Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνδεση POS με ταμειακές: Αύριο η οριστική απόφαση | Έρχεται νέα παράταση;

Προς ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας που εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου και αφορά τη διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS, φέρεται να γέρνει η «ζυγαριά». Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ παρά τον αγώνα δρόμου που δόθηκε τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ακόμα τεχνικά ζητήματα τα οποία δεν επιτρέπουν την έγκαιρη ολοκλήρωση του συνόλου των διαδικασιών.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν, εντός χρονοδιαγράμματος, όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την εφαρμογή του μέτρου, είναι χιλιάδες. Έτσι ο ακριβής αριθμός τους θα αποτελέσει το «βαρόμετρο» σχετικά με τις αποφάσεις του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, οι οποίες πρόκειται να ληφθούν αύριο Πέμπτη 29/2.

Πάροχοι, προμηθευτές και επιχειρήσεις δεν συντονίστηκαν κατάλληλα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν καθυστερήσεις, που καθιστούν αναπόφευκτη άλλη μια παράταση, η οποία, άγνωστο ακόμα εάν θα αφορά το σύνολο των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με όσα έχει διαμηνύσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, το έργο της διασύνδεσης θα ολοκληρωθεί βρέξει- χιονίσει, καθώς αποτελεί ένα από τα ορόσημα για την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα κρίσιμα ερωτήματα είναι πλέον ποιες περιπτώσεις θα αφορά η όποια παράταση, αν θα μετατεθεί ο χρόνος επιβολής των κυρώσεων και των τσουχτερών προστίμων για όσους δεν συμμορφωθούν εγκαίρως ή απλώς θα υπάρξει περίοδος ανοχής.Για τους νέους υπόχρεους εγκατάστασης POS, το περιθώριο μη επιβολής προστίμου 1.500 ευρώ μετατέθηκε από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου ενώ εάν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Μαΐου.

Μέχρι αύριο Πέμπτη, 400.000 επιχειρήσεις, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS κάτι που με τη σημερινή εικόνα που υπάρχει στην αγορά μοιάζει απίθανο.

Παρότι οι ρυθμοί έχουν αυξηθεί αισθητά τις τελευταίες ημέρες φτάνοντας στις 4.000 έως 5.000 συνδέσεις καθημερινά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου μόλις το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση, δηλαδή περίπου 60.000 εταιρείες.

Το πρόβλημα των καθυστερήσεων δεν έγκειται τόσο στην απροθυμία των εμπλεκόμενων όσο στο πολυσύνθετο project που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας σε τέτοια έκταση και έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις στις οποίες σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση της αναβάθμισης των POS από τους παρόχους τους και να ανακύπτουν τεχνικά προβλήματα σύνδεσης και δικτύωσης των POS από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών που προβαίνουν και στην τελική διασύνδεση.

Δεδομένων των τεχνικών ζητημάτων, μετά την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ, στον κατάλογο με τους φορείς που ζητούν πίστωση χρόνου προστέθηκε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Ποια είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται

Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που προωθήθηκε στη Βουλή, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την 1η Μαρτίου έχουν ως εξής:

Στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που δεν προχωρήσουν στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS:

  • Πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσες τηρούν απλογραφικά βιβλία
  • Πρόστιμο 20.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Στους παρόχους POS:

  • Πρόστιμο 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας το πρόστιμο θα φθάνει στα 300.000

Στους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών:

  • Ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Στους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»):

  • Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα και θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Στους 35 νέους κλάδους η μη εγκατάσταση POS εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ αλλά από 1ης Απριλίου.

Πηγή: Newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Mειώνονται οι προμήθειες στα POS για συναλλαγές μικρού κόστους

«Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος» και κάπως έτσι, αφού οι εμπλεκόμενοι στην εκκαθάριση των μικροσυναλλαγών με κάρτες δεν μείωσαν αυτοβούλως τις προμήθειές τους, το κράτος ανέλαβε δράση.

