Μέσα στο 2023 έξι παιδιά έχουν πεθάνει στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, προκαλώντας ανησυχία στους γονείς. Γιατί ο Οργανισμός ξεκίνησε να επιτηρεί τα κρούσματα στρεπτόκοκκου; Την απάντηση δίνει στο Mega ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, παιδίατρος Θεοκλής Ζαούτης,

«Σκοπός μας είναι να καθησυχάσουμε τον κόσμο και να τον ενημερώσουμε γιατί αυτά τα παιδιά δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους. Θέλουμε να έχουμε ενημερωτικό ρόλο. Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α είναι από τα πιο συχνά μικρόβια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Πάντα υπήρχαν θάνατοι, σπάνιοι. Ξεκινήσαμε να επιτηρούμε τα κρούσματα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είδε σε διάφορα κράτη της Ευρώπης κάποια αύξηση σε σοβαρά κρούσματα στρεπτόκοκκου. Βγήκε το alert και ανταποκρίθηκε ο ΕΟΔΥ στο alert να ξεκινήσει να καταγράφει αυτά τα κρούσματα», συμπλήρωσε.

Η σύσταση του κ. Ζαούτη στους γονείς είναι μόλις το παιδί τους εμφανίσει συμπτώματα να επικοινωνήσει άμεσα με τον παιδίατρο τους.

Υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή 7χρονο αγόρι από τη Νάουσα ανέβασε υψηλό πυρετό, ο οποίος δεν υποχωρούσε, με τους γονείς του παιδιού να το μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Η υγεία του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα οι γιατροί να προχωρούν σε δεύτερο γύρο εξετάσεων και στη συνέχεια ζήτησαν τη διακομιδή του 7χρονου σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το αγοράκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γεννηματάς και εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης κρίθηκε ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, το οποίο διαθέτει ΜΕΘ Παίδων. Ο 7χρονος, όμως, έπαθε ανακοπή και κατέληξε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή.

tovima.gr