ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Συναγερμός στην οικονομία – Ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή ζητά ο Μητσοτάκης

Σε κρίσιμη συγκυρία συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο τις ανατροπές στο παγκόσμιο εμπόριο και την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν νέους δασμούς σε προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για τις προκλήσεις»
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση, υπογράμμισε πως η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που φέρνει η «αιφνίδια αλλαγή κανόνων του παιχνιδιού» από τις ΗΠΑ. Τόνισε πως απαιτείται ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση, βασισμένη σε μελέτη και ανάλυση, ώστε να είναι αποτελεσματική.
Δύο είναι, όπως είπε, τα βασικά μηνύματα:
-
Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι πιο κρίσιμη από ποτέ
-
Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι πλέον επιτακτική
Διπλός ρόλος του Συμβουλίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής θα λειτουργεί:
-
Συντονιστικά, για τις δράσεις των παραγωγικών υπουργείων με βάση άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους.
-
Στρατηγικά, για τη χάραξη εθνικής οικονομικής πολιτικής, υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο διεθνές περιβάλλον.
Στόχος: Η άμυνα της ελληνικής οικονομίας
Αναφερόμενος στις οικονομικές επιδόσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε:
-
Η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
-
Δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας.
-
Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις λειτουργούν ως ανάχωμα στον πληθωρισμό.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο που θέλουμε», υπογραμμίζοντας πως οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα και το ανθρώπινο κεφάλαιο θα βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής.
Για τους δασμούς των ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε προϊόντα όπως οι ελιές, το λάδι και η φέτα δεν έχει λογική, καθώς δεν παράγονται εκεί. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία διείσδυσης ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές και αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της Ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο.
Η πολιτική σταθερότητα ως ασπίδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας πως η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή είναι πιο απαραίτητες από ποτέ, καθώς ο κόσμος βιώνει παράλληλες γεωπολιτικές και οικονομικές κρίσεις. «Η οικονομική ευρωστία είναι ο βραχίονας για την προστασία της κοινωνίας», υπογράμμισε.
Συμμετοχές στη συνεδρίαση
Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετέχουν:
-
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης
-
Οι Υπουργοί: Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, Εργασίας Νίκη Κεραμέως, Υποδομών Χρίστος Δήμας, Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Ψηφιακής Πολιτικής Δημήτρης Παπαστεργίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: Υπόδειγμα η Ελλάδα – Ύμνοι Γκεοργκίεβα για την πορεία της οικονομίας

Στην αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με έμφαση στη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θετικά λόγια η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Υπουργό Οικονομίας Κυριάκο Πιερρακάκη στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.
«Η Ελλάδα είναι υπόδειγμα ανθεκτικής οικονομίας»
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Είναι μία από τις οικονομίες με την καλύτερη απόδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι αυτό που θα θέλαμε να δούμε παντού», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γκεοργκίεβα, σκιαγραφώντας μια εικόνα θετικών προοπτικών για την ελληνική οικονομία.
Όπως ανέφερε, η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πλέον υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν μετατραπεί σε πλεονάσματα. Εξίσου σημαντικό, σημείωσε, είναι το γεγονός ότι η χώρα εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητά της σε διεθνείς κραδασμούς.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, τονίζοντας πως «η χώρα αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για την παροχή ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών με διαφάνεια και χαμηλό κόστος, εξαλείφοντας το περιθώριο διαφθοράς».
Πιερρακάκης: «Από την κρίση στην υπερηφάνεια»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για την πορεία υπέρβασης της κρίσης που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία, υπογραμμίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια και στη διεθνή αξιοπιστία.
«Βρισκόμαστε στην Ουάσιγκτον, δεκαπέντε χρόνια μετά την αρχή μιας πρωτοφανούς περιπέτειας για τους Έλληνες. Σήμερα εκπροσωπώ μια υπερήφανη χώρα που κατάφερε, με σκληρή δουλειά και μεταρρυθμίσεις, να αναγεννήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών», δήλωσε ο υπουργός.
Ο ίδιος αναγνώρισε πως η πρόοδος δεν σημαίνει το τέλος των προκλήσεων. «Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Υπάρχουν πολίτες που πρέπει να στηριχθούν, ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν, και δομές που πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Όμως πλέον έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.
Συνεχίζονται οι επαφές στην Ουάσιγκτον
Οι επαφές του κ. Πιερρακάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα συνεχίζονται και σήμερα, με συμμετοχή σε ομιλίες, πάνελ και ειδικές εκδηλώσεις για την οικονομία, τις επενδύσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας και καλλιέργεια εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομική στρατηγική.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Φλερτ κυβέρνησης με τη μεσαία τάξη ενόψει ΔΕΘ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική επαναπροσέγγισης της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Το Μαξίμου σχεδιάζει να παρουσιάσει τότε ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, που θα στοχεύουν σε φοροελαφρύνσεις και σε στήριξη των οικογενειακών εισοδημάτων, ενόψει και των εκλογικών προκλήσεων του επόμενου διαστήματος.
