολιτικών κινήσεων από την περιφέρεια σε αυτήν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναδειχθεί µια πλατιά εκλογική επιτροπή -ίσως και άνω των 100 µελών- στην οποία θα εκπροσωπούνται όλα τα κόµµατα, κινήσεις και συλλογικότητες που στηρίζουν το προοδευτικό µέτωπο, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και ένα µικρότερο συντονιστικό όργανο που θα καθορίζει τις εκδηλώσεις, τα οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήµατα και συνολικά τη γραµµή στον δρόµο προς τις ευρωεκλογές. Ηδη, άλλωστε, έχουν συγκροτηθεί δύο επιτροπές: η µία είναι οργανωτικού χαρακτήρα και η δεύτερη ασχολείται µε τα ευρωπαϊκά κείµενα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν πως µε την αναβολή της εκδήλωσης της 27ης Μαρτίου -που δεν εξυπηρετούσε γιατί ήταν και καθηµερινή µεσοβδόµαδα- και την πραγµατοποίησή της το Σάββατο 6 Απριλίου στο Τάε Κβον Ντο απαντάται και η κριτική που ασκήθηκε από το ΚΙΝΑΛ, πως δηλαδή η Κουµουνδούρου επιχειρεί αντιπερισπασµό στο συνέδριο της Χαριλάου Τρικούπη. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως εσωτερικές συζητήσεις προκάλεσε στη «Γέφυρα» η πρόσφατη παρέµβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σηµίτη στη Θεσσαλονίκη – και πρώτιστα ο τρόπος µε τον οποίο τοποθετήθηκε απέναντι στη Συµφωνία των Πρεσπών.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Σχεδόν ένα μισθό επιπλέον ξοδεύουν φέτος τα νοικοκυριά στα σούπερ μάρκετ

Έρευνα του του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών αποκαλύπτει ότι ένα μισθό επιπλέον ξοδεύουν φέτος τα νοικοκυριά στα σούπερ μάρκετ

Έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών και δημοσιεύει η «Απογευματινή», αποκαλύπτει ότι σχεδόν έναν επιπλέον µισθό (552 ευρώ) περισσότερο ξοδεύουν φέτος τα νοικοκυριά στα σούπερ µάρκετ λόγω της ακρίβειας.

Από τα στοιχεία της έρευνας, που διενεργήθηκε τηλεφωνικά τον Ιανουάριο σε δείγµα 1.880 νοικοκυριών, προκύπτει ότι η µέση δαπάνη για τις απαραίτητες προµήθειες έχει αυξηθεί κατά 14,2%, στα 370 ευρώ τον µήνα (4.440 ευρώ ετησίως) από 324 ευρώ (3.088 ευρώ ετησίως) πέρυσι ή κατά 46 ευρώ τον µήνα.

Όµως συντριπτικά µεγαλύτερο είναι το ποσοστό των καταναλωτών που δαπανά περισσότερα χρήµατα, αφού το 75% των καταναλωτών δηλώνει ότι χρειάζεται ως 450 ευρώ τον µήνα για το σουπερµάρκετ.

Σχεδόν 1 στους 10 καταναλωτές δηλώνει ότι δεν µπορεί να αγοράσει ούτε τα στοιχειώδη

Η συντριπτική πλειονότητα (90,3%) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δυσκολεύεται οικονοµικά εξαιτίας των αυξηµένων τιµών, ειδικά στα τρόφιµα που εξακολουθούν να αυξάνονται µε ρυθµούς υπερδιπλάσιους του πληθωρισµού. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές στρέφονται όλο και πιο έντονα σε φθηνότερες και λιγότερες αγορές, ενώ οι µισοί δηλώνουν ότι περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα προϊόντα.

Σχεδόν ένας στους δέκα καταναλωτές δηλώνει ότι δεν µπορεί να αγοράσει ούτε τα στοιχειώδη.

Την ακρίβεια προσπαθούν να την καταπολεµήσουν γεµίζοντας το καλάθι τους µε όλο και περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Το µερίδιο των private labels στο καλάθι αγορών έχει φτάσει να αντιστοιχεί φέτος στο 36% από 33% πέρυσι. Το ποσοστό των κωδικών που δεν αντιστοιχούν σε επώνυµα προϊόντα διαµορφώνεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 19 χρόνια που το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο διενεργεί τη συγκεκριµένη έρευνα.

Επιμένουν ελληνικά οι καταναλωτές

Ανεξαρτήτως αν µιλάµε για επώνυµα ή ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα, πολύ ψηλά στις προτιµήσεις των καταναλωτών είναι εκείνα που παράγονται στην Ελλάδα. Το 81% των ερωτηθέντων απάντησε στο πλαίσιο της έρευνας ότι όταν βρίσκει στο σουπερµάρκετ ελληνικά προϊόντα τα προτιµά από τα εισαγόµενα. Επιπροσθέτως, το 66% των ερωτηθέντων διαπιστώνει στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα ελληνικής παραγωγής, το 89% δηλώνει ότι θέλει να αναγράφεται στη συσκευασία ότι ένα προϊόν είναι ελληνικής παραγωγής, το 65% πιστεύει ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν καλύτερη ασφάλεια και ποιότητα, το 93% πιστεύει ότι προτιµώντας ελληνικά προϊόντα στηρίζει την παραγωγή της χώρας και το 83% θεωρεί ότι προτιµώντας ελληνικά προϊόντα βοηθά στη µείωση της ανεργίας.