Υλοποιώντας λοιπόν την προειδοποίησή του, το ΥΠΕΘΟ έφερε τροπολογία στη Βουλή με την οποία οι προμήθειες για συναλλαγές αξίας ως 10 ευρώ με κάρτα μειώνονται ως εξής:

Η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται έμπορος από πάροχο υπηρεσιών πληρωμών δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,50% της αξίας συναλλαγής.
Η ανώτατη διατραπεζική προμήθεια δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας συναλλαγής για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το 0,15% της αξίας συναλλαγής για πιστωτικές κάρτες ιδιωτών.
Η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας συναλλαγής.
Ο… τιμοκατάλογος του ΥΠΕΘΟ έχει ισχύ για 3 χρόνια και αφορά συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που ανήκουν στη «μικρή λιανική», δηλαδή:

Παντοπωλεία και mini markets
Πρακτορεία Τύπου και περίπτερα
Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες
Είδη καπνιστών, καπνοπωλεία
Αρτοποιεία
Ταξί
Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών
Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
Στεγνοκαθαριστήρια
Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων
Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων
Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων
Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα
Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων
Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών)
Λύση και στον «Τειρεσία»
Με νομοθετική ρύθμιση λύνεται και το άλλο πρόβλημα που προέκυψε στην πορεία της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS παντού και της διασύνδεσής τους με τις ταμειακές μηχανές και το Taxis.

Πλησιάζοντας λοιπόν προς τις καταληκτικές προθεσμίες -και πριν τις παρατάσεις-, έφταναν στο ΥΠΕΘΟ όλο και περισσότερες περιπτώσεις επιτηδευματιών στους οποίους οι τράπεζες έβαζαν «μπλόκο» στα POS επειδή ήταν γραμμένοι στα κατάστιχα του «Τειρεσία». Κι αν σε κάποιες περιπτώσεις από αυτές οι επιτηδευματίες ειλικρινώς επιθυμούσαν να επιλυθεί το πρόβλημα, η γενική αίσθηση στο ΥΠΕΘΟ ήταν ότι, αν εξαιρεθεί μια τόσο μεγάλη μάζα επιχειρήσεων, θα άνοιγε μια ωραιότατη «τρύπα» στο ηλεκτρονικό δίχτυ που στήνεται μετά κόπων και βασάνων.

Η ρύθμιση του ΥΠΕΘΟ απαγορεύει στις τράπεζες την πρακτική αυτή, η οποία στρεβλώνει τις συνθήκες της αγοράς, επιτρέποντας σε επιχειρήσεις-κακοπληρωτές να βρίσκονται σε ευνοϊκότερη θέση απέναντι στη Φορολογική Διοίκηση σε σχέση με τους συνεπείς επιχειρηματίες, καθώς δεν θα προχωρούν στη διασύνδεση ΡOS με τις ταμειακές τους μηχανές και θα είναι δυσκολότερος ο φορολογικός τους έλεγχος.

ADVERTISEMENT

Για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των τραπεζών απειλείται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά παράβαση, ωστόσο μπαίνουν και δικλίδες ασφαλείας απέναντι στους «πονηρούς» επιτηδευματίες, καθώς με Απόφαση θα οριστούν:

α) η ελάχιστη προκαταβολή της ετήσιας αμοιβής τους,

β) το ποσό της εγγύησης που πρέπει να τους παρασχεθεί,

γ) το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την πραγματοποίηση των συναλλαγών μέχρι την εκκαθάρισή τους, το οποίο θεωρείται επαρκές για την εξασφάλιση των απαιτήσεών τους.