Η μεσαία τάξη στο επίκεντρο του κυβερνητικού αφηγήματος
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο δυσκολιών για την κυβέρνηση – με αποκορύφωμα την τραγωδία των Τεμπών – η οικονομία έχει επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο. Η μεσαία τάξη, που αποτελεί και το βασικό εκλογικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο της πολιτικής ρητορικής αλλά και των μέτρων που ετοιμάζονται.
Η επανασυσπείρωση του συγκεκριμένου ακροατηρίου θεωρείται κρίσιμη, καθώς μεγάλο μέρος του εμφανίζεται αποστασιοποιημένο και αναποφάσιστο. Γι’ αυτό και η στρατηγική του Μαξίμου περιλαμβάνει σταδιακές εξαγγελίες μέτρων και παρεμβάσεων, ώστε να χτιστεί θετικό κλίμα εντός του έτους.
Οικονομικό πακέτο και φοροελαφρύνσεις στον ορίζοντα
Όπως άφησε να εννοηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, το πακέτο της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, στο μέτρο του δυνατού και χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Το εύρος των μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία των δημόσιων οικονομικών, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει το προφίλ της «οικονομικής υπευθυνότητας».
Παράλληλα, από τη Νέα Δημοκρατία κατηγορούν την αντιπολίτευση πως υπόσχεται μέτρα χωρίς κοστολόγηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μάλιστα, αναφέρθηκε εμμέσως στο 2015 και στις περιπέτειες της χώρας, τονίζοντας πως «εμείς δεν θέλουμε να επαναλάβουμε αυτά τα λάθη».
Πυκνό πρόγραμμα και “ατζέντα καθημερινότητας”
Πέρα από τις οικονομικές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να απευθυνθεί στους πολίτες και μέσα από την καθημερινότητά τους. Παιδεία, υγεία, στέγη, δημόσιος τομέας και Πολιτική Προστασία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Παιδείας, όπου ανακοινώθηκαν 10.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων. Επίσης, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα αξιολόγησης του δημοσίου από τους ίδιους τους πολίτες, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης.
Σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για το στεγαστικό, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η ρύθμιση για την αυτόματη αναγνώριση ιατρικής εξειδίκευσης για γιατρούς από τις ΗΠΑ.
Στόχος: Ανατροπή του δημοσκοπικού κλίματος
Το τελευταίο διάστημα, οι μετρήσεις έδειξαν κάμψη της κυβερνητικής απήχησης, γεγονός που κινητοποίησε το επιτελείο του Πρωθυπουργού. Θεωρείται ότι υπάρχει ακόμα πολιτικός χρόνος για ανατροπή του σκηνικού, με κεντρικό όχημα μια θετική και ρεαλιστική αφήγηση στην οικονομία και τη βελτίωση της καθημερινότητας.
Η ΔΕΘ, επομένως, θα αποτελέσει την κορύφωση αυτής της προσπάθειας. Ένα πολιτικό «ραντεβού» που ενδέχεται να δώσει κατεύθυνση στις πολιτικές εξελίξεις μέχρι το 2026.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
27 Χρόνια Χωρίς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Συμπληρώνονται σήμερα 27 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή – του πολιτικού ηγέτη που, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, «με τις επιλογές του άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας, καθιστώντας την αναπόσπαστο κομμάτι και ισότιμο συνομιλητή του δυτικού κόσμου και οδηγώντας την σταθερά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, γνωστός και ως Εθνάρχης, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον πολιτικό χάρτη της χώρας, συνδέοντας το όνομά του με κρίσιμες εθνικές καμπές, όπως η μεταπολίτευση και η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
Στην ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει τη σταθερή αποστροφή του προς τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, επισημαίνοντας ότι αποτέλεσε «πρότυπο ορθού πολιτικού λόγου». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η προσωπικότητα και το έργο του ταυτίστηκαν με την αλήθεια, την τόλμη, τον κοινωνικό προσανατολισμό και την προσήλωση στο καθήκον για μια Πατρίδα ασφαλή και υπερήφανη».
Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραμένει διαχρονικός φάρος πολιτικής καθοδήγησης:
«Για όλους εμάς στη Νέα Δημοκρατία, η παρακαταθήκη του θα αποτελεί τη σταθερή μας πυξίδα για το παρόν και το μέλλον».