ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνταξιούχοι | Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν μεταξύ άλλων αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού, άμεση απόδοση της 13ης και 14ης πληρωμένης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους και ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.
Αναλυτικά το διεκδικητικό τους πλαίσιο:
- «Άμεση καταβολή του Δώρου Πάσχα. Νομοθετική ρύθμιση και άμεση απόδοση της 13ης και 14ης πληρωμένης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους.
- Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού.
- Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015-2016.
- Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.
- Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).
- Στη σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή.
- Ο επιζών να έχει το δικαίωμα επιλογής σύνταξης.
- Η εθνική σύνταξη να αποδίδεται σε όλες τις συντάξεις.
- Την άμεση πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και δημιουργία μονάδων ΜΕΘ και κατάργηση κάθε πληρωμής στις δημόσιες δομές υγείας.
- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
- Να ανοίξουν όλες οι δομές υγείας που παραμένουν κλειστές και να δημιουργηθούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
- Να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ και να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα για την άμεση έκδοση των συντάξεων».
Πηγή: naftemporiki.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Δημόσιο: Τέλος στα Πιστοποιητικά Γέννησης

Κατάργηση Πιστοποιητικών Γέννησης και Οικογενειακής Κατάστασης στις Συναλλαγές με το Δημόσιο
Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάζονται εντατικά για την κατάργηση κι άλλων δημοτολογικών και ληξιαρχικών πιστοποιητικών, απλοποιώντας σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.
Από σήμερα, οι πολίτες δε χρειάζεται να προσκομίζουν τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης στις δημόσιες υπηρεσίες. Τα στοιχεία αντλούνται ηλεκτρονικά και αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) και της πλατφόρμας gov.gr. Πρόκειται για μια σημαντική διοικητική μεταρρύθμιση που υλοποιείται με τη συνεργασία των Υπουργών Θοδωρή Λιβάνιου και Δημήτρη Παπαστεργίου, και των Υφυπουργών Βιβής Χαραλαμπογιάννη και Βασίλη Σπανάκη.
Η νέα διαδικασία προσφέρει:
-
Άμεση και πλήρως αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική αναζήτηση των πιστοποιητικών σε πραγματικό χρόνο.
-
Εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου και πόρων για πολίτες και υπαλλήλους.
-
Ειδοποιήσεις (push notifications) στο Gov.gr Wallet και μηνύματα στη θυρίδα πολίτη με λεπτομέρειες για κάθε αναζήτηση.
Σε περιπτώσεις που τα πιστοποιητικά απαιτούνται για χρήση στο εξωτερικό, στον ιδιωτικό τομέα ή σε δικαστικές διαδικασίες, οι πολίτες μπορούν να τα εκδίδουν ψηφιακά μέσω του gov.gr.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος περιλαμβάνει πιλοτική περίοδο τριών μηνών, όπου οι πολίτες θα μπορούν ακόμα να προσκομίζουν έγγραφα. Μετά το διάστημα αυτό, η προσκόμιση των συγκεκριμένων δικαιολογητικών στους δημόσιους φορείς θα απαγορεύεται πλήρως.
Παράλληλα, τα Υπουργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για την κατάργηση κι άλλων δημοτολογικών και ληξιαρχικών πιστοποιητικών μέσω του Ειδικού Μητρώου Δικαιολογητικών (ΜΗΔΙΚ) και του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών Δημόσιας Διοίκησης (ΜΙΤΟΣ).
Η υλοποίηση αυτού του έργου έγινε σε συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Διαδικασιών Δημόσιας Διοίκησης, της Διεύθυνσης Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης του Υπουργείου Εσωτερικών, της Υπηρεσίας Συντονισμού gov.gr, του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και του ΕΔΥΤΕ ΑΕ (GRNET), υπό την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γ. Βουτσινάς: «Η απόφαση συμβάλλει στην οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις τιμές ρεύματος»

Πάγιο αίτημα της ΚΕΕΕ αποτελεί η εξεύρεση λύσης αναφορικά με το αυξημένο ενεργειακό κόστος που πρέπει να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις, και ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα. Στην κατεύθυνση αυτή, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδότηση σε ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις, για το ενεργειακό κόστος το οποίο επιβάρυνε τη λειτουργία τους κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2024, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2025. Η επιδότηση αυτή θα δοθεί αναδρομικά, και οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
«Το ενεργειακό ζήτημα είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας, πολλές από τις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η σχετική απόφαση συμβάλλει στην οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις διατηρούμενες υψηλές τιμές ρεύματος.
Αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη συμβάλλουν στη θωράκιση και περαιτέρω ενίσχυση των ΜμΕ, θέση η οποία είναι υψηλής προτεραιότητας για την ΚΕΕΕ» επεσήμανε ο πρόεδρος ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Προσφεύγει δικαστικά ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας για την κακή κατάσταση του Παλιού Πρωτοδικείου

Ακολουθούν δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργου Γραμμένου:
“Το κτίριο αυτό αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για την πόλη μας. Η ΕΤΑΔ επιδεικνύει αδιαφορία όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας είτε με τον Δήμο Καβάλας είτε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η επικινδυνότητα του κτιρίου είναι εμφανής: κορδέλες, παραβιασμένες πόρτες, ανοιχτά παράθυρα. Είναι ντροπή για το κέντρο της πόλης. Κάποιοι πρέπει να πιέσουν το συμβούλιο της ΕΤΑΔ να αναλάβει τις ευθύνες του.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν προτάσεις αξιοποίησης του κτιρίου και να μην εξετάζονται. Η ΕΤΑΔ θα μπορούσε να εισπράττει μισθώματα για το Δημόσιο, αλλά δεν το κάνει. Ο κύριος σκοπός της ΕΤΑΔ είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που της έχει παραχωρηθεί, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση αυτή. Αντιθέτως, όσο το κτίριο παραμένει εγκαταλελειμμένο, οι φθορές αυξάνονται, απαιτώντας περισσότερα χρήματα για την αποκατάστασή του. Αυτά τα έξοδα δεν τα αναλαμβάνει ποτέ η ΕΤΑΔ. Πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα μειωμένου μισθώματος για κάποια χρόνια ή άλλος τρόπος συμψηφισμού. Είναι σαφές ότι υπάρχει βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου, καθώς θα μπορούσαν εδώ και χρόνια να εισπράττουν μισθώματα.”