Το 68% θεωρεί ότι για την ακρίβεια ευθύνονται οι πολυεθνικές εταιρείες

Αναφορικά µε την άποψη των καταναλωτών ποιος ευθύνεται περισσότερο για τις υπερβολικές ανατιµήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα, οι περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν ότι για την ακρίβεια ευθύνονται οι πολυεθνικές εταιρείες (68%), ενώ πολύ πιο κάτω και στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι µεγάλες λιανεµπορικές αλυσίδες (24,2%).

Πολύ µικρό ποσοστό (6,9%) επέλεξε τους εγχώριους κατασκευαστές και ελάχιστοι (0,9%) τα µικρά καταστήµατα. Σχετικά µε τον αριθµό των σουπερµάρκετ που χρησιµοποιούν, το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ψωνίζει σταθερά σε ένα σουπερµάρκετ και το 42% µοιράζει τις αγορές σε περισσότερα. Το 93,2% των ερωτηθέντων χρησιµοποιεί µέχρι τρία διαφορετικά καταστήµατα για τις αγορές του. Η συχνότητα αγορών στις αλυσίδες σουπερµάρκετ έχει µέση τιµή έξι φορές τον µήνα, παραµένοντας σταθερή σε σχέση µε πέρυσι. Οι περισσότεροι καταναλωτές δηλώνουν ότι ψωνίζουν τέσσερις φορές µηνιαίως.

Και ψώνια από το «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Όσον αφορά το «Καλάθι του νοικοκυριού», οι καταναλωτές εµφανίζονται µοιρασµένοι. Ποσοστό 53,5% πιστεύει ότι είναι ένα χρήσιµο µέτρο και το 52,8% ψωνίζει προϊόντα που βρίσκονται στο «Καλάθι του νοικοκυριού».

Πληθωρισμός 3,1% τον Φεβρουάριο

Με ρυθμό 3,1% ανέβαιναν οι τιμές τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό. Η αρχική εκτίμηση έβλεπε ετήσια αύξηση 3,2%, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ υπολόγιζε τις πληθωριστικές πιέσεις στο 2,9%. Η χώρα μας εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις πιο «ευαίσθητες» οικονομίες στην ακρίβεια.

Στην ΕΕ των «27» ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,8% από 3,1% τον Ιανουάριο και στην Ευρωζώνη στο 2,6% από 2,8%. Στα τρόφιμα ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει υποχωρήσει ελάχιστα (+6,7% τον Φεβρουάριο από +8,3% τον Ιανουάριο) και πλέον το «στοίχημα» για την τσέπη μας είναι αν θα έχουν κάποια θετική επίπτωση τα «μέτρα Σκρέκα» που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου.

 

ΠΗΓΗ | newsbomb.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κυρανάκης | Καταργείται η έκδοση πιστοποιητικού γέννησης και οικογενειακής κατάστασης | Θα αντλούνται από το Gov.gr

Την κατάργηση της έκδοσης πιστοποιητικών από τους πολίτες προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με το νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, που εισάγεται σήμερα για συζήτηση στη Βουλή.

Ο κ. Κυρανάκης, αναφορικά με το νομοσχέδιο και το τι προβλέπει, είπε ότι «οι πολίτες επιθυμούν μείωση της γραφειοκρατίας και έρχεται αυτό το νομοσχέδιο, που καταργεί τα πιστοποιητικά, καταργεί την υποχρέωση των πολιτών να εκδίδουν πιστοποιητικά από το δημόσιο και να τα καταθέτουν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, εξηγώντας την ακριβή διαδικασία με την οποία θα έχουν πρόσβαση οι δημόσιες υπηρεσίες στα δεδομένα πολιτών, ανέφερε ότι «σήμερα με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε έναν δημόσιο φορέα να αντλεί τα δεδομένα, που περιέχονται σε ένα πιστοποιητικό και ένας άλλος δημόσιος φορέας, εφόσον εσείς συναινείτε, καθώς θα ενημερώνεστε σχετικά μέσω του wallet, θα διαχειρίζεται τα δεδομένα για λογαριασμό σας χωρίς να χρειάζεται να εκδίδετε ψηφιακά ή εγχάρτως κανένα απολύτως πιστοποιητικό».

«Με το νομοσχέδιο καταργούνται για αρχή τα πιο δημοφιλή από τα πιστοποιητικά, όπως είναι το «γέννησης» και το «οικογενειακής κατάστασης» πρόσθεσε ο κ. Κυρανάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτό θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα δηλαδή: τηλεπικοινωνίες, ενεργειακοί πάροχοι, ασφαλιστικές εταιρείες, αντί να σας λένε “για να ανανεώσετε το συμβόλαιό σας ελάτε να υπογράψετε ένα χαρτί”, θα ζητούν μέσω του wallet, εάν συμφωνεί κάποιος να διαχειριστούν συγκεκριμένα δεδομένα και, εάν συμφωνείτε, δεν θα χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν | Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων

Απάντηση Αθήνας στις αιχμηρές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις του για την Κύπρο που «προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων».

Ειδικότερα, διπλωματικές πηγές τονίζουν: «Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων. Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του δείπνου ιφτάρ σε στρατιώτες στο 4ο Σώμα του τουρκικού Στρατού, αναφέρθηκε στην εισβολή στην Κύπρο, λέγοντας ότι αν δεν γινόταν η τουρκική επιχείρηση το 1974 θα είχε συντελεστεί γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων, ενώ υποστήριξε ότι αν δεν σταματούσε ο Ετζεβίτ η Κύπρος σήμερα θα ήταν εξ ολοκλήρου τουρκική.

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, μαρτύρησαν. Παρ’ όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Τουρκίαςδεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχε δοθεί περισσότερο βάρος προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en