Τέλη «με τον μήνα»
Στην τροπολογία-σκούπα συμπεριλαμβάνεται και η συνήθης διάταξη, με την οποία όσοι έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους μπορούν από αύριο, 1η Μαΐου, να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους- με τον γνωστό ηλεκτρονικό τρόπο- και να μη χάσουν την πασχαλινή έξοδο.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται άπαξ, άρα δεν μπορεί κάποιος να άρει την ακινησία του οχήματος του πάνω από μία φορά τον χρόνο. Τα τέλη κυκλοφορίας αναλογούν στους μήνες κατά τους οποίους το όχημα θα παραμείνει σε κυκλοφορία και θα πρέπει να πληρωθούν πριν από την άρση της ακινησίας.

iefimerida.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας | Σε λειτουργία το myCar για πληρωμή με τον μήνα – Πώς θα πάρετε πίσω τις πινακίδες σας

Από σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου, τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

Η πλατφόρμα myCar δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους οχημάτων που έχουν θέσει τα ΙΧ οχήματά τους σε ακινησία να τα επανακυκλοφορήσουν, πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν.

ι σημαίνει αυτό για τους οδηγούς

  • Άρση ακινησίας για όσους μήνες θέλετε: Μπορείτε να λάβετε πίσω τις πινακίδες σας για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα, πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά.
  • Ψηφιακή αίτηση: Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για άρση ακινησίας ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar, πριν το Πάσχα.
  • Πληρωμή ανά μήνα: Το ύψος των τελών κυκλοφορίας υπολογίζεται με βάση το χρονικό διάστημα που το όχημα θα κυκλοφορεί. Για έναν μήνα θα πληρώσετε το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Πώς γίνεται η αίτηση

Για την συμπλήρωση της αίτησης, οι κάτοχοι των οχημάτων θα πρέπει να ακολουθήσουν μια ακολουθία βημάτων:

  1. Επισκεφθείτε την πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ
  2. Συνδεθείτε με τους κωδικούς TaxisNet.
  3. Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματός σας.
  4. Επιλέξτε τους μήνες για τους οποίους θέλετε να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας.
  5. Ολοκληρώστε την πληρωμή.

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα myCar είναι διαθέσιμη μόνο για Ι.Χ. οχήματα.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει για όσους εργαστούν τις ημέρες του Πάσχα | Πόσα χρήματα θα λάβουν

Αρκετοί εργαζόμενοι κατά τις ημέρες του Πάσχα συνεχίζουν να απασχολούνται κανονικά, στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται. Η ΓΣΕΕ, δίνει διευκρινήσεις για το τι ισχύει τις Αργίες, πώς θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι αλλά και τα ρεπό που θα πρέπει να τους καταβληθούν.

Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Παρασκευή (03/05) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13.00 της Μεγάλης Παρασκευής. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές Αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Το Μεγάλο Σάββατο (04/05) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Για την Κυριακή του Πάσχα (05/05) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες δικαιούνται τα παρακάτω:

  • Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
  • Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν

Αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

Η Δευτέρα του Πάσχα (652024) είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

  •  Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Τα παραπάνω για τις από το νόμο ημέρες υποχρεωτικής αργίας ισχύουν φέτος και για την Τρίτη του Πάσχα (7-5-2024), ημέρα στην οποία μεταφέρθηκε με Υπουργικές Αποφάσεις (Β΄1406/2024, Β΄1836/2024) η Πρωτομαγιά.

Επισημαίνονται τα εξής:

Οι διατάξεις της νομοθεσίας για την Κυριακή αργία, τις αργίες της περιόδου του Πάσχα, το χρόνο εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων και τις εξαιρέσεις από αυτές (ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη φύση των εργασιών) περιέχονται κωδικοποιημένες στα άρθρα 193-209 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (ΠΔ 80/2022, Α΄222).

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν. Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

  • Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
  • Δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια με αποδοχές οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

Κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική γενικά δραστηριότητα, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται ρητά στη νομοθεσία.

Όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου, δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και συνεπώς δεν μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους, χωρίς να έχουν λάβει ειδική άδεια από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης (κίνδυνος καταστροφής προϊόντων ή βλάβης εγκαταστάσεων ή υλικών), ύστερα από αναγγελία στην Αστυνομία. Η παράνομη απασχόληση προσωπικού κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας κατατάσσεται στην κατηγορία των πολύ σοβαρών παραβάσεων με υψηλότατο πρόστιμο και περαιτέρω ποινική ευθύνη του εργοδότη.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en