Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Στυτική δυσλειτουργία: Προάγγελος διαβήτη στους νέους;

Προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης διαβήτη στο κοντινό μέλλον, αλλά και ένδειξη ύπαρξης της νόσου ή της κατάστασης που προηγείται αυτής (προδιαβήτης), είναι η στυτική δυσλειτουργία σε νέους άνδρες.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Saint Louis των ΗΠΑ έδειξε ότι το 75% των ασθενών ανέπτυξαν προδιαβήτη ή διαβήτη εντός ενός έτους από τη διάγνωσή της. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί μόνο επίπτωση του διαβήτη, αλλά και παράγοντα κινδύνου.

«Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται κυρίως στους μεσήλικες ή ηλικιωμένους άνδρες και είναι αποτέλεσμα της γήρανσης. Εκτός από αυτήν, υπάρχουν αρκετές άλλες αιτίες που την προκαλούν. Κάποιοι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, ενώ άλλοι με την συνύπαρξη συγκεκριμένων ασθενειών.

Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Μια παλαιότερη ανασκόπηση 145 μελετών έδειξε ότι ο συνολικός επιπολασμός της σε άνδρες με διαβήτη ήταν 52,5%. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως η περιορισμένη ροή του αίματος, η βλάβη των νεύρων και τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία. Γι’ αυτό, ο έλεγχος και η πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες με διαβήτη βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Από διαβήτη τύπου 2 πάσχουν κυρίως άνδρες άνω των 45 ετών. Τι συμβαίνει, όμως, με τους νεότερους; Για να το ανακαλύψουν, οι Αμερικανοί ερευνητές επέλεξαν άνδρες ηλικίας 18 έως 40 ετών που είχαν στυτική δυσλειτουργία, αλλά δεν έπασχαν από προδιαβήτη, υπεργλυκαιμία ή διαβήτη τύπου 2. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν 28,3, το 81,7% ήταν λευκοί και το 14,0% Αφροαμερικανοί. Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι η αδυναμία επίτευξης στύσης και επιτυχούς και ολοκληρωμένης σεξουαλικής πράξης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για προδιαβήτη και διαβήτη.

Σε ποσοστό περίπου 30% η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας και του προδιαβήτη/διαβήτη έγινε την ίδια ημέρα, ενώ στο 75% σχεδόν των συμμετεχόντων εντός ενός έτους.

 

Δείκτης για μη διαγνωσμένο προδιαβήτη ή διαβήτη η στυτική δυσλειτουργία

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αποτελεί δείκτη για μη διαγνωσμένο προδιαβήτη/διαβήτη και παράγοντα κινδύνου για βραχυπρόθεσμη εμφάνιση των δύο διαταραχών. Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας επομένως μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία για έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του διαβήτη, ιδίως σε νεότερους άνδρες, αφού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας μακροπρόθεσμα.

Το αρχικό, ωστόσο, ζητούμενο είναι να υποψιαστούν ότι τα περιστατικά ανικανότητας επίτευξης στύσης μπορεί να μην είναι τόσο αθώα, και να επιδιώξουν τη διάγνωση, δεδομένης της αναστολής που νιώθουν εξαιτίας της ντροπής.

«Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων ο διαβήτης επηρεάζει τη στυτική λειτουργία είναι πολλοί. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα με αποτέλεσμα την αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης. Ακόμη και αν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών είναι φυσιολογικά, είναι αδύνατη η επιτυχής και σταθερή στύση εάν δεν υπάρχουν υγιή αγγεία.

Όταν η στυτική δυσλειτουργία προηγείται του διαβήτη, είναι πιθανό να παίζει ρόλο το κοιλιακό λίπος, αφού επηρεάζονται αρνητικά τα επίπεδα κάποιων ανδρογόνων.

Ενδεχομένως, δηλαδή, τόσο ο διαβήτης όσο και η στυτική δυσλειτουργία να έχουν έναν κοινό παράγοντα κινδύνου», εξηγεί ο δρ. Λιβάνιος.

