Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινότητα της Κομοτηνής από τον άδικο χαμό της Γλυκερίας Μεμεκίδου η οποία σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα μαζί με άλλα 4 μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λιβύη (διαβάστε σχετικά εδώ)
Σχετικά με το τραγικό αυτό γεγονός μίλησε στο ENA Channel και στην εκπομπή Αναλυτής η Χριστίνα Γαβρίδου, συμμαθήτρια της άτυχης Γλυκερίας από την Κομοτηνή.
Μεταξύ άλλων η κ. Γαβρίδου τόνισε ότι η φίλη της πάντα ήθελε να προσφέρει για το κοινό καλό, και η είδηση του θανάτου της με αυτόν τον τρόπο ήταν απροσδόκητος τόσο για την ίδια όσο και για τα συγγενικά της πρόσωπα.
Καύσιμα: Σταθερά υψηλές οι τιμές στην αγορά – “Σανίδα” σωτηρίας οι πιθανές επιδοτήσεις
Τα καύσιμα κίνησης εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα με την απλή αμόλυβδη να πωλείται στα 2,040 ευρώ το λίτρο (μέση πανελλαδική τιμή) και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,853 ενώ το Brent καταγράφει μικρές, ωστόσο απότομες αυξομειώσεις, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση που προέρχονται από μια αβέβαιη οικονομική προοπτική έναντι των προσδοκιών για πιο περιορισμένη προσφορά για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.
Την Τρίτη το απόγευμα, το πετρέλαιο διαπραγματευόταν στα 93,80 δολάρια το βαρέλι και παρά τις προβλέψεις των διεθνών οίκων, όπως εκείνη της JP Morgan ότι το Brent θα μπορούσε να κινηθεί προς τα 150 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2026, το ισχυρότερο δολάριο και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών κρατούν υπό πίεση τα προϊόντα διύλισης.
Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, σηματοδοτώντας ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση πετρελαίου και κατ’ επέκταση συμπιέζει τις τιμές. Ομοίως, ως το κύριο νόμισμα που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση του πετρελαίου, ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως επιβαρύνει τη ζήτηση πετρελαίου καθώς γίνεται πιο ακριβό για τους εισαγωγείς σε σχέση με το τοπικό τους νόμισμα.
Κορονοϊός: Aύξηση θετικότητας, εισαγωγών και διασωληνώσεων
Τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη γρίπη και τον κορονοϊό της τελευταίας εβδομάδας ανακοίνωσε, σήμερα Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ
Συνοπτικά την εβδομάδα 38/2023:
Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)
παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=869) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 30% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες