ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνελήφθη ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου

O Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε επιχείρηση κατά της διαφθοράς στον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου και τον σύμβουλό του στον τομέα του Τύπου, Μουράτ Ονγκούν.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Media Inc. και σύμβουλο Τύπου του Ιμάμογλου, Μουράτ Ονγκούν, μέσω του Χ (πρώην Twitter):
Σημειώνεται ότι η επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν σχεδόν 100 άτομα – μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες – σχετίζεται με τους διαγωνισμούς στην Medya A.Ş. και τη συμφιλίωση της πόλης μεταξύ του PKK και του CHP.
«Δεν υποκύπτω», αναφέρει ενώ ετοιμάζεται να συλληφθεί
Στο δημόσιο μήνυμα που εξέδωσε λίγο πριν συλληφθεί, ο Εκρέμ Ιμάμογλου τόνισε: «Λυπάμαι που το λέω αυτό, αγαπητοί μου αστυνομικοί. Προσπαθούν να σφετεριστούν τη θέληση του έθνους μας, χρησιμοποίησαν τις δυνάμεις ασφαλείας αυτής της χώρας ως εργαλεία για αυτό το κακό και συγκέντρωσαν εκατοντάδες αστυνομικούς στις πόρτες των σπιτιών 16 εκατ. κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία μεγάλη τυραννία. Όμως, θέλω να ξέρετε ότι δεν θα τα παρατήσω. Σας αγαπώ όλους πάρα πολύ, εμπιστεύομαι τον εαυτό μου στο έθνος. Να γνωρίζει ολόκληρο το έθνος μου ότι θα σταθώ όρθιος. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι εναντίον αυτού του ατόμου και του μυαλού του που χρησιμοποιεί όλη αυτή τη διαδικασία ως μηχανισμό επιρροής».
newsbomb.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Σε καραντίνα παραμένει ο νομός Καβάλας λόγω της ευλογιάς – Χωρίς αποζημίωση οι κτηνοτρόφοι

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξακολουθούν να βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του νομού Καβάλας, καθώς η περιοχή παραμένει σε καραντίνα λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή, το εισόδημα και την ψυχολογία των επαγγελματιών του κλάδου.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει εβδομάδες από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ σε αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν, τις αναγκαστικές σφαγές και την απώλεια εσόδων. Η αγανάκτηση και η απογοήτευση είναι διάχυτη, με πολλούς να καταγγέλλουν αδιαφορία και ολιγωρία από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών.
«Εκτός από τα ζώα μας, χάσαμε και την ελπίδα ότι θα στηριχθούμε ουσιαστικά από την πολιτεία», δηλώνει κτηνοτρόφος από την περιοχή της Ελευθερούπολης, προσθέτοντας πως «όσοι δεν έχουν άλλα έσοδα, κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα».
Η καραντίνα έχει προκαλέσει πλήρη απαγόρευση διακίνησης ζώων, εμποδίζοντας την εμπορία και την αναπαραγωγή, ενώ η κατάσταση επιβαρύνει και την ψυχολογία των κτηνοτρόφων που βλέπουν να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο, χωρίς ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών.
Οι τοπικοί φορείς ζητούν άμεσες ενισχύσεις και αποζημιώσεις, καθώς και ένα ξεκάθαρο σχέδιο εξόδου από την κρίση, ώστε να μην χαθεί εντελώς η εναπομείνασα κτηνοτροφική δραστηριότητα στην περιοχή.
ΚΑΒΑΛΑ
Επιτυχής η εκδήλωση για τα Αδέσποτα Ζώα στην Καβάλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2025, στον χώρο του MARINE All-day Bar στην Καβάλα, η εκδήλωση με τίτλο «Αδέσποτα Ζώα: όταν ξεκαθαρίζουμε τους ρόλους, βρίσκουμε λύσεις».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε αναλυτική παρουσίαση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, με στόχο τη χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης και την αναγνώριση των αρμόδιων φορέων και προσώπων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αρμοδιότητες όπως καθορίζονται από το νομικό πλαίσιο (Ν. 4830/2021), καθώς και στη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν την ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση των ρόλων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον όπου ο σεβασμός προς κάθε μορφή ζωής θα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της κοινωνικής συνείδησης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε έναν άνετο και προσβάσιμο χώρο, φιλικό προς άτομα με κινητικές δυσκολίες και κατοικίδια ζώα στον εξωτερικό χώρο, δημιουργώντας έτσι ένα ευχάριστο και ανοιχτό κλίμα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
Η μαζική συμμετοχή και το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε επιβεβαιώνουν ότι το ζήτημα των αδέσποτων ζώων αφορά άμεσα την τοπική κοινωνία και ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία προς αναζήτηση ουσιαστικών και βιώσιμων λύσεων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
KOUZINA 2025: Μια διεθνής γαστροπολιτιστική διοργάνωση στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής

Για 15η συνεχόμενη χρονιά, το KOUZINA επιστρέφει για να μετατρέψει την Ανατολική Χαλκιδική σε έναν ζωντανό γαστρονομικό και πολιτιστικό προορισμό. Από τις 15 Μαΐου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ διάρκειας τεσσάρων μηνών αναδεικνύει τη σύνδεση της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής με τον τουριστικό σχεδιασμό του Δήμου Αριστοτέλη, μέσα από πέντε θεματικές ενότητες, στρατηγικά σχεδιασμένες για την προώθηση του προορισμού σε επιλεγμένες αγορές.
Η διοργάνωση όχι μόνο προσελκύει ταξιδιωτικά γραφεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και καλύπτεται εκτενώς από εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η Αρχαιοελληνική KOUZINA (15 – 19 Μαΐου 2025)
Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει με την αρχαιοελληνική KOUZINA, παράλληλα με το διεθνές Συμπόσιο «Following Aristotle». Στο επίκεντρο βρίσκονται:
-
Πιάτα με βάση τον μαύρο χοίρο Βαρβάρας και τον αθωνικό οίνο.
-
Επιστημονικά συνέδρια αφιερωμένα στο μέλι του Αριστοτελικού Όρους, του Άθωνα και της Αρναίας.
-
Σύγχρονα γαστρονομικά εργαστήρια για τη χρήση της οινολάσπης, προωθώντας την κυκλική οικονομία στη γαστρονομία του μέλλοντος.
Πρωταγωνίστρια των δράσεων είναι η σεφ Ντίνα Νικολάου, ενώ δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια καλύπτουν τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωρίζω τη Βαλκανική Γειτονιά μου».
Η Θαλασσινή KOUZINA (22 – 25 Μαΐου 2025)
Η δεύτερη ενότητα χτίζει γαστρονομικές «γέφυρες» με τη Σικελία μέσω του προγράμματος «Πράσινα Μεσογειακά Νησιά στην Ίδια Γεωγραφική Παράλληλο». Οι διάσημοι chef Lorentzo Muratore και Girolamo Ganci μαγειρεύουν σικελικά πιάτα με προϊόντα της αθωνικής θάλασσας, ενώ ταξιδιωτικοί πράκτορες από τη Σικελία διερευνούν σχολικές τουριστικές ροές προς την Ανατολική Χαλκιδική.
Η Μοναστηριακή KOUZINA
Το Φθινόπωρο, η μοναστηριακή KOUZINA ταξιδεύει στο Δήμο San Sebastian της Ισπανίας, όπου chefs από την Ανατολική Χαλκιδική και τη Βασκωνία αποτίνουν φόρο τιμής στον γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό. Τον Ιανουάριο του 2026, σε συνεργασία με το Domes Lake Algarve και το Estrella, το φεστιβάλ μεταφέρεται στην Πορτογαλία, ανοίγοντας νέους δρόμους επικοινωνίας με την Ιβηρική.
Η KOUZINA των Αλησμόνητων Πατρίδων (8 – 11 Αυγούστου & 5 – 8 Σεπτεμβρίου 2025)
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ, τιμώμενες πολιτισμικές παραδόσεις είναι αυτές του Καυκάσου (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία) και των Ελλήνων Βλάχων και Σαρακατσαναίων, με τις Σέρρες ως επίσημο ελληνικό προορισμό. Η ενότητα εστιάζει στις τουριστικές αγορές των δορυφόρων της Ρωσίας και των γειτονικών μακεδονικών περιοχών.
Η Μεσογειακή KOUZINA (12 – 15 Ιουνίου 2025)
Η μεσογειακή KOUZINA αφιερώνεται στην ελληνική παράδοση, με τον guest chef Στέφανο Σταμίδη να αναδεικνύει γεύσεις όπως μεζεκλίκλια θαλασσινών, ζυμωτό ψωμί με ελιές και ελαιόλαδο, καλοκαιρινά λαχανικά και μυδομεζέδες. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, αναβιώνει και το έθιμο του «αρνιώτικου γάμου» (15 Ιουνίου 2025), ενώ παρακολουθείται από Βάσκους tour operators και καταγράφεται από εκπροσώπους Τύπου από Μάλτα και Ελλάδα.
Το KOUZINA 2025 διοργανώνεται από το Δήμο Αριστοτέλη και την Αριστοτελική Σύμπραξη, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και την Κ.Ε.Δ.Ε. Μεγάλοι υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι οι Aegean Airlines και Turkish Airlines.