Στις περιπτώσεις που ο λόγος της στυτικής δυσλειτουργίας είναι το υπερβολικό βάρος, η αλλαγή της διατροφής και η τακτική άσκηση ίσως αρκούν για την αναστροφή της κατάστασης. Η μείωση του βάρους βοηθά και στις δύο παθήσεις.

Εάν ήδη ο διαβήτης έχει καταστρέψει αγγεία, η θεραπεία με κρουστικά κύματα μπορεί να χαρίσει ξανά σε αυτούς τους άνδρες τη σεξουαλική ζωή τους, αποκαθιστώντας επίσης και τα ψυχολογικά προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της δυσλειτουργίας, αλλά και των σχέσεων με τους σεξουαλικούς συντρόφους που συχνά διαταράσσονται.

Τα κρουστικά κύματα είναι μια ανώδυνη μέθοδος που βοηθά στη δημιουργία καινούριων αγγείων, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος προς το πέος. Η συγκεκριμένη θεραπεία συνιστάται συνήθως σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή ή δεν επιθυμούν πιο επεμβατικούς τρόπους αποκατάστασης της δυσλειτουργίας.

Για τη υποβολή σε αυτήν δεν απαιτείται προετοιμασία για το ραντεβού στο ιατρείο ούτε αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η οποία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, μια μικρή συσκευή χρησιμοποιεί στοχευμένα ηχητικά κύματα για να διεγείρει τον ιστό του πέους και να ενθαρρύνει τη ροή του αίματος. Ο ασθενής αισθάνεται μόνο ελαφριές δονήσεις.

Απαιτούνται 8 συνεδρίες για την ολοκλήρωση της θεραπείας, οι οποίες πραγματοποιούνται ανά μία εβδομάδα, μετά την οποία 8 στους 10 ασθενείς έχουν φυσιολογικές σεξουαλικές επαφές χωρίς να χρειάζονται φάρμακα ή ενέσεις.

Εκτός από τα κρουστικά κύματα, όταν η στυτική δυσλειτουργία είναι αγγειακής αιτιολογίας, υπάρχει η επιλογή των ενδοπεϊκών ενέσεων, αλλά και της χειρουργικής επέμβασης.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση του αριθμού των ανδρών που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία. Το ποσοστό εκείνων που είναι κάτω των 40 υπολογίζεται στο 30%. Εκτός από την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο που συνήθως συνυπάρχει, άλλοι οργανικοί λόγοι πρόκλησής της είναι ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του πέους, πολλαπλή σκλήρυνση, τραυματισμοί και δισκοκήλη. Στους ψυχολογικούς παράγοντες περιλαμβάνεται η κατάθλιψη και το στρες, ενώ στον τρόπο ζωής το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Η θεραπεία πάντοτε εξαρτάται από την αιτία», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα τεράστια οφέλη από μια κουταλιά ελαιόλαδο κάθε πρωί | Ένα εμβόλιο ευεξίας

Κάποιοι το αποκαλούν «υγρό χρυσό». Το ελαιόλαδο αποτελεί από αρχαιοτάτων χρόνων βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, καθώς δεν δίνει απλώς καλύτερη γεύση στα τρόφιμα, αλλά βοηθάει ενεργά στην καλύτερη λειτουργία του σώματος.

Πριν από μερικούς μήνες, η συντάκτρια της «Vogue», Veronica Cristino, άρχισε να πίνει μια κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο κάθε πρωί με άδειο στομάχι. «Ξέρω, ακούγεται λίγο έντονο, αλλά, αφού άκουσα όλα τα οφέλη του, το ενέταξα στο καθημερινό μου πρόγραμμα το πρωί» αναφέρει η ίδια. Μέσα σε λίγες μέρες, η καθημερινή κατανάλωση μιας κουταλιάς ελαιολάδου τής έγινε συνήθεια, που συνεχίστηκε χάρη σε όλες τις ευεργετικές επιδράσεις που είδε στον οργανισμό της.

Λίγα λόγια για το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος, που αποτελείται από ελαϊκό οξύ, φυτοστερόλες, καροτενοειδή, τοκοφερόλες και πολυφαινόλες. Εξάγεται από την άλεση της σάρκας του καρπού της ελιάς και στη συνέχεια από το στράγγισμα του υγρού που βγαίνει. Το ελαιόλαδο:

 • καταπολεμά τον διαβήτη,
 • κάνει καλό στην καρδιά,
 • μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση,
 • διατηρεί τη χοληστερόλη υπό έλεγχο,
 • είναι αντιφλεγμονώδες,
 • ενισχύει τα οστά,
 • μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου,
 • συμβάλλει στην υγεία του εντέρου,
 • αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, καταπολεμώντας την κατάθλιψη.

Κανονικό ελαιόλαδο έναντι παρθένου ελαιόλαδου: Ποιο είναι καλύτερο;

Όταν πρόκειται να πάρετε την πιο ωφέλιμη κουταλιά, προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι συνήθεις παραλλαγές ελαιολάδου χρησιμοποιούν θερμότητα, για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό από τον καρπό. Το παρθένο ελαιόλαδο, όμως, παραμένει ανεπεξέργαστο, γεγονός που το βοηθά στο να διατηρήσει όλα τα ευεργετικά του μόρια ανέπαφα.

Γιατί να πιείτε ελαιόλαδο με άδειο στομάχι το πρωί

Εκτός από τα οφέλη που δίνει η κατανάλωση ελαιολάδου μέσα στα γεύματα, η κατανάλωση μιας ή δύο κουταλιών της σούπας με άδειο στομάχι το πρωί έχει ιδιαίτερα οφέλη:

 • βοηθά στην πέψη,
 • βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου,
 • ρυθμίζει το εντερικό μικροβίωμα,
 • αποτελεί μια καθημερινή δόση αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών.

«Ήθελα να δοκιμάσω αυτή τη συνήθεια ευεξίας, επειδή έχω πολλά πεπτικά προβλήματα, όπως συχνή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που προκαλείται από το άγχος και τις όχι και τόσο καλές διατροφικές συνήθειες. Μέσα σε λίγες μέρες, ένιωσα πως το λάδι δημιουργούσε ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι μου. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, μετρούσα όλο και λιγότερα επεισόδια παλινδρόμησης και λιγότερες δυσκολίες στην πέψη», αναφέρει η ίδια.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη σε παιδιά – πώς μεταδίδεται, ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν ξανά

Την ανάγκη εμβολιασμού για τον κοκκύτη, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρούνται τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, ενώ συστήνει παράλληλα στους επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μοντενέγκρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία). Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

 

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ειδικευμένων γιατρών σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπεγράφη χθες, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2024, η απόφαση για την προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό, αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα. Όπως έχουμε ήδη εξαγγείλει, το 2024 θα γίνουν συνολικά 6.500 προκηρύξεις μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού. Στόχος μας είναι οι προκηρύξεις αυτές να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς αλλά και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σε τμήματα και κλινικές ανά τη χώρα».

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Πιστοί στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ με νέες προσκλήσεις και κίνητρα. Τόσο οι 704 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών, όσο και οι 2.145 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που προκηρύξαμε την προηγούμενη εβδομάδα, θα δώσουν νέα δυναμική στα νοσοκομεία μας. Συνεχίζουμε με επιμονή και αφοσίωση τις μεταρρυθμίσεις μας στον τομέα της υγείας με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους συμπολίτες μας μέσα από ένα πιο αποτελεσματικό και πιο δυνατό ΕΣΥ».

Η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη δήλωσε: «Όπως και με τις θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού, για την ορθολογική και αποτελεσματική κατανομή των θέσεων ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν τα αιτήματα των νοσοκομείων, με βάση τις ελλείψεις και τις ανάγκες τους, αλλά και το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών, μόνιμων και επικουρικών στις οικείες ειδικότητες. Ασφαλώς και για την προτεραιοποίηση των αιτημάτων συνεκτιμήθηκαν και λειτουργικοί δείκτες, όπως η πληρότητα των τμημάτων, ο αριθμός των εισαγωγών και ο ΜΟ ημερών νοσηλείας».

Εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν περίπου 100 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. διαφόρων ειδικοτήτων στον βαθμό του Συντονιστή Διευθυντή.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en